Gebruiker:Toon vincken/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stijn Helsen
Toon vincken/Kladblok
Geboren 1972, Hasselt,
Nationaliteit Vlag van België België
Opleiding Instituto Marangoni
Beroep Modeontwerper
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Stijn Helsen (Hasselt, 1972) is een Belgisch (Vlaams) modeontwerper en designer.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

STIJN ROBERT HELSEN ( Hasselt,15 maart 1972) Is een Belgische modeontwerper, costume designer en meubel ontwerper. Hij is derde generatie kleermaker en voormalig Voorzitter van het Hasseltse Modemuseum.

  1. Opleiding
  2. Persoonlijk
  3. Werk
  4. Beddencollectie
  5. Olympische Spelen
  6. Bekende klanten

OPLEIDING[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn Helsen studeerde handelsschool in Hasselt en Luik, kleermakersschool in Luik, en fashion school in Milaan in het beroemde Instituto Marangoni, waar hij naast design ook kunstgeschiedenis volgde en Frans en Italiaans leerde.

PERSOONLIJK[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn Helsen komt uit een Limburgse kleermakers- en modefamilie. Zijn grootvader Albert Helsen starte de eerste Helsen kleermakerij in Borgloon, België. Zijn vader Roland Helsen verhuisde in 1967 naar Hasselt waar hij Helsen Tailors startte, een brits ogende herenwinkel. Stijn is de jongste van drie zonen en heeft een jongere zus. Van jongsafaan werken ze allemaal samen in de mode, waar ze na Helsen Tailors een dameszaak opstarten Helsen Ladies, en Stijn's eerste Conceptstore opende.

WERK[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn startte op 20-jarige leeftijd zijn eerste kostuumlijn (Stijn Helsen Bespoke Suits) die hij internationaal verdeelde via modebeurzen in Parijs en Firenze.

Vivienne Weswood / London Atelier[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte naast zijn eigen collecties 3 jaar als assistent-designer voor modeontwerpster Vivienne Westwood in Londen waar hij kleding drapeerde op bustes en partronen tekende.

Joseph / Londen[bewerken | brontekst bewerken]

In diezelfde periode vroeg fashion retailer Joseph om een exclusieve kostuumcollectie te ontwerpen onder het Joseph label, en kocht Joseph Stijn’s eigen collectie in voor zijn verschillende multibrand winkels. Al snel kreeg hij privé maatorders via de Joseph-winkels voor klanten als Elton John, Rod Steward en anderen. Ook ontdekte de Onward Kashijama Group uit Japan de Stijn Helsen Suit Collection en werden zij distrubuteur van Stijn's collecties voor Japan.

Opening Helsen Ladies[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn keerde terug naar Hasselt na zijn freelance werk bij Vivienne Westwood, waar hij samen met zijn jongere zus Liesbeth Helsen de Helsen Ladies winkel opende.

Valentino / Rome[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn volgende project zou het meeste indruk op hem maken wanneer hij aangesteld werd om samen met Stephen Fairchild de Valentino herencollecties Fashionshows en licenties te ontwerpen en op te volgen. Naast deze opdracht vroegen Mr. Valentino en zijn businesspartner Giancarlo Giametti Stijn om een Valentino Boutique collectie te creëren voor hun eigen winkels. Door Stijn’s retailervaring maakte hij een collectie die volledig met de hand werd gemaakt in Napoli, kostuums werden gemaakt bij Isaia waar ook de hemdencollecties van Borelli werden gemaakt.

Parijs / PR Office[bewerken | brontekst bewerken]

Na een periode van 4 jaar besliste Stijn om zich meer toe te leggen op zijn eigen collecties en huurde hij de befaamde persagent Kuki de Salvertes uit Parijs in.

Fashion Stylist[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte samen gedurende 2 jaar als fashion stylist voor Michel Comte (topfotograaf voor Vogue & Vanity Fair). Zo fotografeerden ze samen de eerste film van Guy Ritchie en Madonna (Swept Away). Ook stijlde Stijn Michael Schumacher tijdens een fotoshoot op een zwitserse gletsjer.

Opening Stijn Helsen Conceptstore[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn keerde terug naar Hasselt waar hij samen met zijn broers Frank en Bert de derde Helsen-winkel opent : Stijn Helsen Conceptstore.

Spiderman & Pirates of the Caribbean / Los Angeles[bewerken | brontekst bewerken]

Naast mode koestert Stijn een liefde voor films. Stijn werd benaderd door een Engelse talent scout voor zijn skills als tailor en ontwerper. J.D.Ridge uit Los Angeles wou hem inhuren voor een groots filmproject en het ontwerpen van de kostuums hiervoor. Het was niet lang na 9-11 dat Stijn verhuisde naar Los Angeles waar hij naast de outfits voor Spiderman ook de kostuums voor de kaskraker Pirates Of The Caribbean mocht ontwerpen (Johnny Depp, Orlando Bloom en Goeffrey Rush). Zo kregen ze de indrukwekkende piratenkostuums aangemeten en op maat gemaakt. Stijn’s laatste project in die periode zou de film Seabiscuit worden met Jeff Bridges en Tobey Maguire alvorens hij terugkeerde naar Europa. Na deze periode gaat Stijn zich meer focussen op het aanbieden van een traveling tailor service aan een internationaal clienteel door privé fittings te doen in Los Angeles in het bekende Chateau Marmont hotel tijdens de Oscars en in het "W"-Hotel in Miami tijdens de Art Basel kunstbeurs.

Stijn Helsen Outlet Store / Maasmechelen Village[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn Helsen collectie opent in 2011 zijn eerste outletstore in Maasmechelen Village.

BEDDENCOLLECTIE[bewerken | brontekst bewerken]

Naast modecollecties creëerde Stijn samen met de Veldeman Group een eerste beddencollectie (Stijn Helsen Rooms), een luxueuze collectie met hotelsferen in Stijn’s gekende kostuumstoffen, zoals pinstripes en prince de galles in funky kleuren. Hij haalde de eeste prijs van Design Brussel met deze collectie en richtte onder andere de kamers in van hotel Carbon in Genk en het Hassotel in Hasselt.

OLYMPISCHE SPELEN[bewerken | brontekst bewerken]

Het Belgisch Olympisch team meer dan 300 personen (atleten en hun begeleiders) werden opgemeten en droegen een Stijn Helsen creatie tijdens de officiële opening in Londen.

BEKENDE VIP KLANTEN[bewerken | brontekst bewerken]

Stijn kleedt doorheen zijn ganse carrière veel bekende personen. Zo kleedt hij regelmatig mensen van het Belgische koningshuis, maar ook Amerikaanse acteurs, zangers en filmsterren maken deel uit van zijn vaste clienteel : Orland Bloom, Guy Ritchie, Michel Comte, Lenny Kravitz, Robbie Williams, Seal en vele anderen. De mooiste order van VIP-klanten kwam er van de The Jackson Family die speciaal naar de Conceptstore in Hasselt kwamen na sluitingstijd en een order van meer dan 130 maatpakken en mantels plaatste en vandaag nog elk seizoen bestellingen plaatsen.

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website Stijn Helsen
Stijn Helsen beddencollectie
Perssite Stijn Helsen