Gebruiker:MartinD/plaatjes dagsjablonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanleiding voor dit project(je)[bewerken | brontekst bewerken]

Dit project(je) is voortgekomen uit een oproep in de Kroeg om de dagsjablonen door te lopen op de plaatjes die erin opgenomen zijn: sommige plaatjes zijn wellicht in strijd met het (terecht) scherper wordende mediabeleid.

Hieronder doe ik verslag van mijn bevindingen. Uiteraard hebben die betrekking op de stand van zaken zoals ik die aantrof op het moment dat ik het betreffende sjabloon bekeek.

Ik heb geen zeer exacte criteria gehanteerd, maar vooral gelet op de ouderdom. En als bleek dat het ding van de Commons afkomstig was, ben ik er van uitgegaan dat onze collega's aldaar ernaar gekeken hebben. Ik hoef niet Roomser te zijn dan de Paus.

Ik realiseer me dat er situaties kunnen zijn waarin het auteursrecht op een foto aan een ons onbekende fotograaf toebehoorde, en thans aan zijn erfgenamen, zodat je eigenlijk zou moeten uitzoeken wie die foto gemaakt heeft en wanneer die overleden is. Maar bij kennelijke studioportretten is het m.i. zo dat de fotograaf daarmee tevens zijn auteursrecht opgeeft. (Laat ik het zo zeggen: de auteursrechten van mijn trouwreportage zitten echt niet bij de destijds ingehuurde fotograaf!) Dus dan kun je, vind ik, veilig de regel van "70 jaar na het maken, en al helemaal 70 jaar na het overlijden van de geportretteerde" aanhouden.

Conclusie[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn "overall-conclusie", tot dusver, voor diegenen die geen zin hebben de hele lap tekst door te spitten: zo erg als collega Z. het deed voorkomen is het niet. Het overgrote deel is redelijk oud tot gewoon zeer oud. Hier en daar zijn er wat twijfelgevallen, maar meestal hebben we iets "behoorlijk tot zeer historisch" als afbeelding gebruikt. (Overigens: de afbeelding die hem in de pen deed klimmen zou ik inderdaad ook als "niet OK" hebben beschowd.)

Er zitten hier en daar een paar plaatjes waarvan je je kunt afvragen of ze wel echt oud genoeg zijn, maar ik denk niet dat we bang hoeven te zijn dat als de bel gaat er een deurwaarder op de stoep staat.

Misschien ten overvloede, maar als ik hieronder twijfels uit ten aanzien van de "toelaatbaarheid" van bepaalde afbeeldingen, is dat niet bedoeld als kritiek op de collega die dat plaatje heeft toegevoegd. Maar er is de laatste tijd een proces aan de gang van strenger worden ten aanzien van afbeeldingen, en daar past dit projectje ook in.

Ik ga niet gelijk afbeeldingen verwijderen, maar zal dat eerst aankondigen. (Plus dat er verschil is tussen de link naar het plaatje schrappen en de afbeelding zelf verwijderen...)

Vraagje aan "de gemeenschap"[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe erg vinden we het als er bij het lijstje van gebeurtenissen van een bepaalde dag geen plaatje zit? Ik zou er namelijk totaal niet mee zitten. Ik stel deze vraag even vanwege situaties waarin we constateren dat het huidige plaatje weg moet, terwijl we niet onmiddellijk een vervangend plaatje (van dezelfde persoon of hetzelfde onderwerp) hebben. Ik stel voor dat we bij twijfel de link naar het plaatje verwijderen, en als er iets beters langskomt, linken we daar naar toe. Ondertussen is het echt geen ramp als het er een paar keer per jaar geen plaatje op het dagslabloon zit.

Concreet voorstel[bewerken | brontekst bewerken]

Onderaan staat een lijst met de dagsjablonen waar ik zo wat twijfels bij heb. Uiteraard is het niet de bedoeling dat we het daarbij laten. Ik heb nog niet zo lang de moderator-pet op dus ik vind het ook zo wat om nou gelijk het te doen zoals ik hieronder heb voorgesteld. Voor de goede orde: het gaat dus niet om het wijzigen van de teksten in de dagsjablonen, maar alleen om de vraag of dit bewuste plaatje gehandhaafd kan blijven, danwel vervangen moet worden door een ander plaatje, danwel dat er (al dan niet tijdelijk) bij dat dagsjabloon geen plaatje zit. (Dat laatste vind ik echt geen bezwaar: het is geen wet van Meden en Perzen dat elke dag een plaatje moet hebben.)

Na overleg met Oscar wilde ik het zo doen dat we nog even geen verdere stappen ondernemen, maar even kijken hoe de algemene discussie over wat vor plaatjes en licenties wel of niet zijn toegestaan zich ontwikkelt. Ik hou e.e.a. in de gaten en zal op deze plek laten weten als ik in aktie dreig te komen. (Ik neem aan dat dat met een paar weken wel het geval zal zijn.) 7 sep 2005 11:36 (CEST)

Stand een paar weken later: ik neem nog even contact op met Oscar. En dan horen jullie weer. 15 okt 2005 14:29 (CEST)

Gewoon actie ondernemen en doorvoeren - Bemoeial 17 okt 2005 14:45 (CEST)
Dat vond Oscar ook. En om helemaal democratisch te zijn organiseer ik eerst nog een kleine peiling, zie hieronder. MartinD 17 okt 2005 20:39 (CEST)


Een kleine enquete naar wat de gemeenschap er van vindt[bewerken | brontekst bewerken]

Ik gebruik met opzet de term "peiling" niet, omdat dat een bepaalde status heeft in het Wikipedia-jargon, die me nog niet helemaal bekend is. Waar het me om gaat: ik wil voorkomen dat we in een discussie over elk afzonderlijk plaatje terecht komen. Nogmaals: het gaat om een tamelijk ondergeschik aspect, te weten een kleine versiering van één aspect van de Hoofdpagina, te weten wat er op de bewuste datum in de geschiedenis is gebeurd. Dat kan echt heel goed zonder plaatje. En bij gelegenheid vindt iemand heus wel een ander plaatje dat betrekking heeft op een van de gebeurtenissen van die dag. Wikipedia blijft tenslotte groeien.

Dus, bij deze het verzoek om te zeggen of men voor of tegen het doorvoeren van de wijzigingen als hieronder vermeld is. De enquete is gestart op 17 oktober 21.00 uur en loopt, zoals op ons stekkie van het internet gebruikelijk, exact een week, dus tot 24 oktober 2005 21.00.

De stelling is "bent u voor of tegen het doorvoeren van de wijzigingen zoals hieronder vermeld?" en kan alleen met "voor" of "tegen" beantwoord worden.

