Gebruiker:Neushorn/wiu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina is vrij te bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

zie de overlegpagina voor meer informatie

Deelpagina Chiropractie: Opleiding, Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]


Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vooropleiding is vwo Natuur en Gezondheid of een opleiding die toelating geeft tot de studie geneeskunde. Chiropractoren worden momenteel opgeleid door verschillende opleidingsinstituten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Australië. Deze chiropractische opleidingen voldoen aan een pakket standaardeisen betreffende de inhoud van een opleiding. Alle buitenlandse instituten waar Nederlandse chiropractoren hun opleiding volgen, zijn universitair. Een vergelijkend onderzoek door het NUFFIC bevestigt dat deze opleidingen gelijkwaardig zijn aan een standaard opleiding geneeskunde of tandheelkunde voor wat betreft de preklinische vakken. De opleiding zelf is 5 jaar en fulltime. Tijdens de opleiding komen de basis medische wetenschappen aan bod, ethiek en jurisprudentie, klinische wetenschap en vakbekwaamheid, de chiropractische principes en de wetenschappelijke benadering en praktijktraining. In Nederland vindt vervolgens nog een practicumperiode plaats (GEP), waarin de beginnende chiropractor verdere begeleiding krijgt in het praktische werk als chiropractor.


De chiropractie heeft in de VS eigen scholen (Colleges of Chiropractic genoemd), die echter buiten het staatsonderwijs vallen. Buiten de VS zijn gelijkvormige opleidingen gekomen. Ze hebben ook eigen tuchtraden, maar geen onafhankelijk extern toezicht op hun praktijk.

Er zijn wereldwijd zijn enkele chiropractische opleidingen die onder een universiteit vallen of gelieerd zijn aan een universiteit: in het Verenigd Koninkrijk, AECC [1], Glamorgan [2]. Denemarken, Odense university, [3] Canada, Québec[4] Zuid-Afrika, Johannesburg[5] Australië, RMIT [6] en Macquarie University [7].

Effectiviteit en veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste 15 jaar zijn er veel onderzoeken en rapporten uitgekomen die laten zien dat chiropractie een veilige en (kost)effectieve manier van behandeling is en daarbij is de patiëntentevredenheid zeer hoog. Onderzoek heeft aangetoond dat er een redelijk tot goed bewijs is voor een aantal aandoeningen zoals rug- en nekpijn, migraine en hoofdpijn en werk gerelateerde aandoeningen. De Wereld Gezondheidsorganisatie geeft aan dat chiropractische zorg veilig en effectief is in de preventie en management van tal van gezondheidsproblemen mits vaardig en gepast toegepast (WHO guidelines). De International Chiropractic Association (ICA) geeft aan dat chiropractie een van de veiligste gezondheidsdisciplines is en dat chiropractoren een van de laagste beroepsaansprakelijkheidsverzekering-premies heeft in de gezondheidszorg (ICA Website). De chiropractor doet een gedegen onderzoek om mensen die niet voor behandeling in aanmerking komen uit te sluiten. Bijwerking/nareactie van de behandeling kunnen ontstaan maar zijn doorgaans mild en verdwijnen binnen 24-48 uur. Net als bij alle interventies zijn er risico’s verbonden aan gewrichtsmanipulatie. Volgens Harrison’s vallen daar vertebrobasilaire accidenten (VBA), herseninfarcten, rughernia’s, wervelfracturen en cauda equina syndroom onder. Een Deens chiropractisch onderzoek uit 1996 bevestigde dat het risico van een herseninfarct laag was en stelde vast dat het grootste risico is met de manipulatie van de eerste twee wervels in de nek, met name in passieve rotatie (Klougart et al). Schattingen aangaande ernstige complicaties variëren van 1 in 400.000 manipulaties tot 0 in 5 miljoen manipulaties. Ter vergelijking: er is een 3-4% kans op complicaties bij operaties aan de nekwervels en 4.000-10.000 doden per miljoen nekoperaties (Coulter, Lauretti). Er is onderzoek verricht om te kunnen voorspellen welke patiënten een verhoogde kans op een beroerte hebben. Er wordt aangenomen dat een VAD alleen voorkomt bij patiënten die een onderliggende (genetische) aanleg hebben en een VAD wordt dan veroorzaakt door specifieke omgevingsrisicofactoren die geassocieerd zijn met of zonder onbetekenend trauma. (Rubinstein)(van IGOR)


Controversieel[bewerken | brontekst bewerken]

