Gebruiker:IIVQ/SVGclub/Testlab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

MaDe's Probleem[bewerken | brontekst bewerken]

Opnieuw niet gelukt de tekst leesbaar te maken (tekst staat nu in Arial-) MADe 22 jan 2006 09:26 (CET)

ik ben aan het knoeien geweest en heb

<rect
           id="rect12321"
           width="457.59909"
           height="78.791916"
           x="261.62952"
           y="258.38229"
           style="font-size:32px;font-style:normal;font-variant:normal;font-weight:normal;font-stretch:normal;text-align:start;line-height:100%;writing-mode:lr-tb;text-anchor:start;font-family:Bitstream Vera Sans" /></flowRegion><flowPara

uit het FlowRoot-element verwijderd. Met slecht resultaat: alleen de spiraal is nog over. mmmmmmmmmmmmmm. vreemd.

---

Het rare is dat de wikimedia-software alleen de spiraal ziet. In KSVG zie ik de spiraal, blok, circel en handgeschreven tekst, maar niet de tekst. In inkscape zie ik ook de tekst. Dit heb ik vervolgens een beetje aangepast en geupload en zie rechts 't resultaat.

Gek genoeg kan ik als ik beide versies diff eigenlijk geen enkel wezelijk verschil zien. Welke versie van welk programma gebruik jij? Ik werk met inkscape 0.43-r1 (unstable volgens gentoo).Kennelijk doet inkscape iets waardoor a) die cirkels etc wel te zien zijn en b) de tekst 't gewoon doet. Hence mijn reden om toch inkscape te gebruiken (en niet een ander programma of direct in de XML): het werkt gewoon, en het levert dingen op die voor mediawiki te gebruiken zijn.

Dat klopt niet geheel. MADe gebruikt ook Inkscape. er staat in de file Created with Inkscape (http://www.inkscape.org/). tevens staan er dingen in als: inkscape:collect="always" -- Zanaq (?) 23 jan 2006 12:05 (CET)

Zanaqs Probleem[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb een plaatje van jarjar gemaakt, en er verschijnt een zwart vlak waar dat niet hoort. Ook is er een kleurverschil. In Inkscape ziet het er ook niet goed uit. Bovendien is de plaatsing gek. Mijn vraag is dus: hoe corrigeer je met behulp van Inkscape SVG's geëxporteerd uit een ander programma (in dit geval CorelDraw).

