Gebruiker:Karmakolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
No man but a blockhead ever wrote except for money.
— Doctor Johnson


Wat ik hier zoal uitspook[bewerken | brontekst bewerken]

Ik schrijf vooral nieuwe artikelen, vaak in de long tail: over een persoon, een boek, een gebouw, een wet, een schilderij... Was het detectivewerk dat bij obscure onderwerpen komt kijken niet zo verslavend, ik hield me alleen bezig met het verbeteren van frequent bezochte pagina's. Want juist aan de grote onderwerpen schort toch dikwijls wat.

Ik voeg regelmatig literatuurlijsten toe aan artikelen, omdat een encyclopedie ook een wegwijzer is. Die functie blijft op nl-wiki echt onderbenut, of alleen Engelstalige werken worden genoemd. Een goede bibliografie kijkt ruimer en heeft aandacht voor Nederlandstalige werken, ook in vertaling, aangezien de lezer niet toevallig bij onze taalversie is beland. Helemaal onbegrijpelijk vind ik het weglaten van Nederlandse vertalingen in lemma's over anderstalige auteurs, terwijl dan wel verouderde Engelse kost wordt opgediend.

Mijn interessegebieden zijn divers: geschiedenis, oude kunst, Brussel, economie, Congo, recht, energie... Soms is het nodig om met de bijl door flutinformatie te gaan, maar fijner vind ik het om een artikel langer achter te laten dan ik het aantrof (doet niets af van mijn waardering voor oordeelkundige 'hakkers' wiens bijdragelijst rood kleurt).

Illustraties zijn essentieel. Ik voeg regelmatig afbeeldingen toe aan artikelen en doe zelf uploads naar commons (eigen foto's en rechtenvrij materiaal van internet). Awoe voor de bibliotheken en musea die het rechtenvrije patrimonium in hun beheer toch afschermen met semilegale 'voorwaarden'. Wees niet de man van het brugje. Je opdracht is ontsluiten, niet afsluiten.

Wat ik hoop en vrees voor wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Fontaine aux poissons (La Hulpe).jpg

Wikipedia is een krachtige manier om informatie aan te bieden. Zaken waarover nooit een woord geschreven is in het Nederlands, worden voor een nieuw publiek ontsloten. De cumulatieve aard van het project maakt dat de dekking steeds verder uitdeint. Micro en macro lopen vrolijk hand in hand, andere talen zijn een muisklik verwijderd.

Dat iedereen eraan kan meeschrijven, maakt wikipedia kwetsbaar voor kaping door activisten en ghostwriters in dienst van landen of grote bedrijven. Je kan je een soort 'acapedia' voorstellen waar alleen wetenschappers onder eigen naam de pen zouden vasthouden, maar academici zijn zelf niet noodzakelijk vrij van activisme/belangenvermenging en vooral hebben ze dikwijls andere prioriteiten. Veel respect voor degenen die actief zijn op de Nederlandse wikipedia. Een specialist kan hier echt het verschil maken, vooral op de complexere lemma's waar er vaak onvoldoende systematiek en overzicht is. Er zijn weinig betere manieren om iets terug te geven aan de gemeenschap die het onderzoek financiert en dan achter betaalmuren ziet verdwijnen.

Een groot probleem vind ik de beperkte beschikbaarheid van bronnen. Zolang er geen open access is, zal verouderde maar vrij beschikbare informatie het winnen van nieuwe inzichten waarvoor veel geld moet worden betaald.

Tips voor nieuwkomers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Laat je niet te veel afleiden door de regeltjes. Het belangrijkste is dat je 'encyclopedisch' schrijft, betrouwbare bronnen aandraagt en niet zondigt tegen privacy of copyright.
  • Twee gratis accounts aanmaken, en je hebt online toegang tot de Belgische pers. Voor de 21e-eeuwse dag- en weekbladen is dat GoPress, wat je (met twee dagen vertraging) kan lezen als je lid bent van een Vlaamse bibliotheek. Historische bladen zijn gedigitaliseerd door BelgicaPress.
  • De vertaaltool is een handige manier om artikels te starten, desnoods gewoon om snel een skelet van juiste links te hebben.
  • Toolforge toont je hoe frequent een pagina bezocht wordt en XTools je eigen statistieken.
  • Als je Wikipedia:Mededelingen op je volglijst plaatst, krijg je korte updates van het gemeenschapsnieuws.
  • Getrouwe reproducties van 2D-objecten in het publiek domein (oude schilderijen e.d.) zijn niet origineel en dus vrij up te loaden naar Commons. Met het standaard knipprogramma van windows en andere besturingssystemen kan je elke afbeelding op je scherm overnemen, ook van websites die de rechtermuisklik blokkeren.