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. MartinD 17 okt 2005 21:02 (CEST)
  2. Koos Overleg 17 okt 2005 23:51 (CEST) - Uiteraard moet alles aan de regels voldoen en dit geldt zeker ook voor de hoofdpagina.
  3. Elly 17 okt 23:09 (CEST) Ons visitekaartje, de hoofdpagina, moet wel aan onze eigen regeltjes voldoen. (Met toestemming van Elly gekopieerd uit de Kroeg.)
  4. HenkvD 18 okt 2005 19:40 (CEST)

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitslag van de enquete[bewerken | brontekst bewerken]

De uitslag, met vier stemmen voor en nul stemmen tegen, is dat de gemeenschap vindt dat de voorgestelde wijzigingen mogen worden doorgevoerd. Daar ga ik me nu aan zetten. Dank voor de belangstelling. MartinD 25 okt 2005 11:38 (CEST)

Bevindingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1 januari: foto van Heinrich Hertz. Meneer Hertz is in 1894 overleden, dus enige foto van hem moet ruim een eeuw oud zijn. OK.
  • 2 januari: foto van Isaac Asimov, sf-auteur. Er staat bij dat het van de Engelse wiki is, maar is dat genoeg? Twijfelachtig.
  • 3 januari: foto van de auteur Tolkien, blijkens het onderschrift uit 1916, en dat kan ook kloppen want volgens mij draagt hij een uniform uit de Eerste Wereldoorlog. Dus dan is die foto een jaar of 89 oud. OK.
  • 4 januari: foto van de filosoof Henri Bergson, met de toelichting "verondersteld GFDL". Meneer Bergson is in 1859 geboren, de foto laat iemand van ongeveer 60 zien, dus zou dan rond 1920 gemaakt zijn, dus ruim 80 jaar geleden... het lijkt me OK.
  • 5 januari: Spaanse Euro-munt met de Spaanse koning, wat me een elegante manier lijkt om deze heer auteursrechtenvrij af te beelden. OK.
  • 6 januari: plaatje van Jeanne d'Arc, van Engelse wiki. Zeer oud. OK.
  • 7 januari: foto van prinses Juliana, "overgenomen van Engelse Wikipedia (laatste poging)". Ik heb de indruk dat foto's van leden van het Koninklijk Huis nogal eens tot discussies luiden, dus ik zet hier een (tamelijk fors) vraagteken bij.
  • 8 januari: plaatje van paus Innocentius III, van Franse Wikipedia, zeer oud. OK.
  • 9 januari: plaatje van Marco Polo, van Commons, en zeer oud. OK.
  • 10 januari: plaatje van de bioloog Linnaeus, kennelijk een foto van een zeer oude gravure. Volgens toelichting van collega Jan Arkesteijn ingekleurd en PD gemaakt. M.i. OK.
  • 11 januari: foto van de schrijver Thomas Hardy, overleden in 1928, dus minimaal 77 jaar oud. M.i. OK.
  • 12 januari: schilderij van sprookjesschrijver Charles Perrault, "eigentijds portret", dus oud genoeg want hij is in 1703 overleden. OK.
  • 13 januari: plaatje van een maan van Jupiter, van de NASA. De onder de licentie vereiste bronvermelding staat er, dus OK.
  • 14 januari: foto van de schrijver Lewis Carroll, overleden in 1898. Dus minimaal ruim een eeuw oud, maar waarschijnlijk nog ouder. OK.
  • 15 januari: foto van Martin Luther King uit 1964, van Commons, en die zeggen dat ze het van de Library of Congress mochten. Lijkt me OK.
  • 16 januari: foto van beeld van Octavianus. Vermelding "Licentiestatus: Public Domain". Geen reden tot twijfel. OK.
  • 17 januari: afbeelding van H. Antonius, ouder dan 70 jaar. OK
  • 18 januari: schilderij van Jan van Riebeeck, "aangenomen in publiek domein te zijn wegens ouderdom". Dat neem ik ook aan, want Van Riebeeck is in 1677 overleden. OK.
  • 19 januari: schilderij van Verdi, "van wiki-en", plus PD-vermelding. Aangezien Verdi in 1901 overleden is, minimaal 104 jaar oud, dus OK.
  • 20 januari: foto van de scheikundige Mendelejev, die in 1907 overleed, dus minimaal 98 jaar oud. OK.
  • 21 januari: schilderij van Lodewijk XVI, die in 1793 overleed. Schilderij kennelijk ook uit die tijd, dus royaal oud genoeg. OK.
  • 22 januari: schilderij van Byron, overleden in 1788, naar ik begrijp ingekleurde versie van een schilderij uit die tijd. Lijkt me OK.
  • 23 januari: kaart van gebied Unie van Utrecht, door collega Domie zelf gemaakt en onder GFDL gepubliceerd. OK.
  • 24 januari: foto van Baden Powell. Twijfelgeval omdat er onbekende restricties aan verbonden zijn. Dit zou ik verwijderen.
  • 25 januari: foto van de dictator Idi Amin, "van engelse wiki", maar verder geen details. Twijfelgeval, ik zou zeggen: verwijderen.
  • 26 januari: foto van Bill Clinton, volgens onderschrift afkomstig van de Amerikaanse overheid, en dat is ene bekende leverancier van rechtenvrije plaatjes. OK.
  • 27 januari: recente foto van Auschwitz, met vermelding van de beelddonateur, en GFDL. OK.
  • 28 januari: foto van Eiffeltoren. Gemaakt door collega Brion Vibber, en door hem PD gemaakt. OK. (Wat die Eiffeltoren betreft: er schijnt wel auteursrecht te rusten op de verlichting. Je mag plaatjes van de Eiffeltoren bij nacht alleen maken als het grootste deel van de afbeelding iets anders laat zien...)
  • 29 januari: schilderij van Romeo en Julia van Ford Madox Brown, die in 1893 overleden is. OK.
  • 30 januari: foto van Gandhi, met infobox dat er onvoldoende informatie is om te kunnen zeggen of dit OK is. Denk ik ook, dus ik zou dit verwijderen.
  • 31 januari: vlag van nauru, uit CIA World Fact Book, wat PD is. OK
  • 1 februari: foto van Hitler, van Commons. Ik vertrouw onze collega's voldoende. OK.
  • 2 februari: foto van Prinses Maxima, afkomstig van Rijksvoorlichtingsdienst, maar met restrictie dat het niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden. Ik zou zeggen: meenemen in de algemene discussie over dit soort restricties. Niet echt urgent, wel even in de gaten houden.
  • 3 februari: foto Yasser Arafat, afomstig van Amerikaanse overheid. OK.
  • 4 februari: schilderij George Washington, lijkt me royaal oud genoeg (overleed in 1799). OK.
  • 5 februari: foto bemanning Apollo 14, van NASA. OK.
  • 6 februari: foto Ronald Reagan, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 7 februari: gravure Charles Dickens, overleden 1870, dus oud genoeg. OK.
  • 8 februari: foto Jules Verne, overleden 1905. Dus foto is minimaal 100 jaar oud. OK.