Chiropractie wordt wereldwijd echter niet onderwezen aan de medische faculteiten bij gebrek aan wetenschappeijke evidentie. Aangezien chiropractors officieel geen artsen zijn, mogen zij dan ook geen medicatie voorschrijven. Een legalisering moet worden beschouwd als een juridisch-administratieve registratie, eerder dan een wetenschappelijke erkenning. Er wordt in een fractie van de chiropractie ernstige pogingen gedaan om zich te ontdoen van controversiële en pseudo-wetenschappelijke basisprincipes, zoals de subluxatie en het brede spectrum van allerlei ziektenbestrijding waarvoor geen bewijs geleverd is.(bron?) De grote meerderheid van chiropractors, zoals ook de World Federation of Chiropractic, laat de pseudowetenschappelijke stellingen en de praktische toepassingen daarvan echter niet varen. Er zijn ook pogingen geweest vanuit de chiropractie om zich in te kopen in officiële universiteiten[8], onder andere in Florida State University (VS) en de York University in Toronto (Canada) met de inzet van respectievelijk 9 miljoen dollar (verleend door Florida State Legislature en gouverneur Jeb Bush, naar eigen zeggen om de strijdende politici te temperen eerder dan voor specifieke interesse in de chiropractie[9][10]) en 17 miljoen dollar vanuit de chiropractors zelf[11]. Deze pogingen kregen steun vanuit de locale politiek met het oog op financiën via extra studenten, maar werden onder protest van University Board of Governors en de universiteitsdocenten afgewezen.[12][13][14]

Risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Recent wakkerde het debat over de efficiëntie en de risico's van een chiropractische behandeling aan[15]. Naar aanleiding van een aantal doden en rechtszaken in de Verenigde Staten en Canada (Canadian Stroke Consortium) werden de laatste jaren verscheidene onderzoeken verricht naar de risico's die chiropractie kunnen inhouden. Omdat de slagaders in de nek die de hersenen voeden zo nauw aan de nekwervels verbonden zijn, is de grootste omzichtigheid geboden als de nek gemanipuleerd wordt. Een chiropractor kan de slagader in de hals beschadigen door de aderwand te hard samen te drukken of overmatig te strekken. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de hersenen belemmerd worden of een bloedklonter ontstaan en zo een herseninfarct (beroerte) veroorzaken. De gevolgen van een beroerte zijn vaak blijvend en invalideren de patiënt in meerdere of mindere mate.

Dergelijke complicaties worden door chiropractors geschat op te treden bij 1 op 1,3 miljoen nekbehandelingen[bron?]. Amerikaanse neurologen waarschuwen daarentegen dat nekmanipulaties verhoogd risico inhouden terwijl daarvan geen medicinaal effect aangetoond is: bij 150 patiënten (onder de 60 jaar) met een beroerte of TIA te wijten aan een scheur in de nekslagaders blijkt het risico van nekmanipulatie vijf maal hoger dan in een controlegroep (14% tegen 3%)[16][17].

Skeptici bekritiseren de chiropractie ook als een antivaccinatiedoctrine. Zij benadrukken dat gevaarlijke ziekten, zoals polio, mazelen en kinkhoest, die nu bijna verdwenen zijn weer slachtoffers kunnen gaan maken[18]. Volgens hun eigen publicaties is het zo dat [19] 46% van de Amerikaanse chiropractors actieve tegenstanders van vaccinaties tegen kinderziekten zijn.

Onbewezen behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Er circuleren nogal wat beweringen vanuit de chiropractie waarvoor geen wetenschappelijke evidentie bestaat: "nek- en rugbehandeling is goed tegen onder meer galstenen, artritis, hartkwalen, oogkwalen, constipatie, verkoudheid, amandelontsteking, appendicitis, cirrose en diabetes" enzovoorts. Dixit de brochure voor diabetesbehandeling: Door de afwijking in de ruggenwervels te corrigeren kunnen de zenuwbanen opnieuw het aangetaste gebied bereiken, waardoor het metabolisme weer normaal wordt. Brochures maken ook reclame voor de behandeling van kinderziekten, astma, allergieën, buikpijn, bedwateren, ADHD en leerstoornissen. Een chiropractor uit Calgary adverteerde in 2003 dat hij patiënten kan beschermen tegen het West-Nijlvirus en SARS[20][21].

De claims over de werking van chiropractie worden echter niet ondersteund door de huidige wetenschappelijke kennis of zijn zelfs helemaal niet te testen. Chiropractie is dan ook geen medisch specialisme binnen de reguliere gezondheidszorg en wordt meestal door niet-artsen uitgeoefend.

Sinds 1999 stelt de wet Colla (België) dat deze volgens hun niet-conventionele behandelwijze de "mogelijkheid" krijgt te ijveren voor een erkenning als beroepsgroep. De eerste voorwaarde is dat zij zich verenigen. Een erkenning bleef tot heden echter uit omdat aan essentiële criteria niet wordt voldaan: sinds mei 1997 geldt het EU COST B4 rapport.[22] Er is een rapport van de zeven Belgische universiteiten waar in staat dat er eerst een bewijs dient geleverd te worden dat deze behandeling werkzaam is alvorens sprake kan zijn van erkenning als beroepsgroep.[23]