Gedempte Turfhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gedempte Turfhaven
Gedempte Turfhaven met het Gouw en de Nieuwland
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Breed en Veemarkt
Eind Gouw
Postcode 1621
Algemene informatie
Aangelegd in 1508 als vestinggracht
1878-1884 demping
Genoemd naar Voormalige functie als turfhaven
Naam sinds 1878
Bestrating Klinkers

De Gedempte Turfhaven is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straatnaam verwijst naar de voormalige gracht met de naam Turfhaven, een restant van die gracht ligt nog altijd in het verlengde van de straat. Het gedempte gedeelte ontstond als zodanig in 1878. Tot die tijd behoorde ook de straat Onder de Boompjes bij de Turfhaven. Onder de Boompjes ligt aan het restant van de gracht met de naam Turfhaven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige Gedempte Turfhaven ontstond in 1508 als vestinggracht van de stad Hoorn. De gracht liep van de Smerige Horn (nu het Breed) tot aan de Vollerswaal. Na de demping van de gracht, tussen 1878 en 1884, ontstond de naam Gedempte Turfhaven. Tot 1878 droeg de gracht de naam Nieuwe Turfhaven. De eerste turfhaven kreeg de naam Appelhaven, nu het stuk Gedempte Appelhaven.

Tot de demping van de gracht hadden de delen tussen de dwarsstraten eigen namen. Het gedeelte tussen Nieuwe Noord en Ramen had de naam Wortelvesten en het stuk tussen de Ramen en het Gouw had de naam Hoge Bergen. De naam Hoge Bergen verwees naar de hoge stapels turf. Het laatste stukje, tussen het Gouw en de Achterstraat, werd Martelaarsgrachtje genoemd.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Gedempte Turfhaven is een voormalige vestinggracht en volgt daarom niet de rest van het stratenpatroon. De straat loopt daarom niet gelijk aan andere straten, met uitzondering van de Noorderstraat, die de Draafsingel, de huidige vestinggracht, volgt. De Gedempte Turfhaven begint bij de kruising met de Veemarkt, Breed en Nieuwe Noord, loopt dan met een flauwe, brede, bocht langs het Dal in de richting van de Ramen, om daarna naar de Achterstraat en Korte Achterstraat te gaan. In het verlengde van dit kruispunt licht de Onder de Boompjes en de resten van de Turfhaven.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de straat bevinden zich geen rijksmonumenten, wel een aantal gemeentelijke monumenten en een tiental beeldbepalende panden. Indirect bevindt zich wel het rijksmonumentale Sint-Pietershof aan de straat, deze staat officieel aan het Dal, wat een breed stuk is van de Gedempte Turfhaven.

Stolpersteine[bewerken | brontekst bewerken]

Ter hoogte van nummer 7 is een stolpersteine geplaatst, ter herinnering aan de gedeporteerde en omgebrachte Frisia Nora Benima

Zie de categorie Gedempte Turfhaven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.