Geelgevlekt dwerghert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Geelgevlekt dwerghert
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Tragulidae (Dwergherten)
Geslacht:Moschiola (Gevlekte dwergherten)
Soort
Moschiola kathygre
Groves & Meijaard, 2005
Geelgevlekt dwerghert op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Het geelgevlekt dwerghert (Moschiola kathygre) is een dwerghert uit de Natte Zone van Sri Lanka, waar hij voorkomt van het Simbaraja-bos tot Katagumawa en het Kandy-district. De typelocatie is Kumbalgamuwa (7°06'N, 82°25'O, 747 m) in het Kandy-district van de Centrale Provincie. De naam is afgeleid van de Griekse woorden κατα (naar beneden) en ὑγρος (natheid), dus "groeiend in natte plaatsen", wat verwijst naar zijn habitat in de Natte Zone.

De kleur van deze soort is okerachtiger dan die van de andere soorten. De vlekken en strepen zijn geelachtig, niet wit zoals bij de andere soorten. Ze hebben twee evenwijdige strepen langs elke flank. De kop is minder donker dan bij de andere soorten. De onderste helften van de achterpoten zijn donkerder. Het geelgevlekt dwerghert is kleiner dan het Indiase gevlekte dwerghert (M. indica) maar groter dan het kleine gevlekte dwerghert (M. meminna), hoewel die weer een grotere schedel heeft.

Literatuur[bewerken]

  • Groves, C.P. & Meijaard, E. 2005. Interspecific variation in Moschiola, the Indian chevrotain. The Raffles Bulletin of Zoology Suppl. 12:413-421.