Geefsweer

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geefsweer
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Geefsweer (Groningen)
Geefsweer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 56′ OL
Woonplaats (BAG) Meedhuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Geefsweer is een gehucht in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. Het bestaat uit enkele huizen en boerderijen bij een wierde, direct ten zuiden van het Eemskanaal en ten westen van Weiwerd. De wierde werd deels afgegraven in 1917. Ten westen van de wierde stroomt het Afwateringskanaal van Duurswold in het Eemskanaal.

De wierde wordt voor het eerst genoemd als Gewesweer (1306), in de betekenis 'de wierde van Gewe' (mansnaam). Latere vermeldingen zijn 'thoe Gheuesweer' (1459), 'to Gheweswere' (1461) en 'Gevesweer' (1632).

Oorlogshandelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de Franse tijd was er in Geefsweer een batterij gevestigd voor het Beleg van Delfzijl. Tijdens dit beleg werd Geefsweer geplunderd en deels verwoest tijdens een uitval van de Fransen in februari 1814.

Op 27 september 1943 stortte B-17 bommenwerper "Local Girl" neer bij Geefsweer. Het vliegtuig had Emden gebombardeerd en werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 109, waarop het toestel crashte in de landerijen. Van de 10 bemanningsleden kwamen hierbij 4 om het leven. De rest werd krijgsgevangen gemaakt. Voormalig bemanningslid Orlo Natvig liet in 1980 een van de propellers van de Local Girl in zijn tuin plaatsen als eerbetoon aan voormalig Amerikaanse krijgsgevangenen. In 1997 werd de propeller overgebracht naar het National Museum of the United States Air Force bij de luchtmachtbasis Wright-Patterson Air Force Base in de Amerikaanse staat Ohio.[1]

Geefsweer vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de luchtverdedigingslinie rond de Duitse stad Emden. Daartoe werden onder andere drie bunkers ten noorden van Geefsweer gebouwd, een prikkeldraadversperring geplaatst en een tweetal wegblokkades ingericht. Op 2 mei 1945 kwam hier de laatste Canadese soldaat om het leven tijdens de bevrijding van Delfzijl. Dit was tevens de laatste schermutseling van de geallieerden op Nederlands grondgebied. Van de drie bunkers resteert er nog een (type 656: 'Unterstand für 15 Mann') naast de boerderij ten oosten van de Geefsweersterweg en ten zuiden van de Vennendijk. Deze bunker heeft ook nog een mitrailleursnest.

Moordhut[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehucht is vooral bekend vanwege een vijfvoudige roofmoord die in de Franse tijd heeft plaatsgevonden ten zuidwesten van Geefsweer. De moord is onderwerp van meerdere volksverhalen in Groningen. De plek waar deze moord plaatsvond wordt nog steeds aangeduid met Moordhut, hoewel de opstal zelf is verdwenen. De opstal bevond zich ten westen van de Geefsweersterweg, aan de Opvaartlaan, ter hoogte van de oostzijde van de windhaag om het grote perceel ten zuiden van de boerderij aan de Geefsweersterweg 9, aan de N362. De exacte plek is niet meer aan te wijzen doordat de locatie is verdwenen bij de ruilverkaveling van de jaren 1950.

Zie de categorie Geefsweer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.