Gebruiker:Leméetje/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Dick Grayson[bewerken | brontekst bewerken]

Dick Grayson
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Als Robin:
Detective Comics #38(april 1940)
Als Nightwing:
Tales of the Teen Titans #44 (juli 1984)
Als Batman:
Robin #0 (oktober 1992)
Als Agent 37:
Grayson #1 (juli 2014)
Bedenker(s) Bob Kane
Bill Finger
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Richard John Grayson
Bekende aliassen Robin, Nightwing, Batman, Agent 37
Familie John Grayson (vader, overleden), Mary Grayson (moeder, overleden), Bruce Wayne (adoptievader)
Lid (geweest) van Batman Family
Teen Titans
Outsiders
Batman Incorporated
Justice League
Spyral
Court of Owls

Richard "Dick" Grayson is een fictionele superheld uit de strips van DC Comics. Hij werd bedacht door Bob Kane en Bill Finger, en maakte zijn debuut in Detective Comics #38 in april 1940. Hij was de eerste Robin, en na een ruzie tussen hem en zijn voogd Bruce Wayne, de eerste en originele Batman, nam hij afstand van de rol en werd in 1984 Nightwing.

Toen Batman schijnbaar was vermoord in Final Crisis, nam hij de mantel van de derde Batman op, en nam Damian Wayne als zijn Robin aan. Na de reboot van het DC universum nam hij de Nightwing-identiteit opnieuw aan, maar na een paar jaar werd hij voor de wereld ontmaskerd en werd hij gedwongen afstand te nemen van de rol. Hij infiltreerde een geheime spionnenorganisatie en ging undercover als Agent 37. In DC Rebirth keerde hij terug naar zijn Nightwing persona.


In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Live-action[bewerken | brontekst bewerken]

Animatie[bewerken | brontekst bewerken]




Jason Todd[bewerken | brontekst bewerken]

Jason Todd
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning als Jason Todd:
Batman #357 (maart 1983)
als Robin:
Batman #366 (december 1983)
als Red Hood:
Batman #635 (februari 2005)
Bedenker(s) Gerry Conway (schrijver)
Don Newton (tekenaar)
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Jason Peter Todd
Bekende aliassen Robin, Red Hood
Familie Willis Todd (vader), Catherine Todd (stiefmoeder), Sheila Heywood (moeder)
Lid (geweest) van Batman family
Teen Titans
League of Assassins
The Outlaws
Superkrachten Zeer bedreven in vechtsporten. Uitmuntende scherpschutter. Beschikt over vuurwapens en hightech hulpmiddelen.

Jason Todd is een personage en imaginaire superheld uit de strips van DC Comics. Hij werd Robin, Batmans hulpje nadat Dick Grayson de mantel had opgehangen en Nightwing was geworden. In Batman: A Death in the Family uit 1988 werd Jason door de Joker vermoord vanwege zijn grote impopulariteit onder lezers. Zeventien jaar later, in Batman: Under the Hood


Court of Owls[bewerken | brontekst bewerken]

Court of Owls
Uitgever DC Comics
Eerste verschijning Batman Vol. 2 #3 (oktober 2011)
Bedacht door Scott Snyder
Greg Capullo
Team status Actief
Hoofdkwartier Gotham City
Samenstelling
Huidige samenstelling N.V.T.
Belangrijke voormalige leden Lincoln March
William Cobb
Mary Turner
Calvin Rose
Dick Grayson

De Court of Owls is een georganiseerde misdaadgroep en een geheim genootschap in de strips van DC Comics, bedacht door Scott Snyder en Greg Capullo. Ze bestaan sinds de koloniale tijden in Gotham City. De Court ontvoert kindartiesten uit het circus, om ze te trainen en te veranderen in de moordenaars bekend als Talons. Na de verhaallijn "Robin War" uit 2015-2016 heeft de Court of Owls zich globaal uitgebreid en wordt nu het Parliament of Owls genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Court of Owls verscheen voor het eerst in de strips van Batman in The New 52, de grote reboot van het DC Universum. Het is een gewelddadige organisatie die sinds de zeventiende eeuw moord en geld gebruikt om politieke invloed te verkrijgen. Veel van hun leden horen bij de oudste en rijkste families van Gotham. Hun schuilplaatsen zijn diep verborgen in oude bouwwerken en onder de stad. Een bakerrijmpje dat van generatie tot generatie is doorgegeven omschrijft hun, om ervoor te zorgen dat mensen hun vrezen ook al weten ze niet dat de groep echt bestaat. Er is geen Nederlandse vertaling, maar de Engelse versie luidt als volgt:

Beware the Court of Owls, that watches all the time,
Ruling Gotham from a shadowed perch, behind granite and lime.
They watch you at your hearth, they watch you in your bed.
Speak not a whispered word about them, or they'll send the Talon for your head.