  • 9 februari: foto Jefferson Davis, Amerikaanse president, overleden 1889. Oud genoeg. OK.
  • 10 februari: foto Wilhelm Roentgen, overleden 1923. Lijkt oud genoeg. OK.
  • 11 februari: foto Thomas Edison, overleden 1931. Krap aan, maar oud genoeg. OK.
  • 12 februari: foto Charles Darwin, overleden 1882. Oud genoeg. OK.
  • 13 februari: foto ENIAC, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 14 februari: foto van een (tamelijk willekeurige) telefoon, volgens opgave PD. Beetje onduidelijk waarom dat zo is, als iemand er problemen mee heeft is er vast wel iets op de Commons te vinden.
  • 15 februari: schilderij Galileo Galilei, PD wegens ouderdom. OK.
  • 16 februari: foto van Fidel Castro, blijkbaar van Russische origine, en daar zit eerst vanaf 1973 copyright op. OK.
  • 17 februari: satellietfoto van Suezkanaal, van NASA. OK.
  • 18 februari: oud schilderij van Luther, door collega Jan Arkesteijn ingekleurd en PD gemaakt. OK.
  • 19 februari: foto ruimtestation Mir, kennelijk van website van een Amerikaanse universiteit. Vermelding PD. Lijkt me OK.
  • 20 februari: zeer oud schilderij Edward VI. OK.
  • 21 februari: schilderij chemicus Humphry Davy, overleden 1829. Lijkt me oud genoeg. OK.
  • 22 februari: kaart van Florida, bewerkte versie van kaart uit de PD-collectie van University of Texas. OK.
  • 23 februari: foto van Mussolini, met allen "van duitse wiki" en de geeninfo-box. M.i. kijken of we iets anders kunnen vinden.
  • 24 februari: foto Juan Peron, "van engelse wiki". Vind ik beetje karig, omdat dit kennelijk uit zijn een van zijn ambtsperioden is, waarvan de laatste eerst in 1974 eindigde. M.i. verwijderen.
  • 25 februari: zeer oud schilderij Elizabeth I. OK.
  • 26 februari: foto Levi Strauss, met citaat van de collega die het gepubliceerd heeft dat het PD is. OK.
  • 27 februari: foto van Rudolf Steiner. Minimaal 80 jaar oud, dus wat dat betreft OK. Maar er staat een geenifo-box bij, dus als we toch bezig zijn...
  • 28 februari: foto Karel Doorman. Van Commons, die het van de Koninklijke Marine hebben, met woordelijke overname van toestemming. OK.
  • 29 februari: geen plaatje. Dus geen probleem.
  • 1 maart: zeer oude gravure van Chopin, overleden in 1849. OK.
  • 2 maart: schilderij van Nicolaas II, en Engelse wiki, echter met kanttekening dat de licentie kwestieus is. Daarom wellicht verwijderen, hoewel de geportretteerde al 88 jaar dood is.
  • 3 maart: foto Bell, met vermelding dat het PD is. OK.
  • 4 maart: zeer oud schilderij van Vivaldi, OK.
  • 5 maart: foto van Stalin, op grond van Sovjet-wetgeving PD. OK.
  • 6 maart: zeer oud schilderij van Michelangelo. OK.
  • 7 maart: schilderij van Piet Mondriaan. Dat zou wel eens een probleempje kunnen zijn. Maar dit is tevens de sterfdag van Aristoteles, en van die meneer zouden we best eens een niet-problematisch plaatje kunnen hebben.
  • 8 maart: schilderij van Willen V van Oranje-Nassau, met vemelding "hoogstwaarschijnlijk publiek domein wegens ouderdom". De geportretteerde is in 1806 overleden, dus ik ben geneigd dat ook te vinden. OK.
  • 9 maart: foto van Joeri Gagarin, op grond van Sovjet-wetgeving PD.
  • 10 maart: tekening van Columbus, afkomstig van collectie University of Texas. Dan vertrouw ik het wel, is ook uit een boek uit 1902. OK.
  • 11 maart: Spaanse vlag met zwart lint (ter herdenking aan de aanslagen van 2004). wel een auteursrechtwaarschuwing, maar ik denk dat de maker van deze tekening er zonder mee mee akkoord gaat dat hij gepubliceerd wordt. OK.
  • 12 maart: foto van Ataturk. Overleden 1938, dus op zijn minst bijna 70 jaar oud. OK.
  • 13 maart: portret van William Herschel, uit de collectie van de University of Texas. Lijkt me OK.
  • 14 maart: portret van Einstein. Dit is het bekende portret van Yousuf Karsh, maar er staat bij dat het van de Library and Archives Canada is. OK.
  • 15 maart: oude prent van eedsaflegging Andrew Jackson. Oud genoeg. OK.
  • 16 maart: foto van Josef Mengele, "van engelse wiki". Beetje karige informatie, misschien. Vervangen door plaatje van Willem I dat in elk geval oud genoeg is?
  • 17 maart: zeer oude munt van Marcus Aurelius. OK.
  • 18 maart: vlag van Finland. OK.
  • 19 maart: oude prent van Livingstone, die in 1873 overleden is. OK.
  • 20 maart: plaatje van de Batavia, afkomstig van de website van de Batavia-werf, met restrictie dat het alleen voor niet-commercieel gebruik is. Lijkt me tikkie onwenselijk. We kunnen het vervangen door een plaatje van Newton, die is al lang genoeg dood.
  • 21 maart: schilderij van Bach. OK.
  • 22 maart: geen plaatje. OK.
  • 23 maart: foto Wernher von Braun, afkomstig van de NASA. OK.
  • 24 maart: foto Montgomery, met enige restricties. We kunnen het vervangen door een schilderij van Michiel de Ruyter, die op die dag geboren werd, en in elk geval al lang genoeg dood is.
  • 25 maart: foto van Debussy, van Commons. OK.
  • 26 maart: afbeelding van Beethoven. OK.
  • 27 maart: foto Joeri Gagarin, volgens Sovjet-wetgeving OD. OK.
  • 28 maart: tekening Moessorgski, oud genoeg. OK.
  • 29 maart: foto van een postzegel, volgens mij is dat sowieso geen probleem. OK.
  • 30 maart: schilderij Josef Bonaparte, die in 1844 overleden is. OK.
  • 31 maart: schilderij van Haydn, oud genoeg. OK.
  • 1 april: foto van Hitler, van Commons. Lijkt me OK.
  • 2 april: tekening van Hans Christian Andersen, kennelijk uit 1881. In elk geval oud genoeg. OK
  • 3 april: zeer oud schilderij van Edward de Belijder. OK.
  • 4 april: schilderij van de filosoof Moufot, overleden in 1842. Oud genoeg. OK.
  • 5 april: de bekende foto van Churchill door Karsh, met vermelding "public domain van National Archives of Canada". Lijkt me OK.
  • 6 april: tekening van de wiskundige Niels Hendrik Abel, overleden in 1829. Lijkt me royaal oud genoeg. OK.
  • 7 april: vlag van de WHO. OK.
  • 8 april: schilderij van Lorenzo de' Medici, overleden in 1492, dus royaal oud genoeg. OK.
