Gebruiker:Sylhouet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op de gebruikerspagina van Sylhouet
Wapen Lieshout 1817.jpg
Deze gebruiker woont in Lieshout
Lyeshout.jpg
Deze gebruiker weet veel van de geschiedenis van zijn woonplaats
Wikipedia-logo.png
Deze gebruiker is actief op Wikipedia sinds 2011
Crystal Clear action filefind.png
Deze gebruiker volgt alles over Lieshout op de/en/fr/it/nl.Wikipedia
Reviewer's Award nl.png
Deze gebruiker draagt bij aan het reviewen van artikelen
Wien Wappen Kagran.png
Deze gebruiker helpt bij vandalismebestrijding
Edit-find-replace.svg
Deze gebruiker is bij tijd en wijle een Random Page Patroller

In 2011 ben ik, aanvankelijk onder de naam LCPP37, actief geworden op Wikipedia. Mijn doel was allereerst om de geschiedenis van Lieshout en andere wetenswaardigheden over het dorp met behulp van Wikipedia toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Nu dit voor een groot deel gerealiseerd is, draag ik regelmatig bij aan het reviewen van artikelen. Daarnaast ga ik als ik er tijd voor heb naar Willekeurige pagina, klik de opdoemende beestjes, plantjes en plaatsjes weg tot er een lemma van meer dan twee alinea's verschijnt en toets dat aan de conventies van Wikipedia. En wanneer ik zie dat de achterstand bij het controleren van anonieme bijdragen te veel oploopt, help ik bij vandalismebestrijding. Als me dat nodig lijkt bewerk ik artikelen die ik daarbij tegenkom. Af en toe schrijf ik een nieuw lemma.

Antivandalisme-ster.png

De antivandalisme-ster is aan mij uitgereikt door Trijnsteloverleg 9 aug 2013 17:23 (CEST) :
'Als dank voor jouw hulp bij de vandalismebestrijding, m.n. op de controlelijst.'

Barnstar-butterfly.png

De samenwerkingsster is me toegekend door heinGlas z3.pngnlein'' 29 apr 2015 20:23 (CEST) :
'Voor alle energie die je tijdens de Review in het artikel over de bultrug hebt gestoken!'

Star full.svg

De buitengewone-verdienstenster kreeg ik van Joep (Let's Talk?!) 3 mei 2016 20:52 (CEST):
'Voor een uitzonderlijke inspanning om de kwaliteit van wikipedia te verbeteren.'

Barnstar-butterfly.png

De tweede samenwerkingsster werd me toegestuurd door Flag of California.svg DimiTalen 29 jan 2018 18:53 (CET) :
'Het is altijd bijzonder fijn samenwerken met jou erbij.'

Gold barnstar 2.png

De jubileumster werd me uitgereikt door een attente heinGlas z3.pngnlein'' 8 okt 2018 17:48 (CEST):
'Verbazend dat ze je zo lang over het hoofd hebben gezien, maar hier alsnog de ster voor vijf zeven jaar waardevolle inzet.'

Thanks mate!

Een boeket bloemen kreeg ik van J.G.G. (overleg) 20 dec 2018 10:43 (CET):
'Voor de fijne samenwerking en vooral voor al je deskundige redactiewerk aan het artikel Westerse esoterie.'

Sylhouet.jpg

Uitgelicht[bewerken]

Stater.jpg
Gouden stater
Fairytale bookmark.png

De geschiedenis van Lieshout begint met de stichting van een Frankisch domein rond 700 in het gebied waar thans in Lieshout de buurtschap 't Hof is gelegen. In de eeuwen daarna komt het domein in het bezit van de abdij van Floreffe en groeit uit tot een heerlijkheid bestaande uit een Hof en acht horigenhoeven. Na de vrede van Münster verkopen de kloosterlingen de hoeven aan de pachters, en de heerlijke rechten aan een adellijke familie die de rechten enkele generaties in bezit houdt en dan verkoopt aan een industrieel. In 1848 vervallen de laatste heerlijke rechten. Begin 20e eeuw ontstaan er bloeiende industriële activiteiten in het van oudsher agrarisch georiënteerde dorp. In 1997 houdt Lieshout op te bestaan als zelfstandige gemeente en wordt deel van de nieuwe gemeente Laarbeek.

Artikel lezen ...
California Clipper 500.jpg
Goudzoeken in Californië

Fairytale bookmark.png

De Californische goldrush was de grootschalige, stormachtige migratie van mensen vanuit de hele wereld naar Californië, die ontstond nadat daar op 24 januari 1848 goud was gevonden. Het nieuws over gemakkelijk te winnen goud leidde tot een stormloop van honderdduizenden mensen uit de hele wereld naar het vindgebied. De reis van de gelukszoekers duurde maanden, was zwaar en kostte velen het leven. Eenmaal in Californië troffen zij een gebied aan waar wetteloosheid heerste, zodat zij zelf hun claimrecht moesten organiseren. Gaandeweg werd het goud moeilijker te winnen en vanaf 1856 waren substantiële investeringen nodig in mijnbouwapparatuur, waardoor alleen grote bedrijven de mijnbouw konden voortzetten en de toestroom van gelukszoekers opdroogde.

Artikel lezen ...
James Lick.gif
James Lick
Fairytale bookmark.png

James Lick (Stumpstown, nu Fredericksburg, 25 augustus 1796San Francisco, 1 oktober 1876) was een Amerikaans pianobouwer, vastgoedmagnaat, hovenier en filantroop. Lick begon zijn carrière als pianobouwer in New York. Na een jaar emigreerde hij naar Zuid-Amerika waar hij met zijn pianowerkplaats in een periode van 27 jaar een klein vermogen opbouwde. Op zijn 51ste keerde hij terug naar de Verenigde Staten en vestigde zich in Californië. Hij belegde zijn geld in vastgoed dat door de Californische goldrush zo in waarde steeg dat hij de rijkste man van Californië werd. Hij droeg het beheer van zijn vastgoed over aan een agent en trok zich terug op zijn landerijen om zich te wijden aan tuinbouw. Lick overleed op 80-jarige leeftijd. Hij vermaakte zijn vermogen grotendeels aan liefdadige, patriottische en wetenschappelijke projecten. Het belangrijkste daarvan was de oprichting van een sterrenwacht die de naam Lick Observatory kreeg.

Artikel lezen ...
1. schenkkan.jpg
Schenkkan uit 1595

De Plashoeve te Lieshout is gesticht omstreeks het jaar 1050 als ontginningsboerderij in het domein Lieshout. De bewoners van de Plashoeve zijn bekend vanaf 1628. Velen van hen bekleedden bestuursfuncties in de heerlijkheid Lieshout. In 1698 is de hoeve verkocht aan de toenmalige pachter. De Plashoeve bleef zeven generaties in het bezit van zijn familie. De huidige boerderij is omstreeks 1750 gebouwd als langgevelboerderij. In 1868 is de Plashoeve op een openbare verkoping verkocht aan een familie die de hoeve vier generaties in bezit hield. In 1970 is de hoeve opnieuw verkocht, de nieuwe eigenaar restaureerde de boerderij en verkreeg in 1975 voor de Plashoeve de monumentenstatus.

Artikel lezen ...Artikelen

Artikelen door Sylhouet aangemaakt


Artikelen betreffende Lieshout

Artikelen over buurtschappen in Laarbeek (buiten Lieshout)

Ondersteunende artikelen


Overige artikelen


Artikelen door Sylhouet herschreven of substantieel aangevuldFoto's

Foto's door Sylhouet geüpload