GeenStijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
GeenStijl.nl
Type Weblog
Taal Nederlands
Registratie Nederland
Eigenaar News Media
Opgericht april 2003
Status Actief
Link www.geenstijl.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

GeenStijl is een Nederlands weblog dat werd opgericht in april 2003. Het weblog is een publicatie van News Media, de uitgever van de websites Dumpert, Upcoming, Autobahn.eu en DasKapital. News Media is onderdeel van het in oktober 2015 opgerichte TMG Digital.

In maart 2006 nam de Telegraaf Media Groep (TMG) een belang van 40% in het weblog en begin 2008 werd de TMG volledig eigenaar van GeenStijl. De overnamekosten werden destijds geschat op minder dan drie miljoen euro, maar volgens oprichter Dominique Weesie was dat een te lage schatting.[1] De redactionele onafhankelijkheid van GeenStijl zou zijn vastgelegd in een overeenkomst met TMG. Weesie heeft in april 2010 zijn functie bij GeenStijl beëindigd vanwege zijn vertrek naar PowNed. (De Mediawet staat namelijk niet toe dat directieleden van een publieke omroep belangen hebben in een commerciële mediaorganisatie.)

Algemeen[bewerken]

De provocerende "recht-voor-zijn-raap"-aanpak van GeenStijl bestond aanvankelijk uit het plaatsen van felle, opiniërende stukjes over actuele kwesties en personen en het bespotten van het amateurisme van andere websites. Daarna werden de onderwerpen algemener en gericht op nieuws, actualiteit en politiek. Het weblog had regelmatig primeurs, mede dankzij de actieve gemeenschap 'reaguurders'. Vanwege dit serieuze, soms semi-journalistieke karakter onderscheidde GeenStijl zich van andere weblogs die veelal gericht waren op trivia en humor.

De stijl in de artikelen kenmerkt zich door sarcasme, directheid, openheid, felheid en het (bewust) afzien van politieke correctheid, journalistieke principes en nuance. Vanwege deze directheid wordt GeenStijl in verschillende (traditionele) media daarom ook wel "vertegenwoordiger van onderbuikgevoelens" of "shock-log" genoemd. Verder is kenmerkend voor het weblog het gebruik van de volledige achternamen en herkenbare foto's van verdachten in grote zaken, in plaats van de gebruikelijke anonieme versies met afkortingen en balkjes voor de ogen. Het doel van GeenStijl is volgens oprichter Dominique Weesie om in Nederland de genadeloze benadering van de Britse tabloids te introduceren: afrekenen, man en paard noemen en campagnes voeren. Na enkele incidenten waarbij reaguurders door justitie vervolgd werden voor bedreiging worden reacties van lezers die te ver gaan verwijderd.

Volkskrant-redacteur Hans Wansink liet zich in een opiniestuk in de Volkskrant in april 2008 negatief uit over GeenStijl. De site zou volgens hem geld verdienen met leed(vermaak) en geen "serieuze journalistiek" bedrijven.[2] De site werd door het NOS Journaal aangeduid als "nieuws-weblog van rechtse signatuur"[3], de mediaredactie van nrc.next beschreef de site in 2006 als rechts-populistisch, terwijl volgens oud-directeur Weesie GeenStijl rechts van het midden staat.

Volgens metingen van onder andere de STIR is GeenStijl een van de populairste weblogs in Nederland. De populatie GeenStijl-bezoekers bestaat naar eigen zeggen voor 70% uit mannen, jong en hoogopgeleid. Driekwart van hen is tussen de 25 en 35 jaar oud, volgens de statistieken van Stichting Internetreclame (STIR) waarbij GeenStijl is aangesloten. Volgens Weesie trekt GeenStijl maandelijks 1,6 miljoen bezoekers. Volgens STIR waren er in de maand mei 2007 620.000 bezoekers.

Op de Blognomics-conferentie in mei 2007 werd door mediacommunicatiebureau OMD bekendgemaakt dat onder andere GeenStijl tegen betaling aandacht besteedt aan adverteerders, zonder die uitingen expliciet als reclame te kenmerken. Wel is het artikel op de site aangeduid als "stijlloze promotie".[4] GeenStijl maakte verhuld reclame voor de PS3 op Gamert en Dumpert, en er verscheen een virale marketing van Kwik-Fit op GeenStijl.[5]

Multimediaal[bewerken]

GeenStijl gaf met behulp van uitgeverij Nieuw Amsterdam de boeken 2006 zuigt (november 2006), Het Grote GeenStijl Vakansieboek (juli 2007) en Het Grote GeenStijl Winterboek (november 2007) uit.

