Gebruiker:Robert Prummel/Archiefkast:Overleg en commentaar van 7 october 2006 tot juni 2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De pagina werd te lang.

ik was verknocht aan dat dier, kreeg gisteren een zware epileptische aanval en bleek niet meer te redden... Hij stierf vandaag, met behulp van de dierenarts, in mijn armen. Zijn foto staat op mijn overlegpagina. Ik ben ontroostbaar. Maar het leven gaat verder. God de Kater heeft dertien jaar lang een fantastisch leven in een mooie tuin met veel muizen, mollen, konijnen, vogel- en zelfs koikarperjacht gehad. En ja, hij staat ook op Wikipedia. Lief dat je reageert Advance! Robert Prummel 7 okt 2006 01:55 (CEST)

Veel sterkte gewenst Robert! Het spijt me dat dit moest gebeuren. Beschouw dit als een uitdrukking van medeleven. Dat je alsnog doorgaat met je "productie" hier siert je. «Niels» zeg het eens.. 7 okt 2006 01:59 (CEST)
Ik leef met je mee, Robert. Ben zeer verknocht aan mijn hondje, en zou hem voor geen goud willen missen, maar dat zal toch een keer gebeuren, helaas. En dan ben ik even treurig als jij. - Advance 7 okt 2006 02:02 (CEST)
Veel sterkte Robert (ik zag net je artikel van de zevende met het commentaar in de samenvatting), hou je haaks. - Aiko 10 okt 2006 18:16 (CEST)

Stomp?[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert,

In mijn strijd tegen vandalisme kwam ik je nieuwe artikel L. C. Westenenk tegen. Nu was ik bijna zover dat ik een { {wiu}}-sjabloon had geplaatst, tot ik me bedacht dat ik ergens iets had zien staan als "ik werk hieraan". Wellicht een tip om dergelijke misverstanden te voorkomen: als je zelf het sjabloon { {wiu2}} bovenaan je artikel plaatst, kun je iets rustiger aan je eigen artikel werken zonder in je nek hijgende medegebruikers ;) Succes er nog mee! Vriendelijke groeten, Erik1980 12 okt 2006 21:15 (CEST)

  • Dag Erik, L. C. Westenenk is af. Bedankt voor de tip, maar als ik [{wiu}} erboven zet krijg ik het verwijt "het artikel te monopoliseren"... het is moeilijk! In een dergelijk stuk gaat nu eenmaal veel tijd zitten en de gong voor het diner ging. Ik denk dat je wanneer er staat dat er aan gewerkt wordt wel een uurtje de kat (snik) uit de boom kan kijken. Robert Prummel 12 okt 2006 23:06 (CEST)
Hoi Robert, een tip: Als je ongestoord aan een artikel wilt werken kan je het aanmaken als subpagina van je gebruikerspagina, Gebruiker:Robert Prummel/Nieuw artikel. Als het dan "af" is kan je het door middel van de knop "Wijzig titel" verplaatsen naar de algemene naamruimte. Mvg, «Niels» zeg het eens.. 12 okt 2006 23:11 (CEST)

Rozet[bewerken | brontekst bewerken]

Robert, ga je gang met Rozet, maar je kunt ook alleen een apart artikel aanmaken voor Rozet (Onderscheidingsteken in een ridderorde), Rozet (onderscheidingsteken) of Rozet (ridderorde) zoals Bladrozet. HenkvD 13 okt 2006 13:51 (CEST)

Broeder van de Orde van de Nederlandse Leeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst hebben we 55 broeders à 200 = 11.000 gulden Later 700 broeders voor 14.000. Is de toelage gezakt van 200 naar 20, of is er een nul weggevallen bij de 14.000? groet aleichem 15 okt 2006 07:30 (CEST)

Dat was dus duidelijk een nul teveel! Bedankt voor het zo oplettend lezen Aleichem! (Bron: Moed en Deugd: door J.van Zalm van Eldik. Deel II Blz. 763) Robert Prummel 15 okt 2006 15:56 (CEST)

Amfioensociëteit[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert, Ik stuitte op je artikel Sociëteit van den Amfioen Handel. Het was je zeker niet opgevallen dat er al een artikel was over de Amfioensociëteit geschreven was? Het lijkt me het best dat ze samengevoegd worden. Doe jij het of ik? Groet, Jan Arkesteijn 17 okt 2006 14:44 (CEST)

  • Beste Jan, die artikelen horen uiteraard samen. Ze lijken me ook allebeide vrij compleet. Er zijn desondanks interessante punten waar zij elkaar aanvullen. Mag ik voorstellen om de Amfioensociëteit daarbij een verwijspagina naar de Sociëteit van den Amfioen Handel te maken? Men zal onder beide namen op het internet zoeken en de officiele naam was nu eenmaal " Sociëteit van den Amfioen Handel".

Ik ben druk bezig met Ridderorden. Wanneer je zin en tijd hebt voeg jij dan de artikelen samen? Met vriendelijke groet, Robert Prummel 17 okt 2006 14:58 (CEST)

Nee, de officiële naam was "Sociëteit tot den handel in amphioen". Die oude spelling "den" zal waarschijnlijk toch op bezwaren van medewikipedianen leiden en omdat op dit moment de gebruikelijke naam toch Amfioensociëteit is, wil ik voorstellen redirects van de mogelijke spellingsvarianten naar Amfioensociëteit te maken. Groet,Jan Arkesteijn 17 okt 2006 15:37 (CEST)

Hallo Robert, ik heb de twee artikelen in elkaar geschoven. Voordat ik op Sociëteit van den Amfioen Handel een redirect plaats wil ik even van je horen of je het er mee eens bent. Ik heb overigens een paar wijzigingen uitgevoerd op basis van Martijn Burger (2003). The Forgotten Gold? The Importance of the Dutch opium trade in the Seventeenth Century. Dat gaat dan in het bijzonder om de vermelding van de hoeveelheid geveilde opium; Burger komt tot de conclusie dat gegevens weinig of niet voorhanden zijn, en als ze voorhanden zijn vaak tegenstrijdig. Verder heb ik de tekst hier en daar wat neutraler gemaakt. Kijk het eens door voordat ik de redirect op plaats. Trouwens, wat is jou bron? Kan misschien in het bronnenoverzicht. Groet, Jan Arkesteijn 17 okt 2006 21:18 (CEST)

Sterretje[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ik heb de schrijversster aan jou uitgereikt en op je gebruikerspagina gezet. Poets je 'm zo nu en dan een beetje op? Groeten, Tjipke de Vries 23 okt 2006 20:57 (CEST)

Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ik heb even een tweetal vragen over het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven:

  1. Volgens Orders and Decorations of the Netherlands (Meijer/Mulder/Wagenaar) heet de onderscheiding "Kruis voor Belangrijke Krijgsbedrijven". Onderscheidingen.nl (Erik Müller) noemt 't ding, net als jij "Ereteken..." Weet jij welke benaming juist is?
  2. In je overzicht van gespen noem je "Atjeh 1872". Die kan ik zowel in "Orders..." als op onderscheidingen.nl niet terug vinden. Weet je zeker dat die gesp bestaat?

Beste Tjipke, In de legerorder van 1952 (No.112 van 15 april) heet het een "Ereteken". De kanselier van de Nederlandse Orden noemt het in zijn besluit over de draagvolgorde van onderscheidingen op 13 augustus 2002 ook " Ereteken". Mr. Evers doet dat ook. Misschien kan ik het K.B. waarmee het ereteken/kruis is ingesteld vinden. Ik kan me voorstellen dat er een informele naam gangbaar is zoals dat ook bij de Kroon voor Eervol Vermelden het geval is . Zullen we eerst maar eens aan "Ereteken" vasthouden?

  • De gesp zoek ik nu op!
    • De gesp bestaat inderdaad niet. Het is mijn schrijffout! Zoveel Atjeh gespen bezorgden mij een lichte tropenkolder (mataglap), ach, al die sousah ook ... Ik corrigeer het nu.

Bedankt voor het meelezen!

Robert

Groeten, Tjipke de Vries 29 okt 2006 22:18 (CET)

Dag Robert,
Bedankt voor het nakijken en aanpassen! Het zal dan inderdaad "ereteken" geweest zijn, de meerderheid van de bronnen noemt het zo. Tja, en wat betreft die gespen: er is in die jaren stevig geknokt in de Indonesische archipel, een vergissing is dan snel gemaakt... P.S. Mijn e-mail over het "Croix des Anciens combattants Europeens" nog ontvangen? Groeten, Tjipke de Vries 30 okt 2006 12:29 (CET)

Ridderorde[bewerken | brontekst bewerken]

De nationale ordes van Belgie zijn geen ridderorden , voor een correcte lijst zie de engelse Wiki; een mooie voorbeelden ; de orde van de Heilige Geest, het Gulden Vlies of de Kouseband. Jouw persoonlijke Kwelgeest; Carolus 30 okt 2006 21:36 (CET)

  • Carolus, het Engelse begrip "Order of Knighthood" is enger dan het Nederlandse " Ridderorde" omdat het woord " Knighthood" voor de Brit adeldom betekent. "Chivalric" order is moeilijk te vertalen maar ook moderne orden heten formeel ridderorden. In de Nederlandse Wiki staat duidelijk beschreven dat er verschillen tussen de orden in de middeleeuwen en de huidige orden (met uitzondering van de kousenband, maar dat is een fossiel) zijn.

In de belevenis van velen zal de Leopoldsorde een Belgische ridderorde zijn. Je kunt immers tot "Ridder in de Leopoldsorde" worden benoemd.Ook verder heeft de Orde alle kenmerken van een Ridderorde.
Ik heb een paar vragen van theoretische en practische aard:

  • Is in de Belgische wet vermeld dat de Nationale Orden GEEN ridderorden zijn?
  • Is er een verschil tussen een "Nationale orde" en een Ridderorde? Kan een " Nationale Orde" geen Ridderorde zijn? We zouden in Nederland ook in de wet kunnen zeggen dat de Orde van Oranje-Nassau onze " nationale" orde is maar dan blijft het toch in de categorie "Ridderorde" passen? Daar staan ook de "hoge" Orde van de Zwarte Adelaar en de " Militaire" Orde van Calatrava.
  • Is in jouw ogen een " Orde van Verdienste" of "Nationale Orde" niet een soort Ridderorde, een onderverdeling dus?
  • Denk je dat het practisch is om de Leopoldsorde tussen de strip- en kinderboekprijzen te plaatsen en weg te laten bij de opsomming van de Ridderorden waar meer dan 70 ander orden bijeen gebracht zijn?
  • Wanneer in een land is vastgelegd dat een aantal orden "Koninklijke Orden", "Orden van Verdienste" of " Nationale Orden" zijn, zijn ze dan geen ridderorden meer? De Amerikaan zegt; "if it walks like a duck, talks like a duck and moves like a duck it is probably a duck".
  • Is er weer eens sprake van een Vlaams/Nederlands taalverschil en zijn in Vlaamse ogen alleen de adelijke orden ridderorden? Dat wordt in het Noorden niet zo beleefd.

Afhankelijk van het antwoord op de eerste vraag is er een oplossing denkbaar waarin in het artikel iets over de status wordt vermeld ("De Leopoldsorde is volgens artikel... van de Belgische Grondwet geen Ridderorde") of iets in deze zin en op de pagina met de categorie ("Nationale Orde") kan ook Leopoldsorde (Nationale Orde en formeel geen Ridderorde) staan. Dan behouden we het overzicht.
In een categorie "Orde" zal de ridderorde tussen de carnavalsorden, bouworden, orden in de biologie en de wiskunde en honderden religieuze orden zoek raken.

Robert

P.S. In ieder boek in mijn bibliotheek (ik heb het nagekeken) is het meervoud van ridderorde steeds " ridderordeN". Dat is ook in recente Nederlandse wetteksten zo.

Beste Carolus, Het is beslist nuttig om zaken op te zoeken. Dat had je zelf ook kunnen doen. Dan had je deze circiulaire van je eigen Ministerie van Buitenlandse Zaken gevonden:

Dienst Ridderorden (P&S5.2) [1]

Fax: 02/501.36.71


De dienst Ridderorden heeft volgende taken:

· de administratie van de nationale orden of ridderorden (in burgerlijke zaken) (met name de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II);

· het beheer en de controle van de regelgeving ter zake;

· het indienen van voorstellen voor het verlenen van eervolle onderscheidingen.


Concreet beheert deze dienst het gegevensbestand van de nationale orden en maakt hij de oorkonden op.

Daarnaast legt hij de regelgeving betreffende de nationale orden vast en, zo nodig, wijzigt hij die. Hij ziet erop toe dat de bestaande regelgeving naar behoren wordt toegepast en hij bereidt de adviesaanvragen uitgaande van de andere FOD's voor en legt ze ter ondertekening van de Minister van Buitenlandse Zaken voor. Hij geeft buitenlandse regeringen de toelating om buitenlandse eretekens toe te kennen aan Belgische burgers en verleent zijn toestemming voor het dragen in België van buitenlandse eretekens.

Tot slot onderzoekt en beheert de dienst Ridderorden de dossiers betreffende het verlenen van eretekens aan buitenlanders en aan in het buitenland wonende Belgen en werkt hij mee aan de voorbereiding en afwikkeling van de uitwisseling van eretekens bij staatsbezoeken en prinselijke zendingen.

Waarom ga je niet eens een aardig artikel schrijven over die Belgische ridderorden? Dat is veel leuker dan zand in de machine gooien. Robert Prummel 31 okt 2006 18:52 (CET)

Kroon van Karel de Grote[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is volgens mij niet de Kroon van Karel de Grote maar de Kroon van het Heilige Roomse Rijk. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_of_the_Holy_Roman_Empire http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_of_Charlemagne

groeten, Jvhertum 2 nov 2006 13:25 (CET)

  • Dat klopt Jvhertum, en dat staat er ook bij. Maar eeuwenlang heeft men geloofd of beweerd dat dit de " Kroon van Charlemagne" zou zijn. De kroon wordt dan ook nog steeds zo genoemd. Ik schrijf daarom ook over de "zogenaamde kroon van Karel de Grote".

Ik zal nog eens zien wat er aan te verduidelijken valt. Heb je mijn artikel over de andere kroon, de Rudolfinische Keizerskroon gelezen? Robert Prummel 7 nov 2006 22:29 (CET)

Orde van de IJzeren Kroon[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert,

Ik heb een beetje met tekst geschoven in artikelen over de Orde van de IJzeren Kroon. Wat ik gedaan heb, is het volgende:

  • Het artikel Orde van de IJzeren Kroon is nu een soort doorverwijspagina geworden, die kort vertelt dat er drie van zulke ordes zijn.
  • Het artikel Orde van de IJzeren Kroon (Italië), daarvan heb ik aanvankelijk die inleiding verwijderd, omdat dat al op "Orde van de IJzeren Kroon" stond. Daarna heb ik de rest van de tekst verplaatst naar het artikel Orde van de Italiaanse Kroon. Het leek me namelijk wel een goed idee om het ene een redirect naar het andere te laten zijn omdat ze hetzelfde betekenen. En de tweede optie leek me beter.

Ik hoop dat je je in mijn wijzigingen kunt vinden, draai het anders gerust weer terug.

Groetjes, Sietske Reageren? 2 nov 2006 14:24 (CET)

Beste Sietske, Ik had me voorgenomen om vandaag hetzelfde te gaan doen! Ik was ook niet tevreden over de indeling. Nu is het, hoop ik goed gescheiden maar zijn er ook bruikbare linken tussen de artikelen. Daar is het Wikipedia voor. Het mooie van Wiki vind ik de vergezichten die de linken openen. Ik denk ook aan een artikel of categorie " Napoleontische Orden en onderscheidingen", ze zijn een verhaal apart en hebben gemeenschappelijke kenmerken. Het Europwijde systeem van de Bonapartes komt daarin ook mooi tot uitdrukking.

Bedankt! Robert Prummel 2 nov 2006 15:58 (CET)

Dat van die vergezichten herken ik wel. Persoonlijk heb ik van de wereldgeschiedenis weinig kaas gegeten, maar bij artikelen over mijn eigen vakgebied heb ik gelijke ervaringen. Vooral bij de artikelen met raakvlakken met andere disciplines is het leuk om te lezen hoe iemand over hetzelfde onderwerp iets heel anders kan vertellen door zijn totaal verschillende invalshoek. En dat houdt het spannend om hier te schrijven. Sietske Reageren? 9 dec 2006 12:47 (CET)

Orde van de Draak (Hongarije)[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Kun je nog even kijken naar de passage in Orde van de Draak (Hongarije) over Vlad Ţepeş? Je stelt hier dat de orde in 1431 is uitgereikt aan Vlad Ţepeş aka Dracula, even verderop stel je dat diens zoon 'Vlad de Spietser" was. In het lemma Vlad Ţepeş lees ik dat deze zelf Dracula was, en zoon was van Vlad II van Walachije.

Ik denk dat je vader en zoon wat door elkaar hebt gehaald. Aangezien onze Vlad III, aka Vlad Ţepeş, de bekende "Dracula", in 1431 werd geboren neem ik aan dat niet hij, maar zijn vader Vlad II in de orde werd opgenomen.

Groeten, Tjipke de Vries 5 nov 2006 18:47 (CET)

En of dat de vader is! Ik meen dat ik ook duidelijk heb geschreven dat de vader, niet de zoon Ridder van de Draak was. Ik kijk er nog eens na. Robert Prummel 5 nov 2006 19:40 (CET)

  • Mijn Duitse bron noemt Vlad en Vled. De Nederlandse Wiki noemt beiden Vlad. Robert Prummel 5 nov 2006 19:56 (CET)
    • Dag Robert, ik heb de tekst nog ietsjes bijgeslepen. Groeten, Tjipke de Vries 5 nov 2006 19:58 (CET)

Bestand:Ouroubouros.jpg, Bestand:Ridder in de Orde van de IJzeren Kroon.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Ter informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel,

Bedankt voor het uploaden van afbeeldingen naar Wikipedia. Een medegebruiker heeft echter één of meer door u geuploade afbeeldingen genomineerd voor verwijdering.

Op de lijst met te verwijderen afbeeldingen staan alle afbeeldingen met de reden voor het verwijderverzoek. Over twee weken wordt de afbeelding verwijderd, tenzij nieuwe informatie wordt toegevoegd die wijst op een toegestane licentie. Voeg nieuwe informatie alstublieft toe bij de afbeelding zelf, en schrijf een korte toelichting op de genoemde lijst.

Voor verdere informatie en een antwoord op de meestgestelde vragen, zie "Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst?".

Voor alle duidelijkheid, bij iedere afbeelding moet:

  • De bron en maker vermeld worden (bijvoorbeeld een webadres, naam of boek).
  • Een geldige licentie aangegeven worden of de voorwaarden waaronder de maker de afbeelding heeft vrijgegeven. Siebrand (overleg) 5 nov 2006 23:38 (CET)
Robert, wat weerhoudt je van het toevoegen van een link naar de plaats waar je de afbeelding vandaan hebt? Dan kunnen we de tekst die je net toevoegt ook zelf verifieren en wordt het voor iedereen gemakkelijker. Alvast dank. Siebrand (overleg) 6 nov 2006 00:28 (CET)

Bestand:Nico Rost werd op 6 april 1945 door een onbekende getekend.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

U gaat niet door voor de koelkast: WP:VA. Siebrand (overleg) 8 nov 2006 18:20 (CET)

Hoeft ook niet Siebrand, ik heb al twee koelkasten. De gegeven info is duidelijk. Er is geen rechthebbende bekend en die zal er ook nooit meer komen. Robert Prummel 8 nov 2006 18:30 (CET)

Ridderlijk Gezelschap van de Heilige Georg in Franken[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Robert. Gewoon uit nieuwsgierigheid en ter opheldering: wat betekent Franken in een verbond van edellieden in Franken? - Advance 11 nov 2006 22:27 (CET)

Dag Advance! Ik heb letterlijk uit een boek vertaald. Franken is een Duitse streek rondom Würzburg. Er komt ook wijn (met veel zuren) uit Franken. Die zit dan in een "Bocksbeutel". De inboorlingen zijn er dol op maar geef mij maar Bourgogne....
Wil je dat het "Frankenland" heet? Bij mijn weten noemen we de streek ook in Nederland Franken. Maar Frankenland komt voor. Robert Prummel 11 nov 2006 23:35 (CET) Even gegoogeld, resultaat:

  • circa 100.000 voor Franken;Duitsland (0,24 seconden)
  • circa 682 voor Frankenland;Duitsland (0,16 seconden)

Allebei komt dus wel voor.

