Gebruiker:Sidebart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik ben Sidebart, van beroep (muziek)producer, studiotechnicus, sound designer, gitaardocent en muzikant (gitaar, viool, synth, en digitale-instrumenten). Mijn pseudoniem komt uit de tijd dat ik grote wilde bakkebaarden had. Ik heb een hoofd dat uit automatisme veel feiten en leukigheden onthoudt en een brede interesse. Hierdoor ben ik in 2009 voor het eerst (nog anoniem) wat gaan toevoegen op Wikipedia en is dit tot een hobby uitgegroeid.

Ik houd me hier op Wikipedia voornamelijk bezig met onderwerpen die met muziek, geluid & opnametechniek, ruimtevaart, evangelisch christendom en aanverwante muziek te maken hebben.

Ik heb tot nu toe veel onzin en onjuistheden over geluidstechniek en instrumenten gevonden. Dit probeer ik allemaal te verbeteren. Ook start ik zo nu en dan een onderwerp waarvan ik vindt dat het op Wikipedia thuis hoort.

Amerikaanse Ruimtevaart[bewerken]

Momenteel draag ik veel bij aan ruimtevaart gerelateerde artikelen. En dan vooral Amerikaanse ruimtevaart. Als kind van zeven werd ik in 1988 gegrepen door het onderwerp ruimtevaart nadat ik de SpaceShuttle landing van de "return to flight"-vlucht na het Challenger-ongeluk, die live werd uitgezonden op tv zag. Ik heb toen alle boeken over ruimtevaart in uit de lokale bibliotheek gehaald en ben me daarin gaan verdiepen voorzover mijn 7-8 jaar oude brein dat kon. In 2014 met missie EFT-1 ben ik me op Wikipedia en andere plaatsen op het web gaan inlezen op de huidige stand van zaken op ruimtevaart-gebied en kwam er achter dat er een enorme vernieuwingsslag bezig is maar dat de meeste Nederlandse Wikipedia-artikelen sinds 2006 nauwelijks up-to-date waren gemaakt. Daarom ben ik een aantal ruimtevaartartikelen up-to-date gaan maken. Ik volg nu op Twitter vrijwel alle relevante ruimtevaart-organisaties, bedrijven, websites en journalisten en ben zodoende weer goed op de hoogte. De Space Shuttle vliegt niet meer en ook het Constellationprogramma hoort in verledentijd te worden behandeld. Ook er zijn erg veel nieuwe ontwikelingen gaande. Denk daarbij aan Nasa SLS, Spacex Crew Dragon, Nasa Commercial Crew, Boeing Starliner CST-100, Blue Origin, ULA's Vulcan raket, Sierra Nevada's Dream Chaser, etc...

Overigens ben ik niet erg thuis in astronomie. Dus waar ruimtevaart en astronomie mekaar raken deel ik m'n kennis over het ruimtevaartuig, maar ik laat de kennis over hemellichamen graag over aan mensen die daar meer kennis van hebben.

Sidebart (overleg) 19 nov 2015 23:12 (CET)

Actuele ruimtevaart bronnen[bewerken]

Artikelen door mij gestart[bewerken]

Artikelen waaraan ik een significante bijdrage heb geleverd[bewerken]

Handige categorien[bewerken]

Handige interne links en doorontwikkelende pagina's waar ik aan werk[bewerken]

Artikelen die wat mij betreft nog op Wikipedia moeten komen[bewerken]

  • Ed Young - voorganger van een aantal megakerken in het zuiden van de verenigde staten
  • The Message (bijbel) - (engelse wikipedia) een interesante maar controverciele vertaling van de bijbel door Eugene H. Peterson die meer de emotie vertaald dan de grondteks woord voor woord neerzet.
  • International Launch Services (ILS) - Een Amerikaans bedrijf dat de ladingen voor commerciële Russische Proton raketten boekt.
  • Commercial Crew programma - NASA programma om extern commerciële bemande ruimtevaartuigen te ontwikkelen en bemanningen naar het ISS te vliegen.
  • Saturnus I - een Amerikaanse raket uit het midden van de jaren 1960 die de voorloper was van de Saturnus IB en Saturnus V en belangrijke voorbereidende missies voor het Apollo-programma lanceerde.
  • Firefly Space Systems - Amerikaans bedrijf dat lichte lanceertuigen ontwikkelt onder leiding van Tom Markusic. Het bedrijf zit sinds het najaar van 2016 in zwaar weer nadat het een rechtzaak van Markusics eerdere werkgever Virgin Galactic verloor.

Ergernissen die ik aanpak[bewerken]

Onjuiste gitaarterminologie In menig artikel vond ik het woord "distortie". Geen gitarist of muzikant zal dit woord ooit gebruiken. De gebruikelijke woorden zijn: Overdrive, distortion, oversturing en vervorming. Ook heeft een gitaar in het Nederlands geen nek (en neck) maar een hals en is rosewood palissander en geen rozenhout. Verder is een tremolo een effect dat hard en zacht laat wisselen en een vibrato een gitaaronderdeel of effect om de toonhoogte mee te beinvloeden. En het Nederlandse woord voor fretboard is toets. Dit soort dingen pas ik graag aan.

Ook is meervoud van "microfoon" "microfoons". Dus niet microfonen zoals ik eerder wel op Wikipedia tegen kwam.

Spacecoast verwarringen Ook zijn het Cape Canaveral Air Force Station en Het Kennedy Space Center twee verschillende lanceerbasis' maar kom ik nog heel wat foutieve links tegen. Alleen de Lanceercomplexen 39a 39b en 39c liggen op het KSC. De rest van de lanceerplaatsen in Florida ligt op de CCAFS. De CCAFS ligt dan weer niet op Merrit Island. Maar op een schiereiland dat daar oostelijk van ligt en meestal ook Cape Canaveral wordt genoemd. Rond 2011 is een Wikipedia-bot bezig geweest links naar Cape Canaveral automatisch door te linken naar het KSC. Ook waar het lanceringen vanaf CCAFS betrof. Ik heb een groot deel van die foutieve links gecorrigeerd. De links vanaf lemma's die een specifieke dag of jaar beschrijven heb ik echter nog niet aangepakt. Sidebart (overleg) 4 mei 2016 12:35 (CEST)

Lidwoorden bij NASA en ULA er zijn mensen die het over "de NASA" en "de United Launch Alliance" hebben. NASA en ULA gebruiken zelf geen lidwoorden voor hun naam dus lijkt mij dat ook in het Nederlands onjuist. Wanneer NASA voluit geschreven wordt mag het lidwoord er wel voor en wordt het dus "de National Aeronautic and Space Administration".