Gebruiker:Xibalba/Kladblok/Portaal:Colombia/Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 Inicio    Ayuda!    Discusión  
Portaal Colombia - Bergen
Colombia is gelegen in het noordelijkste deel van de Andes, het langste gebergte ter wereld. De Andes splitst zich in noordelijke richting ongeveer vanaf de grens met Ecuador in drie bergketens (cordilleras); van west naar oost; Occidental, Central en Oriental. De bergketens zijn het gevolg van regionaal oostwaartse compressie gecombineerd met complexe plaatbewegingen van de Caribische, Pacifische en Cocosplaat die tectonische invloed op de Zuid-Amerikaanse plaat uitoefen(d)en.


Met de subductie van de Pacifische plaat onder de Zuid-Amerikaanse (waar de Andes uit is ontstaan), vindt en vond in heel westelijk Zuid-Amerika vulkanisme plaats. De ontstane vulkanen zijn het gevolg van de opsmelting van gesteente en vormen vooral stratovulkanen van andesitisch stollingsgesteente over de Andes van Colombia tot Chili. Het Colombiaanse deel van de Ring van Vuur bestaat uit een aantal (semi-)actieve vulkanen, met de Nevado del Ruiz als meest aansprekende voorbeeld. Bij een grote uitbarsting op 13 november 1985 werd het dorp Armero volledig van de kaart geveegd door met name de gevaarlijke lahars (modderstromen) die bij de uitbarsting in het regenachtige gebied ontstonden. 21.000 mensen kwamen om bij deze natuurramp.

Opmerkelijk genoeg bevinden de hoogste bergen van Colombia zich niet in de Andes, maar vormen zij een dubbelpiek in de Sierra Nevada de Santa Marta, het hoogste kustgebergte ter wereld. De toppen van 5780 meter hoog liggen slechts 42 kilometer van de Caribische Zee. De Pico Cristobal Colón wordt beschouwd als de hoogste berg van Colombia. Zijn tweelingbroertje is de Pico Simón Bolívar.

Zie verder:

Bergen Vruchten Geschiedenis Vrouwen Muziek Sport Steden/feria’s Natuurschoon

De Pico Cristóbal Colón is de hoogste berg van Colombia en de op vier na meest prominente ter wereld. Tezamen met de Pico Simón Bolívar is de berg gelegen in de Sierra Nevada de Santa Marta. De Pico Cristóbal Colón, genoemd naar Christoffel Columbus, is de hoogste berg die zo dicht bij de zee ligt. De berg bereikt een hoogte van 5780 meter en de top ligt slechts 42 kilometer van de Caribische Zee. De berg vormt in feite een tweeling met de Pico Simón Bolívar, daar zij beide een hoogte van rond de 5775 meter hebben. In de meeste internationale bronnen wordt de Pico Cristóbal Colón met 5780 meter de hoogste berg van Colombia genoemd.

De Pico Simón Bolívar is de op een na hoogste berg van Colombia en samen met de Pico Cristóbal Colón de op vier na meest prominente berg ter wereld. De berg ligt in de Sierra Nevada de Santa Marta. De besneeuwde berg, genoemd naar de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar, bereikt een hoogte van 5775 meter en de top ligt slechts 42 kilometer van de Caribische Zee. De berg vormt in feite een tweeling met de Pico Cristóbal Colón, daar zij beide een hoogte van rond de 5775 meter hebben. In de meeste internationale bronnen wordt de Pico Cristóbal Colón met 5780 meter de hoogste berg van Colombia genoemd.

De Nevado Pan de Azúcar (Spaans voor "besneeuwde suikerbroodberg") is een besneeuwde berg gelegen in het Colombiaanse departement Boyacá. De berg is 5120 meter hoog.

De Monserrate is een van de bekendste toppen rondom de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Met de Cerro de Guadalupe vormt de berg van 3260 meter hoogte de oostelijke grens van La Candelaria, het historische centrum van de stad. Op de top van de in de Cordillera Oriental gelegen berg (cerro betekent eigenlijk "heuvel") staat naast een uitzichtpunt met vergezichten over de hele stad een klooster.

De Nevado del Tolima is een actieve maar stabiele vulkaan gelegen in het Colombiaanse departement Tolima, vlak bij de stad Ibagué. De stratovulkaan is 5216 meter hoog.

De berg wordt bedekt door een gletsjer die ongeveer 2,3 km2 in omvang is en een geschat volume ijs van 69 miljoen m2 bevat. De meest populaire beklimming vindt plaats vanuit de stad Ibagué. De steile top van de Tolima contrasteert met de vlakkere iets meer naar het noorden gelegen Nevado del Ruiz. Verondersteld wordt dat de andesitisch-dacitische vulkaan zich in de laatste 40.000 jaar (Pleistoceen) gevormd heeft. De top bestaat uit holocene lavakoepels, omringd door bloklava en pyroclastische afzettingen. De laatste grootste uitbarsting vond vermoedelijk zo'n 3600 jaar geleden plaats. In de 19e en 20e eeuw zijn enkele kleinere uitbarstingen waargenomen.

In het gebied waar de vulkaan zich bevindt, worden thermale bronnen aangetroffen. De temperaturen van deze warme baden schommelen tussen de 52 °C (Don Camilo) en 24 °C (Aquilino).

De Puracé is een van de meest actieve vulkanen van Colombia en is gelegen in het Colombiaanse departement Cauca, op ongeveer 52 kilometer ten zuidoosten van de stad Popayán. De stratovulkaan is 4646 meter hoog.