Dank Robert, het is mij nu duidelijk. Misschien kun je een link toevoegen om het ook voor anderen te verduidelijken? - Advance 11 nov 2006 23:46 (CET)

Doe ik! Robert Prummel 13 nov 2006 19:10 (CET)

Dagorder[bewerken | brontekst bewerken]

Twee zulke verschillende betekenissen behandelen we niet op één pagina, dus ik heb het artikeltje in tweeën gesplitst. – gpvos (overleg) 11 nov 2006 23:50 (CET) AiAiAI... werken de linken nog wel Gpvos? Robert Prummel 12 nov 2006 00:02 (CET)

Virtuti Militari[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Kun je even naar Virtuti Militari kijken? Hij staat op de verwijderlijst, en dat lijkt me zonde. Inmiddels heb ik ook zelf al wat kleine aanpassinkjes gedaan. Groeten, Tjipke de Vries 12 nov 2006 12:19 (CET)

Beste Tjipke, Het is een fors artikel en ik stel voor dat we de digitale handen ineenslaan. Ik heb de Engelse tekst op " Bewerkingsruimte van T. de Vries en R. Prummel" gezet. Doe je mee? Robert Prummel 12 nov 2006 15:37 (CET)

Ik heb het artikel even naar je gebruikerspace verplaatst. Het staat nu Gebruiker:Robert Prummel/Bewerkingsruimte van T. de Vries en R. Prummel hier. Groeten, Koen Reageer 12 nov 2006 15:40 (CET)
Dag Robert, wauw, wat een stuk tekst. Ik zal van de week 'ns kijken hoe ver ik kom, ok? Groeten, Tjipke de Vries 12 nov 2006 21:26 (CET)
  • Het is een taaie tekst, ik heb enige ervaring als tolk-vertaler dus het gaat mij makkelijk af en ik denk het vandaag nog wel af te krijgen. Een paar zaken zijn onvertaalbaar, maar daar moet je je bij neerleggen... Succes! Robert
Ik heb inmiddels een stukkie vertaald, ik ga later verder. Inderaad taaie tekst, maar ook erg boeiend! Groeten, Tjipke de Vries 13 nov 2006 17:38 (CET)
  • Succes! Mijn stuk is klaar, ik heb ook de overzichten van gedecoreerden bewerkt. Daar klopt een enkele link nog niet. Dat gemeentewapen heb ik zelf getekend.Wat denk je ervan?Robert Prummel 13 nov 2006 19:09 (CET)

Bestand:Sikorski en piloot Zumbach.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Pools PD kan hier niet. Probeer Wikimedia Commons. Genomineerd voor verwijdering op WP:VA. Groet, Siebrand (overleg) 14 nov 2006 23:10 (CET)

Afwezig[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ter info: de komende dagen ben ik voor mijn werk afwezig. Begin volgende week ga ik door met Virtuti Militari. Dat je niet denkt dat ik halverwege gedrost ben :-) Groeten, Tjipke de Vries 16 nov 2006 02:12 (CET)

Orde van de Leeuw van Zähringen[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Op Orde van de Leeuw van Zähringen schreef je dat deze orde in 1812 is gesticht door "Karl Wilhelm Markgraaf van Baden-Durlach". Die kan ik niet thuis brengen. In 1812 is er wel ene Karel Lodewijk Frederik (ofwel: Karel van Baden) heerser van Baden, bedoel je die misschien? Groeten Tjipke de Vries 20 nov 2006 01:31 (CET)

  • Dat moet de dader zijn Tjipke! Ik heb hier twee bronnen met "Karl Ludwig Friedrich" en een met "Karl Wilhelm". Ik denk dat die laatste, waar ik dus op afging, niet klopt. Bedankt! Robert Prummel 20 nov 2006 02:33 (CET)
    • Ik heb het inmiddels in het artikel gezet!

À propos, er is een (sub)categorie "Ridderorden van Griekenland", omdat ik serieus van plan alle Orden van Europa en een fors aantal van de onderscheidingen van landen daarbuiten, Afrika lijkt me onbegonnen werk, te beschrijven is er een betere ordening nodig. Ik heb artikeltjes "Lijst van ridderorden van Beieren" en eenzelfde overzicht van Hawaï gemaakt maar zou dat voor ieder land willen doen als historisch overzicht. Daarnaast is een categorie zoals Griekenland die heeft geregen zeer bruikbaar om een en ander terug te kunden vinden. Is er een manier om de categorie "Ridderorden" zo in te richten dat ze als volgt alfabetisch worden genoemd? bijvoorbeeld:" Beieren: Ludwigsorde. Er zijn nu 200 artikelen en niemand kan straks nog iets vinden...Robert Prummel 20 nov 2006 02:33 (CET)~

  • Ja, je kunt artikelen binnen een categorie ordenen. Je doet dat door bij de categorie in het artikel een "argument" mee te geven. Stel: je hebt artikelen Jantje Jansen, Pietje Klaassen en Kareltje Pietersen en je wilt die in de categorie "Voorbeeld" zetten. Als je niets doet en onderaan [[Categorie:Voorbeeld]] zet, dan worden ze op voornaam gesorteerd. Maar als je ze wilt laten sorteren op achternaam doe je dit: je zet onderaan de artikelen: [[Categorie:Voorbeeld|Jansen, Jantje]], [[Categorie:Voorbeeld|Klaassen, Pietje]], [[Categorie:Voorbeeld|Pietersen, Kareltje]] en voila. Zie bijvoorbeeld: Categorie:Nederlandse adel hoe dat er uit gaat zien: keurig op achternaam alfabetisch geordend. Overigens: wil je alleen artikelen maken over ridderorden of trek je het breder? In het laatste geval lijkt me "Onderscheiding van Plopsaland" of "Plopsalandse onderscheiding" een betere naam dan "Ridderorde van Plopsaland". Groeten Tjipke de Vries 20 nov 2006 10:37 (CET)
  • Hier ga ik mee oefenen Tjipke. De orden van Plops(aland-Nirgenshausen (oudere linie) zijn iets voor begin april volgend jaar! Om je vraag te beantwoorden, ik beperk me voorlopig vooral tot de orden. Alleen bij Nederland wil ik alle onderscheidingen gaan beschrijven. Ik ga de orden alfabetisch af en hen nu Anhalt, Baden en Hawai klaar. Het aantal medailles is zo onoverzichtelijk groot dat ik me voor kan stellen dat er naast een "Lijst van ridderorden van Pruisen" met ongeveer 20 artikelen ook een "Lijst van onderscheidingen van Pruisen" met, afgaand op de catalogus, 168 artikelen, zal komen. Maar dan zal dat artikel natuurlijk met een verwijzing (orden zijn een categorie onderscheidingen) moeten openen. De Russische onderscheidingen zijn op de Engelse Wiki op de wijze verdeeld.Robert Prummel 20 nov 2006 15:01 (CET)
  • Tjipke, Ik heb het een aantal malen vruchteloos met de Orde van de Leeuw van Zähringen geprobeerd maar het lukte dus niet... Kun jij het me voordoen? Kun jij die orde zo categoriseren dat hij als: Baden,Orde van de Leeuw van Zähringen in de categorie Ridderorde verschijnt? Ik heb de indruk dat zoiets niet kan, dat de naam " Baden" dan in de titel van het artikel moet zijn opgenomen.

Het probleem daarbij is dat daardoor de indruk onstaat dat de naam "Baden" deel van de naam van de orde uitmaakt.
Ik kan het artikel ook omdopen in:Orde van de Leeuw van Zähringen (Baden). Nog makkelijker lijkt me eeen tweesprongensysteem:
1: Ik maak Baden: Orde van de Leeuw van Zähringen en geef het een categorie Ridderorde mee.
2: Dit wordt een redirect naar Orde van de Leeuw van Zähringen.
Dan staat het artikel onder de B in de categorie Ridderorde als Badense orde.
Het is omslachtig maar werkt wel. Is het volgens de Wikiregels mogelijk? Je creërt veel extra redirects.
Robert Prummel 20 nov 2006 19:33 (CET)

        • Ik heb het eens getest ( bij de vier orden van Baden), Het gaat erg snel en is gemakkelijk.

Robert Prummel 20 nov 2006 19:57 (CET)

Hoi, Zou het niet handiger zijn om per land een subcat aan te maken met de onderscheidingen c.q. ridderorden van dat land? Dus een categorie: "Beierse Ridderorden" die dan onder de categorie "Ridderorde" valt? Zo als jij het nu doet kan het ook, maar is wat omslachtig. Een ander die jouw systematiek niet kent zal vrij snel het spoor bijster raken, vrees ik. Tjipke de Vries 21 nov 2006 19:00 (CET)

Het gaat lekker snel en de orden staan in de categorie allemaal onder de beginletter van hun land. Dat is winst. En ik bijna klaar... Er komt wel per land een artikeltje als bij Anhalt met een historisch overzichtje en de namen van alle orden. Ik zou ook graag de "Orde van de Zwarte Adelaar" als "Zwarte adelaar; Orde van de" in de categorie plaatsen zodat de orden op zowel naam als land gemakkelijk terug te vinden zijn.Robert Prummel 21 nov 2006 19:06 (CET)

orde[bewerken | brontekst bewerken]

weet jij iets van een elisabeth-orde?( zie Irma Sztáray)Carolus 21 nov 2006 14:07 (CET) Jazeker, hij is nog niet op Wiki beschreven maar bestond wel degelijk. De "Österreichisch Kaiserlicher Elisabeth Orden" werd in 1898 ingesteld. De schrijfwijze met kleine letters is niet correct. Robert Prummel 21 nov 2006 14:28 (CET)

Vertaling Virtuti Militari[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Mijn gedeelte zit er ook op. Volgens mij moet het zo goed zijn, kun jij er naar kijken? Groeten, Tjipke de Vries 26 nov 2006 19:06 (CET)

Goed werk Tjipke! Ik kijk er naar. Zie jij mijn bijdrage dan na? Ik ben een slegte*) speller en er gaat wel eens iets mis...

  • ) grapje maar ik ben ertoe in staat! Robert Prummel 26 nov 2006 19:39 (CET)
Oh, maar bij mij gaat er ook heus wel 'ns het 1 en ander mis hoor :-) Tjipke de Vries 26 nov 2006 19:41 (CET)

Dag Robert,

Na nog wat poetswerk heb ik het artikel inmiddels verplaatst naar Virtuti Militari. Groeten, Tjipke de Vries 26 nov 2006 20:54 (CET)

  • Beste Tjipke, Een punt van aandacht is de naam van de orde; De titel is nu "Orde Virtuti Militari" (Latijn voor: "militaire deugd") Is virtuti de meervoud van Virtus? Dan zijn het deugden.
  • Orde Virtuti Militari
  • Orde van Virtuti Mlitari
  • Orde voor Virtuti Militari
  • Virtuti Militari
    is allemaal mogelijk.

Omdat de Polen een Latijnse en geen Poolse naam gebruikten is Virtuti Militari op Wiki onvertaald gelaten. De Poolse schrijfwijze moet uitkomst bieden.
Dan is er het gehannes met medailles en kruizen.De Orde wordt in standaardwerken steeds "Orde" genoemd maar in haar lange bestaan was het ook een medaille. Een medaille met vijf graden waaronder een grootkruis is natuurlijk te zot voor woorden maar kennelijk is dat ooit de officieele naam geweest.In de wetten op de Orde heet het soms daarentegen toch dat het een "Orde" is.Hoe vertalen we dat Pools? Ik spreek geen woord over de grens (de Poolse grens tenminste) en ben blij met de plakmetho(de van het word-programma. Zbignieszwezsky Zspopopovzskovskaya nog aan toe!
Ik heb in de kast nog een commandeurskruis van de Orde Virtuti Militari uit de 19e eeuw liggen en zodra mijn computer weer werkt (ik schrijf dit op de reserve-laptop) ga ik die scannen.Het was een mooie co-productie. Voor een man is zo'n tkst wel erg lang. Zullen we het bij een voorkomend geval nog eens zo doen? De Nederlandse Wikiloopt nu waar het decoraties betreft voor op de meeste Wiki's maar het Legioen van Eer op de Engelstalige Wiki (grotendeels mijn werk) en de Orde van de Kousenband (werk van erudiete Engelsen) zijn het vertalen waard.Met groeten van Robert Prummel 26 nov 2006 23:01 (CET)

Voor wat betreft de naamgeving: gevoelsmatig kies ik voor "Orde Virtuti Militari". Helaas spreek ik ook vrij weinig over de grens, in ieder geval geen Pools of Latijn... In sommige gevallen heb ik, waar dat (voor mij, in ieder geval) niet duidelijk was de keuze tussen "medaille" en "kruis" omzeild door het ding "onderscheiding" te nomen :-) Het onderwerp boeit me, dus ik ben wel in voor een volgende co-productie. Daarnaast zijn er ook nog zo ontzettend veel Nederlandse onderscheidingen te beschrijven, kortom: voorlopig hoef je je niet te vervelen.
Nog even een kleine dingetje mbt het editten: probeer zoveel mogelijk het gebruik van html-code in wiki-tekst te voorkomen, bijvoorbeeld: in plaats van <br> kun je ook 2x op enter drukken, heb je hetzelfde effect en de tekst is een stuk leesbaarder voor anderen in het bewerkingsscherm.
M.b.t. het artikel: die lijsten met gedecoreerden storen nogal in mijn ogen. Ik zal 'ns zien of ik er zo'n mooi uitklap-dinges van kan maken als de Engelstalige wiki. Mocht dat niet lukken, dan is het misschien een idee om ze in een aparte lijst op te nemen. Hoe denk jij daar over?
Groeten, Tjipke de Vries 26 nov 2006 23:26 (CET)
  • Ach, en ik had net de <br> ontdekt.. maar ik zal het proberen.Die uitklapdingen zijn vertaald maar werkten in het Nederlands niet. Omdat de info eigenlijk alleen voor Polen echt interessant is kunnen het heel goeed inklap/uitflaplijksten worden.

Robert Prummel 27 nov 2006 00:52 (CET)

Dag Robert,
Op mijn verzoek heeft Gebruiker:Advance nog wat spellingscontrole gedaan :-) En Gebruiker:Dolledre vraagt morgen aan een collega die lerares latijn is wat de precieze vertaling van Vrituti Militari is. Na wat discussie op irc kwamen we in ieder geval ook nog tot "Militaire verdiensten" als reeele mogelijkheid. Morgen dus wellicht meer. Groeten, Tjipke de Vries 27 nov 2006 23:27 (CET)

Orde van het Gele Lint[bewerken | brontekst bewerken]

Robert, als ik op de bewerkknop van deze pagina druk zie ik iets merkwaardigs. Probeer jij het ook eens. - Advance 2 dec 2006 01:37 (CET) Wat een vreemde grap! Is het Moerasdenvirus in Wiki binnengedrongen? Ik zal eens zien hoe ik het artikel, er moet nog wat aan geknutseld worden, juist wordt opgeslagen. Robert Prummel 2 dec 2006 02:23 (CET) Nu lijkt alles weer normaal... had de Wikipedia-computer de hik? Robert Prummel 2 dec 2006 02:33 (CET)

Ministeriële Orden[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ik stel voor Ministeriële Orden te hernoemen naar Ministeriële Orden van Frankrijk. Mee eens? Groeten, Tjipke de Vries 4 dec 2006 17:58 (CET)

Dag Tjipke! Ik heb er ook over nagedacht en het lijkt logisch. Aan de andere kant kende volgens mij alleen Frankrijk een dergelijk systeem van "nationale" en "ministeriële" orden. Maar wie weet, misschien komt het in Urugay of Gabon (landen waar ik niets van weet) ook wel voor. Je zult gemerkt hebben dat ik alle Franse Orden beschrijf. Dat is nog een heel karwei want op de Lijst van Historische Orden van Frankrijk kwam ik op een stuk of veertig. En dan heb ik niet de illusie dat de lijst compleet is... Ergens in de Auvergne zal een groepje ridders misschien in 14.. een "Orde van de Roos en de Slaven van de Deugd" o.i.d. hebben opgericht die alleen nog is zéér stoffige boeken terug te vinden is. Mijn scanner is stuk en ik kan het commandeurskruis van de "Orde van de Academische Palmen" en het kruis van de Orde van de Heilige Lodewijk die ik op mijn bureau heb liggen niet scannen, de afbeeldingen bij de artikelen moeten nog even wachten. Ga met het hernoemen je gang maar. Robert Prummel 4 dec 2006 19:10 (CET)

Hernoemd! Of Frankrijk de enige was/is die dergelijke orden kent weet ik ook niet, maar de titel van het artikel is nu in ieder geval beschrijvender/duidelijker. Nog 1 hint: begin je artikelen graag met "De oehoeboeroeorde is een Franse Ridderorde die bladiebladiebla", dan is het voor de toevallige voorbijganger meteen duidelijk waar het over gaat. Groeten, Tjipke de Vries 4 dec 2006 19:14 (CET)

Doe ik! Al gebruik ik al vaak sjablonen. Robert Prummel 4 dec 2006 19:22 (CET)

Orden in Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, lijkt het je een idee om, net als voor Griekenland, een subcategorie Ridderorden in Frankrijk aan te maken, dit ruimt de categorie ridderorden dan flink op! Met vriendelijke groet, dryke 5 dec 2006 17:03 (CET)

  • Beste Dryke, We moeten eens goed nadenken over het indelen van de Ridderorden. Ik ben van plan ze alle 1000 of zo te beschrijven en dan is de indeling erg belangrijk. Zonder een goede indeling vindt je ze niet in een encyclopædie. Ook de beginletter is belangrijk . Een Orde doe zich de "Heilige Militaire en Constantinische Orde van Sint George" noemt moet onder de "G" worden gevonden. Ook onder de naam van het land (Napels) moeten ze te vinden zijn. Dan is er de "O" van Orde nog al is die niet erg bruikbaar. Zal ik de Franse Orden maar een categorie "subcategorie Ridderorden in Frankrijk" geven? Dat is een kwartiertje werk. Het nadeel is dat de subcategorieën dan allemaal met "R" beginnen en ik zal minstens een vijftigtal landen gaan beschrijven.Dan kun je Hohenlohe en Anhalt Zerbst nog steeds moeilijk vinden...

Zelf ben ik wel te spreken over de "Lijst van Historische Orden van Frankrijk" en "Lijst van ridderorden van Beieren" omdat ze een historisch perspectief geven. Nadeel is dat de lijsten ook dan niet op de alfabetische volgorde van het land staan... Wanneer alle Orden in subcategoriën van het land dtaan is de categorie Ridderorden inderdaad veel overzichtelijker. Heb ik voor het creëren van (sub)categoriën niet de tussenkomst van een moderator nodig? In ieder geval stof tot nadenken. Ik ben benieuwd naar je reactie. Fijne Sinterklaas! Robert

Het aanmaken van subcategoriën kan iedereen. Wanneer je een subcategorie wil aanmaken, kun je dat doen door in een artikel die categorie toe te wijzen. Deze categorie kun je vervolgens aanklikken en de categorie kun je dan weer categoriseren in de hoofdcategorie. dryke 7 dec 2006 20:08 (CET)
Ik heb je lijst alvast in de nieuwe categorie: Categorie:Ridderorde in Frankrijk gezet, nu de rest nog, ik zal alvast wat artikelen hercategoriseren. mvg, dryke 7 dec 2006 20:13 (CET)
Ik heb alvast de ordes uit de Historische lijst van Franse ridderordes in de subcategorie Ridderordes in Frankrijk geplaatst (man oh man, wat verzinnen die Fransen voor een ordes!). Bij het categoriseren kun je per categorie trouwens aangeven welke "Catalogusnaam" je wilt gebruiken, zo staan ze dus niet allemaal onder de R, maar onder de naam "Stekelvarken" of iets dergelijks. Tenslotte wil ik nog melden dat de aangemaakte redirects ook gecategoriseerd waren, zodat heel veel ridderordes dubbel in de categorie Ridderorde stonden. Deze categoriën heb ik verwijderd, omdat ze niet nodig zijn. In ieder geval met vriendelijke groet en veel succes met het schrijven van nieuwe artikelen. dryke 7 dec 2006 22:50 (CET)

Bedankt voor de aanmoediging Dryke! Ik heb wat moeite met de categorieindeling. Dat de Redirect ook gecategoriseerd was dat was om een orde onder de beginletter van het land te zetten. Bij subcategorieën is dat niet nodig. Tenzij al die subcategoriën straks met "S" beginnen natuurlijk... Robert Prummel 7 dec 2006 23:09 (CET)

Lijkt het je wat om meer subcategoriën naar land aan te maken, bijvoorbeeld voor Nederland, Spanje en andere landen waar er meerdere ordes in voorkomen? dryke 7 dec 2006 23:18 (CET)

Orde van de Lelies[bewerken | brontekst bewerken]

Bedankt voor het aanmaken van dit artikel, maar wat bedoel je met "Dit is een sjabloon", dat is namelijk helemaal geen sjabloon, maar een tekst dat het een sjabloon is :-)... Als je wilt aangeven dat je ermee bezig bent, kun je het "echte" sjabloon {{wiu2}} zelf aanbrengen. Iedereen ziet dan dat je ermee bezig bent en dat er geen verwijderingsnominatie volgt (in ieder geval niet de komende tijd). Met vriendelijke groet, dryke 7 dec 2006 19:51 (CET)

Het is nu klaar Dryke! De tekst zelf is en sjabloon die ik geregeld gebreuik. Dan staan de koningsnamen, categorie en de aanhef er alvast in. Hoe vind je het geworden?

