Gedenkteken Van Houten & Zn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gedenkteken Van Houten & Zn
Gedenkteken Van Houten & Zn
Kunstenaar Toon Dupuis
Jaar 1928
Materiaal Beiers graniet
Locatie hoek Hugo de Grootlaan met / Groeneweg, Weesp
Hoogte 300 cm
Breedte ± 100 cm
Monumentnummer G0670-01
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Gedenkteken Van Houten & Zn is een gemeentelijk monument in de Nederlandse stad Weesp. Het gedenkteken staat op de hoek Hugo de Grootlaan met de G.J. van Houtenlaan/Groeneweg in het park Zeerust bij verzorgingshuis Oversingel. In 1928 werd het monument door het personeel aangeboden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de firma C. J. Van Houten & Zoon.

De ontwerper van het monument in art deco was Toon Dupuis. Het werd gemaakt door de Haagse firma Keuzekamp. Bij plaatsing stond het monument naast de ingang van het voormalig hoofdkantoor van chocoladefabriek Van Houten. In 1981 zou het beeld naar de huidige plaats worden overgebracht.

Het monument is gemaakt van rood Beiers graniet. Op de gestapelde granietblokken is een bronzen reliëfvoorstelling met inscriptie aangebracht.[1] Het opschrift luidt:

4 april
Coenraad Johannes van Houten
1828 - 1928
Als een huldeblijk voor het verleden ter nagedachtenis
aan het heden in hope eener voorspoedige toekomst.
Opgericht :door het gezamenlijk personeel der firma C.J. van Houten & Zoon
Koninklijke Cacao & Chocoladefabrieken te Weesp en haar dochterondernemingen in Groot-Brittannië,
Duitschland en de Vereenigde Staten van Amerika

In haut-reliëf staat een Afrikaans vrouwenfiguur in halfzittende houding. Zij biedt aan een staand vrouwenfiguur cacaovruchten aan uit een korf. Achter de figurengroep is een halve wereldbol afgebeeld. Daarop staat links het werelddeel Amerika waar de cacaovrucht oorspronkelijk vandaan kwam en rechts de Afrikaanse kustlanden waar de cacaobonen voor Van Houten werden geoogst. De adelaar bovenaan is het fabrieksmerk van Houten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]