Gebruiker:Kleon3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikipediaDit is een Wikipedia-gebruikerspagina

Dit is geen encyclopedie-artikel. Als u deze pagina op een andere website aantreft dan op Wikipedia, bekijkt u een zogenaamde "mirror"-website. Wees u er dan van bewust dat deze pagina verouderd kan zijn en dat de gebruiker die op deze pagina wordt genoemd geen persoonlijke betrokkenheid heeft met enige andere versie van deze pagina dan die op Wikipedia zelf. De oorspronkelijke gebruikerspagina bevindt zich hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Kleon3

Values (017), geschilderd portret van Kleon3 door Keith Milow (2018), onderdeel van een serie in negatief geschilderde afbeeldingen in gecorrodeerd ijzeren lijsten

Hallo. Welkom op de Wikipedia-gebruikerspagina van Kleon3.

Achtergrond[bewerken]

Hoewel mijn opleiding gericht was op onderwijs, Europese studies en Amerikanistiek, ligt mijn belangstelling - ook met betrekking tot Wikipedia - meer bij de Europese cultuurgeschiedenis. Mijn sterke gebieden zijn taal, geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Ik verdeel mijn tijd tegenwoordig tussen Amsterdam en Londen, maar mijn roots liggen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Vandaar dat veel onderwerpen waar ik mij mee bezig hou met die regio en het omliggende buitenland te maken hebben. Verder heb ik korte of lange tijd gewoond in Wageningen, Leiden, York en Montreal, dus daar wil ik ook wel eens over bijdragen.

Deelname Wikimedia-projecten[bewerken]

Wikimedia logo family.png
Deze gebruiker hanteert één gebruikersnaam voor alle projecten van Wikimedia
Commons-logo-en.svg
Deze gebruiker is ook aanwezig op Wikimedia Commons

Taalvaardigheid

li Deze gebroeker haet Limburgs es modertaal.
nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-3 Dieser Benutzer hat sehr gute Deutschkenntnisse.
fr-2 Cette personne peut contribuer avec un niveau intermédiaire de français.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
pt-1 Este usuário pode contribuir com um nível básico de Português.
it-1 Questo utente può contribuire con un italiano di livello semplice.

Sinds 2009 draag ik regelmatig bij aan de Nederlandstalige Wikipedia en Wikimedia Commons, af en toe aan de Engelse en sporadisch aan de Duitse, Franse of anderstalige Wikipedia's.

Nederlandse Wikipedia[bewerken]

Aan de Nederlandstalige Wikipedia heb ik inmiddels (december 2018) bijna 500 nieuwe artikelen toegevoegd en minstens een zelfde aantal substantieel uitgebreid. Toch ben ik met een kleine 20.000 edits zeker geen veelschrijver. Vaak werk ik meerdere dagen aan een artikel, waarbij mijn redelijk uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over Maastricht, Zuid-Limburg en naburige regio's voortdurend geraadpleegd wordt. Met mijn manier van werken zal ik dan ook nooit de Top 100 van gebruikers naar aantal bewerkingen bereiken!

Gouden pen.svg

In januari 2018 mocht ik de Gouden Pen in ontvangst nemen voor mijn bekroonde inzending in de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2017 met het artikel Kruisherenklooster (Maastricht). Dat artikel en Heiligdomsvaart van Maastricht zijn mijn enige etalage-artikelen.

Enkele grotere projecten waar ik de afgelopen jaren met plezier aan gewerkt heb, of nog mee bezig ben:

1rightarrow blue.svg Zie ook: Artikelen geschreven of sterk uitgebreid door Kleon3

Anderstalige Wikipedia's[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia heb ik een paar honderd edits verricht en een dertigtal nieuwe artikelen aangemaakt over onder andere Woolwich en Maastricht. De drie meest uitgebreide artikelen zijn: Old Woolwich, Crosier Monastery, Maastricht en Pilgrimage of the Relics, Maastricht. De laatste twee zijn vertalingen van door mij eerder geschreven artikelen in het Nederlands. Dat de lat bij de Engelse Wikipedia een stuk hoger ligt dan bij de Nederlandse, blijkt uit het feit dat mijn artikelen Woolwich Town Hall en Trier Cathedral Treasury, waar ikzelf toch redelijk tevreden over was, beide geclassificeerd werden als Start-class en bovendien Low-importance. Slechts vier van de door mij geschreven artikelen wisten tot nu toe de C-class te bereiken, dat is vier niveaus onder het Engelse equivalent van een etalage-artikel!

Mijn bijdragen aan de anderstalige Wikipedia's bestaan voornamelijk uit vertalingen van Nederlandstalige artikelen, met name over de Universiteit Maastricht, Maastrichtse musea en Maaslandse kunst. De Limburgstalige Wikipedia heeft tot op heden weinig aan mij gehad. Door de vele Limburgse dialecten en het ontbreken van een eenheidstaal, vind ik dat toch een tamelijk zinloos project.