Weer ontzettend netjes! Zie trouwens overleg hierboven, lijkt de subcategorie je wat? Deze kan misschien ook nog worden onderverdeeld. Ik heb trouwens alle orden met "Heilig" gewoon onder de "H" gecatalogiseerd, ik weet niet of dat misschien onder de naam van de heilige zelf moet. mvg, dryke 7 dec 2006 23:11 (CET)
Dat van die redirects is ook niet zo'n slecht idee, totdat inderdaad een nieuwe subcategorie en/óf lijst wordt gemaakt van de ridderordes, dan zijn de gecategoriseerde redirects niet meer nodig. dryke 7 dec 2006 23:13 (CET)
  • Ik vind het een prachtige pagina/subcategorie!Wat het trefwoord betreft, daar lijkt het logisch om op de eerste letter van de Heilige in kwestie te selecteren. komt nog wel....Robert Prummel 7 dec 2006 23:17 (CET)

Rouwbord[bewerken | brontekst bewerken]

Rouwbord[bewerken | brontekst bewerken]

Termen als rijkversierde en typisch zijn mijns inziens niet een POV, maar geven een indruk van de mate waarin de versiering centraal staat in de afbeelding, danwel in hoeverre een voorwerp tot een bepaalde categorie behoort. Hoewel je natuurlijk kunt stellen dat dat een subjectief oordeel is, is de omschrijving als rijkversierd bij de afbeelding op de rouwbord een relevante toevoeging. Het onderscheidt het rouwbord van eenvoudig versierde voorwerpen. Waar de grens tussen eenvoudig en rijkversierd ligt is m.i. een afweging die naar redelijkheid gemaakt zou moeten worden.

Overigens viel het me op dat je voor de tweede keer een afbeelding van een ovaal rouwbord vervangt door een ruit. Hoewel de door jou gebruikte afbeelding iets groter is c.q. een hogere resolutie heeft, verarmt het m.i. het artikel omdat er nu alleen maar ruitvormige rouwborden worden afgebeeld. Frederik Beuk 9 dec 2006 04:39 (CET)

Dag Carolus!

Je foto's zijn erg fraai en ik blij dat je ze op Wiki zet. Ik heb een klein bezwaar tegen de door je gekozen illustraties:

  • Het kleine fotootje van een 17e eeuws bord is belangrijk omdat het een gaaf voorbeeld is van de in de tekst genoemde sobere borden uit die tijd.
  • Het bord uit de 19e eeuw is mooi maar het is een anachronisme.
  • De borden staan nu op chronologische volgorde onder elkaar.

Wanneer het artikel nòg langer wordt, en eerlijk gezegd heb ik er veel opvulsel in gezet om genoeg tekst bij de plaatjes te krijgen, is er weer ruimte. Het rouwbord van de bisschop, weet je meer van de man?, is erg fraai en heeft dus een mooie plek in het artikel en in de tekst gekregen. Wat vindt jij?

  • Het artikel is nog te "noord-nederlands", kun je iets over Vlaamse tradities schrijven?

Met vriendelijke groet,

Robert Prummel 9 dec 2006 04:39 (CET)

Ik ben eens met op de Engelse Wiki in discussie geraakt met de Wiki "aartsvader". Hij was streng en wilde voor werkelijk alles een bron. Nu kost het geen enkele moeite om ergens te vinden dat een later bord "rijker versierd" is dan een vroeg bord. Sommige dingen zijn evident. En er zijn typen rouwborden die een mode volgden. Is er een bron nodig om te kunnen schrijven dat de Gotiek meer versieringen gebruikte dan de romaanse bouwkunst? Een bron heb ik wel in de kast maar het is onnodig werk. In het artikel staat ook proza; dat je "tijdens de preek rond kunt kijken en de muren kunt lezen" is ook evident en en grapje van Godfried Bomans. Het houdt het artikel leesbaar. Ik had ook "men versierde uit familie- en burgertrots zijn eigen parochiekerk" kunnen schrijven. Robert Prummel 9 dec 2006 04:53 (CET)

bij ons in vlaanderen puilen de kerken uit van de rouwborden, tot op vandaag (in gent honderden)! zelfs op de begrafenis van Kardinaal joos; werden er kleine minirouwbordjes rond de kaarsen op het altaar gehangen in de kathedraal. In vlaandren zijn alle rouwborden ruitervormig, buiten deze van de keizers en koningen van het gulden vlies die langwerpig zijn (brugge)en gebeeldhouwd zijn! op jouw foto zie ik helemaal niets, die is veel te klein. ik weet niet wat in nederland de gewoonte is , maar in vlaanderen is deze traditie nog steeds levend in grote adelijke familie's en dehoge clerus, zo hangen de rouwborden van koning boudewijn en andere leden van de koninklijke familie nog steeds in brussel! ik vind die foto van de oranje-zever onnodig , ik zie alles op dat schilderij behalve rouwborden, laat staan heraldiek en bovendien beslaat hij zowat de hele pagina! Bovendien zijn de onderschriften naar de lange kant en vind ik pov terug, je moet alles zakelijk houden, hoe zeer dat tegen je zin is... ik verzoek je dus om dit artikel volledig uit te kuisen, je hebt fraaie lemma's over orde's, maar dit lemma trekt op niets. Carolus 9 dec 2006 13:00 (CET)
(ps) ik verzoek jhe om zelf fot's te maken zodat je een duidelijk beeld kunt brengen.

Beste Carolus, Het bericht over de traditie van rouwborden in Vlaanderen is een mooie opmaat voor een aanvullend, nee, gelijkwaardig, hoofdstuk over Vlaamse (of Belgische? is er een verschil met Wallonië?) rouwborden. Dat de door mij gevonden afbeelding aan de kleine kant onderschrijgf ik maar het is de enige foto van een 17e eeuws rouwbord die ik kon vinden! Wanneer we een betere foto hebben van een rouwbord uit die periode dan vervangen we de foto toch gewoon? De afbeelding van de Nieuwe Kerk in Delft illustreert de overladenheid van de kerken vóór 1795. De illustratie laatook zien welke historische schat kapot gemaakt is. Wanneer hij kleiner wordt zijn de details waar het om gaat, de borden, onzichtbaar. Het gaat niet om heraldiek en bij een artikel over heraldiek had ik een grotere afbeelding zoals op Helmteken van de Koning der Nederlanden gekozen. Ik ben kunsthistoricus en afgezien van het vermeden woord "mooi" bestaat er geen kunsthistorische verhandelijng zonder kwalificaties als "archaïsch", "rijkversierd", "overladen", "gotisch", "erotisch", "rijk bewerkt", of zelfs "elitair". Hoe beschrijf jij de klank van een orgel zonder termen als " diep, galmend, helder van toon en wat dies meer zij? Cultuurgeschiedenis is nu eenmaal geen wiskunde. voor kuisen voel ik nog niet veel, ik stel voor dat er een belangwekkend stuj over de Vlaamse rouwborden wordt toegevoegd. Dan kan de mooie verdwenen foto ook weer terug als een voorbeeld van de continuïteit van de vormen en tradities in vlaanderen. Met vriendelijke groet, Robert Prummel 9 dec 2006 15:48 (CET) P.S. Ik zal eens wat vaker zijn foto-toestel bij me dragen.

iets anders, op Ceremonieel protocol staat werk in uitvoering...Carolus 10 dec 2006 01:53 (CET) nu niet meer, veel plezier ermee Carolus!Robert Prummel 10 dec 2006 02:10 (CET)

Nieuwjaarsborrel[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Op 6 januari a.s. word er in Utrecht een Wikipedia-nieuwjaarsborrel gehouden. Heb je zin om ook te komen? Zie Wikipedia:Ontmoeten. Lijkt me leuk om eens in levende lijve over onderscheidingen te bomen! Groeten, Tjipke de Vries 18 dec 2006 10:33 (CET)

Bedankt![bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, ik zie steeds weer mooie nieuwe artikelen van jouw hand verschijnen. Bedankt daarvoor! Hier alvast een glaasje champagne! Groeten, Koen Reageer 31 dec 2006 00:39 (CET)

Wauw! Bedankt. Ik werk me door het alfabet heen en ben nu bij de "F" al is Bulgarije nog niet af... Robert Prummel 31 dec 2006 00:46 (CET) (dol op wijn en dus ook op champagne)

Geen dank. Heet je kat trouwens echt God? Schitterende naam! Groeten, Koen Reageer 31 dec 2006 00:48 (CET)

Ja Koen, en het was een schitterend dier en ik mis hem verschrikkelijk. Een maand geleden kreeg hij opeens een epileptische aanval en hij was na een week dood. Ik ben er erg verdrietig over. De naam God pas bij katten omdat zij veel eigendunk hebben en in Egypte ook goddelijk waren.Kijk je diep in de ogen van om het even welke kat op vuilnisbelt of terras dan zie je dat ze zichzelf nog steeds goddelijk vinden. En wij zijn de priesters/personeel. Mijn eerste kat was de "Goddelijke Kater" ook zo'n fraai rood heerschap dat om mij een plezier te doen (en voor wat vlees) door hoepels sprong. Hoe de volgende kater gaat heten is nog onbekend... Robert Prummel 31 dec 2006 01:10 (CET)

Verzoekje ivm paginatitels[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert, ik heb een klein verzoekje aangaande de paginatitels van een aantal artikelen die je hebt aangemaakt. Bij bijna alle artiklen zet je tussen haakjes een extra toevoeging zoals een land. Dit is alleen nodig als de titel zonder haakjes al bestaat (een doorverwijspagina).

Het was dus niet nodig om Orde van de Dubbele Draak te wijzigen in Orde van de Dubbele Draak (China). En deze hernoeming kan worden teruggedraaid, tenzij er natuurlijk echt meerdere betekenissen zijn van Orde van de Dubbele Draak.

Ronaldvd 3 jan 2007 09:48 (CET)

  • Beste Ronald, Ik denk dat er maar een Orde van de Dubbele Draak geweest zal zijn maar op aandringen van weer andere Wikigebruikers hebben alle Franse onderscheidingen een paar weken geleden een landsnaam tussen haakjes gekregen.

Omdat Wiki met uniforme modellen en aanduidingen werkt heb ik dat procede (met de haakjes) ook verder toegepast. Dat dat zin heeft bleek toen er een mij onbekende Orde van de Roos (Bulgarije) opdook. Wat doen we nu? Soms wèl en soms geen haakjes? Voor mij hoeft het niet beslist maar een eenvormig beeld ("Wikiconformiteit") is ook een goede zaak niewaer? Ik ben benieuwd naar je reactie want ik begin nu net aan een serie van twintig Chinese onderscheidingen... Robert Prummel 3 jan 2007 16:37 (CET)

Ja, het principe is: alleen haakjes als het begrip meerdere verschillende betekenissen heeft. Dit is ook de regel zoals te vinden in de richtlijn voor het benoemen van pagina's: Wikipedia:Het benoemen van een pagina. De meeste artikelen hebben een naam zonder haakjes, een naam met haakjes is een uitzondering. - Ronaldvd 3 jan 2007 22:08 (CET)

Die Chinese orden hebben fantastische en unieke namen! Daar zul je niet snel een tweede van gaan vinden... Met het vertalen heb ik wel wat problemen want ik moet ze vanuit het Engels vertalen en zijn de "Auspicious Clouds" dan zegenbrengende, veelbelovende, gelukkige of Gunstige Wolken? De staatsalmanak koos voor dat laatste. Over de namen tussen haakjes, wanneer er ook een verwijspagina zonder haakjes is dan is er toch geen probleem? Ik zie er wat tegen op om alles weer te herbenoemen... Robert Prummel 4 jan 2007 01:28 (CET)

Als er al een verwijzing is vanaf de naam zonder haakjes, dan kun je die pagina's wel laten staan, ja. - Ronaldvd 4 jan 2007 13:19 (CET)

Verwijderingsnominatie Bestand:Imperial state crown Copy.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Imperial state crown Copy.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. --Erwin85Bot 9 jan 2007 14:24 (CET)

Huisorde "Ritterlicher Orden St. Johannis vom Spital zu Jerusalem"[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert, tussen de afschaffing en de heroprichting van de Balley Brandenburg des Ritterlichen Ordens St. Johannis vom Spital zu Jerusalem heeft er van 1812 tot 1852 een Pruisische Huisorde "Ritterlicher Orden St. Johannis vom Spital zu Jerusalem" bestaan. Grootmeester was van 1812 tot 1813 Ferdinand van Pruisen en sinds 1814 Hendrik van Pruisen (1781-1846). Na de heroprichting werd Karel van Pruisen Herrenmeister. Weet jij misschien wie er in de periode tussen Hendrik en Karel grootmeester was? Of was er toen geen? Groet Känsterle 11 jan 2007 23:16 (CET)

  • Beste Känsterle, die orden van Sint Jan moeten nog eens goed worden nagekeken en beschreven.Ik ben nu bezig met de Orden van het Verenigd Koninkrijk en zal me aan de " Venerable Order of Saint John" wijden. Over de Nederlanse orde is de tekst op Wiki weg summier terwijl er erg veel te vertellen valt.

Om op je vraag in te gaan: De Ballije Brandenburg werd op 23 mei 1812 opgeheven. Prins Ferdinand leefde toen nog. Als "Eervol aandenken" werd de "Koninklijk Pruissische Sint-Jansorde" ( Duits: "Königlich Preussischer St. Johanniterorden") gesticht. Ik vind in de literatuur alleen de "Koninklijke Protector" en de op 12 juli 1846 gestorven Grootmeester Prins Hendrik. Een enkel aanvangsjaar met een vacante Grootmeestersstoel lijkt me, zeker in die jaren vol oorlog en verwarring, geen verrassing. Dat de Pruissische Koning nu juist een Orde met een onbeduidende Grootmeester ontbond klinkt politiek ook logisch. In de Duitse Orde trad de (overigens formidabele) Grootmeester af om een vernieuwing mogelijk te maken. Robert Prummel 12 jan 2007 00:57 (CET) P.S. Goed gezien dat de Orde in 1852 weer een "ballije" werd maar in hoeverre bleef zij een Pruissische onderscheiding?

Kerkelijke heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robbert, heb je de afbeelding op Galero gezien? Verder valt het mij op dat jouw afbeeldingen doorgaans niet een al te hoge resolutie hebben. Omdat resoluties van monitoren steeds groter worden, en harddiskruimte toch vrijwel niets kost, is het misschien te overwegen om jouw afbeeldingen (en ik heb al veel origineel werk van jouw hand mogen zien) in een hogere resolutie op te zetten. Ik denk/hoop dat dat weinig extra werk kost, en het voorkomt dat afbeeldingen binnen niet al te lange tijd een te grote mate van pixelachtigheid krijgen. Frederik Beuk / UIC 17 jan 2007 18:48 (CET)

Beste Frederik, die afbeelding op galero is inderdaad erg mooi en beter getekend dan de mijne. Daar staat tegenover dat ik uitgaande van vaste elementen een overzicht heb gemaakt dat eenvormig en voor het oog rustig is. De (poolse) tekenaarvan het kardinaalswapen heeft een tekenprogramma gebruikt dat ik niet bezit. Ik kan het, zo lijkt de webpagina aan te geven, wel downloaden maar ik doe dat niet zomaar want ik heb de laatste tijd veel computerpanne gehad. Mijn computer is zes jaar oud (en dus antiek..) en het sotwareprogramma Windows 98 wordt niet meer met updates onderhouden. Ik ben bang dat het hele wrakke digitale bouwwerk instort wanneer ik een groot nieuw programma download! Binnenkort koop ik een nieuwe computer. Maar om op je vraag terug te komen, de collages en tekeningen die ik maak zijn alemaal in "paint" getekend en dus wat grofjes. Ik zal eens met formaten gaan goochelen om de details beter uit te laten komen, maar voor het doel, illustreren van de webpagina, lijken ze me toch toereikend. Ik maak ze omdat we in Nederland zoveel strengere copyright-regels hebben. In Amerika had ik onder de noemer " fair use" zomaar een aantal wapens van de websites van ijdele prelaten kunnen overnemen. Met vriendelijke groet, 19 jan 2007 15:56 (CET) (zelf ben ik overigens kanunnik)

Ben het volledig met je eens dat de regelmaat in jouw serie een heel duidelijk voordeel is ten opzichte van die ene afbeelding op galero. Ze zijn zonder meer toereikend, mijn opmerking was dan ook uitsluitend opbouwend bedoeld, juist omdat je zoveel afbeeldingen produceert. Ik begrijp echter dat je, gelet op je configuratie, niet snel de software zult updaten zonder nieuwe PC.Frederik Beuk 20 jan 2007 01:06 (CET)
Volledig tevreden (in reactie op jouw vergrote afbeeldingen). groeten, Frederik Beuk via UIC 31 jan 2007 19:05 (CET)

Onbekende MWO drager[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Zie het artikel Jan Semmelink. Als ik me niet vergis draagt hij een MWO (zie foto aldaar), maar ik heb verder hoegenaamd geen documentatie over die periode. Heb jij enig idee waarom deze Off. van Gezondheid van het KNIL een MWO kreeg? Lijkt me aardig om in het artikel te vermelden. Groeten, Tjipke de Vries 20 jan 2007 22:09 (CET)

Kirchliche Heraldik[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, da ich anhand deiner Benutzerseite sehen kann dass Du Deutsch sprichst schreibe ich mal eben auf Deutsch, ich kann zwar auch einigermaßen Niederländisch (ich lerne derzeit), aber schreiben bereitet mir noch etwas Mühe. Du schreibst gerade eine deutsche Fassung Deines sehr umfangreichen Artikels "Kerkelijke heraldiek". Jemand hat einen Löschantrag dafür gestellt, meiner Ansicht nach zurecht, weil das Deutsch im Artikel nicht gut genug ist. Ich würde eher vorschlagen Du stellst Deinen Artikel auf Niederländisch fertig, und dann könnten wir sehen was wir ins Deutsche übernehmen können. Niederländisch lesen kann ich recht gut, vielleicht könnte man da was machen. Gruß, --Orangenpuppe 21 jan 2007 06:34 (CET)

Heraut / Herald[bewerken | brontekst bewerken]

Is het correct om het artikel Heraut met een interwiki te linken aan het Engelse artikel Herald of gaat dat toch over iets anders? Zelfde vraag voor Tabberd en het Engelse Tabard. - Robotje 21 jan 2007 22:00 (CET)

Nou ja, mijn woordenboek geeft voor "herald" als vertaling "heraut" en voor het Nederlandse "tabard of tabaard" "Tabard". Over de Nederlandse schrijfwijze van "Tabberd" valt dus op te merken dat het ook Tabaard kan zijn. Elseviers gids voor de heraldiek gebruikt " tabberd". Robert Prummel 22 jan 2007 00:06 (CET)

Voor zeer specifieke onderwerpen en vooral oude terminologie zijn normale woordenboeken vaak slecht te gebruiken, maar bedankt voor de reactie en het aanpassen. - Robotje 22 jan 2007 18:40 (CET)

Uploaden naar Wikimedia Commons?[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert. Ik zit de afgelopen week vol bewondering te kijken naar de uploads van je zelfgemaakte wapens. Mooi werk. Ik zie dat je zojuist begonnen bent het wat groter aan te pakken en nu wapens gemaakt door anderen aan het uploaden bent. Ik wil je vragen om te overwegen je uploads op Wikimedia Commons te gaan doen. Dan kunnen ook de andere 700 wiki's van de Wikimedia Foundation gebruik maken van je inspanningen. Alvast dank voor de overweging. Groet, Siebrand (overleg) 23 jan 2007 11:05 (CET)

  • Beste Siebrand, Ik weet niet precies hoe die Commons werkt... De door anderen gebruikte wapens zijn van de Duitse Wiki afkomstig. Ik heb de Duitse pagina met de pauselijke wapens overgenomen en vertaald en kwam er achter dat sommigen op de commons stonden en anderen niet...

