Gebruiker:Zanaq/Nike Air Max

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nike Air Max Classic, de best verkochte Air max Schoen.
Versleten Nike Air Max

De Nike Air Max is een sportschoen van het bedrijf Nike. Het model is in 1987 geïntroduceerd, als prototype met de Air Maxtechnologie. Nike Air Max schoenen hebben een luchtkussen in de hak, dat bij de meeste modellen aan de zijkant zichtbaar is door een strip van doorzichtige kunststof.

Geschiedenis van Air Max[bewerken | brontekst bewerken]

 • Air Max I 1987
 • Air Max II 1988
 • Air Max Light 1989
 • Air Max III (bekend als Air Max 90) 1990
 • Air Max IV (bekend als Air Max Classic BW) 1991
 • Air Max ST 1992
 • Air Max 270 1993
 • 1994 versie
 • Air Total Max (bekend als Air Max 95) 1995
 • 1997 versie
 • Air Max Plus (bekend als Air Max TN of wel "Nike TN") 1998
 • 2003 versie
 • Air Max 360 2006.

Het model uit 1993 is het eerste model dat volledig doorzichtige Air-units in de hak heeft en aan de zijkanten van de schoen. In 1995 volgde een model uit dat behalve de zichtbare Air-unit in de hak ook een Air-unit aan de voorkant van de zool heeft. Tenslotte kwam in 1997 het model uit dat een volledig zichtbare Air-unit had over de hele zool.

De Air Max range werd een groot succes over de gehele wereld, In Nederland en België werd de Air Max een groot succes door gabbers die ontdekten dat Air Max schoenen prima geschikt zijn om op te hakken, waar de Air Max dan ook veel voor wordt gebruikt.[bron?] De Air Max Classic is nog steeds zeer populair onder (ex-)gabbers en wordt daarom nog steeds veel gedragen. Dit model van Nike wordt zelfs in een rap nummer Het land van... van Lange Frans & Baas B genoemd, en ook de Nederlandse hiphop formatie Opgezwolle heeft het in meerdere nummers over deze schoenen. Het model zal het straatbeeld van Nederland en België niet snel verlaten.

De Air Max schoenen zijn altijd high-tech geweest; er wordt de nieuwste technologie voor gebruikt.[bron?] De schoenen zijn ontwikkeld voor het hardlopen, en daar worden ze nog steeds voor gebruikt. Het is een schoen die goed te gebruiken is voor diverse sporten en als vrijetijdsschoen. Alle modellen zijn erg populair en zijn inmiddels in vele kleuren uitgebracht. Ook worden de oude modellen opnieuw uitgebracht voor de fans.

Nike Air Max Classic BW[bewerken | brontekst bewerken]

De Nike Air Max Classics werden geïntroduceerd in 1991. Nike begon in 2001/2002 met hoge regelmaat nieuwe Classic modellen te introduceren. Er zijn inmiddels ontelbare kleurencombinaties uitgekomen van de Nike Air Max Classic BW.

De BW (aka bee-dub), onderdeel van de naam van de schoen, staat voor "Big Window." Intertijd had de Nike Air Max Classic BW de grootste luchtunit, en ontleende deze schoen daar zijn naam aan. De schoen had een erg comfortabele middenzool die erg doet denken aan de Air Max 90. Door de grote luchtunit onderin de zool van de schoen is deze schoen erg in trek in de basketbal-scene.

De Nike Air Max BW is als eerste uitgekomen met een "Mesh" (nylon) bovenkant bij de punt. Dit maakte de schoen licht in gewicht, en het liet veel lucht bij de voeten, wat ideaal voor hardlopers was. Maar de grootste fans van de Nike Air Max Classic BW waren niet de hardlopers, en omdat Nike zich op de markt van het Verenigd Koninkrijk had gericht waar het vaak regent, bracht Nike steeds meer versies uit met een leren bovenkant die beter beschermde tegen natte voeten.

De Nike Air Max Classic is nooit op de Amerikaanse markt gebracht; alleen in enkele outlet stores en import-shops waren deze verkrijgbaar. In Amerika staat de Nike Air Max Classic bekend (als ze hem al kennen) als een zeer exclusieve sneaker.

Nike Air Max 1[bewerken | brontekst bewerken]

De Nike Air Max One (ook wel bekend als de Air Max 87) is ontworpen om een hardloper de beste demping te geven bij het neerkomen van zijn voet. Door de "Air" die in deze sportschoen verwerkt is, wordt je stap extra gedempt. Zo kom je zachter aan op de grond en hebben je voeten en enkels het minder zwaar te verduren.

Deze techniek was al eerder toegepast in onder andere de 'Air Force One', maar het vernieuwende van dit model was dat er nu een raampje (air window) was toegevoegd. Mede dankzij deze toevoeging is de Nike Air Max 1 vandaag de dag nog steeds een gewilde sneaker. Niet per se voor het hardlopen, maar meer als een casual schoen.

Doordat Nike dit model steeds weer in andere kleuren en materialen uitbrengt, houdt Nike de hype hoog. Ook dankzij samenwerkingen met andere merken/personen blijft de schoen populair. Zo heeft Nike ooit ook samengewerkt met Pieter 'Parra' Janssen (grafisch ontwerper en tevens oprichter van Rockwell Clothing) voor een speciale editie van de schoen die Amsterdam "uitstraalt". Janssen wilde in eerste instantie geen kleurenschema ("colorway") voor dit model ontwerpen. Hij wilde liever een ander Nike Air model, zoals de 'Air Stab' en de 'Air Structure Triax '91'. Nike ging hier niet mee akkoord, mede doordat het laatstgenoemde model toen nog niet opnieuw uitgebracht was.

Janssen moest het maar op een Air Max 1 uitproberen. Hij ontwierp de schoen in de toenmalige kleuren van de Albert Heijn (oranje, wit en blauw). Toen de "nieuwe" schoen eindelijk klaar was in 2005, veranderde Albert Heijn de kleuren van de winkelketens. Janssen nam de schoen toen uit productie. Er waren toen maar 24 paren geproduceerd, met elk de handtekening van Janssen. Deze zijn nooit in de winkel te koop geweest, maar wel in omloop gebracht.

Later ontwierp Pieter Janssen een nieuw kleurenschema. Nu nogmaals geïnspireerd door Amsterdam, maar met de kleuren van de rosse buurt (bordeaux rood, bruin en lichtblauw). Het 'Amsterdam is King' logo op de hiel kenmerkt de schoen. De binnenzool bevat "artwork" van Parra zelf. De waarde van deze schoen wordt geschat in Amerika op 1000 dollar, in Nederland rond de 600 euro. De Albert Heijn-versie wordt geschat op 4000 dollar en in Nederland op 2000 euro.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Kledingmerk Categorie:Schoeisel