  • 9 april: foto van Manuel Noriega, van Commons, maar met enige twijfels erbij. Eventueel te vervangen door afbeelding van een munt met de kop van Septimius Severus erop, die is in 211 overleden dus daar hebben we in elk geval geen gedoe mee.
  • 10 april: foto Emilio Zapata, die in 1919 vermoord is. Oud genoeg. OK.
  • 11 april: foto van Idi Amin, zelfde als 25 januari. En zelfde twijfel. Eventueel vervangen door diezelfde Septimius Severus.
  • 12 april: foto van munt met kop van keizer Gordianus I. OK.
  • 13 april: schilderij van Thomas Jefferson, oud genoeg. OK.
  • 14 april: foto van reddingboot van de Titanis, afkomstig uit een rechtbankdossier. Oud genoeg, en van een bron van de Amerikaanse overheid. OK
  • 15 april: foto van Abraham Lincoln, vermoord in 1865. Oud genoeg. OK.
  • 16 april: foto van Gunther Victor (Duitse vorst), overleden in 1925. Oud genoeg. OK.
  • 17 april: foto van Philipsdam, van Verkeer en waterstaat. Echter met vereiste van bronvermelding, wat we inmiddels lastig vinden. Eventueel verwijderen, en mocht een collega nog eens daar in de buurt zijn en een camera bij zich hebben...
  • 18 april: schilderij van Jeanne d'Arc, van Commons. OK.
  • 19 april: tekening van structuur LSD, lijkt me eigen werk, dus OK.
  • 20 april: screenshot bewakingscamera Columbine High School, van Commons. Die hebben hem echter op de verwijderingslijst staan. Eventueel vervangen door foto Louis Pasteur, die van de Amerikaanse overheid afkomstig is, dus OK.
  • 21 april: foto Mark Twain, overleden in 1910, dus oud genoeg. OK.
  • 22 april: oude foto stoomlocomotief, met vermelding "free of rights". Lijkt me OK., maar als iemand er anders over denkt, kunnen we het vervangen door het schilderij van Richard Trevithick. (Waar de vermelding op het dagsjabloon ook over gaat.)
  • 23 april: schilderij van Catharina van Aragon, royaal oud genoeg. OK.
  • 24 april: foto Hubble, van NASA. OK.
  • 25 april: tekening structuur DNA, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 26 april: foto Rudolf Hess, van Library of Congress. OK.
  • 27 april: buste Socrates. OK.
  • 28 april: foto Saddam Hoessein, met alleen vermelding "van engelse wiki". Beetje karig, maar ik denk dat Saddam Hoessein op dit moment wel andere dingen aan zijn hoofd heeft dan auteursrechten op zijn portret. OK
  • 29 april: foto van het wassen beeld van Alfred Hitchcock in Madame Tussaud's, kennelijk eigen werk. OK.
  • 30 april: foto van Prinses Juliana, zelfde als bij 7 januari, dus met dezelfde twijfel.
  • 1 mei: logo PKN, zie niet in waarom dat een probleem zou zijn. (Ik weet dat er enig gedoe is over logo's maar als de PKN hier moeilijk over gaat doen, zijn ze toch echt verkeerd bezig, vind ik.) OK.
  • 2 mei: foto Adolf Eichmann, volgens onderschrift PD. Enerzijds niet duidelijk waarom het PD is, maar de foto zou uit 1940 stammen dus bijna 70 jaar oud zijn. Ik zou er niet mee zitten. OK.
  • 3 mei: foto Golda Meir, van Engelse wikipedia, met GFDL. Ik neem dan maar aan dat onze Engelstalige collega's dat gecontroleerd hebben. OK.
  • 4 mei: foto Nationaal Monument van de hand van collega Elly. OK.
  • 5 mei: foto van een stuk spoorrails, eveneens van de hand van Elly. OK.
  • 6 mei: foto van Eiffeltoren, zie 28 januari. OK.
  • 7 mei: oude ansichtkaart van de Lusitania (of misschien ook wel de Mauretania...), van Commons. OK.
  • 8 mei: foto van een strippenkaart, van de hand van collega Michiel1972. OK.
  • 9 mei: zelfportret van Paul Gauguin, die in 1903 overleden is, dus oud genoeg. OK.
  • 10 mei: oude prent van Lodewijk de 16e. OK.
  • 11 mei: foto van Delhi Main Bazar, van Commons. OK.
  • 12 mei: foto van Florence Nightingale, met vermelding dat er onvoldoende informatie omtrent licentie is. Wellicht kan collega Jan Arkesteijn hier zijn licht over laten schijnen? We kunnen overigens linken naar een schilderij van Johan van Oldenbarnevelt.
  • 13 mei: foto van diezelfde Oldenbarnevelt (12 mei veroordeeld, 13 mei geëxecuteerd). OK.
  • 14 mei: zeer oude prent van dante. OK.
  • 15 mei: foto van Mercury-raket, van NASA. OK.
  • 16 mei: foto van de wiskundige Fourier, overleden in 1830. OK.
  • 17 mei: zelfde foto van Prinses Maxima als bij 2 februari, zie aldaar.
  • 18 mei: schilderij van Napoleon, oud genoeg. OK.
  • 19 mei: foto malcolm X, van Commons, met beschrijving hoe het PD is geworden. OK.
  • 20 mei: gravure Columbus, oud genoeg. OK.
  • 21 mei: afbeelding van Plato, royaal oud genoeg. OK.
  • 22 mei: foto Arthur Conan Doyle, van Commons, met beschrijving hioe het PD is. OK.
  • 23 mei: foto van Linnaeus, zie 10 januari. OK.
  • 24 mei: schilderij koningin Victoria, oud genoeg. OK.
  • 25 mei: foto Oscar Wilde, die inmiddels ruim een eeuw dood is. OK.
  • 26 mei: Europese vlag. Mag vast wel van Brussel. OK.
  • 27 mei: schilderij van Calvijn, royaal oud genoeg. OK.
  • 28 mei: schilderij koning Jan zonder Vrees, royaal oud genoeg. OK.
  • 29 mei: prent van Constantinopel uit 1455. OK.
  • 30 mei: schilderij Peter de grote, royaal oud genoeg. OK.
  • 31 mei: schilderij van Haydn, zelfde als 31 maart. OK.
  • 1 juni: geen plaatje. OK.
  • 2 juni: foto van Elisabeth II, van Engelse wiki, met vermelding dat de foto een "official portrait from Canadian government, used with permission" is. Neem aan dat het OK is.
  • 3 juni: foto van Franz Kafka, overleden 1924. Oud genoeg. OK.
  • 4 juni: tekening van Casanova, oud genoeg. OK.
  • 5 juni: foto Ronald Reagan, naar alle waarschijnlijkheid officiële foto van Amerikaanse overheid. OK.
  • 6 juni: foto Koning Albert II, afkomstig van een website van de EU. "Reproduction is authorised, provided the source is acknowledged." Lijkt me OK, hoewel dit soort licenties niet meer echt favoriet zijn.
  • 7 juni: schilderij Lodewijk XIV, royaal oud genoeg. OK.
  • 8 juni: schilderij Andrew Jackson (Amerikaanse president), overleden in 1845. Oud genoeg. OK.
  • 9 juni: buste keizer Nero, royaal oud genoeg. OK.
  • 10 juni: buste Alexander de Grote, royaal oud genoeg. OK.
  • 11 juni: schilderij Hendrik VIII, royaal oud genoeg. OK.