Dus heb ik ze van het Duitse afbeeldingenbestand overgebracht naar het Nederlandse bestand.
Het wapen van Johannes XXIII moest ik erbij maken want dat ontbreekt bij onze Oosterburen. Dat is geen bezwaar went heraldisch droedelen is erg leuk om te doen! Ik heb dat zilveren torentje ( makkelijk) en die gevleugelde leeuw met boek (lastig) zelf getekend.
Op het internet zijn voldoende fraaie illustraties te vinden van wapens en onderscheidingen maar dan komen we met het copyright en de licentie in de problemen... dat "fair use" van de Amerikanen zou veel tekeningen overbodig maken.
Ik zal mijn wapen van johannes XXIII eens op Commons proberen te plaatsen, dan is het Duitse overzicht van Pauselijke wapens ook compleet. Ik ga nu een "ombrellino", een pauselijke parasol maken.
Met vriendelijke groet, Robert Prummel 23 jan 2007 16:03 (CET)

Robert, Commons werkt eigenlijk precies als deze wiki (sterker nog: de software is exact hetzelfde). Het veschil is alleen de doelstelling: hier bouwen we een encyclopedie in de Nederlandse taal, Wikimedia Commons is een 'free media repository' waar dus geen tekst wordt verzameld onder een vrije licentie, maar media (afbeeldingen, geluid en video) onder een vrije licentie. De database met media is gewoon op deze wiki te gebruiken (een afbeelding als Bestand:Sin Escudo.svg staat bijvoorbeeld op Commons maar is hier gewoon te gebruiken). Je kunt ook uploaden zoals je hier gewend bent, maar je moet wel even een nieuwe gebruiker aanmaken (raadzaam is dezelfde naam als hier te gebruiken). Schiet me alsjeblieft aan als je hulp wilt. Groet, Siebrand (overleg) 23 jan 2007 16:38 (CET)

infula[bewerken | brontekst bewerken]

Ik denk dat ik je probleem (plaatje en categorie) heb opgelost. Evil berry 25 jan 2007 18:38 (CET)

  • Bedankt Boze Bes.

Ik kende de infula niet, het is het slag kleine artikeltjes dat uit een groot artikel ( Kerkelijke heraldiekmijterinfulaRomeins priester→?) voortkomt. Ik weet nu meer over mijters dan me lief is en mijn partner vraagt me met klem de theemuts van mijn hoofd te zetten... Tast Wiki de geestelijke gezondheid aan? Robert Prummel 25 jan 2007 20:35 (CET)

Moest je er meer over willen weten, kan je altijd volgende (weliswaar oud artikel) lezen: G. Fougères, art. infula, in C. Daremberg - E. Saglio (edd.), Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines, II.1, Parijs, 1892, pp. 515-516. (de Franstalige tegenhanger van de Pauly) Ik ben zelf namelijk bezig met het vertalen van het Duitstalige Lesenswerte Artikel over Romeinse religie (zie: Portaal:Oudheid/werkplaats/Romeinse religie) omdat ons huidige artikel Romeinse godsdienst niet voldoet. (Ook Oud-Griekse godsdienst heeft een opknapbeurt gekregen) Moest je nog vragen hebben, je weet me wel te vinden,
Evil berry 26 jan 2007 09:42 (CET)

Wapen_van_een_Byzantijns_patriarch.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Bestand:Wapen van een Byzantijns patriarch.jpg has been uploaded to en as en:Image:Wapen van een Byzantijns patriarch.jpg. Hope you don't mind, it was licensed CC-by-SA. en:User:Gimmetrow 27 jan 2007 15:59 (CET)

  • That's fine! It is a bit coarse but the details are correct. 27 jan 2007 17:13 (CET)
    • Perhaps this should be on commons, rather than making two copies? This might also be helpful on the :en article. en:User:Gimmetrow 27 jan 2007 18:26 (CET)

Feel free to use whatever you want. I did not presume to write an article on heraldry on the Engish Wiki because the jargon of heraldry is so complicated. The "Cannon in the service of the British Queen" was fun to draw because of the complicated design of the Tudor rose. I have not posted drawings on Wiki-commons but whatever you'll find on the Dutch Wikipedia is there for all the world to share.Robert Prummel 27 jan 2007 22:43 (CET) Robert Prummel 27 jan 2007 22:43 (CET)

pro domo[bewerken | brontekst bewerken]

Oratio pro domo = zelfpromotie? Dit Latijnse jargon ontgaat mij even (het gym is al even geleden). «Niels» zeg het eens.. 28 jan 2007 04:14 (CET)

  • Het betekent ook "in eigen zaak". Het was een grapje dat ik maakte toen ik opmerkte dat de schrijver stelselmatig de musicals en films waarin een naamgenoot optreedt in Wiki beschrijft.Er staat een vraagteken achter. De artikelen zijn relevant en noemen alle namen van de spelers dus is er niets tegen in te brengen.

Wanneer de schrijver ook de acteur/zanger is dan ontstaat een archiefje met zijn optredens en er is een link naar zijn eigen website. Handig voor journalisten en impressario's. Dat is slim en omdat hij behalve zijn (vermoedelijk) eigen roem ook die van zijn collegae en informatie over films en theaterproducties verspreidt is er geen bezwaar. Slim baasje? Ik denk het wel. Robert Prummel 28 jan 2007 15:19 (CET)

Overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert Prummel, bij deze edit zette je in de commentaarregel: "zie overleg voor bron en kritiek. De Wiki wordt veel te Katholiek!". De overlegpagina is echter brandschoon. Kun je mij zeggen waar ik de bron en kritiek kan raadplegen? Vriendelijke groet. Chris(CE) 29 jan 2007 16:26 (CET) Dag Cris! Terwijl jij dit schreef zat ik de overlegpagina in te vullen.Sneller ging niet want het is een moeilijk onderwerp. Robert Prummel 29 jan 2007 16:40 (CET) Ik zag dat je moeite han met de "Heilige Karel de Grote". Toch heb ik een goede bron:Op het heiligennet staat "Omdat hij de kerk met zoveel ijver verdedigde en uitbreidde werd hij door paus Paschalis III, in het jaar 1165, heilig verklaard. Klein detail hierbij is dat Paschalis III een tegenpaus was en de heiligverklaring geen geldigheid kon hebben. Toch werd de verering door de Kerk toegestaan. Carolus is de patroon van de stad Aken" Q.E.D. Karel is een fraai voorbeeld van de genoemde vermenging van politiek (de Duitse keizers) en heiligenverering. Robert Prummel 29 jan 2007 16:49 (CET)

heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

hoe zou het wapenschild van Ferdinand van Oostenrijk (1609-1641) eruit hebben gezien? Wist je dat er vroeger een heraldiekstraat was in Brussel?.Carolus 31 jan 2007 19:08 (CET)

  • Dat moet te vinden zijn Carolus! Ik duik eens in mijn bibliotheek. Robert
Enne wat kan je identificeren van deze sterretjes naast het gulden vlies en de Leopoldsorde? Portret van Leopold II als Hertog van Brabant; Image:Leopold of Belgium, Duke of Brabant; Nicaise de Keyser.jpg? Carolus 31 jan 2007 23:13 (CET)Ps ook deze: Bestand:Woeste.jpg

Wat een prachtig portret Carolus! En zo haarscherp dat ik alle onderscheidingen met grote zekerheid kan identificeren. Het witte kruis is het grootkruis van de Orde van de Rode Adelaar.(Pruisen) Het witte kruis met de gouden balletjes op de punten is het Grootkruis in de Sachsisch-Ernestinische Huisorde.(Saksische hertogdommen) Daaronder het (Oostenrijkse) Gulden Vlies. Leopold draagt de twee grootkruizen naar 19e eeuwsw zede om de hals. De sterren zijn van de Belgische Leopoldsorde en de Hongaarse Orde van Sint Stefanus. Het grootlint had je vast al herkend als dat van de Leopoldsorde. Waar op het internet vindt je zulke moote afbeeldingen Carolus? Robert Prummel 31 jan 2007 23:48 (CET)

kwestie van zelf een beetje te zoeken en goed met een computer overweg kunnen.een ander voorbeeld is dit Bestand:Leopold portret winterhalter.jpg; veel succes (da's een warboel).Carolus 1 feb 2007 00:19 (CET)

Oscarwilde.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert Prummel, de afbeelding Bestand:Oscarwilde.jpg wordt momenteel alleen nog op je gebruikerspagina gebruikt. Elders is deze al vervangen door dezelfde afbeelding Bestand:Oscar.jpg op Commons. Als je er geen bezwaar tegen hebt, wil die daar ook graag vervangen waarna de lokale afbeelding verwijderd kan worden. Groetjes, 31 jan 2007 19:16 (CET)

Attent dat je me waarschuwt, ik zou de Heilige Oscar , martelaar voor de goede zaak, niet graag op mijn gebruikerspagina missen! Robert Prummel 31 jan 2007 19:44 (CET)

OK, bedankt voor de snelle en positieve reactie. Je gebruikerspagina is intussen aangepast en de lokale afbeelding verwijderd. - Robotje 31 jan 2007 21:27 (CET)

Knoopgat[bewerken | brontekst bewerken]

Hi Robert, op het gevaar af dat ik een beetje een ouwehoer word: het is volgens het GB 'knoopsgat'. Ik kan er ook niks aan doen. In elk geval zie je dat ik je artikelen steeds met belangstelling lees. Zo leer je steeds weer heel nieuwe werelden kennen... - Advance 1 feb 2007 19:17 (CET)

  • Aha, dat zal ik dan in mijn oren sknopen! Wanneer je het woord uitspreekt sluipt er inderdaad een tussen -s in of ligt dat aan mijn Groningse uitspraak? Misschien is het typisch Gronings. Een Groninger herkent zelf zijn typisch Groningse afwijkingen van het standaard-Nederlands niet. De Vlamingen op Wiki denken om dezelfde reden ook dat zij Nederlands schrijven! Ik zal het verbeteren. Bedankt voor de swenk Adsvance.

Robert Prummel 1 feb 2007 21:55 (CET) P.S. Google geeft 936 maal knoopgat en 31600 maal knoopSgat dat zal dan wel kloppen. Ik ben blij dat er tenminste nog 935 andere liefhebbers van het edele knoopgat zijn...

platte Aarde[bewerken | brontekst bewerken]

dag, dank, ik heb het op de actielijst van Overleg:Platte_Aarde gezet. Mag ik je verder vragen wat je mening is over een projectmatige opzet zoals ik dat nu met het project wetenschapsgeschiedenis probeer te doen? groet aleichem 7 feb 2007 14:43 (CET)

  • Beste Aleichum, Een meer systematische opzet van de serieuzere artikelen kan Wiki wel gebruiken! Ik probeer dat met de ridderorden te doen (Ik ben bij de Koninklijke Orde van Victoria en de G van Groot-Britanië) en werk ook geregeld aan de artikelen over heraldiek. Maar er zijn legio categoriën die een systematische aanpak met gespecialiseerde moderatoren behoeven.Sommige artikelenreeksen lopen goed, classici als Evil berry schrijven knappe en goed gedocumenteerde artikelen over de oudheid. Over de reeks artikelen over heiligen en theologie (ook een project) heb ik bedenkingen; ik vind dat vooral de Belgische medewerkers kritiekloos en vanuit een zeer beperkte puur roomse uitgangspunt schrijven. Als het te gek wordt bemoei ik me er wel eens mee zoals bij Lazarus en Heilige.

Ik heb dan wel gestudeerd maar wetenschapsfilosofie is een vak op zich. Toen ik naar aanleiding van een artikeltje in de NRC wetenschapsbijlage een moeilijk, en voor mij gewaagd, stukje schreef gaven de filosofen en deskundigen me enorm op mijn falie. Het resultaat van hun bemoeienis was wel een mooi artikel waar eerder een lacune was.
Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren bij de door jou voorgestelde categorie "Pseudowetenschap"! De verzamelde astrologen en homeopaten slijpen hun digitale messen al... Het zou wel eens een boeiende discussie kunnen worden!
Met mijn goed gevulde bibliotheek en kennis van de culturele antropologie en kunstgeschiedenis zou ik graag een steentje willen bijdragen maar bedenk dat de ridderorden waarvoor ik veel tijdrovende tekeningen maak veel aandacht behoeven. Dat is ook een project en niet gering van omvang, ik denk daarover ongeveer 1500 artikelen te gaan schrijven (ben nu bij de 200) en heb dan de duizenden medailles niet beschreven. Robert Prummel 7 feb 2007 17:00 (CET)

Pieter Menten[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze pagina schrijf jij: Tijdens het proces kon ook na huiszoekingen en een grondig onderzoek naar de kunstverzameling in Mentens bezit geen enkel geroofd kunstvoorwerp worden gevonden. Van alle kunstvoorwerpen kon worden aangetoond dat zij na de oorlog op veilingen waren verworven. Wat is je bron hiervoor? gidonb 8 feb 2007 06:23 (CET)

  • Dag Gidonb de hoaxontmaskeraar!

Rond Menten bestaan ook legenden en omdat Nederland naar mijn oordeel tijdens het "proces", wanneer je de rechtsgang tijdens een nationale aanval van hysterie en een overschreeuwd slecht geweten zo mag noemen, een beeld vormde dat, naar ik vrees, totaal bezijden de waarheid stond zijn die legenden ook in menig geheugen blijven hangen.
Aan het eind van het proces werd nog een inval in het huis van Menten in Blaricum gedaan omdat daar een menorah was gezien, en Joods ritueel voorwerp. Het werd in beslag genomen maar moest, omdat er een aankoopnota van na de oorlog in de opmerkelijk complete administratie van Menten aanwezig was, weer worden teruggegeven.
Je kunt je overigens afvragen waarom Menten van zo ongeveer alles wat hij bezat een veiling- of aankoopnota had bewaard... Ik heb het niet. Had hij een kwaad geweten? De bron van mijn info is het weekblad "Accent", geredigeerd door de heer Knoop, de belangrijkste motor achter de justitieele onderzoeken naar Menten.
Ik studeerde indertijd rechten en mij is de opmerking van een zeer belangrijke rechter (niet zitting hebbende in een van de betrokken raadkamers) bijgebleven. In de familiekring zei hij letterlijk:"Ik ben blij dat ik er geen oordeel over moest geven, ik vraag me af of ik Menten zou hebben durven vrijspreken". Nee, het was een bekende en ik zijn naam niet geven maar het was voor mij aanleiding om nog eens naar de zaak te kijken. Ik heb het sterke vermoeden gekregen dat er sprake was van een hysterie en een oneerlijk proces. Samen levert dat vaak een gerechtelijke dwaling op.
Dat het hele verhaal begon met een veiling van kunstvoorwerpen in Amsterdam die in beslag werden genomen omdat ze volgens woedende demonstranten gestolen Joods bezit zouden zijn is tekenend voor de gehele affaire; ieder van de in beslag genomen schilderijen was bewijsbaar na de oorlog door Menten aangekocht.In die tijd was er nog geen aandacht voor de schandalige manier waarop de Nederlandse overheid na de oorlog met rechtsherstel van de overlevenden van de shoah was omgegaan. Er was frustratie, slecht geweten, sensatiepers en een welkome afleiding.
Ken je de uitdrukking "Barbertje moet hangen"? Dat was wat hier volgens mij gebeurde. De bewijslast was uiterst onbetrouwbaar.Ik zag:

  • stokoude getuigen wiens geheugen eerst na al die jaren door journalisen was opgefrist
  • een masagraf in Podhorodzje dat kennelijk het werk van een "Einsatzkommando" was geweest. Treurig genoeg zijn daar duizenden van. De Joodse bevolking van het Pools-Russische grensgebied is in de oorlog vrijwel uitgeroeid.Het gebied ligt ook vol met massagraven van burgers die door de KNVD zijn vermoord. De vermoorde Poolse officieren van Katyn bevoorbeeld.
  • een vage kleine foto en het volstraakt onbestaanbare verhaal dat een Nederlands burger in een Duits uniform een groep Duitsers zou hebben gecommandeerd bij het uitmoorden van de Joodse becvolking. Door iedereen voor zoete koek aangenomen maar m.i. onbestaanbaar.
  • Bemoeienis van de Sovjet-Unie die zich, zelf niet bepaald een rechtstaat en met een eigen politieke agenda met de vergaring van bewijzen bemoeide.
  • Een onderzoek dat begon met een speurtocht naar gestolen Joodse goederen en zich, omdat die niet te vinden waren, op hele andere zaken ging richten.

Menten is een schimmige figuur gebleven; onlangs verscheen een boek over hem waarin hij de telg van een familie van opkopers en voddenhandelaren in Zuid Nederland werd genoemd.Menten's handel en wandel in de oorlog was al in 1945 aanleiding om hem te arresteren en een onderzoek in te stellen maar toen kwam het niet tot een strafvervolging.
In mijn bijdrage aan het Menten artikel op Wiki heb ik in ieder geval willen vermelden dat de aanleiding voor het hernieuwde onderzoek aan het eind van de jaren'70 een dood spoor was omdat het collectieve geheugen van de Nederlanders misschien een heel ander beeld heeft bewaard.
Was er verder sprake van een gerechtelijke dwaling of had Menten inderdaad een Wit-Russische Joodse gemeenschap uithemoord of uit laten moorden? Ik hoop dat er ooit meer zekerheid over komt.
Ik was onder de indruk van je speurzin naar desinformatie over het Israelische leger op Wiki.Geheime diensten en regeringen zijn in staat om via Wiki, dat ook door luie of gehaaste journalisten wordt gebruikt, alle mogelijke kwaadaardige, of juist subtiel misleidende, onzin te verspreiden. Wat zou de Iraanse president over de shoah op de Iraanse Wiki hebben laten zetten? En wat staat er dankzij hem op andere Wiki's? Goed dat je het misleidende artikel over Israel op het spoor bent gekomen. Met vriendelijke groet, Robert Prummel

wetenschapsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dag, leuk dat je je hebt aangemeld. Ik denk dat het belangrijkste wat we vooraf moeten doen is een wensenlijst samen te stellen en daar een prioritering in vast te stellen. Verder heb ik op de projectpagina toegevoegd :

Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanzelfsprekend zijn de overlegpagina's bij de artikelen een goede plaats voor communicatie. Vastgesteld zal nog moeten worden of andere wijzen van overleg handig kunnen zijn. Sommigen maken graag gebruik van IRC, e-mail of de telefoon. Input hierover gewenst.

hartelijke groet, aleichem 8 feb 2007 14:48 (CET)

Bestand:Capturekoenigsberg rib.png[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, ik heb deze afbeelding genomineerd voor verwijdering omdat de licentie niet klopt (moet waarschijnlijk {{PD-USSR}} zijn), de bronvermelding ontbreekt en het me onduidelijk is wat erop staat. Je hebt twee weken om deze problemen op te lossen, anders zal de afbeelding verwijderd worden. - Dammit 9 feb 2007 02:19 (CET)

  • Inderdaad Damnit! Ik kon de bron niet meer terugvinden. Die beriep zich op de sovjet-wet.Maar weet je wat? Ik heb de medaille in twee minut'n overgetekend met met het paintprogramma en Irfanview. Om geen twijfel aan mijn originaliteit te laten is het lint een fractie breder ten opzichte van de hoogte. Ook de bov'nrand is minimaal veranderd.

