Gebruiker:Kevster/Special Kerstkaarten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina valt NIET onder GFDL!


Nuvola filesystems folder home.png Wiki letter w.svg Soccerball.svg Qliner.jpg Folder-blue.svg Nuvola apps email.png
Home Mijn bijdragen EK voetbal 2008 Special Archief Overleg

< Terug naar het overzicht

Deze special op mijn gebruikerspagina gaat over kerstkaarten.

Een kerstkaart
Verschillende kerstkaarten

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Kerstkaarten worden al heel lang verstuurd. Om precies te zijn, worden kerstkaarten al verstuurd sinds de 19e eeuw. De eerste kerstkaart is gemaakt in 1843, door de Engelse tekenaar John Callcott Horsley. Rond 1875 begon de Duitse drukker Louis Prang in de Verenigde Staten met het massaal afdrukken van kerstkaarten. Daarbij kwamen kerstkaarten erg in trek bij het grote publiek in Amerika en zo begon een traditie van het verzenden van een kerstgroet. Ook worden nieuwjaarswensen uitgesproken via kerstkaarten.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de mogelijkheid tot het verzenden van een kerstwens via een e-card, versturen mensen nog steeds massaal kerstkaarten. In 2003 werden in Nederland tijdens de kerst -en nieuwjaarsperiode zelfs 210 miljoen kaarten verstuurd.

Tegenwoordig gebruiken mensen vaak een zelfgemaakte foto. Met behulp van de computer zetten mensen er dan vaak een kerst -en nieuwjaarsgroet op. Meestal is deze groet iets in de vorm van Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. In de kerstkaart zet men dan hun eigen naam, om te tonen van wie de kerstkaart afkomstig is. Vaak zet men de namen van het hele gezin in de kerstkaart.

Kerstkaarten zijn in de winkel vaak in pakjes van 10 kaarten en 10 enveloppen te koop.

Decemberzegels[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat mensen in december veel post (met name kerstkaarten) versturen, verkoopt TNT Post jaarlijks Decemberzegels. Dit zijn goedkopere zegels dan de normale postzegels, want Decemberzegels hebben in 2006 een prijs van € 0,29 per stuk. Dit jaar (2006) zitten er 20 zegels op 1 velletje.