  • 12 juni: foto omslag Het Achterhuis, met waarschuwing. Voor de zekerheid kunnen we iets anders van die dag kiezen, zoals het Swiss Army Knife van de Commons.
  • 13 juni: foto James Maxwell, overleden 1831, dus oud genoeg. OK.
  • 14 juni: vlag van de VS. OK.
  • 15 juni: schilderij Benjamin Franklin, royaal oud genoeg. OK.
  • 16 juni: foto Thabo Mbeki, van Commons, en oficiële foto van Zuid-Afrikaanse overheid. OK.
  • 17 juni: foto Toren van Pisa, van Commons, GFDL. OK.
  • 18 juni: foto Roald Amundsen, overleden 1928, oud genoeg. OK.
  • 19 juni: gravure Blaise Pascal, royaal oud genoeg. OK.
  • 20 juni: foto interieur Bundestag, gemaakt door een Duitse collega, en "daarom" (???) onder GFDL. Zal wel OK zijn.
  • 21 juni: foto Sartre, gemaakt rond 1960, denk ik. Beetje twijfelgeval. Voorstel: verwijderen. (Eventueel kijken of we een plaatje van een zonnewende-ceremonie kunnen vinden.)
  • 22 afbeelding Filips de Schone, royaal oud genoeg. OK.
  • 23 juni: foto van Pierre de Coubertin, overleden in 1937, vermoedelijk wel oud genoeg (op de foto is hij waarschijnlijk een jaar of 40, in die tijd hadden manner altijd van die imposante knevels). OK.
  • 24 juni: foto van een stoel van Rietveld, gemaakt door collega Elly, "with permission of the owner of the chair". OK.
  • 25 juni: vlag van Mozambique. OK.
  • 26 juni: zeer oude prent van Pisarro, ingekleurd door collega Jan Arkesteijn. OK.
  • 27 juni: gravure van Floris V, royaal oud genoeg. OK.
  • 28 juni: foto Frans Ferdinand van Oostenrijk, van website van Amerikaanse universiteit, met PD-aanduiding. OK.
  • 29 juni: foto mevrouw Van Andel-Schipper, gemaakt door collega Houghi. OK.
  • 30 juni: afbeelding platenhows André Hazes, met waarschuwing. Lijkt me OK, maar als er eens wat anders langs komt...
  • 1 juli: foto Harriet Beecher Stowe, overleden 1896, dus oud genoeg. OK.
  • 2 juli: foto Hans Bethe (ontdekker kernfusie), van Amerikaanse overheid. OK.
  • 3 juli: foto van een zeer oude Benz, van Commons, en eigenwerk. OK.
  • 4 juli: foto Marie Curie, overleden 1934, dus oud genoeg. OK.
  • 5 juli: foto Gerard 't Hooft, van Commons. Zal wel OK zijn.
  • 6 juli: foto stofomslag Het Achterhuis, zie 12 juni. Voorstel: vervangen door foto Louis Pasteur.
  • 7 juli: gravure van Abraham Lincoln, overleden in 1865, dus oud genoeg. OK.
  • 8 juli: tekening Vasco da Gama, royaal oud genoeg. OK.
  • 9 juli: schilderij Anna van Kleef (een van de echtgenotes van Hendrik VIII), royaal oud genoeg. OK.
  • 10 juli: foto Kamerlingh Onnes, overleden 1926, dus oud genoeg. OK.
  • 11 juli: vlag van Vlaanderen. OK.
  • 12 juli: schilderij van Modigliani, van Engelse wiki maar zonder veel verdere info. Ik meen dat er op de Commons ander werk van Modigliani staat dat in elk geval qua licentie gecheckt is.
  • 13 juli: standbeeld Julius Caesar, oud genoeg. OK.
  • 14 juli: foto Alfred Nobel, overleden in 1896, dus oud genoeg. OK.
  • 15 juli: zelfportret Rembrandt van Rijn, royaal oud genoeg. OK.
  • 16 juli: foto lancering Apollo 11, van NASA, OK.
  • 17 juli: foto Koning Boudewijn, "PD volgens Engelse wikipedia". Maar ik hou me aanbevolen voor een uitleg waarom dat zo is. Aan de andere kant: zo'n vergrijp lijkt het me ook niet. Ik ga wel eens op de Commons neuzen.
  • 18 juli: foto Nelson Mandela, "van Engelse wiki", wat ik een beetje karig vind. Ik ga wel eens op de Commons neuzen.
  • 19 juli: logo Feyenoord, en volgens mij kijken we wat kriebelig tegen logo's aan. Hebben we een Rotterdamse collega die zo vriendelijk zou willen zijn om langs de Kuip te fietsen om er een fotootje van te maken?
  • 20 juli: foto van bemanning van Apollo 11, van NASA. OK.
  • 21 juli: schilderij van Leopold I, oud genoeg. OK
  • 22 juli: foto van Mendel, overleden in 1884, dus oud genoeg. OK.
  • 23 juli: foto van een ruimtesonde (of zo), met beperkingen. Bij gelegenheid iets anders voor bedenken, urgent is het niet. Desnoods vervangen door een plaatje van enige Belgische trein.
  • 24 juli: foto Machu Picchu, van Commons. OK.
  • 25 juli: foto Jac. P. Thijsse, overleden in 1945. Misschien net niet oud genoeg, we kunnen het vervangen door een foto van Louis Blériot.
  • 26 juli: schilderij Filips II, royaal oud genoeg. OK.
  • 27 juli: gravure Bernouilli, royaal oud genoeg. OK.
  • 28 juli: schilderij Vivaldi, royaal oud genoeg. OK.
  • 29 juli: foto Volkswagen Kever, volgens onderschrift PD. Niet helemaal duidelijk waarom dat zo is, ik ga wel eens op de Commons neuzen.
  • 30 juli: gravure Emily Brontë, overleden 1848, dus oud genoeg. OK.
  • 31 juli: foto Koning Boudewijn, zie 17 juli.
  • 1 augustus: schilderij Cosimo de' Medici, overleden in 1464. OK.
  • 2 augustus: foto Alexander Graham Bell, overleden in 1922. Oud genoeg. OK.
  • 3 augustus: tekening Columbus, oud genoeg. OK.
  • 4 augustus: foto glas champagne, van Commons, met vermelding dat het pd is. Het komt van een site geheten pdphoto, dus dat lijkt te kloppen. OK.
  • 5 augustus: foto Neil Armstrong, van NASA. OK.
  • 6 augustus: foto Hiroshima, lijkt onder "afkomstig van Amerikaanse overheid" te horen. OK.
  • 7 augustus: foto Jean-Luc de Haene, met enkelwikipedia-clausule. M.i. te vervangen door foto van Mata Hari, die in elk geval uiterlijk in 1917 genomen is.
  • 8 augustus: foto van de Mont Blanc, zelf gemaakt door collega Rkuipers, die er vast nog wel een passende licentie bij wil vermelden. OK.
  • 9 augustus: foto van plafond Sixtijnse kapel. Oud genoeg. OK.
  • 10 augustus: foto Herbert Hoover, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 11 augustus: foto Mabel Wisse Smit, met zelfde clausule als fot van Prinses Maxima. Zie 2 februari.
  • 12 augustus: foto van de oer-pc, van Commons. OK.
  • 13 augustus: zeer oude gravure van Cortes, oud genoeg. OK.
  • 14 augustus: tekening Sir Walter Scott. oud genoeg. OK.
  • 15 augustus: schilderij Napoleon, oud genoeg. OK.
  • 16 augustus: foto Begin, Carter en Sadat, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 17 augustus: foto keizer Karel I/IV van Oostenrijk, overleden in 1922, dus oud genoeg. OK.