De top van de berg wordt gevormd door een kegel waarvan de zijden een helling van ongeveer 30° vormen. Hierdoor ontstaat een interne en een externe krater van respectievelijk 500 en 900 meter doorsnede. De vulkanische activiteit, in de vorm van fumaroles vindt plaats in de interne krater, met een extern veld van fumaroles op de noordwestelijke flank van de vulkaan. De Puracé ligt vlakbij de Sotará en is de jongste van de twee vulkanen.

De Sotará, ook bekend als Cerro Azafatudo, is een stratovulkaan gelegen in de gemeente Sotará, in het departement Cauca in het zuiden van Colombia. De berg, die 's winters dikwijls met sneeuw bedekt is, ligt ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van de stad Popayán en ten zuidwesten van de vulkaan Puracé. De hoogte is 4580 meter boven zeeniveau en de vulkaan bestaat uit drie caldera's, van 4,5 ; 2,5 en 1 kilometer doorsnede, wat de top een onregelmatige vormt geeft. Hoewel er in de menselijke geschiedenis geen uitbarstingen bekend zijn, kent de vulkaan wel veel fumaroles en thermische activiteit. In juni 2012 waren er tekenen van aanstaande uitbarstingen in de vorm van aardbevingen.

De Nevado de Santa Isabel is een slapende vulkaan gelegen op de grens van de Colombiaanse departementen Tolima, Caldas en Risaralda. De schildvulkaan is 4950 meter hoog en ligt ten noordoosten van de Nevado del Tolima en ten zuidwesten van de Nevado del Ruiz.

De berg wordt bedekt door een gletsjer en de top bestaat uit drie holocene lavakoepels. De laatste grootste uitbarsting vond vermoedelijk ongeveer 850 voor Christus plaats. In de historische tijd zijn geen uitbarstingen waargenomen.

De beklimming van de besneeuwde berg is relatief eenvoudig en vereist weinig technische ervaring. De eenvoudigste route begint in Santa Rosa de Cabal. Een alternatieve route loopt via El Cedral, in Pereira, door een mistig bos, de vallei met frailejones en langs de Laguna del Otún.

De Cumbal is een actieve stratovulkaan gelegen in het departement Nariño in het zuiden van Colombia. De vulkaan ligt vlak bij de grens met Ecuador ten westen van het dorp Cumbal, ongeveer 79 kilometer ten zuidwesten van de stad Pasto. De berg is zowel de hoogste van zuidelijk Colombia als de meest zuidelijke actieve vulkaan. Het uit andesitisch-dacitisch stollingsgesteente bestaande vulkanisch complex strekt zich uit in noordoost-zuidwestelijke richting, veroorzaakt door de gedeeltelijke overlapping van twee kegels; de Mundo Nuevo met een krater van 200 meter doorsnede en de Plazuela met een diameter van 600 meter. De enige twee historische uitbarstingen vonden plaats in 1877 en 1926. Op 10 juli 2012 werd de status van de vulkaan echter van "groen" naar "geel" opgeschroeft, vanwege gemeten activiteit van de Cumbal. In het verleden werd met behulp van mijnbouw zwavel gewonnen uit de fumaroles van de vulkaan, waarbij ook het ijs werd verzameld en verkocht op de markt van Ipiales.

De Cerro de Guadalupe is een van de bekendste toppen rondom de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Met de Monserrate vormt de berg van 3260 meter hoogte de oostelijke grens van La Candelaria, het historische centrum van de stad. Op de top van de in de Cordillera Oriental gelegen berg (cerro betekent eigenlijk "heuvel") staat naast een uitzichtpunt met vergezichten over de hele stad een 15 meter hoog standbeeld uit 1946 en een kleine kluizenarij gewijd aan de beschermheilige van Latijns-Amerika, de Maagd van Guadalupe.

De Nevado del Ruiz is een 5321 meter hoge stratovulkaan gelegen in het departement Caldas, Colombia. Het is de meest noordelijk gelegen vulkaan van de Andean Volcanic Belt, en ligt ten westen van Manizales, met de stad Armero in de vallei eronder. Op 13 november 1985 produceerde een grote uitbarsting lahars die heel Armero bedekten en ongeveer 23.000 mensen het leven kostten. De uitbarsting kostte Colombia 7,7 miljard dollar, ongeveer 20% van het Bruto Nationaal Product van het land. De Nevado del Ruiz werd gevormd door subductie van de oceanische Nazcaplaat onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat. Stratovulkanen in de Andes zijn voor het merendeel pliniaans, en Nevado del Ruiz is daarop geen uitzondering. In de twee steden rondom de vulkaan heeft de Nevado del Ruiz de bijnaam "de Slapende Leeuw".

El Totumo, is een moddervulkaan gelegen nabij de Caribische stad Cartagena (departement Atlántico) in het noorden van Colombia. De moddervulkaan van 15 meter hoog is te bereiken door middel van een houten trap. De krater van het heuveltje zou ongeveer 1500 meter diep moeten zijn. Maandelijks trekt de moddervulkaan meer dan 2000 bezoekers. De modder van de vulkaan, waarin gebaad kan worden, bestaat voor 46,42% uit water, 37,92% uit silicium, 9,31% aluminium, 13,11% magnesium, 15% uit natriumchloride, 9,3% calcium, 6,74% zwavel en 1,7% ijzer.

Portaal:Colombia Portaal:Aardwetenschappen