Gebruiker:Oppidum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Overigens ben ik van mening dat... we niet meer moeten debatteren.

In een debat wordt de rede misbruikt om een ander een pootje te lichten. Letterlijk. Kijk maar naar de herkomst van het woord. De is tot het uiterste, bat is slaan. Debat is meer een manier om je gelijk te halen, dan om het gelijk te zoeken. In een debat bestrijd je de ander om je eigen gelijk te bevestigen. Daardoor luister je niet meer naar de ander - of alleen nog om hem onderuit te halen. Je raakt gespannen, gaat in de tegenaanval, sluit je af. Je staat niet meer open om je eigen opinies en inzichten kritisch te beschouwen, omdat je bang bent te verliezen. Een hoop wijsheid gaat verloren, vanwege de vorm van het debat.
De dialoog is een veel constructievere en meer leerzame manier van meningen uitwisselen. Een dialoog kan je een stap verder brengen, omdat je gaat zoeken naar een acceptabel antwoord. De vorm nodigt uit nieuwe zienswijzen te ontdekken. Een dialoog is letterlijk tweespraak, waar de logos (betekenis, doorheen), dia (stroomt). Een dialoog vereist de moed om je eigen meningen en inzichten bloot te stellen aan kritiek, met de bereidheid je vooringenomen standpunten los te laten. Je zult in een dialoog moeten accepteren dat je er wel eens naast zit, dat de ander wel eens gelijk zou kunnen hebben - dat een mens alleen niet alles weet.

(Tekst van Thomas Benedict, gepubliceerd in Ode)


God over honger
De dag waarop jullie werkelijk een einde willen maken aan honger, zal er geen honger meer zijn. Ik heb jullie alle hulpbronnen gegeven om dat te realiseren. Jullie beschikken over alle middelen om die keuze te maken. Maar julie hebben er niet voor gekozen. Jullie beweren dat er goede redenen voor zijn waarom dagelijks 40.000 mensen moeten omkomen van de honger. Er zijn geen goede redenen.

(Citaat uit Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch)

De oorlog in Irak kost de Verenigde Staten naar schatting 195 miljoen dollar per dag - een bedrag waarvoor ieder verhongerend kind op de wereld 12 maaltijden kan krijgen (Senator Edward Kennedy)


Patenten ontmoedigen nieuwe uitvindingen door een mijnenveld van buitensporige en pietluttige monopolistische rechten te scheppen (Jonathan Rowe).