Gebruiker:Rozemarijn vL/Verschil tussen volkslied en cultuurlied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Binnen het genre lied worden grofweg twee groepen liederen onderscheiden op basis van hoe het lied in de praktijk functioneert: het volkslied en het cultuurlied.

de herkomst van het lied, de uitvoeringspraktijk, de beoogde zangers en het beoogde publiek.

Onderscheidende vragen zijn daarbij:

  • Zangers: is het lied bedoeld voor de actieve zangbeoefening (gezongen door 'het volk', niet voor publiek, sociale functie) of voor een uitvoerende artiest (geschoolde stem, voor publiek, esthetische functie)?
  • Herkomst: gaat het om een anoniem overgeleverd lied dat leeft in de volksmond of om een nieuw geschreven lied van een bekende tekstdichter/liedschrijver?
  • Lied: gaat het om een eenvoudig meezingbare tekst met veel herhaling of


Kort gezegd is een volksliedje een eenvoudig liedje dat deel uitmaakt van de actieve zangcultuur, dat leeft in de mond van het volk, in de mondelinge overlevering, waarvan de liedschrijver niet meer bekend is. Het lied kent vaak veel herhaling en er zijn geen maten zonder tekst, waardoor het gezongen kan worden zonder instrumenten, zonder dat de tekst 'stokt'.

Een cultuurlied is geschreven door een bekende tekstdichter of liedschrijver, bestemd voor de actieve zangcultuur (bedoeld om door het volk te worden gezongen), vaak in de trant van een volksliedje.

En een kunstlied is geschreven door een bekende tekstdichter of liedschrijver, bestemd voor een uitvoerende artiest, een geschoolde stem, waardoor het ingewikkelder kan zijn wat betreft tekst en melodie. Er hoort gewoonlijk een vaste instrumentatie bij, waardoor er maten kunnen voorkomen met enkel muziek.