Geelbandral

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geelbandral
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Gallirallus philippensis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen, koeten en waterhoentjes)
Geslacht: Gallirallus
Soort
Gallirallus philippensis
(Linnaeus, 1766)
Geelbandral op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Geelbandral (Gallirallus philippensis) is een ral die voorkomt in grote delen van Australazië en het zuidwesten van de Grote Oceaan.

Kenmerken[bewerken]

De geelbandral is een grotendeels terrestrische vogel, die ongeveer 28 tot 33 cm lang wordt.[2] De bovenzijde is voornamelijk bruin, de onderzijde is zwart met wit. Ze hebben een witte wenkbrauw, een kastanjebruine band van de snavel tot in de nek en een vaalgele band op de borst.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

De geelbandral komt voor in grote delen van Australazië en het zuidwesten van de Grote Oceaan waaronder de Filipijnen, Nieuw-Guinea, Australië en talloze kleinere eilanden van de tropen tot aan de Sub-antarctische Eilanden. Deze soort gebruikt lage dichte vegetatie om zich in te verbergen.

Er zijn 23 ondersoorten bekend van de geelbandral:

Voedsel[bewerken]

De geelbandral is een allesetende aaseter. Hun dieet bestaat onder andere uit diverse soorten gewervelden en ongewervelden, zaden, gevallen fruit en ander plantaardig materiaal. Verder eten ze afval en aas.

Voortplanting[bewerken]

Het nest van de geelbandral is meestal te vinden in dichte gras of roodachtige vegetatie vlak bij het water. De gemiddelde leg is vijf tot 8 eieren per keer.