Geefs (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruisweg (detail: 1-ste statie), gemaakt door Jean Geefs, in de kerk Sint-Jacob-op-Koudenberg te Brussel.

De familie Geefs was een Belgisch geslacht dat acht beeldhouwers voortbracht, waaronder een hofbeeldhouwer van koning Leopold I van België.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De stamvader, Joannes Geefs (Herentals, 25 april 1779 en overleed te Antwerpen 3 december 1848), was een bakker, uit wiens gezin zes beeldhouwers geboren werden, ook twee kleinzonen gingen hetzelfde pad op. Joannes trad tweemaal in het huwelijk:

Eerste huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Uit zijn eerste huwelijk met Joanna Theresia Verbruggen (Heist-op-den-Berg, 8 november 1775 en overleed te Antwerpen 14 januari 1822) werden onder meer drie zonen geboren, die allen beeldhouwer werden:

De gebroeders Willem en Joseph genoten zeer grote naambekendheid; Willem was hofbeeldhouwer[2] van koning Leopold I van België.

Tweede huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld voor Sylvain Van de Weyer te Leuven, gemaakt door Charles Geefs in 1876.

Uit het tweede huwelijk met Dymphna Vermeulen (°Grobbendonk 24 juli 1788 en overleden te Antwerpen 22 juni 1843), werden de volgende vier zonen geboren, ze werden allen beeldhouwer:

  • Jean Geefs, (Antwerpen, 25 april 1825 - Brussel, 4 mei 1860). Stierf betrekkelijk jong;
  • Theodore Geefs, (Antwerpen, 1827 - Londen (Engeland) 1867. Overleed op 40-jarige leeftijd;
  • Charles Geefs, (Antwerpen, 1 januari 1829 - Schaarbeek, 5 april 1911). Charles was geboren uit een tweeling en was de langstlevende afstammeling in het gezin (82 jaar);
  • Alexandre Geefs. (Antwerpen, 1 januari 1829 - Schaarbeek, 1866). Hij was de tweelingbroer van Charles en stierf tamelijk jong: 37 jaar.

Charles Geefs heeft grote bekendheid ontwikkeld. Zijn kunst was niet beperkt tot beeldhouwen alleen. Hij vervaardigde ook schilderijen en tekeningen.

Ook Jean Geefs maakte bekende beeldhouwwerken, ondanks het feit dat hij niet lang productief was. Hij vervaardigde onder meer:

Daarenboven was hij actief aan het Engelse hof.

Verdere afstamming[bewerken | brontekst bewerken]

De eerdergenoemde tweede zoon uit het eerste huwelijk, met name Joseph Geefs, zorgde met zijn echtgenote Adèle Roelandt voor uitbreiding van het aantal beeldhouwers in de familie. Ze hadden o.m. twee zonen: