Gebruiker:Sloth Vanderwerff/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khadija Ismayilova
Ismayilova in 2016.
Algemene informatie
Volledige naam Khadija Rovshan qizi Ismayilova
Geboren 27 mei 1976
Baku, Azerbeidzjan
Beroep Onderzoeksjournalist

Khadija Rovshan qizi Ismayilova, ook wel Ismailova, (Azerbeidzjaans: Xədicə Rövşən qızı İsmayılova, geboren 27 mei 1976) is een Azerbeidzjaans onderzoeksjournalist en radiopresentator. Momenteel werkt ze voor de Azerbeidzjaanse tak van Radio Free Europe/Radio Liberty. Tot voor kort was ze presentator van de dagelijkse debatshow İşdən Sonra. Ze is een lid van de Organized Crime and Corruption Reporting Project.[1]

In december 2014 werd Ismayilova gearresteerd voor aanzetten tot zelfmoord. Mensenrechtenorganisatie Human Rights House noemde deze aanklacht 'belachelijk' en omschreef het als een poging om haar het zwijgen op te leggen.[2] Op 1 september 2015 kreeg Ismayilova een gevangenisstraf van zeven en een half jaar opgelegd voor verduistering en belastingontduiking; mensenrechtenorganisaties bekritiseerde ook die veroordeling als politiek gemotiveerd.[3] Deze veroordeling werd later door het hooggerechtshof van Azerbeidzjan verworpen, waarop ze voorwaardelijk werd vrijgelaten.[4] In November 2016 plaatste de BBC haar op hun '100 women' lijst voor inspirerende en invloedrijke vrouwen. Het thema was dat jaar 'opstandigheid'.[5] In december 2017 ontving Ismayilova de Right Livelihood Award, ook wel bekend als de 'Alternatieve Nobelprijs', 'voor haar moed en doorzettingsvermogen bij het blootleggen van corruptie in de hoogste overheidslagen door buitengewone onderzoeksjournalistiek in de naam van transparantie en aansprakelijkheid'.[6] Ze was niet in staat om van Azerbeidzjan naar Zweden te reizen om de prijs in ontvangst te nemen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ismayilova is in 1997 afgestudeerd in de filosofie aan de Staatsuniversiteit van Bakoe. Daarna heeft tien jaar gewerkt als journalist voor verschillende locale en internationale media. Ze schreef voor de kranten Zerkalo en de Caspian Business News en werkte bij de Azerbeidzjaanse editie van de Voice of America.

Ismayilova leidde de Azerbeidzjaanse Radio Free Europe/Radio Liberty van 2008 to 2010, waarna ze haar werk voortzette als een reporter bij deze radiostations.

In het begin van 2010, zorgden een aantal van haar artikelen die gingen over de corruptie op regeringsniveau voor veel ophef, omdat ze de huidige President Ilham Aliyev, zijn vrouw Mehriban Aliyeva en hun kinderen expliciet noemde om hun deelname in de corruptie. De regering heeft nooit een reactie uitgevaardigd op deze rapportages. Twee van deze artikelen zijn door Radio Free Europe/Radio Liberty benoemd tot de beste onderzoeksrapportages van 2010/2011.

De Azerbeidzjaanse media wordt strikt gecontroleerd door de regering, dus dit soort onderzoeksjournalistiek is hoogst ongebruikelijk.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://www.icij.org/journalists/khadija-ismayilova/
  2. (no) Azerbaijan arrests one more critical voice, Khadija Ismayilova. Geraadpleegd op 19 mei 2018.
  3. (en) Leading journalist jailed in Azerbaijan. BBC News (1 september 2015). Geraadpleegd op 19 mei 2018.
  4. (en) Shaun Walker, Investigative journalist Khadija Ismayilova freed in Azerbaijan. the Guardian (25 mei 2016). Geraadpleegd op 19 mei 2018.
  5. (en) BBC 100 Women 2016: Who is on the list?. BBC News (21 november 2016). Geraadpleegd op 19 mei 2018.
  6. (en) Khadija Ismayilova | The Right Livelihood Award. www.rightlivelihoodaward.org. Geraadpleegd op 19 mei 2018.


Categorie:Mensenrechtenactivist Categorie:Azerbeidzjaans activist Categorie:Journalist