Gebruiker:Kleon3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taalvaardigheid

li Deze gebroeker haet Limburgs es modertaal.
nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-3 Dieser Benutzer hat sehr gute Deutschkenntnisse.
fr-2 Cette personne peut contribuer avec un niveau intermédiaire de français.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
pt-1 Este usuário pode contribuir com um nível básico de Português.
it-1 Questo utente può contribuire con un italiano di livello semplice.

Hallo! Welkom op de Wikipedia-gebruikerspagina van Kleon3.

Achtergrond[bewerken]

Hoewel mijn opleiding gericht was op onderwijs, Europese studies en Amerikanistiek, ligt mijn belangstelling - ook met betrekking tot Wikipedia - meer bij de Europese cultuurgeschiedenis. Mijn sterke gebieden zijn taal, geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Ik verdeel tegenwoordig mijn tijd tussen Amsterdam en Londen, maar mijn roots liggen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Vandaar dat veel onderwerpen waar ik mij mee bezig hou met die regio en het omliggende buitenland te maken hebben. Verder heb ik korte of lange tijd gewoond in Wageningen, Leiden, York en Montreal, dus daar wil ik ook wel eens over bijdragen.

Deelname Wiki projects[bewerken]

Sinds 2009 draag ik regelmatig bij aan de Nederlandstalige Wikipedia en Wikimedia Commons, af en toe aan de Engelse en sporadisch aan de Duitse, Franse of anderstalige Wikipedia's.

Nederlandse Wikipedia[bewerken]

Gouden pen.svg

Aan de Nederlandstalige Wikipedia heb ik inmiddels (oktober 2017) 434 nieuwe artikelen toegevoegd en minstens een zelfde aantal substantieel uitgebreid. Toch ben ik zeker geen veelschrijver. Vaak werk ik meerdere dagen aan een artikel, waarbij mijn redelijk uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over Maastricht, Limburg en naburige regio's voortdurend geraadpleegd wordt. In januari 2018 mocht ik de Gouden Pen ontvangen voor mijn bekroonde inzending in de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2017 met het artikel Kruisherenklooster (Maastricht).

Enkele grotere projecten waar ik de afgelopen jaren met plezier aan gewerkt heb of nog mee bezig ben, zijn: ruim 100 artikelen over de Sint-Servaasbasiliek; een serie artikelen over Maaslandse kunst, Luiks-Akense barok en andere onderwerpen met betrekking tot de Euregio Maas-Rijn; de vestingwerken en belegeringen van Maastricht; straten, pleinen en parken in Maastricht en beschermde stads- en dorpsgezichten in Limburg; en - recent - een serie artikelen over zuidoost-Londen.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Artikelen geschreven of sterk uitgebreid door Kleon3

Wikimedia Commons[bewerken]

Ook Wikimedia Commons krijgt regelmatig mijn aandacht (> 100.000 edits). Een grote klus waar ik de afgelopen jaren aan meegeholpen heb, was het categoriseren van de honderdduizenden afbeeldingen van de zogenaamde RCE-donatie. Daarnaast heb ik duizenden door mij gemaakte foto's op Wikimedia Commons gezet. Hier een selectie:

Een persoonlijke visie op Wikipedia[bewerken]

Hoewel ik Wikipedia in theorie een nuttig project vind, heb ik toch twijfels over het uiteindelijk slagen ervan. Wikipedia is gebaseerd op het principe dat controle door een grote groep gebruikers automatisch leidt tot kwaliteitsverbetering: "Het principe dat iedereen alles en altijd kan wijzigen is een sleutelfactor in het succes van Wikipedia" (zie ook: Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang). Daartegenover kan gesteld worden dat bemoeienis van velen leidt tot een grootste gemene deler en uiteindelijk tot chaos.

Mijn eigen ervaringen op Wikipedia zijn gemengd. In de onderwerpen waar ik mij mee bezig houd, kom ik weinig mensen met kennis van zaken tegen. Mijn ervaring is dat sommige gebruikers niet primair uit zijn op verbetering van de encyclopedie, maar op verwezenlijking van eigenbelangen (of zoiets). Een goed artikel kan door de bemoeienis van een ondeskundig, maar vasthoudend iemand in kwaliteit achteruitgaan. Daarnaast zijn er naar mijn mening teveel gebruikers, die zich bezighouden met het opleggen van hun eigen, soms dubieuze normen aan anderen. Een voorbeeld daarvan is de recente verwijdering van een kwalitatief goed artikel, waar ikzelf ook aan bijgedragen had: Petrus Renier van Wassenaer (zie hier de reden van verwijdering).

In de Kroeg, het Stemlokaal of het Opinielokaal zul je mij om die en andere redenen zelden aantreffen. Ik zou niet meer aan het schrijven van artikelen toe komen... Bovendien ben ik van mening dat sommige beslissingen die daar genomen zijn, het werk van schrijvers zoals ik belemmeren. Zo vormt de overdaad aan doorverwijspagina's op de Nederlandse Wikipedia een constante bron van ergernis, aangezien het testen van interne links veel extra tijd vergt. Wat dat betreft vind ik de Engelstalige Wikipedia logischer en handzamer.

Met mijn mede-wikipedianen probeer ik zo collegiaal mogelijk om te gaan, hoewel me dat niet altijd lukt. Desalniettemin geeft het schrijven mij voldoening en ik geniet ervan als een artikel er goed uitziet. Kortom, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen en zolang dat zo is, blijf ik schrijven!