  • 18 augustus: schilderij Dzjengis Khan, zeer oud. OK.
  • 19 augustus: gravure Pascal, zeer oud. OK.
  • 20 augustus: foto Kerwin Duinmeijer, toestemming rechthebbende verkregen. OK.
  • 21 augustus: foto van Hawaii, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 22 augustus: foto Denh Xiaoping, van Chinese regering, en daarmee kennelijk PD. OK.
  • 23 augustus: foto Kleine Zeemeermin, van Commons, netjes met licentie. OK.
  • 24 augustus: foto Yasser Arafat, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 25 augustus: gravure Ivan de Verschrikkelijke, zeer oud. OK.
  • 26 augustus: gravure Antoni van Leeuwenhoek, oud genoeg. OK.
  • 27 augustus: foto Moeder Teresa, "van de Engelse wiki", doch zonder verdere uitleg. Maar ik neem aan dat zij hier geen bezwaar tegen gehad zou hebben. OK.
  • 28 augustus: foto Vredespaleis, genomen door collega Chreng. OK.
  • 29 augustus: foto Koningin Astrid, overleden in 1935. OK.
  • 30 augustus: foto van een Harley, van Commons. OK.
  • 31 augustus: tekening van Jack the Ripper, moet uit circa 1888 zijn. OK.
  • 1 september: foto Lodewijk XIV, royaal oud genoeg. OK.
  • 2 september: schilderij brand van Londen van 1666, zeer oud. OK.
  • 3 september: schilderij van scene uit Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, oud genoeg. OK.
  • 4 september: foto van beeld van Georges Simenon, kennelijk door collega van Franse wikipedia gemaakt. OK.
  • 5 september: foto van ex-president Gerald Ford, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 6 september: foto van Prinses Beatrix en Prins Claus, van Franse regeringssite, met bronvermelding te gebruiken (en waarschuwing). Bij voorkeur dus iets anders voor bedenken.
  • 7 september: de Mona Lisa. Oud genoeg. OK.
  • 8 september: foto van Prinses Juliana en Prins Bernhard uit hun verlovingstijd, van nationaal Archief. Bronvermelding is verplicht. Denk dat het wel kan. OK.
  • 9 september: schilderij van Tolstoj, oud genoeg. OK.
  • 10 september: foto van Sisi, overleden in 1898, dus oud genoeg. OK.
  • 11 september: foto van brandend WTC, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 12 september: foto van Jesse Owens, vermoedelijk oud genoeg. OK.
  • 13 september: foto Nicolaas Beets, oud genoeg. OK.
  • 14 september: schilderij Van Oldenbarnevelt, royaal oud genoeg. OK.
  • 15 september: foto Agatha Christie, van Commons, waar men zich echter afvraagt waarom dit pd is en hem dus op de verwijderlijst heeft gezet. Voorstel: verwijderen, en dan maar even geen plaatje.
  • 16 september: middeleeuwse afbeelding Hildegard van Bingen. OK.
  • 17 september: buste van Tiberius, zeer oud. OK.
  • 18 september: foto Greta Garbo, van Commons, lijkt me OK.
  • 19 september: foto James garfield (Amerikaanse president), vermoord in 1881, dus oud genoeg. OK.
  • 20 september: schilderij Magellaan, royaal oud genoeg. OK.
  • 21 september: foto Kamerlingh Onnes, zie 10 juli. OK.
  • 22 september: schilderij Faraday, oud genoeg. OK.
  • 23 september: foto Billy the Kid, oud genoeg. OK.
  • 24 september: foto van pop van Kermit de kikker, gemaakt door collega Michiel1972. OK.
  • 25 september: geen plaatje. OK.
  • 26 september: zelfde foto van Einstein als van 14 maart. OK.
  • 27 september: schilderij van George Stephenson, oud genoeg. OK.
  • 28 september: schilderij van Coleridge, oud genoeg. OK.
  • 29 september: gravure De Cervantes, zeer oud. OK.
  • 30 september: foto Paul Bremer, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 1 oktober: foto Jimmy Carter, volgens onderschrift PD, maar de bron is niet helemaal duidelijk. Eventueel vervangen door iets anders, maar urgent vind ik het niet. (het ding ziet er toch redelijk officieel uit.) OK.
  • 2 oktober: schilderij Richard III, zeer oud. OK.
  • 3 oktober: schilderij St. Franciscus van Assisi, oud genoeg. OK.
  • 4 oktober: zelfportret Rembrandt van Rijn, oud genoeg. OK.
  • 5 oktober: schilderij koningin Hortense van Holland, overleden 1837, dus oud genoeg. OK.
  • 6 oktober: schilderij Lodewijk Filips, overleden 1850, dus oud genoeg. OK.
  • 7 oktober: foto van Himmler, redelijk oud, misschien nog net geen 70 jaar maar met die paar jaar zit ik niet. OK.
  • 8 oktober: foto Juan Peron, zelfde als 24 februari, met zelfde probleem.
  • 9 oktober: foto stadhuis Antwerpen, gemaakt door een collega van de Engelse wiki en door hem onder GFDL vrijgegeven. OK.
  • 10 oktober: foto van een (min of meer toevallige) telefoon, komt elders ook voor. OK.
  • 11 oktober: foto Bruckner, overleden 1896, dus oud genoeg. OK.
  • 12 oktober: schilderij Edward VI, royaal oud genoeg. OK.
  • 13 oktober: foto Margaret Thatcher, van Engelse wiki, maar het ziet er uit als een redelijk officieel portret. Bij gelegenheid nog eens verder over spitten, maar niet urgent. OK.
  • 14 oktober: foto Erwin Rommel, met onvoldoende-info-box. Ik zal eens op de Commons snuffelen, er zou wat rechtenvrijs moeten zijn (overleden in 1944).
  • 15 oktober: foto Nietsche, overleden 1900, dus oud genoeg. OK.
  • 16 oktober: foto Oscar Wilde, overleden 1900, dus oud genoeg. OK.
  • 17 oktober: tekening Chopin, overleden 1849, oud genoeg. OK.
  • 18 oktober: tekening Charles Babbage, overleden 1871, oud genoeg. OK.
  • 19 oktober: foto Alija Izetbegovic, van Amerikaanse overheid. OK.
  • 20 oktober: foto Herbert Hoover, naar ik aanneem officiële foto Amerikaanse overheid. OK.
  • 21 oktober: foto Alfed Nobel, overleden 1896, dus oud genoeg. OK.
  • 22 oktober: foto Sartre, zie elders, waar ik er ook wat moeite mee had. Eventueel gewoon geen plaatje, of op zoek gaan naar een schilderij van Cézanne, staat misschien wel op de Commons.
  • 23 oktober: tekening Brutus, uit boek uit 1881. Oud genoeg. OK.
  • 24 oktober: foto Salvador Allende, van Engelse wiki, maar zonder verdere toelichting. Beetje twijfelachtig, desnoods vervangen door Anthoni van Leeuwenhoek.
  • 25 oktober: schilderij koning george II, overleden 1760, dus oud genoeg. OK.
