Geel-Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geel
Stad in België Vlag van België
Geel-Centrum (België)
Geel-Centrum
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Geel Geel
Coördinaten 51° 10′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 37.087
Detailkaart
Geel-Centrum (Antwerpen)
Geel-Centrum
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Geel of formeel Geel-Centrum is de verstedelijkte kern van de stad Geel.

Oorspronkelijk was Geel een dubbeldorp met de Sint-Amandskerk als parochiekerk en de Sint-Dimpnakerk als bedevaartskerk. Het was het kerkelijk, bestuurlijk en economisch centrum van de Vrijheid Geel en is dit nu van de stad. De geschiedenis en merkwaardigheden van Vrijheid en gemeente zijn te vinden in het lemma: Geel.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in Geel ligt de Markt die tevens uitgaanscentrum met terassen is. Deze ligt in de nabijheid van de Sint-Amandskerk.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

  • Sint-Dimpnakerk
  • Sint-Amandskerk
  • Gasthuismuseum in het Oude Gasthuis.
  • Stadhuis, aan de Markt. Oorspronkelijk was hier een lakenhal uit 1431 of ouder, die vóór of in 1506 door een stadsbrand werd verwoest en vervolgens door een nieuw gebouw werd vervangen. In 1679 werden de trapgevels door halsgevels vervangen. In 1725 werd het aanpalende huis "De Valk" aangekocht, dat in 1642 nog een herberg was. Beide gebouwen werden door middel van een verbouwing samengevoegd. In 1894 vond een neoclassicistische verbouwing plaats door Pieter Jozef Taeymans. Van 1960 tot 1988 was het gebouw in gebruik voor gemeentediensten en tegenwoordig zetelt er de Dienst voor Toerisme en is het een tentoonstellingsruimte.
  • Smaterskapelleke, aan de Molenstraat. In 1588 werd het reeds vermeld als Smaertens kapelleke. Het werd in 1974 vernield bij een aanrijding en in 1980 in oorspronkelijke stijl heropgebouwd. In 1993 werd het opnieuw beschadigd bij een aanrijding en hersteld. Het is een rechthoekig bakstenen kapelletje met tuitgevel. Het zadeldak is met leien gedekt.

Voorts kent Geel tal van als monument geklasseerde woonhuizen en gebouwen van instellingen en bedrijven.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Kievermont, Winkelomheide, Holven, Elsum, Geel Punt

Centrum van Geel