Gebruiker:Vacio/Portaal Artsach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Portaal
Artsach
De hoofdstad Sjoesji, begin 20e eeuw Karabachse man en vrouw in traditionele kledij Azeri meisje in Sjoesji, begin 20e eeuw
bewerk 

Portaal Nagorno Karabach / Artsach

Wapenschild van Nagorno Karabach
Wapenschild van Nagorno Karabach

Nagorno Karabach is een klein berggebied in de Zuidelijke Kaukasus. In de laatste twintig jaren is zij vooral bekend geworden als een conflictgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan. Maar Nagorno Karabach is ook een land met een waardevolle cultuurgeschiedenis, die nog weinig gekend is. Het doel van dit portaal is om alle artikelen die te maken hebben met Nagorno Karabach op een overzichtelijke manier weer te geven. Er zijn ook nog veel artikelen, die nog gemaakt of verbeterd moeten worden. Iedereen is welkom om hier aan zijn of haar bijdrage te leveren.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Sjoesji voor haar verwoesting in 1920
Sjoesji voor haar verwoesting in 1920

Sjoesji is een vestingstad in Nagorno Karabach, gevestigd op een rots van ca. 1600 m hoogte, en ligt nu deels in ruïnen. Tot 1920 was het de hoofdstad van Nagorno Karabach. Indertijd woonden er ongeveer evenveel Azeri's, als Armeniërs. De vestingstad was bekend om haar muzikanten, literatuur, tentoonstellingen, architectuur, parken, kathedralen en moskeeën. Maar de stad is ook bekend vanwege haar beroerde geschiedenis. Een hoofddoel tijdens de Russisch-Iraanse oorlogen (1804-1828), bezetting door de Ottomaanse Turken in 1918, vervolgens door de Britten, en in 1919-1920 werd het de plaats van een bittere rivaliteit tussen de Volksregering van Karabach en de Azerbeidzjaanse gouverneur-generaal Khosrov Sultanov, die aan de strijd van de prinsen van Karabach tegen Ibrahim Khan in de 18e eeuw deed herinneren... lees verder >>>

overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand april


Jerits Mankantsklooster, gebouwd rond 1691.
Jerits Mankantsklooster, gebouwd rond 1691.
overzicht bewerk 

Citaat van de maand

Met Gods wil, ik Aspha, dochter van de grote vorst Tarsaitsj Orbelian en de vorstin Mina, en gemalin van de kundige en grootse vorst Grigor, zoon van de grote vorst Hasan, de heer van Aguank; [Ik Aspha] richtte deze kruis op en bouwde deze brug als gedenkteken voor [mijn] ziel, van het verleden voor heden en voor de toekomst.
De inscriptie van Ashpa Orbelian (13e eeuw) bij een oude brug op Tartar, dicht bij de kloosters Chatravank en Dadivank.

overzicht bewerk 

Help mee!

Gewenste artikelen

Historische plaatsen: Duetakan (of Guetakan/Gyutakan/Gjoeatakan) - Majrakaghak (Մայրաքաղաք = Hoofdstad?) - Tsor (of Sor (Azerbeidzjan); en), Parrisos (plaats en rijk; of Parisos - rijk ook: Gardman-Parissos/Gardman-Chatsjen) - Gardman (stad) (bestaat die wel?) - Haterk (=>Aterk; en|ru), Togh (Տող; [1] [2]), Avetaranots (=>Çanaqçı (Xocalı); en; [3]).

Vestingen: Handaberd ([4] - evt. als Fort Handaberd - ook klooster), Jraberd ([5]), Ktisj (of Gtisj/Gtsjavank; [6]), Katsjaghak (Կաչաղակ), Gorroz (of Goroz/Ghorozoe), Akana, Havkachaghats, Hakarakaberd, Askeran ([7]).

Kloosters: Amaras (en), Chatravank, Kataro, Gtitsj (en), Sint Hakobos, Horeka, Jerits Mankants (en), Sint Pandalion, Sint Vertalers, Varaga, Tsitsernavank (en).


Patroonheiligen: Sint Grigoris, Sint Elisa (Jegisje), Sint Dadi, 3873 Martelaren van Diezapayt

Dynasties: Arransjahik, Mihranian (en), Sevordi's, Dophian (hy), Melik-Beglarian, Melik-Israelian, Melik-Jeganian, Melik-Sjahnazarian.

Vorstendommen: Parrisos, Dizak (en), Giulistan, Jraberd, Varanada.

Vorsten en vorstinnen: Vache II, Sahak Sevada, Sahl Smbatian (en|hy), Jesai Abu Musse (en), Jalal I (hy), Dophy van Tsar, Grigor de GoedeAspha Orbelian (hy), Arzoe van Haterk, Gayaneh van Varanda.

Bekende personen: Movses Kalankatvatsi (en), Kirakos Gandzaketsi (en), Hovhannes Tsaretsi, Isreal Ori (en), Joseph Emin (en), Movses Bagramian (en|hy), Jessai Hasan-Jalalian (hy), Avan Juzbasji, Valerian Madatov (en), Balthasar Metropool, Hovseph Artsachetsi, Arakel Babachanian (en), Ghazaros Aghayan (en), Moeratsan (en), Daniel Phirumian (en), Jeghisje Ischanian (en), Harutyun Thumian.


Politiek: Karabachs Congres, Volksregering van Karabach, Politiek en overheid (en), Economie van Nagorno-Karabach (en). .

Natuur: Mrravgebergte, Tartar, Karkar, Chatsjen.

Demografie: Karabachs dialect.


(↓voeg toe)
De karabachse generaal Valerian Madatov.
De karabachse generaal Valerian Madatov.

Nieuwe artikelen Dizak (maart)


(↓voeg toe)
overzicht bewerk 

In het nieuws

2011


Oudere berichten >>>
overzicht bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...?

  • …over het Karabachse dialect vermeld wordt bij de 7e eeuwse grammaticus Stepanos Syunetsi?
  • ...de boom Tinjery in Nagorno-Karabach meer dan 2000 jaat oud is?
  • Sjoesja in de 19e eeuw ook wel 'Klein Parijs' werd genoemd?
  • ...het historische Nagorno-Karabach (Artsach) 12 gewesten had?
(↓voeg toe)
overzicht bewerk 

Geschiedenis

Koninkrijk Armenië onder de dynastie Arsjakoeni.
Koninkrijk Armenië onder de dynastie Arsjakoeni.

Oudheid


Middeleeuwen




Nieuwe tijd


Moderne tijd


Eigentijdse geschiedenis