Gebruiker:Maiella/krediet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rekening-courantkrediet[bewerken | brontekst bewerken]

... betekent dat men tot een bepaald bedrag "rood mag staan" op een bankrekening die wordt gebruikt voor de lopende betalingen en ontvangsten. (Bij particulieren heet dat een betaalrekening.) De bedoeling van een rekening-courantkrediet is dat de rekeninghouder het ongelijk lopen van inkomsten en uitgaven en schommelingen daarin kan opvangen.

Een belangrijk voordeel van rekening-courantkrediet is dat men minder rente betaalt dan het geval zou zijn als men ongeoorloofd rood staat.


Zie ook

Categorie:Krediet

Leverancierskrediet[bewerken | brontekst bewerken]

Leverancierskrediet is een vorm van kortlopend vreemd vermogen, waarbij de leverancier aan een afnemer krediet verleent door eerst de goederen (of diensten) te leveren en pas later de verschuldigde betaling (of een andere contraprestatie) te ontvangen.

Voor de afnemer is leverancierskrediet vaak een gemakkelijke vorm van krediet. Omdat de leverancier graag wil verkopen is het relatief gemakkelijk om op deze manier krediet te krijgen.

Maar leverancierskrediet is niet gratis. Er moet extra worden betaald (rente en administratiekosten), of bij contante betaling kan een korting worden bedongen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Consumptief leverancierskrediet: leverancierskrediet verleend aan de consument
  • Productief leverancierskrediet: Leverancierskrediet verleend aan een andere onderneming.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Krediet

Afnemerskrediet[bewerken | brontekst bewerken]

Afnemerskrediet is een vorm van kortlopend vreemd vermogen, waarbij de afnemers aan de leverancier krediet verleent door vooruit te betalen voor nog te leveren goederen of diensten. Een voorbeeld is de aannemer die een koophuis bouwt en zich vooraf in termijnen laat betalen.

Categorie:Krediet

Rood staan[bewerken | brontekst bewerken]

Groene hypotheek[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link ==