Geelwitte russula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geelwitte russula
Geelwitte russula
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:ongeplaatst (incertae sedis)
Orde:Russulales
Familie:Russulaceae
Geslacht:Russula
Soort
Russula ochroleuca
Fr. (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geelwitte russula op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De geelwitte russula (Russula ochroleuca) is een paddenstoel uit de familie Russulaceae. De soort komt algemeen voor in loof- en naaldbossen. Hij komt met name voor op (matig) voedselarme, zure bodems. Hij is bestand tegen de toenemende humus- en strooiselophoping in ouder wordende bossen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed is glad en matgeel met een grauwe of groenige zweem. Hij is circa 5 tot 12 cm breed en wat afgeplat van vorm.

Lamellen

De lamellen staan tamelijk wijd uiteen en hebbeneen witte kleur. Bij veroudering kleurt hij grijs.

Steel

De steel is witte of wat gelig gekleurd, broos en breekt als een krijtje. De lengte ervan is 3 tot 7 cm en de diameter van 1 tot 2 cm. Het is min of meer cilindrisch van vorm en soms iets verdikt aan de basis. Aan de basis van de steel vertoont hij okergele tinten, wat een rudimentair overblijfsel is van het velum

Smaak

De zwam wordt als eetbaar beschouwd maar is niet erg smakelijk.

Sporenprint

De sporenprint is wittig (Ia-IIc volgens Romagnesi).

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn rond tot elliptisch, overwegens netvormig en meten 6,8–9,3 × 6,1–7,9 µm. De Q-waarde (quotiënt van lengte en breedte van de sporen) is 1,1 tot 1,2. De sporenornamentatie bestaat uit tot 1,25 µm hoge, stekelige wratten, die meestal min of meer netwerkachtig met elkaar verbonden zijn door aders of ribben. Het apiculus meet 1,25–1,37 × 1,25–1,5 µm en de hilaire plek is amyloïde.

De meestal 4-sporige, knotsvormige basidia meten 38-55 × 10-13 µm. De sterigma's zijn 10 tot 12,5 µm lang. Spindelvormige, 40 tot 70 µm lang en 5 tot 7 µm breed cheilocystidia worden gevonden op de lamellaire randen. De gelijkvormige pleurocystidia meten 50-107 x 6-11,5 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Europese verspreiding

De soort is wijdverspreid en komt voor in Israël, de Kaukasus, Oost-Siberië en het Verre Oosten tot Japan en Korea, Noord-Amerika (VS), Noord-Afrika (Marokko) en Europa. In Europa is de zwam wijdverbreid in bijna alle landen van de Middellandse Zee tot de Hebriden, Scandinavië, Finland en Spitsbergen. Ook in Nederland en België komt de geelwitte russula zeer algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.