Ik kan gelukkig snel en goed tekenen met de computer, dat moet ook wel met onze copyrightbepalingen! Robert Prummel 9 feb 2007 03:16 (CET)

Dankjewel dat je het zo snel hebt opgelost, ik zal het aangeven op de verwijderlijst. Helaas moeten we zo streng zijn, afbeeldingen waaraan informatie ontbreekt zijn namelijk niet te gebruiken door anderen (nog buiten het feit dat we misschien auteursrechten schenden). - Dammit 9 feb 2007 11:31 (CET)

Toch maar eens gedag zeggen[bewerken | brontekst bewerken]

Wordt wel tijd, ik zie je bijdragen al een tijdje voorbijkomen, en denk steeds: dat moet ik eens doen. Alles goed? Hartelijke groet uit het witte Beijum :-) Maarten Krips. --Maarten1963 10 feb 2007 23:54 (CET) Dag Maarten! Wat leuk weer eens iets van je te horen. Dat "Witte Beijum", ligt dat in Noord -Nederland? Robert Prummel 11 feb 2007 00:32 (CET)

  • Met dat witte Beijum bedoelde ik eigenlijk het besneeuwde Beijum, dat ligt iets ten noorden van het blubberige Lewenborg ;-) En waar mijn interesse voor sport vandaan komt? Schaatsen, wielrennen, voetbal etc. vond ik als kind ook al leuk om naar te kijken. Het zelf doen is een heel ander verhaal; waarschijnlijk is dat iets universeels, bewondering voor mensen die iets kunnen wat jezelf niet kunt. Maar hier op de Wiki vind ik het vooral leuk mensen aan de vergetelheid te ontrukken, vaak zie ik artikels over een of ander soaptypetje en dan denk ik "zij er wel in en Ank van der Moer niet? Schande!"

Uiteraard gecondoleerd met je kater. :-( Wie weet lopen we elkaar eens tegen het lijf, ik vond het altijd wel gezellig vroeger. --Maarten1963 11 feb 2007 01:03 (CET)

  • En dank voor je correctie bij Spiro Agnew, je blijkt helemaal gelijk te hebben, dus ik het het meteen maar aangepast. Prettig weekend! --Maarten1963 11 feb 2007 01:13 (CET)

Beschrijvingen bij afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, op het moment wordt Bestand:Beugelkroon Nederland.jpg niet gebruikt. Omdat er geen beschrijving bij de afbeelding staat, loopt deze grote kans nooit meer gebruikt te worden. Zou je alsjeblieft een beschrijving bij deze afbeelding (en nieuwe uploads als het u belieft :P) willen maken en als mogelijk hem weer in gebruik willen nemen? Alvast dank. Groet, Siebrand (overleg) 11 feb 2007 16:41 (CET)

  • Beste Siebrand, die mag ook rustig weg! Het was een per ongeluk opgeladen illustratie die ik nog had moeten kantelen met Irfanview. Een fout van mij die bij Beugelkroon hersteld is .

Groeten, Robert Prummel 11 feb 2007 16:52 (CET)

oke, bedankt voor de feedback. Ik haal 'm weg. Siebrand (overleg) 11 feb 2007 17:01 (CET)

Verwijderingsnominatie Bestand:Jozef Chlopicki.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Jozef Chlopicki.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070209 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --Erwin85Bot 12 feb 2007 20:14 (CET) Doe maar weg Erwin! Ik vond op de database een betere afbeelding! Robert Prummel 12 feb 2007 20:24 (CET)

Verwijderingsnominatie van o.a. Bestand:Bevrijding van Praag 1945.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Bevrijding van Praag 1945.jpg en Bestand:Bevrijding van Budapest 1945.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070211 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --Erwin85Bot 12 feb 2007 20:38 (CET)

Verwijderingsnominatie Bestand:Rijkswapen met mantel 1840 tot 1907.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Rijkswapen met mantel 1840 tot 1907.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070212 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --Erwin85Bot 13 feb 2007 16:40 (CET)

Wapen van Saoedi-Arabië[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, ik heb deze wijziging teruggedraaid. Het artikel staat namelijk al in de Categorie:Nationaal wapen die via de Categorie:Wapen (heraldiek) onder Categorie:Heraldiek valt. Een artikel kan niet in twee categorieën die onder elkaar vallen geplaatst worden, zie Help:Gebruik van categorieën#Subcategorieën. Groeten, Ninane (overleg) 14 feb 2007 14:14 (CET) Aha, Dat wist ik nog niet... Bedankt voor de aanwijzing Nanane!

Wikiproject Wetenschapsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Welkom als lid van dit project. Het project zal alleen kans van slagen hebben als er genoeg input komt van onze deelnemers. Zou je willen kijken of je aanvullingen hebt op de punten :

  • Communicatie
  • Actiepunten
  • Wensenlijst
  • Prioritering

Vel plezier, en laten we hopen wetenschapsgeschiedenis binnen de wiki beter op de kaart te zetten. Hartelijke groet aleichem 16 feb 2007 08:38 (CET)

"(Dit artikel was werkelijk stuitend heterosexueel!)"[bewerken | brontekst bewerken]

Ha die Robert, bedankt voor je wijziging op het artikel Zichtbaarheid van de mannelijkheid. Klopt het was geschreven vanuit een uiterst vrouwelijk/hetero standpunt. Mijn excuses daarvoor. Ik heb het nog wat aangepast, ik hoop dat je het ermee eens bent. Laten we "man en paard" noemen. Dat artikel heb ik overigens gemaakt als reactie op de (eveneens stuitend heterosexuele, maar vooral stuitend sexistische) artikelen cameltoe en Wet T-shirt contest. Groeten, Elly 19 feb 2007 11:22 (CET)

"Stuitend Heterosexueel" was uiteraard een geintje Ellywa, "Zichtbaarheid van de mannelijkheid" is hoe dan ook een vreemd onderwerp om over te schrijven. Ken je in dit verband overigens de uitdrukking "erotisch kapitaal"? Volgens deze seksuologische theorie verwerft een bedekt of verstopt lichaamsdeel in de loop der jaren erotisch kapitaal. Daarom raakten onze overgrootouders in 1900 in extase bij het zien van een onbedekte vrouwelijke kuit of zelfs een enkel.Een in een string en twee postzegels gehulde schone aan het Zandvoortse strand zal dit effect niet kunnen bereiken... Zou het vrouwelijk lichaam alle erotisch kapitaal hebben verloren? Dan kan alleen de burqua nog uitkomst bieden!
In Afrika is een vrouw aantrekkelijk wanneer ze mooi kan dansen en lesbiënnes in Europa hebben ook hun eigen schoonheidscultuur, ik vraag me af of die kamelenteen (mag het ook een dromedaris zijn?) daar een rol in speelt.Voorzover ik weet spelen biljarten en poëzie een belangrijke rol in hun baltsgedrag. Ik vraag me overigens af of een dergelijk artikel wel zin heeft; zou ooit iemand "zichtbaarheid van de mannelijkheid" intoetsen als zoekopdracht? We hebben ook Carolus' onovertroffen obscure artikeltje " De dood van de Koning der Belgen"...
Zichtbaarheid van de mannelijkheid is pas te vinden in de categorie mode of sexualiteit. En dan is het, zoals gezegd, een onuitputtelijk maar moeilijk te documenteren onderwerp. Robert Prummel 19 feb 2007 15:00 (CET)

Misschien kunnen cameltoe en dit artikel beter worden verenigd onder erotisch kapitaal (zie en:Erotic Capital)? Een prachtig begrip. Van de victoriaanse tijd via het westerse heden naar de burka. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de moslimmeisjes met hun geraffineerde sluiers vaak aantrekkelijker vind dan de hollandse troela's met hun eyeliners en navelpiercings. Elly 19 feb 2007 15:42 (CET)

Priorstaf[bewerken | brontekst bewerken]

Hey,

ik heb alvast een afbeelding als voorbeeld toegevoegd aan het artikel priorstaf. Misschien dat je het beter kan beschrijven.

Evil berry 19 feb 2007 17:12 (CET)

P.S. Misschien wil je ook eens een kijkje nemen op Portaal:Numismatiek. Beste Berry, daar was ik nog nooit. Ik zal eens kijken. Bedankt voor de afbeelding! Ik zat terwijl jij die plaatste te tekenen aan andere voorbeelden. Robert Prummel 19 feb 2007 18:38 (CET)

Heraldiek (2)[bewerken | brontekst bewerken]

Hee, ik zag de volgende afbeelding: Wapen van H.M. de Koningin der Nederlanden als Dame in de Orde van de Kousenband..jpg. Het zag er goed uit en ik zag dat je het zelf had gemaakt. Ken jij de site: Heraldique Europeene? Daar lijken ze verdacht veel op. Hoe maak jij zo'n afbeelding en waar kan ik eventueel nog meer afbeeldingen van jou zien? (ik ben benieuwd) Oesermaatra0069 22 feb 2007 20:04 (CET)

Beste

rat
t
wS34n
Aa1

Ik heb het wapen nagetekend naar Frans voorbeeld. Ik heb sindsdien beter leren tekenen...

Op Kerkelijke heraldiek staan betere wapens. 22 feb 2007 22:11 (CET)

Bestand:Jozef Chlopicki.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

hallo Robert,

zou je bij deze afbeelding kunnen aangeven hoe je hieraan komt? Heb je hem van een website geplukt? Hoe kunnen we zeker weten dat deze meer dan 100 jaar oud is?

met vriendelijke groet,

Teun Spaans 24 feb 2007 09:53 (CET)

Dag Teun! Ik hield het plaatje, op stilistische gronden, voor een contemporain portret van de in 1854 overleden Chlopicki, en hij stond ook op de, veel minder strenge, Engelse Wiki. Maar een portret van Chlopicki zonder ordeteken in het artikel "Virtuti Militari" heeft weinig zin en ik heb de afbeelding daarom vervangen door een portret in olieverf mèt ordeteken. Dat portret komt van de commons. Deze litho kan dus vervallen!
met vriendelijke groet,
Robert Prummel 24 feb 2007 14:05 (CET)

Knoopsgatversiering[bewerken | brontekst bewerken]

Mooi stuk. Ik kwam er aangezien iemand een vraagje op de overlegpagina stelde. Kan het lange plaatje niet naar onderen, naast de legenda? Ik hoop dat je dan nog iets anders hebt om bovenaan te zetten ;-), hartelijke groet aleichem 28 feb 2007 13:43 (CET)

  • Ja dat zal ik doen. Ik zal een foto O.I.D. zoeken of maken. Ik vind vast wel ergens wat toepasselijke ijdeltuiterij. Maar de copyrightregels maken het lastig om bijvoorbeeld een afbeelding van een politicus (Hans Wiegel draagt volgens mij zelfs op zijn badjas een lintje...) te gebruiken. Ik zal mijn partner eens vragen of hij een foto van mijn eigen revers maakt. Ik heb een paar hoogst onaanzienlijke onderscheidingen... Die moeten dan maar als voorbeeld dienen.

Met hartelijke groet, Robert Prummel 1 mrt 2007 18:41 (CET)

Ik heb ze nét gedupliceerd : Zo kan het ook geen kwaad, denk ik, ze staan nu nog eens duidelijk naast de legenda. groet aleichem 1 mrt 2007 18:45 (CET)

Versailles[bewerken | brontekst bewerken]

Overleg:Kasteel van Versailles; graag een mening, met dank. Carolus 1 mrt 2007 01:31 (CET)

bedankt voor de tekening, maar hij verstoord de bladschikking ontzettend, kan je hem verplaatsen? Carolus 14 jun 2007 15:33 (CEST)
  • Hij is niet van mij Carolus. Maar degene die het getekend heeft heeft keurig werk afgeleverd.

Het artikel gaat over de bouwgeschiedenis maar bevat nu vooral portretten. Deze relevante tekening van de bouwfasen leek met te klein. Nu is hij groter en leesbaar maar verstoort hij inderdaad de lay-out.Dat is minder het geval wanneer je de inhoudsopgave wegklikt. Weet jij er een goede plek voor? Robert Prummel 14 jun 2007 18:46 (CEST) A propos; ik maakte zojuist deze tekening, het moet de eerste van een serie op dezelfde schaal worden.Ken je het schitterende schilderijtje van Pierre Patel uit 1668? Pas wanneer je met behulp van het aantal vensters een plattegrond probeert te maken krijg je door hoe de schilder met het perspectief heeft gegoogeld! Dit is een proefstukje. Moeten er nog verklarende letters bij? Bijvoorbeeld A= Grot van Thétis, B=Ménus gebouwd rond 1665 etcertera.

Versailles in 1668
Versailles in 1668

Bestand:Lodewijk Filips als kniestuk.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, als je een afgeleid werk maakt van een reeds aanwezig werk, verwijs dan in de beschrijving van je nieuwe werk alsjeblieft met een wikilink naar het bronwerk. Wil je dat voor bovenstaande even doen? Alvast dank. Groet, Siebrand (overleg) 1 mrt 2007 16:46 (CET)

  • De bron(Afbeelding:Louis-Philippe, koning der Fransen.jpg) op Wiki is toegevoegd Siebrand!

Robert Prummel 1 mrt 2007 18:35 (CET)

Lastige vraag...[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, zie commons:User_talk:Robert_Prummel#Lastige_vraag. Groet, Siebrand (overleg) 1 mrt 2007 20:21 (CET)

project Wetenschapsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Om je op de hoogte te houden van de voortgang: Er zijn 6 artikelen voorgedragen voor Review. Zie ook de actielijst op de projectpagina. Hartelijke groet aleichem 3 mrt 2007 12:56 (CET)

Bestand:Bronzen Leeuw.JPG[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, kan jij iets met een niet gebruikte Bestand:Bronzen Leeuw.JPG? Siebrand (overleg) 3 mrt 2007 22:36 (CET)

  • Dat is attent van je Siebrand maar de afbeelding stond ooit op Bronzen kruisen is door mij vervangen omdat de kleur van de foto erg slecht gelukt is. Het lint is blauw en oranje en niet zwart. Wat mij betreft kan de foto daarom vervallen.

Groeten, Robert Prummel 4 mrt 2007 02:10 (CET)

Bestand:Ballet versailles.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, wil jij alsjeblieft de informatie bij Bestand:Ballet versailles.jpg fatsoeneren? Alle niet-relevantie tekst kan uit de beschrijving, evt. naar de overlegpagina verplaatsen. BIj de afbeelding hoort alleen broninformatie, datering en toelichting over wat op de afbeelding te zien is. Alvast dank. Groet, Siebrand (overleg) 6 mrt 2007 23:19 (CET)

Verhuizing opmerking Aartsengelkruis[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert, ik heb je opmerking over deze pagina op de verwijderlijst even op de goede plek gezet, je kan hem nu vinden op Wikipedia:Te_verwijderen_pagina's/Toegevoegd_20070308. Zou je op Aartsengelkruis ook nog even een { {weg|Reden dat je het voor verwijderen voordraagt}} willen zetten voor de duidelijkheid? Mvg, «Niels» zeg het eens.. 8 mrt 2007 04:07 (CET)

  • Dag Niels! Ik heb nooit eerder een pagina voorgedragen en het is, eerlijk gezegd, knap lastig! Ik kijk er nog eens naar. Groeten uit Stad, Robert Prummel 8 mrt 2007 04:11 (CET)

DP[bewerken | brontekst bewerken]

Robbert, ik zag je vraag op de doorverwijspagina van huismerk, is het zo correct. Ik heb de DP en DPintro sjablonen er nog bij gezet, maar in principe had je het wel goed gedaan. EdoOverleg 8 mrt 2007 06:43 (CET)

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert prummel, zou je alsjeblieft je bron op Huismerk (heraldiek) kunnen verduidelijken? "Noord Nederlandse heraldiek" is dat een boek of iets anders? We hebben trouwens een mooi sjabloon: Sjabloon:Bronnen. Hierin kun je het netjes stoppen. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Yorian 10 mrt 2007 10:08 (CET)

Ik heb de opmaak van het artikel verbeterd, kun je hier alsjeblieft naar kijken om van te leren? Yorian 10 mrt 2007 10:11 (CET)

Ach, ik was nog niet helemaal klaar... bedankt voor de verbeterde lay-out.Ik zal het sjabloon eens gebruiken, dat kende ik nog niet. Ik zal de bron beter benoemen. Robert Prummel 10 mrt 2007 16:31 (CET)

Hartstikke fijn! :) Yorian 10 mrt 2007 18:04 (CET)

Bouwgeschiedenis van het Kasteel van Versailles[bewerken | brontekst bewerken]

voila, leef je maar uit, mag ik vragen de portretten te laten staan, deze maken immers deel uit van de schilderijencollectie van het kasteel. veel plezier.Carolus 13 mrt 2007 16:53 (CET) Très bien! Ik bezit een aantal fraaie boeken, waaronder het vrij zeldzame "Palaces of the Sun king" van Andrew Zega en "Versailles" van Jean-Marie Pérouse de Montelos waar ik informatie uit kan halen. Kun jij, Carolus, nog aan gegevens over Marly komen? Dat kasteeltje is ook een goed artikel waard. Denk alleen maar aan de "machine van Marly". Wanneer je de luchtfoto in het Versailles artikel opent en naar het noordwesten gaat kun je op de luchtfoto de fundamenten nog terugvinden omdat het gras op de plek van het centrale "paviljoen van de zon" anders groeit dan daar omheen. Met vriendelijke groet, Robert Prummel 13 mrt 2007 17:29 (CET)

ik ken juist dat ene schilderij van Marly, voor de rest is het mij zo goed als onbekend.Carolus 13 mrt 2007 19:39 (CET)
  • La Palatine kwam er graag... en heeft er ook veel over geschreven. Robert Prummel 13 mrt 2007 21:04 (CET)

Bunne[bewerken | brontekst bewerken]

Moi Robert,goed at je een lemma over Bunne begint, maar hoe kom je er bij dat Bunne ten zuiden van Vries ligt? Ik zou toch echt menen dat het ten noorden van Vries ligt :-) Peter boelens 18 mrt 2007 00:48 (CET)

Dag Peter! En ik zag het net nog op de kaart liggen... heb ik de kaart op de kop gehouden? Ik kijk er nog eens naar. Robert

Ik denk het :-), ik fietste vroeger, toen ik nog in Helpman woonde, regelmatig door Bunne, bij Potjewolde rechtsaf :-) Peter boelens 18 mrt 2007 01:12 (CET)

Verwijderingsnominatie van o.a. Bestand:130px-Red Banner Of Labor.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:130px-Red Banner Of Labor.jpg, Bestand:130px-Order of Labor Glory 2nd.jpg, Bestand:130px-Order of Badge of Honor.jpg, Bestand:130px-Order of Labor Glory 3rd.jpg, Bestand:130px-Order of the october revolution.png, Bestand:130px-Order of Labor Glory 1st.jpg, Bestand:180px-Leninorden.jpg, Bestand:1Stemma-Paolo-VI.jpg, Bestand:1Stemma Pio XII.jpg, Bestand:1Stemma-Pio-VII.jpg, Bestand:1Stemma-Giovanni-Paolo-I.jpg, Bestand:1Stemma-Pio-IX.jpg, Bestand:1Stemma-Pio XI.jpg, Bestand:1Stemma-Gregorio-XVI.jpg, Bestand:20 jaar rode leger CCCP.jpg en Bestand:30 jaar Sovjet Strijdkrachten.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070317 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 18 mrt 2007 02:06 (CET)

Wat voor kertsboom is dit?[bewerken | brontekst bewerken]

Image:Antoine-caumont-de-lauzun.jpg? Wat is dit voor hoopje medailles? amuseer je maar. Carolus 18 mrt 2007 14:48 (CET)

Orde van de Ster van Indië (Verenigd Koninkrijk)[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert, zou je nog even in een bewerkingssamenvatting willen vermelden wat de born is van Orde van de Ster van Indië (Verenigd Koninkrijk)? Zou je daarnaast een volgende keer willen vertalen in je gebruikersruimte en pas als het artikel af is dit in de hoofdnaamruimte willen plaatsen? Een Engelstalige artikel hoort hier namelijk niet te staan. Groet, Erwin85 18 mrt 2007 16:04 (CET)