  • 26 oktober: schilderij Scarlattti, overleden 1757, dus oud genoeg. OK.
  • 27 oktober: plaatje van beeld koning Athelstan, overleden 939, dus zeker oud genoeg. OK.
  • 28 oktober: foto Paus Johannes XXIII, van Engelse wiki, met de opmerkelijke toevoeging "regularly copied image of papal coronation across many websites - no copyright". Het eerste zal zeker het geval zijn, maar het laatste vloeit daar dan nog niet uit voort... Aan de andere kant: ik denk niet dat het Vaticaan dit zo erg vindt. Voorstel echter: vervangen door plaatje Erasmus.
  • 29 oktober: schilderij Karel VII van Frankrijk, overleden 1461, dus zeker oud genoeg. OK.
  • 30 oktober: portret Sisley, overleden 1899, oud genoeg. OK.
  • 31 oktober: tekening Maarten Lther, ingekleurd door collega Jan Arkesteijn. OK.
  • 1 november: schilderij Karel II van Spanje, overleden 1700, dus zeker oud genoeg.OK.
  • 2 november: foto George Bernard Shaw, naar ik begrijp uit omstreeks 1915. OK.
  • 3 november: foto Russische ruimtehond, krachtens Sovjet-wetgeving PD. OK.
  • 4 november: masker Toetanchamon, volgens onderschrift PD. Het ding zelf lijkt me in elk geval oud zat. OK.
  • 5 november: foto Jan Hendrik Oort, overleden 1992, van Duitse wikipedia doch zonder verdere toelichting. Twijfelgeval, wellicht vervangen door schilderij Willem III van Oranje-Nassau.
  • 6 november: gravure Abraham Lincoln, overleden 1865, dus oud genoeg. OK.
  • 7 november: foto Trotski, als ik moet gokken uit circa 1925, dus oud genoeg. OK.
  • 8 november: foto Roentgen, zie elders.
  • 9 november: foto Kristallnacht, van Poolse wikipedia, bijna 70 jaar oud, ik zit er niet mee. OK.
  • 10 november: foto Kemal Ataturk,
  • 11 november: foto generaal Patton, van Library of Congress en daarmee PD. (Onderschrift heeft het over GFDL, maar dat is ook akkoord.)
  • 12 november: foto Montgomery, zie 24 maart.
  • 13 november: foto Saturnus, van NASA. OK.
  • 14 november: foto Monet, overleden 1926, oud genoeg. OK.
  • 15 november: schilderij Piet Hein, royaal oud genoeg. OK.
  • 16 november: foto Clarck Gable, met (terecht) onvoldoende-informatie-box. Voorstel: even geen plaatje.
  • 17 november: schilderij Elisabeth I, royaal oud genoeg. OK.
  • 18 november: tekening William Blake, overleden 1827, dus oud genoeg. OK.
  • 19 november: portret James Ensor, met onvoldoende-informatie-box. Voorstel: vervangen door foto De Lesseps.
  • 20 november: schilderij van Paulus Potter, royaal oud gnoeg. OK.
  • 21 november: schilderij van Voltaire, royaal oud genoeg. OK.
  • 22 november: foto John F. Kenndy, van Library of Congress. OK.
  • 23 november: tekening koning Willem III, overleden 1890, dus oud genoeg. OK.
  • 24 november: schilderij Spinoza, royaal oud genoeg. OK.
  • 25 november: foto paus Johannes XXIII, zie 28 oktober. Voorstel: geen plaatje.
  • 26 november: foto Max Euwe, toestemmong zou verleend zijn, maar ik kan toch niet erg veel details vinden. kan collega Jaapvanderkooij hier zijn licht over laten schijnen?
  • 27 november: schilderij Celsius, royaal oud genoeg. OK.
  • 28 november: foto Leopold II en Lilian Baels, van Englse wiki, maar zonder verdere toelichting. En ook weer niet oud genoeg om te zeggen dat het snor zit. Voorstel: geen plaatje.
  • 29 november: schilderij van Monteverdi, royaal oud genoeg. OK.
  • 30 november: schilderij Jonathan Swift, royaal oud genoeg. OK.
  • 1 december: foto Prins Bernhard, van Engelse wikipedia, en aldaar PD. Dat lijkt me te kloppen: deze foto is waarschijnlijk tijdens een defilé genomen. OK.
  • 2 december: schilderij Napoleon III, overleden 1873, oud genoeg. OK.
  • 3 december: foto Renoir, overleden 1919, oud genoeg, OK.
  • 4 december: foto Francisco Franco, met onvoldoende-info-box. Voorstel: even geen plaatje.
  • 5 december: schilderij paus Julius II, royaal oud genoeg. OK.
  • 6 december: schilderij Hendrik VI van Engeland, royaal oud genoeg. OK.
  • 7 december: foto prinses Amalia. Zelfde opmerking als bij foto's van haar mama.
  • 8 december: foto John Lennon. heb ik enige twijfels over. Voorstel: vervangen door plaatje Mary Queen of Scots.
  • 9 december: link naar foto Lech Walensa werkt niet. Voorstel: geen plaatje.
  • 10 december: zelfde foto Alfred Nobel die al vaker is vertoond. OK.
  • 11 december: foto Berlioz, overleden 1869, oud genoeg. OK.
  • 12 december: tekening van een schaakpartij. OK.
  • 13 december: schilderij Hendrik van Navarra, royaal oud genoeg. OK.
  • 14 december: foto Roald Amundsen, ook elders vertoond, oud genoeg. OK.
  • 15 december: foto Sitting Bull, overleden 1890, oud genoeg. OK.
  • 16 december: oude prent van Beethoven, ingekleurd door Jan Arkesteijn. OK.
  • 17 december: foto Orville Wright, van Library of Congress. OK.
  • 18 december: foto Keith Richards, met vermelding "photo out of copyright", maar is snap dan eigenlijk niet waarom. Voorstel: vervangen door een foto van een Stradivarius.
  • 19 december: foto Brezjnev, op grond van Sovjet-wetgeving PD. OK.
  • 20 december: foto Uri Geller, van Engelse wiki, met "fair use"-vermelding. Volgns mij denken we daar tegenwoordig wat anders over. Voorstel: geen plaatje.
  • 21 december: schilderij Boccaccio, zeer oud. OK.
  • 22 december: foto wiskundige Ramanujan, overleden 1920, dus oud genoeg. OK.
  • 23 december: foto Queen Mary 2, van Duitse collega. OK.
  • 24 december: foto Sisi, hebben we al eerder gezien. OK.
  • 25 december: foto kerstboom, ongetwijfeld eigen werk. OK.
  • 26 december: plaatje van de Wijzen uit het Oosten, vermoedelijk behoorlijk oud. Van Commons, maar daar staat dat een link naar een andere site moet worden vermeld. Voorstel: het zo laten.
  • 27 december: foto Pasteur, oud genoeg. OK.
  • 28 december: foto Linus Torvalds, van Engelse wikipedia, en met GFDL-vermelding. Lijkt me OK.
  • 29 december: foto van schilderij van Jean-Louis David, oud genoeg. OK.
  • 30 december: foto van Romeinse munt met kop van Titus. OK.
  • 31 december: schilderij Willem van Oranje. OK.