The New 52[bewerken | brontekst bewerken]

The Court of Owls veroordeelt Bruce Wayne ter dood nadat hij zijn plan om Gotham te herbouwen en hervormen voor de toekomst bekend maakt. Hun moordenaar, de Talon William Cobb, probeert de miljonair te vermoorden tijdens een vergadering met burgemeesterskandidaat Lincoln March, maar dit mislukt. Batman ontdekt dat het genootschap geheime hoofdkwartiers heeft in geheime ruimtes in elk gebouw dat opgericht is door het fonds van Bruce's overgrootvader, Alan Wayne. Batman wordt gevangen genomen en gemarteld in het labyrint van de Court, maar weet te ontsnappen. Cobbs lichaam wordt opgesloten in de Batcave.

Niet lang daarna, blijkbaar klaar met hun verborgenheid en boos door Batmans ontsnapping en de ontdekking van hun schuilplaats, ontketent de Court hun leger van ondode Talons op de stad om Batman en zijn bondgenoten te vermoorden en Gotham te heroveren. Deze verhaallijn uit 2012, de "Night of the Owls", loopt door verschillende Batman-gerelateerde comics, waarin allemaal leden van de Bat-Family het opnemen tegen verschillende Talons.

Wanneer de gevechten ten einde komen, ontdekt Batman dat Lincoln March, die schijnbaar vermoord werd door een Talon, in werkelijkheid een hooggeplaatst lid van de Court was, en nog steeds in leven. Hij vergiftigt een aantal belangrijke leden van de Court, en gewapend met een gevechtsharnas dat ontworpen was om Batman te rivaliseren, confronteert hij de Dark Knight. March beweert dat hij Thomas Wayne Jr. is, Bruce's jongere broertje, en dat Bruce verantwoordelijk was voor de moord van Thomas en Martha Wayne. Na een lange strijd belandt hij in een explosie die bedoeld was voor Batman, maar zijn lichaam werd niet gevonden, zodat zijn beweringen niet vastgesteld konden worden.

In "Robin War" zet de Court of Owls een gereanimeerde Lincoln March who has devised a way to obtain their prophecized Gray Son. Councilwoman Noctua, a member of the Court, rises to power in Gotham City and implants a set of laws and regulations that ban Robin paraphernalia and will imprison those caught possessing or wearing anything Robin related. This obtains the attention of the original four Robins: Dick Grayson, Jason Todd, Tim Drake, and Damian Wayne (the current Robin) who all arrive in Gotham to train the hundreds of members of the Robin street gang. All the Robins (apart from Grayson) are imprisoned and the Court tries to force Tim and Jason to fight each other to the death. This fails and all the Robins escape imprisonment. Damian finds Lincoln March who blackmails the former, implanting an explosive device within Damian. In order to spare the other Robins, Damian agrees to become the Court of Owls 'Gray Son' and leads a group of Talons to prevent the Robins from interfering. Dick Grayson confronts Lincoln March who reveals that the whole event was a ruse to bring Grayson to him and for the former to accept his destiny as the 'Gray Son'. Using the explosive device in Damian as leverage, Lincoln successfully brings Grayson into the Court of Owls, ending the Robin War

DC Rebirth[bewerken | brontekst bewerken]

In DC Rebirth werkt Nightwing undercover bij de Court, nu de Parliament of Owls. Lincoln March wordt door een man genaamd Raptor vermoord tijdens zijn speech tot de organisatie,

In the new Nightwing series, Lincoln March addresses the Parliament of Owls as they decide to cast aside their connection to the Court of Owls in Gotham and don black owl masks. As March begins to preach his new role in the Parliament, he is killed by Raptor, who reveals that both he and the Parliament agree that March's own desires began to become a hindrance to them and they needed a clean path to Nightwing. Dick Grayson has finally re-obtained his secret identity and has returned to the role of Nightwing. He willingly works for the Parliament in order to bring them down from the inside, but they are wary of and suspect Grayson's true intentions, but they don't know their leverage over him has been resolved. To keep him in check, the Parliament partners him with Raptor to aid in his missions.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Animatiefilms[bewerken | brontekst bewerken]

In de geanimeerde film Batman vs. Robin uit 2015 probeert de Talon (stem door Jeremy Sisto) Robin (Damian Wayne) over te halen om zich aan te sluiten bij de Court. Maar halverwege de film verraad Talon de Grootmeester, en neemt controle over het leger van zombische Talons om de Batcave aan te vallen. Uiteindelijk zijn de Talons vernietigd en de huidige Talon pleegt zelfmoord als hij verslagen is door Robin.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

De Court of Owls verschijnt in de televisieserie Gotham. Enkele leden zijn Kathryn Monroe (gespeeld door Kit Flanagan in seizoen twee en door Leslie Hendrix in seizoen drie), James Gordons oom Frank Gordon (gespeeld door James Remar), de Talons (Brandon Alan Smith), een sjaman (Raymond J. Barry) en enkele niet geïdentificeerde mensen in uilenmaskers. Ze verschijnen voor het eerst in de aflevering "Wrath of the Villains: A Legion of Horribles,".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Blackest Night[bewerken | brontekst bewerken]

"Blackest NIght" is een zevendelige comicserie, geschreven door Geoff Johns en geïllustreerd door Phil Jimenez, George Pérez, Ivan Reis en Jerry Ordway.


Deze gebruiker is vandaag precies 6 jaar, 11 maanden en 23 dagen actief op Wikipedia.