Hoi Robert, ik heb zelf even een opmerking in de samenvatting geplaatst. Ik verzoek je met klem om dat voortaan zelf te doen aangezien dat een eis is van de GNU FDL. Als je het niet doet is er dus sprake van een auteursrechtenschending. --Erwin85 18 mrt 2007 22:08 (CET)

Aha, dus een artikel op Wikipedia dat per definitie een GNU FDL is kan in vertaalde vorm op een andere pagina van Wikipedia een auteursrechtschending zijn? Overigens is niet alles vertaald. Dat Kipling gedicht haalde ik uit zijn verzamelde werken. Moet ik nu bij ieder fragment dat ik van de Duitse, Engelse, Franse of Italiaanse Wiki haal de bron noemen wanneer er ook een interwiki is? De Duitse pagina over de Orde van de Ster van India is ook een vertaling en veel slaafser dan de mijne. Met hartelijke groet aan waakzame Erwin, Robert Prummel 19 mrt 2007 00:14 (CET)

In principe kan dat inderdaad. Het is natuurlijk niet zo zwart-wit, maar het auteursrecht ligt bij de auteurs van een artikel en niet bij Wikipedia of Wikimedia. Je mag daarom bijvoorbeeld ook niet zomaar een artikel A kopiëren naar B zonder aan te geven dat het van A afkomstig is. Het blijft dan wel binnen hetzelfde project, maar het auteursrecht ligt dus niet bij dat project, maar bij de Wikipedianen die aan A hebben bijgedragen.
Als je het goed wilt doen, moet je dus inderdaad overal je bronnen vermelden. Nu zal een auteur van een artikel op de ene Wikipedia niet zo snel stappen ondernemen tegen een andere Wikipedia, maar hij zou wel in z'n recht staan. Wat bronnen van anderstalige Wikipedia betreft, is het hier gebruikelijk om enkel in de bewerkinssamenvatting even een link te plaatsen naar het originele artikel, liefst met een permalink. In dit geval waar de gehele Nederlandstalige versie een vertaling is van een ander artikel is dat vereist of in ieder geval zeer gewenst, maar bij fragmenten wordt er naar mijn weten niet zo streng mee omgegaan. Als je bijvoorbeeld een redelijk groot stuk vertaald van een ander artikel, kun je wel weer even een link in de samenvatting plaatsen. Dat is natuurlijk nooit verkeerd. Groet, Erwin85 19 mrt 2007 11:37 (CET)

Gonfalone pontificio[bewerken | brontekst bewerken]

Goededag Robert ! As you are specialist of eclesiastic coats of arms, I would like to submit this one Blason famille it Montefeltro02.svg, another Gonfalone pontificio of Federico da Montefeltro. My problem is that I have copied the pale of Blason famille it Gonzaga06.svg and replaced the gules string by a azure one. And I was so conviced that it was the same that I did not noticed that ther was no cruciferous globe on the original picture. Do you think it is a special differenciation sign (ranking the gonfaloners) and so I should edit my drawing or something forgotten on the original picture. You can see I've left the ombrellino just like you wanted it to be checkered :-)) !
I've red the message of User:AnonMoos on your commons:User talk:Robert Prummel. Don't worry about that, he already did it to me when I uploaded this chain drawing and explanations (I really created by myself); I think he is so proud of his work of art that he want to show it to everyone ! Anyway, you told me that your Pc is an old one, don't hesitate if you want me to draw something. Well, I speak very much. Cordially, 84.101.208.117 18 mrt 2007 20:28 (CET) ℍenry - Overleg

stump
stump

Dear Henry Salomé,

To the best of my knowledge there is no systems of rank among the Papal gonfalonieres. The one that you have drawn with the chequered rim seems to me to be the correct depiction. It is a beautifull drawing! Strange, by the way that the man who carried the Pope's gonfalone got to use the ombrellino in his coat of arms... Mine is less acomplished... But it is usefull as an illustration. Thanks for warning me about the mischief on my Wikimedia page! Robert Prummel 19 mrt 2007 00:26 (CET)

Groot duits wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robbert, weer een prachtige scan toegevoegd! Wellicht een idee, is het niet handiger om bij een legenda slechts nummers te plaatsen, en die daaronder van uitleg te voorzien? (een beetje zoals op de pagina Menselijk_oog gebeurt. Op die manier is het eenvoudiger om een afbeelding in meerdere talen op te nemen. groeten, Frederik Beuk 19 mrt 2007 03:34 (CET) Nooit aan gedacht Frederik! Maar misschien vinden ze het over de grens wel aardig! Ik werk de laatste tijd veel met "galleries" om mijn bijdragen transparanter en voor anderen gemakkelijker corrigeerbaar te maken.Maar hieraan had ik nog niet gedacht! Ik heb de bitmap nog in de computer dus aanpassen is een fluitje van en cent. Ik kan de prent op Commons zetten dan kunnen ze in het buut'nlaand kijken wat ze ermee doen.Met groet, Robert Prummel 19 mrt 2007 03:43 (CET)

Vraag over Orde van het Stekelvarken[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Even een vraagje over het artikel Orde van het Stekelvarken. Daarin staat te lezen dat het draagteken een gouden stekelvarkentje aan een gouden ketting was, naar voorbeeld van de Orde van het Gulden Vlies. Klopt dit wel? Volgens het artikel werd de Orde van het Stekelvarken in 1394 opgericht, de Orde van het Gulden Vlies dateert uit 1430, bijna 40 jaar later... Tjipke de Vries 22 mrt 2007 20:54 (CET)

  • Goed gelezen Tjipke! Dat kan dus niet... En dan zat mijn bron (Ackermann) er ook naast. Ik zal het herstellen. Bedankt voor het meelezen!

Robert Prummel 22 mrt 2007 23:13 (CET)

Dubbel artikel en categorisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robbert, ten eerste: hulde voor je werk! Ik kwam het artikel Orde van Christus (Portugal) van jou hand tegen, terwijl er al een artikel Orde van Christus bestond wat volgens mij over hetzelfde onderwerp gaat. Kun je dit controleren en indien correct jouw artikel samenvoegen in het artikel Orde van Christus? Mocht het artikel niet over hetzelfde onderwerp gaan, dan mijn excuses. :-)

Verder nog een opmerking over categorisatie: als een artikel bijvoorbeeld al in de categorie Ridderorde in Finland staat, dan is het niet wenselijk als deze ook nog eens in de categorien Ridderorde en Finland staan. - Ronaldvd 25 mrt 2007 23:10 (CEST)

Verwijderingsnominatie van o.a. Bestand:40 jaar Sovjet Strijdkrachten 1958.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:40 jaar Sovjet Strijdkrachten 1958.jpg, Bestand:50 jaar Sovjet Strijdkrachten 1968.jpg, Bestand:80px-Guard of USSR Borders.jpg, Bestand:80px-Partisan Medal 1st.jpg, Bestand:80px-Medal for Valor USSR.jpg, Bestand:80px-Medal defense of Caucasus.jpg, Bestand:80px-Medal Defense of Moscow.jpg, Bestand:80px-MUshakovA.jpg, Bestand:80px-Medal Defense of Odessa.jpg, Bestand:80px-Medal defense of Stalingrad.jpg, Bestand:80px-Mother hero medal.png, Bestand:80px-Medal for Combat Service.jpg, Bestand:80px-Medal Defense of Sevastopol.jpg en Bestand:80px-Medal Defense of Leningrad.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070326 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 27 mrt 2007 03:05 (CEST)

Pruisen[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Robert, je maakt regelmatig gebruik van de term Pruisen. Misschien heb je er een reden voor om in voorkomende gevallen niet te kiezen voor Pruisen? - Advance 29 mrt 2007 01:01 (CEST)

  • Beste Advance, Ik lees veel oude boeken en dan is de spelling "Pruisen" gangbaar... Zal ik er Pruisen van maken?

Pruisen komt 189 000 maal voor op Google en Pruisen iets meer dan 72 000 maal.
Ik wilde dat ik een Fransman was dan kan men eeuwen met dezelfde spelling toe!Robert Prummel 29 mrt 2007 02:40 (CEST)

Lijst van ridderorden in Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

Voor jouw artikel Lijst van ridderorden in Luxemburg heb ik het sjabloon

Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

laten toevoegen omdat het anders de kans loopt dat hij per direct verwijdert wordt omdat de pagina nog niet af is. Liveshop 29 mrt 2007 18:50 (CEST)

  • Er ging even iets mis met de Wikicomputer (geen contact mogelijk0 maar nu is het artikeltje klaar. Bedankt Liveshop!

Robert Prummel 29 mrt 2007 18:58 (CEST)

Ik zag dat hij klaar was en graag gedaan. Zo is je artikel gered van de verwijderlijst :) Liveshop 29 mrt 2007 19:00 (CEST)

Dubbele cat Willemsorde[bewerken | brontekst bewerken]

Moi Robert, ik zie dat jij af en toe zowel de categorie Ridder én Grootkruis toevoegt, maar Grootkruis is zelf een subcategorie van Ridder, dat lijkt mij daarom dubbelop. Peter boelens 30 mrt 2007 16:27 (CEST)

Beste Peter, Sommigen waren eerst Ridder... iK WILDE EEN OVERZICHTJE VAN DE gROOTKRUISEN MAKEN EN DAARNA VAN DE Commandeurs... Stoort het erg? We hebben zo wel twee lijsten op Wikipedia waarin het gemakkelijk zoeken is op familienaam. Robert Prummel 30 mrt 2007 16:43 (CEST)

Stoort het mij? nee, niet echt, alleen er zijn gebruikers die graag orde in de categoriën willen, ik probeer me daar af en toe maar bij neer te leggen, mij stoort eigenlijk alleen het sneuvelen van de categorie Groninger :-) Peter boelens 31 mrt 2007 00:13 (CEST)

Nieuw toegevoegde ridders[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Even een vraagje, was jij nog van plan de diverse ridders MWO die je vandaag toevoegde nog verder uit te breiden? Ik heb Friedrich Wilhelm Bülow von Dennewitz en August Neidhardt von Gneisenau een beetje opgeleukd, maar er is nog heel veel meer over die figuren te vertellen. Groeten, Tjipke de Vries 30 mrt 2007 21:29 (CEST)

  • Tjipke, dat komt nog een keer. Ik hoop dat het een keurig stompje is. Het ging me vooral om het overzicht van commandeurs in de Militaire Willems-Orde.

Nederlandse adel[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Adellijke titles (zoals baron, graaf etc.) maken geen deel uit van de naam en horen dus ook niet in de paginatite. Zie ook de correspondentie die ik hierover met de Hoge Raad van Adel voerde: na te lezen op Gebruiker:Tdevries/Mail HRvA. Overigens, ik heb op CD-Rom alle edities van het Nederlands Adelsboek die tussen 1903 en 1987 zijn uitgegeven, ik zal, waar mogelijk (en als je niet al te hard gaat :-) proberen hier en daar wat aan te vullen. Groeten, Tjipke de Vries 31 mrt 2007 21:28 (CEST)

Bedankt Tjipke! Ik ga overigens wèl hard..;-}) want ik wil alle commandeurs invoeren. Het is mijn ambitie om àlle ridders in de Militaire Willems-Orde op Wiki te verzamelen. Veel zoekopdrachten zullen wel met gebruik van de titel worden ingetypt en er zijn ook al meerdere artikelen op Wiki aanwezig met titel plus naam. Ik denk dat niet men het "Baron" in Baron van der Goltz snel zag weglaten.Redirects zullen uitkomst kunnen geven.
Weet jij overigens meer over de heraldicus Jhr.J.L.M.Graafland? Ik gebruik zijn in 1932 uitgegeven "Heraldische Encyclopædie" veel en zou aan de man zelf ook een artikeltje willen wijden zoals ik dat ook bij mijn andere belangrijke bronnen (Heim, Gritzner en Ackermann) heb gedaan. Over deze auteur kon ik helaas niets vinden. De uitgave van zijn boek was postuum dus is hij voor de zomer van 1932 overleden. Staat hij op je CDrom? Robert Prummel 31 mrt 2007 21:44 (CEST)

Redirects zijn natuurlijk prima, maar de eigenlijke lemmatitel moet dus zonder de adellijke titel zijn. Overigens zou ik je in overweging willen geven iets minder hard te gaan en de artikelen iets meer aan te kleden, nu loop je het risico dat anderen de artikelen als "wiu" op de verwijderlijst gaan zetten. En dan is je werk voor niets geweest...
M.b.t. die Graafland, ik heb het volgende gevonden (uit het Nederlands Adelsboek, editie 1942, jaargang 40):
Jhr. Joan Leo Magdalenus Graafland (Maastricht, 26 oktober 1850 - aldaar 15 januari 1925), heraldicus. Ook officier bij de schutterij (1e luitenant). tr. Maastricht 30 Okt. 1873 Francisca Susanna Geertruida Mols, geb. Heerlen 11 Nov. 1851, - Maastricht 2 Juni 1934, dr. van Dr. Peter Lambertus en Maria Susanna Gillig. Zij krijgen samen 8 kinderen (details maar weggelaten, hier niet zo relevant)
Groeten, Tjipke de Vries 31 mrt 2007 22:21 (CEST)
Dag Robert, ik heb inmiddels Guillaume Anne de Constant Rebecque de Villars en Jean Victor de Constant Rebecque verder opgelapt mbv het adelsboek, maar ik kan jouw tempo zo niet bijhouden! Tjipke de Vries 31 mrt 2007 23:10 (CEST)

Beste Tjipke, dat hoeft toch ook niet? Ik werk met een sjabloontje en een standaardtekst. Zo ontstaan er (hoop ik tenminste) snel veel nette beginnetjes. Er moeten nog wel een aantal Categorieën zoals officier" en " Marine" worden toegevoegd. Op den duur zullen we een mooi overzicht krijgen van de Militaire Willems-Orde.Ik heb de mijne hier voor me liggen, gekocht en niet verdiend natuurlijk. Heb je mijn artikelreeksje over de Orden van Hessen al gezien? Leuk werk en ik heb nog een aantal mooie onderscheidingen die ik daarvoor kan fotograferen.Robert Prummel 31 mrt 2007 23:19 (CEST)

Inmiddels ook Pieter Melvill van Carnbee gedaan. Tja, of het hoeft? Zoals ik al schreef ben ik bang dat iemand je beginnetjes op de verwijderlijst zet, en dan zou het werk voor niets geweest zijn, vandaar dat ik me een beetje druk maak :-)
Je serie over de Orden van Hessen had ik nog niet helemaal gezien, wel een paar: de Huisorde van de Gouden Leeuw (Hessen-Kassel) en Orde van de IJzeren Helm had ik me stiekem ook al tegenaanbemoeid :-)
Voor wat betreft de categoriën: er staat nu veel dubbelop. Misschien kunnen we daar wat orde in brengen, Ik stel voor een categorie "Dragers van de Militaire Willemsorde" te maken en vervolgens de categorie "Ridder militaire Willemsorde", "commandeur militaire willemsorde" etc. daar subcategoriën van te maken. Is dat wat? Groeten, Tjipke de Vries 31 mrt 2007 23:30 (CEST)
    • Er komen niet meer dan vier subcategoriën en alle leden van de Orde zijn Ridders (I,II,III en IVe klasse). Een lijst met alle namen en vier lijsten per rang leek me overzichtelijk. Je kunt op deze wijze veel overzicht krijgen.Robert Prummel 1 apr 2007 05:40 (CEST)
Pas op dat je niets dubbel doet, Hendrik George de Perponcher Sedlnitsky bestond al, Jozef van Geen ook. Misschien eerst even checken in de Categorie:Nederlandse adel en Categorie:Nederlands militair als je nieuwe aanmaakt? Tjipke de Vries 31 mrt 2007 23:37 (CEST)

Ik heb Sedlnitsky en Geen allebeide gezocht...de zoekfunctie gaf ze niet weer! Apropos de beginnetjes, op de Franse Wiki zijn korte stukjes de norm.De door mij gegeven artikelen zijn met naam , beroep en data kort maar precies. Ik hoop dat ze door de beugel kunnen.Robert Prummel 1 apr 2007 03:16 (CEST)

Veel van die jongens zijn van adel, als je in de Categorie:Nederlandse adel checkt kom je ze vanzelf tegen. De zoekfunctie van Wikipedia is helaas vrij gebrekkig, en naar ik heb begrepen heeft dat helaas ook geen hoge prioriteit bij de ontwikkelaars... Tjipke de Vries 1 apr 2007 13:49 (CEST)

Voortgang[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ter informatie even een kleine voortgangsmelding: Albert Dominicus Trip van Zoudtlandt bestond al, ik heb jouw lemma gewijzigid in een redirect daarneen en jouw informatie ook overgenomen. Verder heb ik Ralph Dundas Tindal en Jacob Dirk Sweerts de Landas aangevuld. Groeten, Tjipke de Vries 1 apr 2007 13:49 (CEST)

Beste Tjpke, ik ben klaar me mijn ofensiefje. De categorie van de Ridders is nu weer wat uitgebreid en ik zag tot mijn tevredenheid dat de kleinste artikelen tot "beginnetjes" zijn gebombardeerd. Dan kan daar in alle rust aan worden toegevoegd. Waarom kon ik die Zoudtland niet terugvinden? Ik heb "Zoudtlandt" ingetoetst in de zoekfunctie en kreeg niets... Geeft verrder niet. Bedankt! Robert Prummel 1 apr 2007 13:54 (CEST)

Nico Rost[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, ik kreeg de indruk dat je de belangrijkste auteur bent van Nico Rost. Ik heb in het overleg van Rost een vraag gesteld over zijn leven in de oorlog. Wil je daar eens naar kijken? Soczyczi 4 apr 2007 01:25 (CEST)

  • Ja Ik ben in Rost geïnteresseerd omdat mijn grootvader zo boeiend over de Groningse Joden vertellen kon. Rost doet dat in zijn boek "De vrienden van mijn vader" ook. Vandaar het artikel.Ik heb het ook op de Duitse Wiki gezet.

a propos je vraag:

Boeiende vraag Soczyczi. Nico Rost vond, als man van de pen en het woord, het levend houden van de cultuur en moraal belangrijk verzetswerk. Dat kun je eccentriek vinden maar Vaclav Havel en veel andere schrijvende dissidenten laten zien hoe machtig de pen kan zijn!

Nico Rost was trots op zijn verzetswerk...en de Duitsers vonden hem irritant genoeg om hem te arresteren. Ik laat hem in dit artikel in zijn waarde. Er zijn vele manieren om een onmenselijke bezetter het hoofd te bieden, de één koos voor overvallen en sabotage, Noco Rost koos voor de pen in een rol die bij hem paste.Het ironieteken wordt op Wiki niet gebruikt en is ook niet encyclopædisch verantwoord maar in het artikeltje over Nico Rost zou je het kunnen plaatsen wanneer je je er geen rekenschap van geeft dat àlle verzet tegen een totalitair regime levensgevaarlijk is en dat de druppels de hardste steen uithollen.
Na de oorlog hebben de verzetsstrijders Nico Rost als een der hunnen geaccepteerd. Daaraan zal zijn gevangenschap niet vreemd zijn geweest. Het is een boeiende, maar academische, vraag of hij het Verzetsherdenkingskruis zou hebben gekregen voor zijn intelectuele verzet.
Ik denk dat het artikel helder is en Nico Rost in zijn waarde laat. Iedereen moet dan zelf maar de maat van 's mans verzetswerk nemen.

