Geelborsttodietiran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geelborsttodietiran
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2018)
Geelborsttodietiran
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Tyrannidae (Tirannen)
Geslacht:Hemitriccus (Todietirannen)
Soort
Hemitriccus mirandae
(Snethlage, 1925)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geelborsttodietiran op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De geelborsttodietiran (Hemitriccus mirandae; synoniem: Idioptilon mirandae) is een zangvogel uit de familie van tirannen (Tyrannidae).

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Maria Emilie Snethlag in 1925. De betekenis van de wetenschappelijke naam is 'kleine Miranda vliegenvanger (vogel)'. De Braziliaanse naam luidt Maria-do-nordeste, hetgeen Maria uit Noordoost-Brazilië betekent. Zijn Nederlandse naam is geelborsttodietiran.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De geelborsttodietiran bereikt een lengte van 9 cm. Het verenkleed is aan de bovenkant overwegend groen. De borst is geel en de buik beige geel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt daar voor in de staten Alagoas, Ceará, Paraíba en Pernambuco. De natuurlijke habitats zijn de subtropische of tropische droge bossen en vochtige subtropische of tropische laagland bossen van Caatinga en Mata Atlântica op een hoogte van tussen de 500 meter en 1000 meter boven zeeniveau.

Voeding[bewerken | brontekst bewerken]

De geelborsttodietiran voedt zich met insecten en andere ongewervelden. Hij zoekt zijn voeding op een hoogte van 1,5 tot 10 meter boven de grond, bij voorkeur tussen 2 en 5 meter.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De soort wordt bedreigd door habitatverlies, onder meer vanwege ontbossing. Om deze reden staat deze zangvogel als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.

  1. (en) Geelborsttodietiran op de IUCN Red List of Threatened Species.