Gebruiker:Melsaran/God en Allah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

God en Allah is een sketch van de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen, uit zijn vierde show Dat Dan Weer Wel, waarin alle wereldreligies op de hak worden genomen.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer begint met een één minuut lang durende monoloog van een christen. Hij blijft herhalen dat hij niet weet wat "de aanwezigheid van de heer God" is, dat het niet uit te leggen valt en dat het een "gevoel" is. Om de ±10 seconden komt er een harde stem doorheen die CHRISTUS roept (met een overdreven g-klank aan het begin).

Teeuwen begint zijn sketch door te roepen: "hou je kop dan man!" Vervolgens scheldt hij de christenen uit voor "christentuig" en "christenhonden" en begint hij met een tirade tegen Jezus. Hans beweert altijd een klein boekje bij zich te hebben met als inhoud "God bestaat niet", om te gebruiken als argument tegen Christenen die zeggen dat God bestaat omdat het geschreven staat.

Vervolgens begint zijn discussie met een (fictieve) jood. Na een aantal drogredeneringen te gebruiken geeft de jood het op en zegt hij (net als de christen in de intro) dat het niet uit te leggen valt omdat het een "gevoel" is. Na nog wat kritiek over de Klaagmuur begint Teeuwen aan het meest controversiële deel.

Het deel over de islam begint met: "Weet je wat ik ook zo'n ontzettende zak vind? ALLAH! Allah, met z'n dikke lul!". Hierna bedenkt hij met een angstig stemmetje een parodie op een TV-programma waarin moslimvrouwen impliciet kenbaar maken dat ze onderdrukt worden.

In het volgende deel maakt hij de "vieze, gore, smerige sloot" waarin hindoes staan belachelijk. Na een aantal keer tegen een fictieve hindoe te roepen dat hij eruit moet en moet douchen geeft hij het op. Daarna doet Teeuwen een hindoe na die een koe aanbidt.

Teeuwen wijst in de hem zo kenmerkende stijl elk respect voor religies resoluut van de hand. Opeens begint hij over de Hells Angels, waar hij wél respect voor heeft. Hij parodiëert de berichtgeving in de media over de Hells Angels, dat ze iedereen die ze beschuldigt van misdaad achtervolgen.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De sketch God en Allah wordt door Teeuwen-fans ontvangen als een van zijn beste nummers, maar heeft ook controverse opgeleverd vanwege de grove en ongenuanceerde uitlatingen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]