Robert Prummel 4 apr 2007 02:39 (CEST)

Archiefkast[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert,

Ik zag dat je je archiefkast in de artikel-naamruimte had aangemaakt, ik heb het even verplaats voor je naar: Gebruiker:Robert Prummel/Archiefkast:Overleg en commentaar van augustus 2006 tot 7 october 2007 en "Archiefkast:Overleg en commentaar van augustus 2006 tot 7 october 2007" verwijderd. Misschien moet je nog andere links aan passen. Groet, --- jeroenvrp 4 apr 2007 03:23 (CEST)

  • Ik dacht dat het zo in orde was... Ik heb de link verbeterd. Merci Jeroen! Robert Prummel 4 apr 2007 03:32 (CEST)

Lijst van Onderscheidingen van Koning Boudewijn van Belgie[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert Prummel,

Jij was bezig met een artikel namelijk: Lijst van Onderscheidingen van Koning Boudewijn van Belgie, daar stond bij dat hij nog niet af is. Ik heb die zin verwijdert en een sjabloon neergezet die ze vaker gebruiken als je artikel nog in onderhoud is. tevens wens ik nog succes met de uitbreiding van je artikel. Liveshop 5 apr 2007 15:53 (CEST)

  • Bedankt! Nu scheen de zon hier in Groningen zo heerlijk dat ik het afmaken van het artikeltje voor vanavond heb bewaard. De laatste sneeuw smelt hier in het "hoge Noorden" en de ijsberen trekken noordwaards.
    We moeten erop letten dat we op onze Wiki ook voldoende aandacht aan België besteden. Daarom na Juliana en Bernhard ook Boudewijn's onderscheidingen.Robert Prummel 5 apr 2007 17:17 (CEST)

Afbeeldinginformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Robert, ik heb drie recente uploads van jouw hand op WP:VA gezet omdat de herkomst van de afbeeldingen niet duidelijk is. Voeg deze alsjeblieft toe aan de afbeeldingen. Groet, Siebrand (overleg) 6 apr 2007 15:04 (CEST)

Verwijderingsnominatie van o.a. Bestand:Aa kerk in de 2e helft van de 19e eeuw.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Aa kerk in de 2e helft van de 19e eeuw.jpg, Bestand:Der Aa kerk in 1710.jpg en Bestand:Der Aa kerk in de 18e eeuw.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070406 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 7 apr 2007 03:05 (CEST)

Hoi Robert, ik heb je drie afbeeldingen van de Aa kerk behouden en een wikilink naar "Dagblad van het Noorden" gegeven, maar zou je zelf nog even de datums toe willen voegen aan alledrie de afbeeldingen wanneer deze in de krant stonden? Geef het liefst zo veel mogelijk informatie over de afbeelding als je deze upload... Ciell 22 apr 2007 10:38 (CEST)

Ik zal de datum opzoeken. Bedankt voor de moeite Ciell! Robert Prummel 22 apr 2007 13:49 (CEST)

Orde van de Haan en de Hond[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, kun jij nagaan in welk jaar de "Orde van de Haan en de Hond" waar je een artikeltje over begonnen bent gesticht is (c.q. zou zijn). In het artikel stond nu 500, maar een andere gebruiker merkte terecht op dat de Franse Staten Generaal toen helemaal niet bestond. Ik gok dan ook dat er een tikfout gemaakt is. Frederik Beuk 8 apr 2007 02:19 (CEST)

  • Beste Frederik, het is geen typfout. De Orde is een mythe net als de Orde van de Tafelronde. Ook mijn bron Gustav Adolph Ackermann merkt op dat "dessen Existenz von Mehreren ganz bezweifelt wirdt". Daarom besluit het artikel ook "Weer andere bronnen verwijzen deze Orde in het geheel naar het land der fabelen."

Het hoofdartikel "Lijst van Historische Orden van Frankrijk schrijft over deze en ander zeer oude Orden ook letterlijk "De Orde van de Haan en de Hond 496 (waarschijnlijk een legende) Robert Prummel 8 apr 2007 03:31 (CEST)

bron
bron

Op de Engelse Wiki discusieerde ik eens met Jimmy Wales (ja, ja, een hele eer dat hij mijn artikeltje bekeek....) over een passage in een artikel. Ik gaf als mijn bron dat ik het het verhaal dat een bepaalde Nederlandse onderscheiding niet meer werd verleend van de protocolchef van had gehoord. Omdat dat geen gepubliceerde bron is mocht ik het niet vermelden! Hier wreekt zich dat er duizenden hoogst onbetrouwbare bedrukte bronnen zijn. Ackerman noemt in zijn boek groen en rijp door elkaar maar vertelde er wel bij wanneer iets een legende of twijfelachtig is. Ik geef in mijn artikelen ALLE ridderorden in de literatuur. Ook al zijn ze obscuur of vergeten. Wanneer het waarschijnlijk een legende betreft dan zet ik dat in de tekst. Deze Orde van de Haan en de Hond is belangrijk omdat ze als oorsprong van de "Gallische haan" wordt gezien.Deze treed overigens ook bij Astérix en Obélix al op... 8 apr 2007 15:06 (CEST)

Dank voor het uitzoeken; nog wel een vraag; hoe rijm je het verwijzen naar de GeneralStaaten? Ik nam aan dat het hier de Franse Staten Generaal betreft, maar die is volgens het wikipedia-artikel daarover pas actief vanaf 1302. Of valt dit naar jouw idee ook onder 'Legenden hoeven niet te kloppen'? Frederik Beuk 9 apr 2007 00:31 (CEST)

Verdiense?[bewerken | brontekst bewerken]

Moi Robert, waarom zouden we een rd moeten hebben met een dusdanig duidelijke typfout? Peter boelens 8 apr 2007 23:23 (CEST)

  • Dat vroeg ik me ook al af en daarom heb ik de bladzijde meteen omgedoopt.De bladzijde is daarmee natuurlijk niet spoorloos verdwenen... Robert Prummel 8 apr 2007 23:25 (CEST)
maar nu wel :-) Peter boelens 8 apr 2007 23:27 (CEST)

Orde van de Rijzende Zon[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, je artikel Orde van de Rijzende Zon heb je zelf voorzien van een {wiu} sjabloon. Maar het artikel staat niet op de verwijderlijst. Ben je dat vergeten of was dat niet de bedoeling? Je kunt anders ook het sjabloon {wiu2} gebruiken. Groet - Waninge 11 apr 2007 18:41 (CEST) Beste Waninge, Het moest gewoon de sjabloon "werk in uitvoering" zijn want het is een bewerkelijk artikel en ik wilde de moderatoren, sommigen schieten met WIU's uit de heup, voor zijn! Robert Prummel 11 apr 2007 20:03 (CEST)

Heraldry and crosses[bewerken | brontekst bewerken]

Could you look at Commons:Category:Saint James Cross and en:Talk:James,_son_of_Zebedee#Images and comment if you think you have something to offer. -- Evrik 13 apr 2007 19:05 (CEST)

Titel gewijzigd[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert. Ik heb de titel van het artikel Orde van Uitmundendheid gewijzigd in Orde van Uitmuntendheid. In je latere toevoegingen hanteer je de eerstgenoemde spelling, dus het was je kennelijk nog niet opgevallen. Ik blijf er verder af, omdat ze allemaal wiu2 zijn. Groet, Advance 15 apr 2007 19:52 (CEST)

Bedankt Advance, het was natuurlijk een verschrijving... Ik ben blij datje het zag! Robert

Québec[bewerken | brontekst bewerken]

Robert, de correcte spelling (in ieder geval op wikipedia) is Québec ipc Quebeck of Quebec. Ik heb dit in het artikel Nationale Orde van Quebec al aangepast, maar ik denk dat dit artikel nogmaals hernoemd moet worden (é). EdBever 15 apr 2007 19:54 (CEST)

Dat heb ik meteen maar gedaan. Wil jij in jouw artikelen de link nog even wijzigen? Er staat {wiu2} dus ik neem aan dat je ze toch nog moet bewerken. EdBever 15 apr 2007 19:56 (CEST)
  • Ik ben nog druk bezig met al die Canadezen, Ed. Ik heb de Engelse artikelen als uitgangspunt gemomen en daar was het Quebec. Ik kijk er nog eens naar!


Adellijke_geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

wat doen we hier mee? , ben ik aan het juiste adres? anders wordt dit lemmaatje verwijdert. Carolus 16 apr 2007 19:00 (CEST)

Het lijkt me een te groot onderwerp om te behappen Carolus... Het hoort bij Adel als artikel en over de verschillende landen zijn goede artikelen in de trant van "Geschiedenis van de Adel in... " te maken. Bedenk eens hoe "Vrouwelijke geschiedenis" er uit zou moeten zien. Het lijkt me niet te doe en anders te algemeen om een zinvol artikel op te leveren. Robert Prummel 22 apr 2007 13:49 (CEST)

Verwijderingsnominatie Bestand:Ordre du Canada sceau.png[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Ordre du Canada sceau.png, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070416 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 17 apr 2007 03:01 (CEST)

Verwijderingsnominatie van o.a. Bestand:Order of Newfoundland and Labrador.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, je hebt één of meerdere afbeeldingen, Bestand:Order of Newfoundland and Labrador.jpg, Bestand:ONSmedalcolour.jpg, Bestand:Order of Canada (Companion).png, Bestand:Orde van Verdienste Saskatchewan.jpg, Bestand:Orde van Prins Edward Eiland.jpg, Bestand:Orde van Ontario.gif en Bestand:200px-ONBrunswick.jpg, geüpload welke zijn genomineerd voor verwijdering. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070417 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 18 apr 2007 03:03 (CEST)

Baton Orde van de Heilige Lodewijk voor Civiele Verdienste[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Lint van de Orde van de Heilige Lodewijk voor Civiele Verdienste.

Zomaar even een vraagje over de baton van de Orde van de Heilige Lodewijk voor Civiele Verdienste. Het viel me op dat die wel heel erg veel lijkt op de baton van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn ze echt hetzelfde of zijn er toch verschillen? Groeten, Tjipke de Vries 23 apr 2007 21:48 (CEST)

Een kruis zoals dat door de Ridders wordt gedragen. Het lint is, zoals de strijdkrachten dat voorschrijven, op Pruisische wijze opgemaakt. Particuliere verzameling, Groningen.
  • Dag Tjipke! Leuk weer eens van je te horen.Toen ik vanmiddag de baton tekende (ik heb nu zoveel routine dat dat in twee minuten gaat) dacht ik ook; "Die kan ik net zo goed bij de Nederlandse Leeuw plaatsen".

Overigens heeft de Orde van de Kroon van Roemenië óók deze kleuren maar ik ben pas bij de "L" van Lucca.. De Willemsorde heeft ook dubbelgangers!
Het aantal kleuren en de combinaties daarvan zijn beperkt dus kom je dezelfde kleuren vaker tegen. In de 19e eeuw waren er ook problemen met de exacte kleuren. Men verfde met natuurproducten er was geen DIN of RAL standaard... Dat zal die lichtblauwe 19e eeuwse linten van de Orde van de kouseband op een aantal portrettten verklaren.
À propos het lint van onze Nederlandse Leeuw. Dat was ooit prachtig diepblauw met goud en had een mooi moiré effect. Nu is het oranje eerder oranjebruin en is de stof doods.
De Nederlandse Leeuw die ik scande heeft een vrij modern lint. In de getekende batons heb ik onregelmatigheden aangebracht om een moiré effect te suggereren en de afbeelding te verlevendigen. Er steken draadjes uit en ik probeer een ribbelstructuur te imiteren. De exacte kleuren komen van een heel klein digitaal "uitgeknipt" stukje van het lint op de website van de Bourbon-Parma's. ([2])Dat heb ik met Ctrl C en Ctrl V een aantal malen vergroot. Over dat kleurmonster heb ik een raster van iets donkerder gele en blauwe draden gelegd. Het resultaat komt dicht bij dat van Parma. Het geel is veel lichter dan bij de Leeuw. Die heeft gouden of oranje strepen. Het blauw in Lucca en Parma is meer azuur. De instellingen van de computers spelen misschien ook een rol bij de weergave.
Bij veel Orden kan ik iets uit mijn eigen verzameling scannen maar van Italië bezit ik alleen een kruis van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus. Ik moet dus tekenen en improviseren.
Leuk dat je mijn artikeltjes blijft volgen. Heb je de verbeterde (hoop ik tenminste) categorieën van de Ridderorden gezien?

Met hartelijke groet, Robert

(Robert Prummel 24 apr 2007 00:38 (CEST))

Dag Robert,
Baton Bronzen Leeuw
M'n indruk dat die linten erg op elkaar leken klopt dus :-) Tja, "vroeger" was alles ambachtelijk handwerk dat met veel zorg en liefde voor het vak werd gemaakt. En daardoor vaak ook veel mooier dan de tegenwoordige machinale produktie. Al moet ik zeggen dat ik de recentelijk verieuwde kruisen van de MWO op zich ook wel mooi vind. Er staat nu ten minste een echt bourgondisch kruis in, in plaats van dat 19e eeuwse fantasieding. Voor wat betreft die batons: ik heb ook 'ns zoiets gemaakt op precies dezelfde manier, de baton voor de bronzen leeuw om het Engelstalige lemma over Stanisław Sosabowski op te fleuren. Ook hier: de keuren zijn waarschijnlijk bij benadering (niet in de laatste plaats omdat ik geen origineel heb om te vergelijken).
Als je al die onderscheidingen uit eigen verzameling kunt scannen, dan moet je een behoorlijke verzameling hebben, goed voor een klein museum :-) Ik heb voorgenomen nog eens een paar artikelen te schrijven over de paar onderscheidingen die ik zelf heb, maar daar is het tot nu toe nog niet van gekomen. Misschien later.
Verbeterde categoriën van ridderorden? Dat moet me ontgaan zijn, wat bedoel je precies?
Groeten,
Tjipke
  • Beste Tjipke, die kleuren van de Bronzen Leeuw lijken me goed getroffen. Vergelijken met een oud origineel heeft niet veel zin want de linten zijn nu vrijwel allemaal 50 jaar oud en de gedragen of tentoongestelde exemplaren zijn verkleurd. Voor nassaublauw en oranje zijn in het boek van van Zelm van Eldik overigens RAL kleuren vermeld.

Ik probeer het moiré effect van zijde te imiteren door onregelmatigheden in de tekening aan te brenhen. Jij kiest voor een streng raster. Een mooi geval van gestechel over kleur kun je bij de Orde van Sint-Patrick vinden. Daar staat een afbeelding van een pimpelpaars lint bij waar het lichtblauw moet zijn... De nieuwe kruizen van onze Willlemsorde zijn fraai maar in mijn ogen wat "springerig" omdat ze niet erg compact zijn... Het lint vind ik slecht geweven. In mijn" museumpje" heb ik ongeveer 250 onderscheidingen.Er zijn wel oude stukken en grootkruisen bij maar ik mis nog veel... Kun je me vertellen welke artikelen je nog wil gaan schrijven? Ik maak iedere dag een of twee stuks en ben in het (Duitse) alfabet, ik loop hier fantasieloos de volgorde van Maximilian Gritzner af, bij de "L" van Lucca. Af en toe maak ik een excursie buiten het alfabet.Lucca en Parma vielen zo'n beetje samen en dan is ook Modena niet ver.Sint-Joris in de gelijknamige Orde van Lucca bracht me er toe om aandacht aan Sin-Joris orden en Rusland te geven.Maar dan op naar Mecklenburg!

De categorie-indeling is helemaal over de kop gegooid.Via de Categorie: Ridderorde kom je op Categorie: Ridderorde in Europa en dan Categorie: Ridderorde in Italië en dan op Categorie: Ridderorde in Parma.Duitsland heeft een iets andere behandeling gekregen. De honderden Orden waren, verspreid over meerdere pagina's niet te vinden... Iedere categorie begint met een hoofdartikel, een historisch onderbouwde chronologische opsomming als Lijst van Historische Orden van Frankrijk. Er zijn ook hoofdartikelen over Militaire Orde, Huisorden (een enorme lijst maar ook een categorie in wording), Damesorden en verwijzingsartikelen als Orden van Sint-Joris. Dat laatste brengt me op de vertaalproblemen; Is het Joris of George? In Beieren komt Georg ook nog voor. Wie schrijft dat "Koning Joris VI van het Verenigd Koninkrijk in 1940 het Joris-Kruis" instelde? Met de Russische Sint-Georgeorde ben ik ook niet zo tevreden. Orde van Sint-Joris? Sint-Joris-Orde, Sint Joris-Orde, Sint-Joris-orde? Toch liever iets met George? Het kan allemaal maar wat komt het dichtst bij de Russische naam? redirects brengen hopelijk wat uitkomst maar ik ben er nog niet helemaal uit.

Robert

Dag Robert,
Die nieuwe categorie-indeling is denk ik veel beter! Tja George of Joris, ik weet het ook niet precies, het loopt vaak een beetje door elkaar. Probeer wat Nederlandse vertalingen op Google en zie of ze veel hits opleveren, dat geeft een beetje een idee of een bepaalde vertaling courant is of niet.
Je blijft maar produktief, daar heb ik bewondering voor hoor. Ik moet meestal even "inspiratie opdoen" (wat wel 'ns een tijdje kan duren). Materiaal genoeg, daar niet van, maar ik moet me er vaak echt toe zetten om te beginnen. Als je eenmaal bezig bent dan gaat het meestal vrij aardig, al ben ik niet snel tevreden. Er is een artikel waar ik eerst zo'n 9 maanden aan heb lopen sleutelen voordat ik het defintief op de wiki zette en nog is 't niet helemaal naar mijn tevredenheid :-)
Groeten,
Tjipke

Beste Tjipke, Ik heb als journalist en tekstschrijver gewerkt en geleerd dat de inspiratie vaak al typende komt.Soms zet ik er ook een grapje in, heb je de "stoeiende" draak al gevonden? De hele serie ridderorden, ik wil ze echt allemaal op Wiki zetten, gaat ook gedeeltelijk op de automatische piloot. Soms gebruik ik zelfs een sjabloon. Bij joris en George of Georg zal ik maar redirects gebruiken. Dan komen we er altijd. Met hartelijke groet, RobertRobert Prummel 29 apr 2007 21:39 (CEST)

Gesmokt?[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert
Je moet maar even kijken op de overleg pagina over het Wapen van de Koning van Pruisen. Één vriendelijke groet --Oesermaatra0069 28 apr 2007 10:09 (CEST)

Beste vrienden,

  • Omdat ik mij atijd in oude boeken begraaf gebruik ik soms oude spelling. Dat levert Pruisen op. Ik vond op Google 157 000 maal Pruisen en 65 000 maal Pruisen. Omdat Wiki verder "Pruisen" gebruikt maak ik er nu ook overal Pruisen van.
  • De link is nu beter.
  • gesmokt, van smokken, is het in opgebolde vorm door een nauwe opening trekken. Bij de kleding van Karel V, Philips II en Willem van Oranje zie dat terug.Het was in de 15e en 16e eeuw mode.In de bovenkleding zaten tientallen lissen (scheurtjes of naden) waar de ruimvallende onderkleding doorheen werd getrokken. Dat kon je dan, desgewenst, met een gekleurd lintje weer vastzetten... Een zeer bewerkelijke en onpractische dracht. De wapenmantel in dit wapen is ook op een ingewikkelde wijze opgebold en in zichzelf geknoopt. Met een oud laken kun je de vorm ook maken.

Ik zou ook " de wapenmantel is in zichzelf geknoedeld" hebben kunnen schrijven maar heraldische beschrijvingen zijn wat plechtstatiger. Heraldisch is het onbelangrijk hoe je de wapenmantel plooit. Het is aan koningen om dat op zo'n uitgebreide wijze te doen maar het zou in theorie ook met (gouden?) wasknijpers kunnen ;}

  • Een artikel over smokken? Dat hoort dan eerder in het woordenboek thuis. Maar met een plaatje erbij is het wel te doen. Wiki schrijft niet veel over modegeschiedenis. Er zou een project "MODE" met systematische artikelen over stoffen, stijl, kledingstukken, accessoires en ontwerpers moeten zijn...

