Gebruiker:Nenaceyssens/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Paratekst[bewerken | brontekst bewerken]

De titel van de roman, De heining, verwijst naar de gated community waarin de roman zich afspeelt: de Windroos. De bewoners van het dorp waarin de Windroos zich bevindt noemen de omheinde gemeenschap ‘De heining’, een "smalend bedoelde naam".[1] Van Loy koos dit woord als titel omdat de ei-klank ervoor zorgt dat het woord boos en scherp klinkt.[2]

'De heining' kan verwijzen naar de omheining die rond de Windroos is gebouwd, maar ook naar het uitzicht van de gemeenschap vanuit een vogelperspectief: twee evenwijdige horizontale wegen werden op twee verticale wegen gebouwd, waardoor de vorm doet denken aan een hekje (#). De titel verwijst dus naar meerdere hekken die de gemeenschap moeten beschermen voor het kwade dat volgens de inwoners buiten de gemeenschap heerst.[3]

De cover is een ontwerp van Nanja Toebak met een foto van Shutterstock. Het is een afbeelding van een bewakingscamera die aan een muur hangt.[4] De cover verwijst naar de camera's die bijna elke beweging van de inwoners filmen en de Windroos op die manier willen beschermen tegen gevaar van buitenaf. Ook de ingang van de gemeenschap wordt bewaakt. Deze maatregelen gaan gepaard met een verlies van vrijheid en privacy voor de inwoners.[5]

Synopsis[6][bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het hoofdpersonage (de naamloze ik-persoon) en zijn vrouw Debbie wonen samen in een appartement in een stad. 's Nachts worden ze wakker van een incident bij de buren: hun buurvrouw vermoordt haar man met een sierbeeld. Door het geweld wil Debbie verhuizen. Het koppel gaat op zoek naar een nieuwe woning en ze ontmoeten Herman Kazan. Hij is de projectontwikkelaar van de Windroos, een gated community met straten die naar de windrichtingen genoemd zijn. De Windroos is goed beveiligd en er is ook camerabewaking. Kazan stelt zijn gemeenschap voor als ideaal, vreedzaam, veilig en comfortabel. Debbie wil het huis dat Kazan aan hen had voorgesteld, maar het hoofdpersonage is sceptisch tegenover de extreme beveiliging in de gemeenschap. Bovendien is het huis duur voor hen, maar Debbie belooft dat ze meer zal werken als tandarts zodat ze genoeg geld zullen hebben om een hypotheek te nemen. Debbie en haar man hebben relatieproblemen. Debbie wil in hun nieuwe huis aparte slaapkamers, maar hij gaat daar niet mee akkoord. Bovendien zijn er nog andere meningsverschillen: hij wil kinderen terwijl Debbie er geen wil, en hij vindt ook dat ze te weinig seks hebben.

Voor ze het huis kunnen kopen, moet de bewonersraad van de Windroos hen goedkeuren als nieuwe bewoners. Een van de raadsleden, mevrouw Dupont, zegt tijdens de vergadering dat het koppel eigenlijk wil verhuizen omdat "[n]egers [...] en Turken en Russen, en al het andere uitschot" het stadsleven verpesten.[7] Het hoofdpersonage, een ambtenaar bij de Europese Unie, gaat hier niet mee akkoord en verlaat boos de vergadering. Hierop slaat zijn vrouw hem en ze laat hem achter in de Windroos. Wanneer Kazan later belt naar het hoofdpersonage, stemt hij toe om het huis te kopen en hij doet een hoger bod zodat andere kandidaat-kopers het huis niet meer kunnen kopen. Hierdoor verzoenen Debbie en haar man zich en uiteindelijk verhuizen ze naar de Windroos.

Het hoofdpersonage brengt tijd door met Peter Bril, een andere bewoner van de gemeenschap. Hij legt uit dat het dorp waarin de Windroos zich bevindt zich tegen de gemeenschap heeft gekeerd. De Windroos was vroeger een militair gebied en het comité De Klaproos wilde er een natuurgebied van maken. Omdat dit niet gebeurd is, gedragen de dorpelingen zich negatief en soms agressief tegenover de bewoners van de Windroos. Later, als het hoofdpersonage terug thuis is, zegt Debbie tegen hem dat ze zwanger is. Hij wil het kind houden, maar zij wil dat niet. Rozie, de vrouw van Kazan, vraagt het hoofdpersonage om op hun zoon Milan te passen. Hij stemt toe en ze gaan samen naar de speeltuin die in hun gemeenschap was gebouwd.

Er staat nog een huis te koop in de Windroos, en er zijn twee kandidaten die dit huis willen kopen: Ankola, een Indische zakenman, en Mozisco, een Braziliaanse voetballer die er met zijn vriendin Ellen zou samenwonen. De bewonersraad moet beslissen wie het huis krijgt. Mozisco en Ellen komen op bezoek bij het hoofdpersonage en stellen voor om geld te geven in ruil voor zijn stem in de raad. Het hoofdpersonage wil daar niet op ingaan, maar Debbie beslist om het wel te doen in ruil voor 7.000 euro. Tijdens de vergadering stemt de helft van de raadsleden op Ankola, waardoor het hoofdpersonage zijn stem verandert en ervoor zorgt dat Ankola het huis krijgt. Ellen komt later opnieuw langs en het hoofdpersonage geeft het geld terug omdat hun deal mislukt is. Ellen wil met hem naar bed gaan, maar hij moet enkel lachen en zij loopt daarop gekwetst weg. Het hoofdpersonage moet weer op Milan passen en ze gaan opnieuw naar de speeltuin. Mozisco komt woedend op het hoofdpersonage af en slaat hem omdat hij denkt dat hij met Ellen is vreemdgegaan. Peter Bril stopt de aanval door Mozisco onder schot te houden en hij zorgt er ook voor dat Mozisco weggaat. Als het incident voorbij is, merkt het hoofdpersonage dat Milan verdwenen is. Hij belt meteen de politie en legt de situatie uit aan inspecteur Adams. Ze organiseren een reconstructie van wat er gebeurde in de speeltuin.

