Gebruiker:Karmakolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Wat ik hier zoal uitspook[bewerken]

Ik schrijf vooral nieuwe artikelen, vaak bio's in de long tail. Blijkbaar heb ik een ongezonde verslaving aan het detectivewerk dat bij obscure onderwerpen komt kijken. Meer en meer ben ik bestaande artikelen beginnen verbeteren. Mijn interessegebieden zijn nogal divers: geschiedenis, oude kunst, Brussel, wandtapijten, economie, Congo, recht, energie... Soms is het nodig om met de bijl door kwakinformatie te gaan, maar fijner vind ik het om een artikel langer achter te laten dan ik het gevonden heb (doet niets af van mijn waardering voor oordeelkundige 'hakkers' wiens bijdragelijst rood kleurt).

Illustraties zijn essentieel. Ik voeg regelmatig afbeeldingen toe aan artikelen en doe zelf uploads naar commons (eigen foto's en rechtenvrij materiaal van internet). Awoe voor de bibliotheken en musea die het rechtenvrije patrimonium in hun beheer toch afschermen met semilegale 'voorwaarden'. Wees niet Multatuli's man van het brugje, wees de Rijksstudio!

Wat ik hoop en vrees voor wikipedia[bewerken]

Fontaine aux poissons (La Hulpe).jpg

Wikipedia is een schitterende manier om informatie aan te bieden. Zaken waarover nooit een woord geschreven is in het Nederlands, worden plots ontsloten. De cumulatieve aard van het project maakt dat de dekking steeds verder uitdeint. Micro en macro lopen vrolijk hand in hand, andere talen zijn een muisklik verwijderd.

Dat iedereen eraan kan meeschrijven, maakt wikipedia kwetsbaar voor kaping door activisten en ghostwriters in dienst van landen of grote bedrijven. Je kan je een soort 'acapedia' voorstellen waar alleen wetenschappers de pen zouden vasthouden, maar ten eerste zijn academici zelf niet noodzakelijk vrij van activisme/belangenvermenging en ten tweede lijken ze er doorgaans toch hun neus voor op te halen. Veel respect voor degenen die actief zijn op wikipedia, het is een nederige maar uitstekende manier om het publiek voor te lichten.

Een groot probleem vind ik de beperkte beschikbaarheid van bronnen. Zolang er geen open access is, zal verouderde maar vrij beschikbare informatie het winnen van nieuwe inzichten achter betaalmuren.

Tips voor nieuwkomers[bewerken]

  • Laat je niet te veel afleiden door de regeltjes. Het belangrijkste is dat je 'encyclopedisch' schrijft, betrouwbare bronnen aandraagt en niet zondigt tegen privacy of copyright.
  • De vertaaltool is een handige manier om artikels te starten, desnoods gewoon om snel een skelet van juiste links te hebben.
  • Pageview Analysis toont je hoe frequent een pagina bezocht wordt.
  • Voeg locaties toe met de Coördinatenprikker.
  • Sorteer tekst met deze tool.
  • Als je Wikipedia:Mededelingen op je volglijst plaatst, krijg je korte updates van het gemeenschapsnieuws.
  • Getrouwe reproducties van 2D-objecten in het publiek domein (oude schilderijen e.d.) zijn niet origineel en dus vrij up te loaden naar Commons.
  • Met het standaard knipprogramma van windows kan je elke afbeelding op je scherm overnemen, ook van websites die de rechtermuisklik blokkeren.