Met vriendelijke groet, Robert Prummel 28 apr 2007 13:21 (CEST)

Zuivering (en jus)[bewerken | brontekst bewerken]

Dank voor je uitnodiging! Die aanvaard ik bijzonder graag, maar morgen reis ik af naar het voormalige Oostblok, dus dat wordt de middellange termijn. Mooi dat je de zuivering hebt aangepakt. Ik heb het werk van De Jong in huis en het boek van Verkijk over de omroep, en in beide staat een boel over dit onderwerp, dus tzt zal ik er nog wel wat bijzetten. Over de Hoge Raad heb ik er al uit mijn blote hoofd wat bijgezet. Je verhaal over Nolle ook gelezen; zeer intrigerend. Vr.gr. --Maarten1963 1 mei 2007 17:54 (CEST) Bon Voyage!Robert Prummel 1 mei 2007 20:54 (CEST)

Encyclopedisten[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, je hebt het artikel Encyclopedisten aangemaakt, maar het artikel Encyclopedist bestond al en gaat grotendeels over hetzelfde. Kan je ze samenvoegen? Ik vind zelf Encyclopedist de beste naam voor het samengevoegde artikel, maar laat dat aan jou over. Groeten, Jvhertum 3 mei 2007 22:35 (CEST)

Fenix[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Robert. Is er een bepaalde reden waarom je fenix schrijft ipv feniks? - Advance 5 mei 2007 23:21 (CEST)

Beste Advance, ik pas me aan bij de meestgebruikte spelling op Wiki.Ik werk meestal vanuit gedrukte Duitse bronnen en daar is het "Phoenix".Vandaar, denk ik, de X.Beide varianten komen volgens Google vele duizenden malen voor. Ik vindt "Fenix" wel fraai vanwege die "x".Koenen geeft "Feniks". Wat moet het volgens jou zijn? Robert Prummel 6 mei 2007 00:00 (CEST)

Het Groene Boekje (en -dus, zou je bijna zeggen, Wikipedia) houden het op feniks. Wel jammer van die x inderdaad. - Advance 6 mei 2007 00:14 (CEST)


Op het artikel Feniks staat dat er tenminste 3 europese en een aziatische orde van de feniks zijn. Als ik op de doorverwijspagina Orde van de Feniks klik, staan er slechts twee Europese. Weet jij hoeveel het er zijn? Frederik Beuk 6 mei 2007 04:40 (CEST)

Kwam op de Engelse wiki nog een afbeelding tegen van de Griekse variant (helaas (C) en dus niet op de Nederlandse te gebruiken); wat me wel opviel is dat het lint daarbij niet goudgeel, maar helder oranje lijkt. Frederik Beuk 6 mei 2007 04:48 (CEST)

Ah, ik kom op twee.Ik zal het corrigeren. A propos kleur; de Engelse Wiki heeft vaak erg donkere kleuren.Ligt dat aan de instellingen van een scanner ergens in de wereld? Ik bezit zelf een oud commandeurskruis van de Phenix-Orde van Griekenland dat een veel lichter gekleurd lint heeft. Ik bezit drie Griekse Orden, Verlosser, Phenix en George I maar die zijn nog niet gescand. Qua kleur zit het lint van de Phenix (ik houd van die X...) tussen het Engelse voorbeeld en het gescande en uitvergrote voorbeeld op de Nederlandse Wikipedia in. Ook Hieronymussen geeft een lint dat lichter is dan het lint op de Engelstalige Wiki.Robert Prummel 6 mei 2007 16:00 (CEST)

Het Engelse voorbeeld komt van de website van het Griekse ministerie van buitenlandse zaken; wellicht is het lint later van kleur gewijzigd, c.q. is jouw exemplaar in de loop der tijd verbleekt?, zie website Frederik Beuk 7 mei 2007 03:01 (CEST)

Hoofdletter[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, is het nodig om overal het woord ridderorde met hoofdletter te schrijven (bv Lijst van Ridderorden in Thailand)? In het artikel ridderorde staat het ook zoals ik zou verwachten. Het liefst ga ik ze direct hernoemen, maar misschien mis ik wat, vandaar mijn vraag Michiel1972 8 mei 2007 01:04 (CEST)

Dag Michiel! Het is vanouds gebruikelijk om een hoofdletter te gebruiken. Bij de aanduiding "Ridder in de Orde van Oranje-Nassau" worden steeds vier hoofdletters gebruikt. Ik heb meerdere bronnen die Orde en Ridderorde steeds met hoofdletter schrijven. Er zijn ook mensen die dat achterwege laten. Ik ben wat ouderwets in die dingen. Zo laat ik, net als de meeste bronnen, steeds "dames" benoemen en geen "vrouwen". Deze zijn dan "Dame" in een Orde en geen "dame" zoals ook de graad van "Ridder" steeds met hoofdletter wordt aangeduid. Bij medailles zie je hetzelfde patroon; "Eremedaille in Goud", of "Grote Medaille" is gebruikelijk.

De reden dat ook van Zelm van Eldik , J.W.Jongedijk en anderen het zo schrijven zal zijn dat een ridderorde een instelling is zoals ook de Tweede Kamer of het Koninklijk Huisarchief. Wanneer het over orden in het algemeen gaat kan men de hoofdletter, zoals ook d'Artillac Brill doet, natuurlijk ook weglaten. Dan krijg je een zin als " Velen die altijd al ridder hadden willen worden vroegen Koning Willem I of zij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw konden worden benoemd".Bij een specifieke onderschiding is "Orde" gebruiklijk.

Ook in het Engels en Frans, het Duits uiteraard ook maar om andere redenen, wordt "Order" steeds met een hoofdletter geschreven. Zie:[3] dat niet van mijn hand is.

Tevreden?

Met vriendelijke groet,

Robert Prummel 8 mei 2007 01:29 (CEST)

Kerkelijke heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

Goedemorgen Robert Prummel, ik zou je graag willen wijzen op mijn opmerking die ik heb geplaatst op Overleg:Kerkelijke heraldiek aangezien jij veel tekeningen voor de pagina Kerkelijke heraldiek hebt gemaakt. Crazyphunk 9 mei 2007 09:57 (CEST)

Willem van Lanschot[bewerken | brontekst bewerken]

Kun je nog eens naar zijn geboortedatum kijken; hij lijkt wat jongdienst in te zijn gegaan. Frederik Beuk 12 mei 2007 05:47 (CEST) Dat was een een typfoutje!Het stuk is ook nog niet af... Robert Prummel 12 mei 2007 08:52 (CEST)

Verwijderingsnominatie Orde van Sint-Tamara[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, één of meerdere pagina's die jij hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Orde van Sint-Tamara. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20070513 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze pagina is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 14 mei 2007 02:12 (CEST)

Naar aanleiding van de uitbreiding die je hebt gedaan op het artikel heb ik de nominatie ingetrokken (zie ook Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20070513). M.vr.gr. brimz 14 mei 2007 19:46 (CEST)

Verwijderingsnominatie Militair Instituut[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, één of meerdere pagina's die jij hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Militair Instituut. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20070514 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze pagina is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 15 mei 2007 02:17 (CEST)

?[bewerken | brontekst bewerken]

wil je eerst ens het lemma Adel lezen voor je wijzigingen doorvoert die op niets slaan? dank u Carolus 18 mei 2007 00:15 Beste Carolus, Dit is de Nederlandstalige Wikipedia. Niet de Vlaamse Wikipedia. Grootadel is geen Nederlands woord. Ik kan er buiten twee sites in Vlaanderen geen gebruikers van dat woord vinden. Zie overleg bij Isabella. Met vriendelijke groet, Robert

Nu moet het niet gekker Carolus, ik reageerde zo snel als ik de "nieuwe mededeling" zag! (CEST)

  1. doorvoeren van een wijziging na een opmerking/vraag. Carolus 18 mei 2007 00:17 (CEST)

Ik heb bij de eerste wijziging de reden op de overlegpagina van dat artikel geplaatst. Ik heb het woordenboek nagekeken en gegoogled. Het werd duidelijk dat we met een vlaams woord te maken hebben. Vlaams is prachtig maar het is geen Nederlands. Een waarschuwing van Carolus is een gotspe. Omdat ik me heb voorgenomen om geen onaardige dingen over de beste man te schrijven laat ik het daarbij. Robert Prummel 18 mei 2007 01:26 (CEST)

Misschien dat wiki leuk kan zijn, het is zeker niet de bedoeling als amusement. I don't care. Carolus 18 mei 2007 01:30 (CEST)

Verwijderingsnominatie Lijst van Ridderorden in Anjouan[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert Prummel, één of meerdere pagina's die jij hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Lijst van Ridderorden in Anjouan. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20070517 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze pagina is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 18 mei 2007 02:16 (CEST)

Categorie verwijderen[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert Prummel, ik zag dat je Categorie:Lijst van Ridderorden in Birma foutief had aangemaakt en daarbij bewerkingscommentaar plaatste 'kan weg'. Een tip: als je het sjablooon { {catweg}} plaatst op de pagina, zie je daarna een doorverwijzing naar de Lijst met te verwijderen categorieën. Als je de categorie daar vervolgens vermeldt, zorgen de moderators dat de categorie opgeruimd wordt. Groet, Alankomaat 20 mei 2007 18:26 (CEST) Bedankt voor de tip Alankomaat. Ik vond de categorieën moeilijk om mee te werken maar heb daar, hoop ik, flinke vorderingen gemaakt. Nu de sjablonen nog... Moeilijk te vinden! Dat geldt voor de pagina's voor gebruikers in het algemeen. Ze zijn niet erg gebruikersvriendelijk. Een opklappagina met de (meest gebruikte) sjablonen in het tekensgedeelte ¥→©¿ŲŤ onder de bladzijde zou uitkomst bieden. Zo als de verschillende tekens onder de bladzijde staan bij Wikicommons. Maar goed, deze sjabloon heb ik nu. Ik maak er maar een lijstje van.

Met vriendelijke groet,

Robert Prummel

Nationale Orde van Opper-Volta[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert, ik heb Nationale Orde en Nationale Orde van Opper-Volta genomineerd voor samenvoeging omdat dit dezelfde onderscheiding betreft. Zou je ze kunnen samenvoegen? Ik weet alleen niet wat de beste paginatitel is, dus ik laat dat liever aan jou over. Voor mijn gevoel zou Nationale Orde van Opper-Volta beter zijn, want duidelijker. Met vriendelijke groet, Jvhertum 23 mei 2007 13:19 (CEST)
Dag hertum, wij kruisten elkaar want jij schreef het bovenstaande terwijl ik op de overlegpagina samenvoegen" schreef. Ik wil nog eens nadenken en zoeken.Vriendelijke groeten van Robert Prummel 23 mei 2007 13:40 (CEST)

  • Ik heb de website van de president van Faso gevonden. (zo heet het officieel) en daar op [4] vond ik slechte foto's die ik vanwege copyright heb nagetekend.
Rurale Ontwikkeling
Rurale Ontwikkeling
De nieuwe Nationale Orde van Burkina Faso
De nieuwe Nationale Orde van Burkina Faso
De oude Nationale Orde van Opper Volta
De oude Nationale Orde van Opper Volta
Nu ik je toch "aan de lijn" heb, in mijn artikel Étienne Jacques Travers staan een aantal onderscheidingen van het Koninkrijk Holland genoemd. Misschien kan je die op je lijstje zetten om tzt toe te voegen. Bedankt! Jvhertum 23 mei 2007 15:09 (CEST)

Ik zal ernaar kijken, terwijl ik in Afrika bezig ben heb ik Nederland wat verwaarloosd... Robert Prummel 23 mei 2007 15:18 (CEST)

adel herschrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Robert.

Waarschijnlijk ga je het lemma herschrijven, mag ik je vragen om een paragraaf te voorzien over de rol van de adel in de wereldoorlogen? Ik denk vb aan het verzet met leden zoals de familie De Menten de Horne, Pierre d'Alcantara di Querrieu, Claus Schenk von Stauffenberg en Berthold Schenk von Stauffenberg. Carolus 23 mei 2007 17:23 (CEST)

Sjerp[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert Prummel, enkele dagen geleden gaf je een toelichting op de overlegpagina van Carolus n.a.v. een discussie tussen Carolus en mij over sjerpen. Om te beginnen bedankt voor de tijd en moeite voor het verhelderen van de situatie. Je schreef daar onder andere:

"Overigens zijn er portretten van de Prinsen Maurits en Frederik Hendrik met oranje sjerpen."
Portret van prins Maurits door Michiel Jansz van Mierevelt

In het geval van prins Maurits, bedoel je daarmee het schilderij wat hier links staat? En begrijp ik het goed dat de op dit schilderij afgebeelde sjerp niet behoort bij de versierselen van een ridderorde? - Robotje 26 mei 2007 14:13 (CEST)

Nee Robotje, zeker niet. Het is een deel van zijn militaire tenue.Een iconografie van Maurits ken ik niet maar de tentoonstellingscatalogus van het Rijksmuseum, 2000, ISBN 90 400 9497 onder redactie van Kees Zandvliet geeft een aantal portretten van Maurits en zijn omgeving.Het oudste getoonde portret met oranje sjerp is dat van Nicolaas von Schmelzing door Jan van Ravesteyn (1611). Het hangt in het legermuseum in Delft.
Tal van officieren in Maurits' omgeving dragen, zo blijkt uit de portretten, oranje sjerpen.Op het bekende groeps-ruiterportret van Maurits, de Winterkoning en graven van Nassau uit 1625 door Adriaen van der Venne draagt slechts één graaf zo'n oranje sjerp.Oostenrijkse en Spaanse officieren in de Zuidelijke Nederlanden zie je in die periode met rode sjerpen afgebeeld.
Ik houd de oranje en rode sjerpen voor uitrustingsstukken waarmee de (nog) niet geuniformeerde officieren herkenbaar waren als partijgangers van een van de beide partijen in de tachtigjarige oorlog.
Van Willem van Oranje heb ik geen afbeelding met een oranje sjerp kunnen vinden.Er is ergens een posthuum zwart-wit portret van zijn broers afgebeeld en daarop draagt een van hen een sjerp. Maar daar hebben we niet veel aan...
Van Alva bestaan portretten met een rode sjerp.
Maurits kon, volgens de opvattingen van zijn tijd, geen ridderorde instellen. Dat recht was voorbehouden aan souvereinen en keurvorsten. Kon hij het als Prins van Oranje? Hij deed het niet. Maurits' enige ridderorde was de Engelse Orde van de Kousenband.

Met hartelijke groet uit Groningen,

Robert Prummel 26 mei 2007 16:09 (CEST)

Ik ben bang dat je de òf ontkenning in mijn vraag gemist heb (".. de op dit schilderij afgebeelde sjerp niet behoort bij de versierselen van een ridderorde?") òf dat ik de toelichting niet geheel begrijp. Je begint je reactie immers met "Nee Robotje, zeker niet" maar als Maurits' enige ridderorde de Engelse Orde van de Kousenband was, waar die oranje sjerp dus niets mee te maken heeft, dan staat die oranje sjerp toch los van enige ridderorde? - Robotje 26 mei 2007 18:56 (CEST)

Klopt. Hij behoort zeker niet bij enige ridderorde! De eerste zin valt inderdaad ook anders te lezen maar was bedoeld als bijval.Over de sjerpen valt nog op te merken dat presidenten in Zuid-Amerika een sjerp met de kleuren van de vlag en een geborduurd of geapliqueerd wapen dragen.Een lelijke dracht maar het is wel relevant. Ook de rood-wit-blauwe sjerp van de afgevaardigden in het parlement van onze Bataafse republiek kan worden genoemd.Robert Prummel 26 mei 2007 19:52 (CEST)

Afbeelding op de commons op verwijderlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, ik zag dat een gebruiker van de commons een afbeelding van jou op de verwijderlijst heeft gezet omdat hij vermoedde dat jij niet de auteur bent. Misschien kun je nog even op zijn overlegpagina duidelijk maken hoe de situatie werkelijk in de vork steekt. Misschien kun je ergens op je gebruikerspagina een korte regel in het Engels zetten waarin je aangeeft dat jij de auteur bent, zodat de gebruikers op de commons volgende keer niet weer met dit soort verwijderverzoeken komen. Het is maar een idee. --hardscarf 27 mei 2007 20:13 (CEST)

Orders from Brazil[bewerken | brontekst bewerken]

Hi there, sorry for the English. I am Brazilian and I am developing the Portuguese articles of the theme with the help of two books written by Luís Marques Poliano -- a Brazilian authority of the theme. According to the books, and by what I know, there never existed a "Brazilian version", after its Independence in 1822, of the Portuguese Orders of Vila Viçosa and of Torre e Espada. Also, appart there are a couple of websites with brief descriptions of it, I have never heard about any Brazilian Order of São Teodoro. Could you cite some refference about them? Thanks!!! --Tonyjeff 30 mei 2007 21:21 (CEST)

Hello Tonyjeff! It is great to hear from Brazil. I only ever found one short reference to this Order of San-Theodorik. It is therefore only mentioned on Wikipedia. Is it a hoax? Who knows. In the world of orders of knighthood there is a lot of misinformation going about the place. Maybe it is a mistake.Someone wrote it down and eveyone, including me, keeps repeating it! These things happen. I go and find the source again.

Portugal
Portugal

The Brazilian versions of the Orders of Vila Viçosa and of Torre e Espada did exist but as long as Brazil was part of the Portuguese realm there was only one order. I will check my references again. Did the two orders indeed survive in Brazil after Brazil's indepedence? It is a good question.

Brazil
Brazil

Greetings from the Netherlands, Robert Prummel 30 mei 2007 23:27 (CEST)

    • I have looked into it. Maybe the system of categories and the Dutch have confused you. The category states "Order IN brazil", not order OF Brazil. As it was founded in Brazil and the first appointments were made in Rio de Janeiro it was an order in Brazil. It is also a portuguese order. I have added "Order in Portugal".
    • Torre e Espada certainly survived in Brazil until 1891.My source is Maximilian Gritzner.Have you noticed that the cross has seven spikes in Brazil and five in Portugal? Robert Prummel 31 mei 2007 01:45 (CEST)

Prinselijke staten in Brits-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Robert, ik wilde je er even op wijzen dat in het artikel Prinselijke staten in Brits-Indië de links allemaal nog wel even gecontroleerd moeten worden. Ik zag dat je er wiu2 boven had staan, dus misschien was je het al wel van plan, maar ik zeg het toch nog maar even. Een aantal van de blauwe links verwijzen namelijk naar zaken die niet de bedoeling zijn, bijvoorbeeld Kanker en Bagli. Succes ermee! Groet, Erwin1990 30 mei 2007 14:51 (CEST)

  • Dag Erwin! Die Kanker was me ook al opgevallen. Men zal wel niet op een redirect Kanker zitten te wachten maar hoe moet het anders?.In zo'n lijstje zit nog verrassend veel werk. Die Bagli moet ik ook eens opzoeken. Vandaar de WIU label.

Robert Prummel 30 mei 2007 15:15 (CEST)

  • Moi, zolang er nog geen artikel over de indiase Kanker is is een doorverwijspagina niet nodig lijkt me, zodra dat artikel er wel is is daar niet aan te ontkomen denk ik. Of er moet een zie artikel boven de oorspronkelijke kanker komen (wat klinkt dat dom). Zorg er in ieder geval voor dat je niet door op Kanker te klikken bij het artikel over de ziekte komt, dat ziet er een beetje slordig uit. Ik weet niet precies wat voor iets Kanker is, maar dat zou het iets van [[Kanker (India)|Kanker]] of [[Kanker (prinselijke staat)|Kanker]] of iets dergelijks. Gr, Erwin1990 30 mei 2007 21:28 (CEST)
Ik weet het niet hoor. Ik heb zelfs nog een vierde Kanker voor jullie en dat is het district Kanker, maar dan nog; ik denk dat dit meer iets is voor een Kanker (doorverwijspagina)-constructie. Het is een twijfelgeval dat wel, maar laten we ook weer niet te ver door slaan in onze (meestal terechte) doorverwijspaginawoede. - jeroenvrp 1 jun 2007 17:10 (CEST) - P.S. Het is nu bijna twee dagen geleden dat deze actie is uitgevoerd en alle links naar Kanker zijn nog niet veranderd. Ik ga dus mijn doorverwijspagina-constructie uitvoeren. - jeroenvrp 1 jun 2007 17:12 (CEST)

Zo wil het ook. Het is misschien ook beter omdat de 99,9 procent van de mensen die kanker opzoeken gegevens een ernstige kwaal willen weten en niet op een obscuur vorstendommetje wachten. Robert Prummel 2 jun 2007 00:23 (CEST)

Doorverwijspagina[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Robert,
Als je een doorverwijspagina wil maken kan je dat doen met behulp van de sjablonen {{dpintro}} en {{dp}}. Dit naar aanleiding van Gabat en Harol. Multichill 5 jun 2007 22:48 (CEST)

Joan Graafland[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Robert,

Ik had je laatst nog een e-mail gestuurd n.a.v. je vraag over Joan Graafland op mijn overlegpaigna. Had je die gehad? Groeten, Tjipke de Vries 9 jun 2007 18:39 (CEST) Dag Tjipke! Die moet tussen honderden reclames voor viagra en eenzame doch eerzame Russische dames zijn beland. Ik ga zoeken.Iedere dag krijg ik meer dan honderd spamberichten.Faalt het spamfilter van mijn provider? Serieuze berichten raken ondertussen zoek... Robert Prummel 10 jun 2007 02:22 (CEST)