Debbie bekent dat ze niet zwanger is van haar man, maar van haar minnaar Paul. Ze zien elkaar al een jaar lang enkel voor seks, maar Debbie heeft ook nog een andere minnaar die ze wel serieus neemt als partner. Peter en het hoofdpersonage gaan samen drinken in de stad. Peter bekent dat hij Mozisco naar het hoofdpersonage en naar Dupont heeft gestuurd in een poging hen om te kopen. Debbie en haar man ontwijken elkaar en zij heeft beslist dat ze abortus zal plegen. De pers filmt in de Windroos omwille van de verdwijning van het jongetje. Het hoofdpersonage kijkt naar de reportage en wordt boos wanneer Dupont getoond wordt terwijl ze racistische opmerkingen maakt. Peter zegt hierbij dat de meeste inwoners wel akkoord gaan met de boodschap van Dupont, maar niet met de groffe manier waarop ze die boodschap verwoordt.

Inspecteur Adams laat aan het hoofdpersonage weten dat er camerabeelden zijn gemaakt tijdens het incident in de speeltuin, maar er zijn technische problemen met het bekijken van die beelden en waarschijnlijk was Milan ook niet goed in beeld. Bert Olsen, de postbode van de Windroos, wordt even opgepakt door de politie omdat hij mogelijk Milan zou ontvoerd hebben. Hij wou met zijn zieke vrouw naar Polen gaan om daar een handoplegger te zien die haar zou kunnen genezen. Even later wordt Olsen vrijgelaten en hij vertrekt meteen met zijn vrouw naar Polen. Door het geweld en de ontvoering van Milan voelen de inwoners van de Windroos zich niet meer veilig in de gemeenschap. Ze kwamen er wonen om het gevaar van de buitenwereld te ontvluchten, maar nu lijkt het alsof het gevaar van binnenuit komt.

Debbie zegt dat ze waarschijnlijk haar relatie met haar minnaar gaat verderzetten omdat ze van hem houdt. Het hoofdpersonage en Debbie gaan scheiden. Ankola kiest ervoor om het huis toch niet te kopen omwille van de recente criminaliteit en verslechterde reputatie van de Windroos, waardoor Peter het huis aan een lagere prijs kan kopen. Het hoofdpersonage gaat met Peter naar Mozisco en ze overtuigen hem om een brief naar Kazan te schrijven waarin hij zegt dat het zijn schuld is dat Milan is verdwenen omdat hij het hoofdpersonage had aangevallen. Even later wordt Milans lijk gevonden. Er wordt een bijeenkomst georganiseerd in het rouwcentrum ter nagedachtenis van de jongen. Het hoofdpersonage houdt er een korte speech over Milan en zijn vader, Kazan, bedankt hem voor zijn woorden. Tijdens de bijeenkomst komt hij ook te weten dat Debbie abortus heeft gepleegd en dat Dupont een beroerte heeft gehad.

Het hoofdpersonage wil zijn huis in de Windroos verkopen, maar omdat de prijs te laag ligt kan hij dat niet doen. De bewoners van de Windroos houden een vergadering in het dorp. Na protest van de dorpelingen kunnen ze toch vergaderen, en het hoofdpersonage zegt dat hij de gemeenschap wil afschaffen en de omheining wil verwijderen. Op die manier moeten ze de kosten die gepaard gaan met het onderhouden van een gated community niet meer uitgeven en is er voor de buitenwereld geen reden tot afschuw meer. Zijn voorstel krijgt genoeg stemmen en hij wordt ook lid van het bestuur. Inspecteur Adams zegt dat hij toch camerabeelden heeft van het voorval in de speeltuin en hij stelt voor om ze te tonen, maar het hoofdpersonage wil ze niet zien. De heining wordt gesloopt en er zijn veel toeschouwers en journalisten aanwezig. Zoals Kazan voorspelde, gaat er een alarm af wanneer de slopers de omheining van de Windroos proberen te vernietigen. Enkel het oude bestuur kon dit alarm stopzetten, maar zij zijn niet aanwezig en dus blijft het alarm aan. Kazan is boos op het hoofdpersonage omdat hij zijn levenswerk, de Windroos, heeft vernietigd. Het hoofdpersonage praat even met de journalisten en hij vertelt hen dat hij niet weet wat het bestuur in de toekomst gaat doen. Uiteindelijk stopt het alarm en het slopen gaat verder. Het hoofdpersonage gaat terug naar zijn huis.

  1. Absillis, Kevin (2016). "De ruïnes van Utopia: Hoe het maakbare paradijs verschrompelde tot hekwerkwijk". Passage 3 (3): 10
  2. Redactie, "Knal het neer". De Standaard (20 maart 2009). Geraadpleegd op 20 november 2018.
  3. Cloostermans, M. (2009). "Het proza van Jan Van Loy". Ons Erfdeel 52: 58
  4. Van Loy, Jan, De heining door Jan Van Loy. Geraadpleegd op 10 november 2018.
  5. Absillis, Kevin (2016). "De ruïnes van Utopia: Hoe het maakbare paradijs verschrompelde tot hekwerkwijk". Passage 3 (3): 11
  6. Jan Van Loy (2008), De heining. Nieuw Amsterdam.
  7. Jan Van Loy (2008), De heining. Nieuw Amsterdam, pp. 16.