De plaatsing komt volgens mij omdat je het hele tekenblad hebt opgeslagen als SVG, in plaats van alleen het stuk waar je getekend hebt. Ik ben daar ook al eens tegenaan gelopen. Heb dat toen verholpen door een custom page size in te stellen. Een crop-functie zou fijner zijn, maar die heb ik niet gevonden. Sander Spek (overleg) 24 jan 2006 09:00 (CET)
Mmmmm. stomme vraag kennelijk, prima antwoord. -- Zanaq (?) 24 jan 2006 11:40 (CET)
Crop-functie komt in de volgende versie van Inkscape ('t staat in de TODO's). IIVQ 25 jan 2006 19:36 (CET)
Plaatsen:analoog probleem, en kwam inderdaad meer voor bij programma's die pagina's bewerken zoals inkscape; Zwarte vlakken: ik heb hetzelfde gehad met kleine zwarte vlakjes, en geraakte er ook niet aan uit. Hopen op betere software in de toekomst ? --LimoWreck 24 jan 2006 10:43 (CET)
Door met Inkscape (of vi) de XML-code te bewerken zou je dit moeten kunnen corrigeren. Vandaar dat ik denk dat dieper ingaan op SVG hier zeer op zijn plaats is. -- Zanaq (?) 24 jan 2006 11:40 (CET)
Ik heb de plaatsing "gecorrigeerd". -- Zanaq (?) 26 jan 2006 10:38 (CET)
Als ik het plaatje open in Inkscape dan zie ik alles correct (wat zwarte vlakken betreft, wel zit 't nog in 't midden van de pagina). Wat mij echter opvalt is dat alle3 de zwarte vlakken (de twee flappen rechts en de ene links: Id's "_151102184", "Curve892" en "_151109000".) gesloten figuren zijn (en ook de enige gesloten figuren). Voeg je nou aan deze outlines expliciet toe dat de vulregen binnen-buiten (evenodd) toegepast moet worden, door de volgende style toe te voegen: "fill-rule:evenodd" (of door op het betreffende knopje te drukken rechtsboven in de "fill and stroke"-dialog, dan komt het ineens allemaal goed. Opdracht: zoek in Coreldraw naar het knopje voor fillrule=evenodd.
fillrule
Fillrule is een element van de style. Het vertelt de renderer of een pixel binnen of buiten een bepaald figuur ligt, en of het dus ingekleurd (binnen) of niet ingekleurd (buiten) moet worden. Het werkt als volgt: Trek een lijn van een punt dat zeker buiten de figuur ligt naar de onbekende pixel, en tel het aantal keer dat je een buitenrand van het figuur tegenkomt. Bij lijn a is dat 2, bij lijn b is het 1. Vervolgens is bij fillrule nonzero een pixel zwart bij elke waarde boven 0, bij evenodd alleen als de waarde oneven is. In het rechterfiguur is dat te zien omdat in het midden de waarde 2 is, en dus niet ingevuld is. (Het is overigens iets complexer, zie [1] voor de volledige en correcte uitleg.) Vergeet overigens niet dat zo'n lijn een dubbele, gevulde, lijn is en niet een enkele. IIVQ 26 jan 2006 00:16 (CET)
In coreldraw worden objecten standaard met de evenoddregel afgebeeld. voor zover ik weet kun je dat niet instellen. het lijkt dus een bug in coreldraw. Ik heb de "lijnen" (de zwarte belijning) heb ik als vlakken getekend, want coreldraw (en ik heb geen programma gevonden dat dat wel ondersteunt) ondersteunt geen "centerline" expressieve lijnen. te weten een lijn met varierende dikte. Ik zal eens kijken of je tip werkt. -- Zanaq (?) 26 jan 2006 10:38 (CET)
svg. problemen met zwarte vlakken opgelost
Ik heb het ene zwarte vlak dat verscheen in de tekening van Majoor Kira, zoals bij Jarjar, verholpen door de zwarte "lijn" af te knippen zodat het geen "gesloten" figuur is. Eens kijken wat verder de verschillen zijn tussen .png en .svg, vooral bij kleinere grootten.
Ik heb het idee dat de svg-variant minder scherp is, en duidelijk slechter geantialiased. Ik zou daarom denken dat het mischien een goed idee is in het algemeen de .svg-variant te bewaren voor toekomstige bewerking, en de .png-versie voor gebruik in artikelen. -- Zanaq (?) 5 feb 2006 15:06 (CET)
Ik zie eigenlijk geen verschil behalve bij de hele kleine (25px)versie, de svg-versie heeft wat meer zwart. Maar het dubbel opslaan van svg en png lijkt me heelemaal zonde vanwege dubbele opslagruimte (ik zit inmiddels met SVG's te werken waar de source groter is dan de resulterende png. IIVQ 5 feb 2006 15:31 (CET)
De PNG is anders geantialiased, zoals met name blijkt uit de vergroting met verhoogd contrast. De randen verschijnen bij de PNG-versie (onder). De SVG-versie staat verder steeds rechts
Ik zie wel degelijk verschil, en heb het allemaal wat uitvergroot. (200% resp 400%, nearest neighbour). Het blijkt (dat zag ik eerst niet) dat verschillend gekleurde vlakken een afwijkend gekleurde lijn krijgen, wat normaalgesproken - kennelijk - de perceptie verbetert. -- Zanaq (?) 5 feb 2006 16:43 (CET)

Projectje GeeKaa[bewerken | brontekst bewerken]

Fundering op staal

Mijn eerste svg-tje, waar ik nog moeite mee had is hoe het canvas optimaal in te stellen.. Eerst kreeg ik veel witruimte, daarna sloot de lucht en de grond niet netjes aan... Ach, alle begin is moeilijk... verder wel tevreden... Opmerkingen? Graag!! Groet, GeeKaa <>< 1 feb 2006 10:57 (CET)

Ik weet niet hoe fundering op staal werkt, als het platen zijn die op plakken in de grond staan is het okee zo, anders zou ik de rand tussen de vertikale en horizontale "blokken" weglaten (door ipv twee rectangles een gesloten path te maken). De achtergrond enzo instellen is programmaafhankelijk, in Inkscape doe je dat via document preferences. Op zich mooi plaatje, misschien wat felle kleurtjes (leidt de aandacht af van waar het om gaat: de fundering) IIVQ 1 feb 2006 12:40 (CET)


beeldverhouding[bewerken | brontekst bewerken]

Het blijft problemen geven om de correcte beeldverhouding mee te geven voor figuren. Ik heb nu de structuur opgeladen voor vitamine C, maar de beeldverhoudingen kloppen niet (de optie "fit page to selection" bij "document properties" in Inkscape helpt niet):

Gevolg is nu dat te figuur veel te uitgerokken is. Suggestie? Annabel(overleg) 22 nov 2006 15:02 (CET)