GeenStijl zou vanaf 2 februari 2007 in samenwerking met BNN het tv-programma Steengeyl gaan maken. Omdat de netcoördinator van Nederland 3, Roek Lips, besloot de uitzendtijd van het programma te verplaatsen naar 00:30, besloten GeenStijl en BNN het programma te annuleren. "We gaan geen geld uitgeven en moeite doen voor een programma dat diep in de nacht wordt uitgezonden."[6] Verdere onderhandelingen volgden, maar er werd geen nieuwe uitzenddatum bekendgemaakt. GeenStijl besloot het programma te gaan uitzenden op een eigen tv-zender genaamd Geenstijl.tv.

In mei 2008 presenteerde Rutger Castricum van GeenStijl.tv samen met Bridget Maasland voor RTL de finale van De Gouden Kooi.

GeenStijl heeft tijdens het EK 2008 en de jaarwisseling van 2008-2009 ook filmpjes verzorgd voor Veronica als opmaat naar de omroep PowNed.

Thematiek[bewerken]

De onderwerpen van de redactionele artikelen haken in principe altijd in op de actualiteit, waarbij een aantal onderwerpen echter zeer frequent aan de orde komt. Onderwerpen met continue aandacht zijn:

 • (excessen in) gedrag van de huidige generatie jongeren;
 • politiek extremisme (kraakbeweging en rechts-radicalisme NVU, PNVD);
 • religieus extremisme (Orthodox jodendom, moslimextremisme, orthodox christendom);
 • het (in de ogen van de redactie) "slappe" optreden van de overheden in Nederland (onder andere rechterlijke macht, Ministerie van Veiligheid en Justitie, ontsnappingen van tbs'ers)
 • het (al dan niet vermeend) falen van politici (Ella Vogelaar) of ambtsdragers (Aleid Wolfsen, Wilma Verver);
 • pedofilie;
 • bepaalde instanties (veelal met een openbaar of alternatief karakter) zoals de Nederlandse Spoorwegen, verschillende milieupartijen, antirooklobby, Buma/Stemra en Brein;
 • rellen en schandalen: met name indien personen en instanties/bedrijven betreffende zaken ontkennen, bagatelliseren of proberen te verdoezelen;
 • stemadvies geven voor internetpolls (wat er doorgaans in resulteert dat de aangewezen kandidaat wint);
 • conservatieve 'oude media' en vermeende vertegenwoordigers daarvan;
 • het opsporen van ontsnapte tbs'ers die vastzaten voor geweldsdelicten;
 • woedende topics over mensen die zich aan onbeschoft gedrag schuldig maken zoals openlijke geweldpleging of diefstal, veelal gepleegd tegen mensen die zich niet kunnen verweren, zoals ouderen
 • De Vrijdagmiddagborrel (VriMiBo), begeleid door functioneel vrouwelijk naakt, waar alles en niets ter sprake komt

Een zekere Wim Heitinga begon in 2006 via het Volkskrantblog uitermate kritisch over GeenStijl te schrijven.[7] Met name gevoed door speculaties dat achter deze persoon in werkelijkheid oud-GeenStijl-redacteur 'LucasDeLinkseL*l' schuil zou gaan, kreeg zijn naam in weblogkringen in korte tijd een cultstatus en verschenen op talloze blogs onder de naam "Wim Heitinga" allerlei reacties vanuit de reaguurders van GeenStijl. Hierbij is het veelvoorkomend dat verschillende personen met elkaar in discussie gaan en claimen "de echte Wim Heitinga" te zijn.

GeenStijl in het nieuws[bewerken]

Door onder andere een provocerende stijl verschijnen er regelmatig artikelen en ook documentaires over GeenStijl in de mainstream media, zoals bij Netwerk, B&W (okt. 2004), en Profiel (25 sept. 2007).[8] GeenStijl won vanaf 2004 enkele opeenvolgende jaren verschillende Bloggie-weblogprijzen.