Resultaat van het spitwerk: mogelijke probleemgevallen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik constateer dat de volgende dagsjablonen mogelijk problemen vormen en dus even nader bekeken moeten worden:

  • 7 januari
  • 24 januari
  • 2 februari
  • 14 februari
  • 23 februari
  • 23 februari
  • 27 februari
  • 2 maart
  • 7 maart
  • 12 maart
  • 16 maart
  • 20 maart
  • 24 maart
  • 9 april
  • 10 april
  • 17 april
  • 20 april
  • 22 april
  • 30 april
  • 12 mei
  • 17 mei
  • 12 juni
  • 21 juni
  • 6 juli
  • 12 juli
  • 17 juli
  • 18 juli
  • 19 juli
  • 23 juli
  • 25 juli
  • 29 juli
  • 31 juli
  • 7 augustus
  • 11 augustus
  • 6 september
  • 15 september
  • 8 oktober
  • 14 oktober
  • 22 oktober
  • 24 oktober
  • 28 oktober
  • 5 november
  • 8 november
  • 19 november
  • 25 november
  • 26 november
  • 28 november
  • 4 december
  • 8 december
  • 9 december
  • 18 december
  • 20 december

Aangebrachte wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2 januari: foto van Isaac Asimov vervangen door andere foto van hem, van Commons, van Library of Congress, dus geen probleem met licentie (dank aan collega Effeietsanders)
  • 7 januari: foto van Prinses Juliana vervangen door afbeelding schilderij Catharina van Aragon, overleden in 1536
  • 24 januari: foto van Baden Powell met enigszins onduidelijke restricties vervangen door gravure van camera obscura, uit encyclopedie die tussen 1751 en 1772 gepubliceerd is, en in elk geval royaal oud genoeg
  • 25 januari: foto Amin (met een beetje onduidelijke status) vervangen door het bekende schilderij van Holbein van Hendrik VIII
  • 2 februari: foto van Prinses Maxima verwijderd, nu even plaatjesloos
  • 23 februari: foto van Mussolini, met enigszins onduidelijke restricties, vervangen door kaart locatie Guantanamo Bay, van het CIA World Fact Book, wat in elk geval qua gebruiksrechten OK is
  • 24 februari: foto Juan peron die wel eens wat te recent zou kunnen zijn vervangen door schilderij Karel V dat royaal oud genoeg is
  • 27 februari: foto van Rudolf Steiner, met onvoldoende-info-box vervangen door foto van Reichstag, die eigen werk is van Duitse collega en onder GFDL vrijgegeven (eigenlijk zouden we een foto van de brandende Reichstag op de kop moeten kunnen tikken...)
  • 2 maart: foto van Nicolaas II, met twijfels omtrent status, vervangen door foto van Multatuli, die in elk geval 30 jaar eerder is overleden
  • 7 maart: schilderij Mondriaan (waar nog best wel eens auteursrechten op kunnen rusten) vervangen door foto Alexander Graham Bell die in elk geval minimaal 83 jaar oud is
  • 16 maart: (inmiddels al verwijderde) foto Mengele vervangen door schilderij Willem 1
  • 20 maart: foto van de Batavia, alleen voor niet-comercieel gebruik, vervangen door gravure van Newton, die volgens het onderschrift misschien wat geromantiseerd is maar in elk geval oud genoeg is
  • 24 maart: foto Montgomery, waarschijnlijk uit 1943 en daarmee nog niet niet oud genoeg, door schilderij De Ruyter
  • 9 april: vervanging foto van Noriega (van Commons, met daarop dat hij voor deletion is voorgedragen) door Romeinse munt die in elk geval oud genoeg is
  • 11 april: dezelfde munt wordt gebruikt in plaats van de foto van Amin, zie 25 januari
  • 20 april: foto Columbine High School vervangen door foto Louis Pasteur, van site Amerikaanse overheid
  • 22 april: foto van een min of meer willekeurige stoomlokomotief vervangen door (zwart-wit versie van) schilderij Richard Trevithick, waar het eigenlijk ook over gaat
  • 30 april: foto Prinses Juliana vervangen door kaartje van Louisiana Purchase, van de kaartenverzameling van de University of Texas (de Perry-Castaneda collectie)
  • 12 mei: schilderij van Florence Nightingale (met wat vraagtekens over de status) vervangen door schilderij van Van Oldenbarnevelt, dat in elk geval royaal oud genoeg is
  • 17 mei: foto prinses Maxima vervangen door plaatje van een saxofoon, zodar we hebben vastgesteld dat de foto's van de RVD ook zonder problemen op Wikipedia gebruikt kunnen worden draai ik het graag terug
  • 6 juni: foto Koning Albert met enigszins onduidelijke licentie vervangen door foto landingen Normandië, van Commons, van Amerikaanse overheid dus geen probleem met licentie
  • 12 juni: foto stofomslag Het Achterhuis (van website Bureau Monumentenzorg Amsterdam, met restricties) vervangen door foto Swiss Army knife, van Commons, en zonder restricties
  • 21 juni: foto Sartre (waarschijnlijk net niet oud genoeg) vervangen door foto van zonsopgang boven Stonehenge, van Commons
  • 6 juli: foto stofomslag Het Achterhuis vervangen door foto Louis Pasteur, zie 20 april
  • 12 juli: schilderij van Modigiliani vervangen door een ander schilderij van dezelfde kunstenaar, maar nu van de Commons, en die hebben er zeker naar gekeken
  • 17 juli: foto van Koning Boudewijn, waarvan mij niet geheel duidelijk is waarom hij PD zou zijnb, voorlopig even vervangen door Japanse houtsnede
  • 18 juli: foto van Nelson Mandela waar wat twijfeld bij waren qua licentie vervangen door andere foto van Mandela, van Commons, zonder twijfels aan licentie
  • 23 juli: foto van spacecraft met restricties vervangen door foto van de bekende brug van Mostar van Commons, met vermelding PD
  • 25 juli: foto van Jac. P. Thijsse, wellicht iets te recent, vervangen door foto van het type vliegtuig waarmee Blériot het Kanaal over vloog, met PD-vermelding
  • 29 juli: foto van een Kever vervangen door een andere foto van overigens vrijwel dezelfde Kever, maar deze foto heeft een duidelijke GFDL-licentie
  • 31 juli: zelfde foto van Koning Boudewijn als van 17 juli, ditmaal vervangen door prent Christoffel Columbus
  • 7 augustus: enkel-wikipedia foto van Jaen-Luc Dehaene vervangen door foto van Mata Hari, die in elk geval oud genoeg is
  • 11 augustus: foto van Mabel Wisse Smit van RVD (met zelfde gebruiksrechtenvragen als bij Prinses Maxima) vervangen door foto van zonsverduistering
  • 6 september: foto van Beatrix en Claus (van Franse regeringssite, doch met vereiste van bronvermelding) weggehaald, nu even geen plaatje
  • 15 september: foto van Agatha Christie verwidjerd, is op Commons voor verwijdering voorgedragen omdat niet duidelijk wordt waarom het ding PD zou zijn
  • 8 oktober: foto van Juan Peron weggehaald, alleen vermelding "van engelse wiki", terwijl het best wel eens iets te recent zou kunnen zijn
  • 14 oktober: foto Erwin Rommel verwijderd, wegens onduidelijke licentie. op Commons foto van de Bell X-1 gevonden (waarmee voor het eerst geluidsbarriere doorbroken werd, wat op 14 oktober 1947 gebeurde)
  • 22 oktober: foto van Sartre (zie elders) vervangen door schilderij van Cezanne
  • 24 oktober: foto van Allende (met alleen vermelding "van engelse wiki") vervangen door gravure Antoni van Leeuwenhoek
  • 28 oktober: foto Paus Johannes XXIII (met vermelding dat hij regelmatig op Internet voorkomt, maar ja, da's geen garantie...) vervangen door schilderij Erasmus
  • 5 november: foto van J.H. Oort met onvoldoende licentie-info vervangen door schildrerij Stadhouder Willem III
  • 8 november: foto van Roentgen, wellicht net even te recent, verwijderd, nu even geen plaatje
  • 19 november: schilderij van James Ensor met onvoldoende informatie vervangen door foto De Lesseps, die in elk geval oud genoeg is
  • 25 november: foto Paus Johannes XXIII vervangen door foto van beeld Zadkine, gemaakt door collega en met GFDL-licentie
  • 26 november: foto Max Euwe verwijderd, omdat de details van de toestemming niet echt helder zijn
  • 28 november: foto Leopold III en Lilian Baels verwijderd wegens onvoldoende info
  • 4 december: foto van Franco met onvoldoende info-box vervangen door schilderij Kandinsky, dat zo langzamerhand oud genoeg is
  • 8 december: mij idee reeds door collega Teun Spaans verwerkt, waarvoor dank
  • 9 december: reesd aangepast door collega Maarten1963, waarvoor dank
  • 18 december: foto Keith Richards met twijfels omtrent licentie vervangen door eigen-werk-foto viool van Stradivarius
  • 20 december: foto van Uri Geller verwijderd omdat er een fair-use verhaal bij staat en daar doen we het tegenwoordig niet meer voor

Bij nader inzien niet aangebrachte wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 14 februari: foto van een telefoon, en bij verder doorspitten kom ik op de site waar deze foto vandaan is, met het onderschrift "There are no usage restrictions for this photo.", dus alsnog OK
  • 12 maart: foto Kemal Ataturk gehandhaafd, minimaal 67 jaar oud (hoewel vermoedelijk ouder, want op deze foto is hij niet al te oud) dus zoveel kwaad kan het niet
  • 17 april: foto Philipsdam, van Ministerie van Verkeer en Waterstaat, met bronvermelding als enige vereiste; wat mij betreft handhaven totdat we iets hebben gevonden dat nog vrijer is

(Hopelijk tijdelijk) plaatjesloze dagsjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2 februari: misschien is er een foto van een leugendetector op te duikelen, dat soort dingen wordt door de FBI en zo gebruikt, en de Amerikaanse overheid is royaal met auteursrechten op plaatjes
  • 29 februari
  • 22 maart
  • 1 juni
  • 19 juli
  • 6 september
  • 15 september
  • 8 oktober
  • 8 november
  • 26 november
  • 28 november
  • 20 december