Gebruiker:Karmakolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat ik hier zoal uitspook[bewerken]

Ik schrijf vooral nieuwe artikelen, vaak bio's in de long tail. Moest het detectivewerk dat bij obscure onderwerpen komt kijken niet zo verslavend zijn, ik hield me alleen bezig met het verbeteren van frequent bezochte pagina's. Want juist aan de grote onderwerpen schort toch dikwijls nog wat. Mijn interessegebieden zijn divers: geschiedenis, oude kunst, Brussel, economie, Congo, recht, energie... Soms is het nodig om met de bijl door kwakinformatie te gaan, maar fijner vind ik het om een artikel langer achter te laten dan ik het gevonden heb (doet niets af van mijn waardering voor oordeelkundige 'hakkers' wiens bijdragelijst rood kleurt).

Illustraties zijn essentieel. Ik voeg regelmatig afbeeldingen toe aan artikelen en doe zelf uploads naar commons (eigen foto's en rechtenvrij materiaal van internet). Awoe voor de bibliotheken en musea die het rechtenvrije patrimonium in hun beheer toch afschermen met semilegale 'voorwaarden'. Wees niet de man van het brugje, kijk liever naar de Rijksstudio!

Wat ik hoop en vrees voor wikipedia[bewerken]

Fontaine aux poissons (La Hulpe).jpg

Wikipedia is een schitterende manier om informatie aan te bieden. Zaken waarover nooit een woord geschreven is in het Nederlands, worden plots ontsloten. De cumulatieve aard van het project maakt dat de dekking steeds verder uitdeint. Micro en macro lopen vrolijk hand in hand, andere talen zijn een muisklik verwijderd.

Dat iedereen eraan kan meeschrijven, maakt wikipedia kwetsbaar voor kaping door activisten en ghostwriters in dienst van landen of grote bedrijven. Je kan je een soort 'acapedia' voorstellen waar alleen wetenschappers de pen zouden vasthouden, maar ten eerste zijn academici zelf niet noodzakelijk vrij van activisme/belangenvermenging en ten tweede lijken ze er doorgaans toch hun neus voor op te halen. Veel respect voor degenen die wel actief zijn op de Nederlandse wikipedia. Een specialist kan hier echt het verschil maken. Er zijn weinig betere manieren om iets terug te geven aan de gemeenschap die het onderzoek financiert en dan achter betaalmuren ziet verdwijnen.

Een groot probleem vind ik de beperkte beschikbaarheid van bronnen. Zolang er geen open access is, zal verouderde maar vrij beschikbare informatie het winnen van nieuwe inzichten achter betaalmuren.

Tips voor nieuwkomers[bewerken]

  • Laat je niet te veel afleiden door de regeltjes. Het belangrijkste is dat je 'encyclopedisch' schrijft, betrouwbare bronnen aandraagt en niet zondigt tegen privacy of copyright.
  • De vertaaltool is een handige manier om artikels te starten, desnoods gewoon om snel een skelet van juiste links te hebben.
  • Pageview Analysis toont je hoe frequent een pagina bezocht wordt.
  • Als je Wikipedia:Mededelingen op je volglijst plaatst, krijg je korte updates van het gemeenschapsnieuws.
  • Getrouwe reproducties van 2D-objecten in het publiek domein (oude schilderijen e.d.) zijn niet origineel en dus vrij up te loaden naar Commons.
  • Met het standaard knipprogramma van windows en andere besturingssystemen kan je elke afbeelding op je scherm overnemen, ook van websites die de rechtermuisklik blokkeren.

Werk op de plank[bewerken]

Sommige reeksen zijn perfect doenbaar en schreeuwen erom vervolmaakt te worden:

  • De Oud-Griekse toneelstukken die integraal zijn bewaard (36/46 gecoverd, vooral Aristofanes ontbreekt nog)
  • De schilderijen van Jan van Eyck (7/21 gecoverd)
  • De schilderijen van Bruegel (19/43 gecoverd)

Wie mee wil doen, late mij weten!