Gebruiker:Smoortje/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het "materialenpaspoort" (ook wel circularity passport, Cradle-to-Cradle Passport en Material Passport genoemd) is een overzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken in een product of bouwconstructie.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

In lijn met een van de acht millenniumdoelstellingen van de [Verenigde Naties] ‘de bescherming van een duurzaam leefmilieu’[1] is dit een manier om de groei van de afvalberg in te dammen en uitputting van grondstoffen te voorkomen door hergebruik en recycling van materialen te stimuleren. Het materialenpaspoort draagt daarmee bij aan de kringloopeconomie (ook wel circulaire economie genoemd).

Toepasbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het materialenpaspoort kan worden toegepast voor elk product en elke constructie, op zowel product-, component- als materiaalniveau. Vanzelfsprekend moet het paspoort worden geactualiseerd na elke reparatie, renovatie of verbouwing van een product. Het stimuleert een zorgvuldiger afweging van te gebruiken materialen, daar deze immers zichtbaar zijn en blijven. Waar het gaat om het slopen van producten of gebouwen, kan op basis van het overzicht efficiënter worden gedemonteerd en het vergemakkelijkt elk waarderingsproces.

Initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2012 zijn er binnen Europa meerdere oproepen en initiatieven voor het uitgeven van een materialenpaspoort, waaronder:

  • Madaster Foundation[2], een initiatief dat inmiddels wordt ondersteund door partijen in de bouwsector, waaronder Redevko, VolkerWessels, ABN AMRO, Alliander, Imd raadgevende Ingenieurs en Schiphol Real Estate.
  • BAMB 2020[3]: Buildings as Material Banks, een door de EU ondersteund project waarbinnen 16 partijen hun krachten bundelen (universiteiten, bouwsector, IT bedrijven, consultants en beleidsmakers). Partners zijn: Brussels Environment, EPEA Nederland, Vrije Universiteit Brussel, BRE, ZUYD Hogeschool, IBM, SundaHus, Ronneby Kommun, Technical University of Munich, Universiteit Twente, Universidade do Minho, Sarajevo Green Design Foundation, Drees & Sommer, VITO, BAM Construct UK, Aurubis.
  • Maersk Line[4]is gestart met een Cradle-to-Cradle Passport’ om onderdelen en materialen beter te kunnen recyclen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Milieu Categorie:Duurzaamheid