Wikimedia Commons[bewerken]

Ook Wikimedia Commons krijgt regelmatig mijn aandacht (bijna 150.000 edits). Een grote klus waar ik de afgelopen jaren aan meegeholpen heb, was het categoriseren van de honderdduizenden afbeeldingen van de zogenaamde RCE-donatie. Daarnaast heb ik ruim 15.000 door mij gemaakte foto's op Wikimedia Commons gezet. Hier een selectie:

Een persoonlijke visie op Wikipedia[bewerken]

Hoewel ik Wikipedia in theorie een nuttig project vind, heb ik toch twijfels over het uiteindelijk slagen ervan. Wikipedia is gebaseerd op het principe dat controle door een grote groep gebruikers automatisch leidt tot kwaliteitsverbetering: "Het principe dat iedereen alles en altijd kan wijzigen is een sleutelfactor in het succes van Wikipedia" (zie ook: Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang). Daartegenover kan gesteld worden dat bemoeienis van velen leidt tot een grootste gemene deler en uiteindelijk tot chaos.

Mijn eigen ervaringen op Wikipedia zijn gemengd. In de onderwerpen waar ik mij mee bezig houd, kom ik weinig mensen met kennis van zaken tegen. Mijn ervaring is dat sommige gebruikers niet primair uit zijn op verbetering van de encyclopedie, maar op verwezenlijking van eigenbelangen (of zoiets). Een goed artikel kan door de bemoeienis van een ondeskundig, maar vasthoudend iemand in kwaliteit achteruitgaan. Daarnaast zijn er naar mijn mening teveel gebruikers, die zich bezighouden met het opleggen van hun eigen, soms dubieuze normen aan anderen. Een voorbeeld daarvan is de verwijdering van een kwalitatief goed artikel, waar ikzelf ook aan bijgedragen had: Petrus Renier van Wassenaer (zie hier de reden van verwijdering). Ook het en masse dumpen van de duizenden zogenaamde 'Februari-artikelen' is naar mijn mening een gevolg geweest van de heersende discussiedrang. Een historische vergissing, want na dik twee jaar blijkt bij voorbeeld dat niemand nog zin heeft gehad om de destijds verwijderde artikelen waarnaar de rode links in dit artikel verwijzen, opnieuw aan te maken. Tja.

In de Kroeg, het Stemlokaal of het Opinielokaal zul je mij om die reden zelden aantreffen. Ik zou niet meer aan het schrijven van artikelen toekomen! Bovendien ben ik van mening dat sommige beslissingen die daar genomen zijn het werk van schrijvers zoals ik belemmeren. Zo vormt de overdaad aan doorverwijspagina's op de Nederlandse Wikipedia een constante bron van ergernis, aangezien het testen van elke interne link veel extra tijd vergt. Wat dat betreft vind ik de Engelstalige Wikipedia logischer en handzamer.[noot 1]

Met mijn mede-wikipedianen probeer ik zo collegiaal mogelijk om te gaan, hoewel me dat niet altijd lukt. Desalniettemin geeft het schrijven mij voldoening en ik geniet ervan als een artikel er goed uitziet. Kortom, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen en zolang dat zo is, blijf ik schrijven.

Noot[bewerken]

  1. Bij het invullen van de Survey 2018 heb ik bij de vraag wat ik van de Movement Strategy 2030 vind het volgende geschreven: "Met wereldwijde strategieën houd ik mij niet zo bezig. Ik beperk me even tot de praktische zaken. De Nederlandse Wikipedia zou er op vooruitgaan door meer het model van de Engelse Wikipedia te volgen. Deze is veel meer gericht op kwaliteitsverbetering (o.a. door het toekennen van niveaus aan artikelen en het gebruik van sjablonen voor artikelen die onder de maat zijn: 'stubs', artikelen zonder bronnen of met te weinig in-line referenties, enz.). Verder heeft de Engelse Wikipedia een oplossing voor mijn grootste ergernis op NL-Wikipedia, namelijk de overdaad aan (merendeels overbodige) doorverwijspagina's (DP's). Die oplossing bestaat uit het consequent kiezen voor wat wij hier de 'Amsterdam-constructie' noemen. Vergelijk bijv. Koningin Wilhelmina met Queen Victoria. Ik - en ik neem aan andere schrijvers op Wikipedia - verdoe namelijk teveel tijd met het zoeken naar en corrigeren van links naar DP's. In een gemiddeld artikel van mijn hand gaat het dan al gauw over meer dan 100 DP's. Als dit een keer gecorrigeerd kon worden, zou dat een geweldige vooruitgang zijn. Een heleboel gebruikers, die zich nu met het zoeken naar 'foute' links naar DP's bezighouden, zouden weliswaar werkloos worden, maar misschien komen sommigen van hen dan wel aan het schrijven van artikelen toe. Voorwaar, winst."