 • In januari 2004 haalde GeenStijl de landelijke pers doordat toenmalig Stivoro-directeur Trudy Prins dagenlang bedreigingen ontving nadat GeenStijl de antirookorganisatie had beticht van het verspreiden van leugens.
 • De invloed van de GeenStijl-achterban bleek eveneens toen chipsproducent Smiths besloot om de naam van een nieuw zoutje door middel van een stemming onder consumenten vast te stellen. De chips kwamen onder de naam Doritos - Geen Stijl in de handel.
 • In april 2004 werd GeenStijl, na een jaar te hebben bestaan, opgeheven. Door middel van een bericht op de site en een persbericht werd gesteld dat het besluit te stoppen gebeurd was vanwege verregaande doodsbedreigingen aan de redactieleden. Later bleek dit verhaal een publiciteitsstunt, iets waar veel commentaar op kwam, met name in de reguliere media. 'Rombo', een van de medewerkers van het eerste uur, gaf later tegenover een journalist van Netwerk te kennen dat men zelf ook wel een beetje was geschrokken van de invloed die het weblog op de lezers bleek te hebben.
 • In de zomer van 2004 maakte GeenStijl een herstart. Enige maanden later was het weblog een week lang onbereikbaar vanwege een DDoS-aanval. Men diende een aanklacht bij Ministerie van Veiligheid en Justitie in.
 • In maart 2005 kondigde GeenStijl aan het kabinet te gaan laten vallen. Men claimde 6 bussen met leden naar de D66-ledenstemming te sturen, om de stemming over de gekozen burgemeester doorslaggevend te gaan beïnvloeden. Hierdoor zou een kabinetscrisis ontstaan. Later bleek de claim slechts een 1 aprilgrap te zijn, die overigens wel het NOS Journaal haalde.
 • In oktober 2005 kwam het weblog wederom in opspraak, nadat het beweerd had dat de winnaar van de AKO Literatuurprijs al vaststond voordat de jury een keuze had gemaakt uit de genomineerden. Volgens GeenStijl was de "shortlist van genomineerden" slechts bedoeld om de verkoopcijfers op te drijven. Volgens GeenStijl zou Tommy Wieringa de winnaar zijn met zijn boek Joe Speedboot. De bewering, die breed uitgemeten werd in de media, bleek onjuist, aangezien Jan Siebelink uiteindelijk de prijs won met zijn boek Knielen op een bed violen. Het resulteerde in zware kritiek van de bezoekers van de site. Het was de eerste keer dat een grote scoop van het weblog niet bleek te kloppen. Achteraf noemde het weblog het een reclamestunt, ofwel GeenStijl Guerrilla Marketing.
 • Op 8 oktober 2005 zei GeenStijl-redactielid Dominique Weesie in NRC Handelsblad dat reagerende bezoekers van GeenStijl, ook wel "reaguurders" genoemd, lijden aan het zogenaamde "Pim Fortuyn-syndroom", waarbij mensen denken dat ze anoniem alles kunnen zeggen op het internet. Om deze reden zouden er circa 1200 bezoekers van GeenStijl worden geweerd, waarvan 500 permanent.
 • Eind mei 2006 verscheen er een artikel op GeenStijl over Rogier Havelaar, voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Iemand schreef als commentaar de woorden "sterf gristenhond sterf". Havelaar deed hierop aangifte tegen GeenStijl. Dit leidde ertoe dat privéwebsites, verenigingen waaraan Havelaar verbonden was, zijn vrienden en hijzelf (onder andere telefonisch) werden lastiggevallen. Ook werd er een rap op GeenStijl geplaatst waarin geluidsfragmenten uit een voicemailbericht van Havelaar werden afgewisseld met de (gesproken) woorden "sterf gristenhond sterf".[9] Dit leidde tot veel aandacht in de media over grenzen van het toelaatbare.
 • Op 11 juli 2006 werd GeenStijl in het NOS Journaal geassocieerd met "extreem-rechtse" internetsites. Hoofdredacteur Hans Laroes bood hiervoor na rappel van GeenStijl zijn excuses aan.
 • In oktober 2006 dreigde Radio 538-dj Ruud de Wild met juridische stappen tegen GeenStijl, na een column over hem van de hand van Luuk Koelman. Via advocaat Bram Moszkowicz ontving GeenStijl een tweetal sommaties tot verwijdering van de artikelen en rectificatie, die vervolgens integraal op de site werden gezet. De Wild zag uiteindelijk af van een gang naar de rechter.
 • Een filmpje over de bedgeheimen van ADO Den Haag-doelman Stefan Postma dat zijn ex-vriendin na de relatie naar buiten bracht en bekend werd door GeenStijl, haalde de voorpagina van De Telegraaf en andere media.
 • Op 5 januari 2007 meldde GeenStijl ten onrechte dat Felix Meurders "is overleden aan de gevolgen van een aanrijding op de Plantage Kerklaan" te Amsterdam.[10] Meurders had de dag daarvoor een onderzoek laten zien naar de geloofwaardigheid van nieuwssites, waaronder GeenStijl, in het programma De Leugen Regeert.
 • Op 8 januari 2007 bracht GeenStijl opnieuw ten onrechte een bericht naar buiten dat Piet Paulusma waarschijnlijk overleden is "tijdens tv-opnames in Deventer". Bij het bericht werd een video toegevoegd van het ongeluk. Later bleek die video onderdeel te zijn van een reclame van Kwik-Fit.
 • In maart 2007 werd GeenStijl bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) aangeklaagd wegens berichtgeving over een dodelijke steekpartij in Scheveningen. Volgens de advocaat van de klager waren hij en zijn gezin als gevolg van de publicaties geconfronteerd met serieus te nemen bedreigingen. Een klacht over publicatie van een filmpje van het incident werd afgewezen, de beeldkwaliteit daarvan zou te laag zijn waardoor hij niet herkenbaar was. GeenStijl publiceerde echter ook een link naar een herkenbare foto en de volledige naam van de klager. Met deze berichtgeving heeft het weblog volgens de RvdJ grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is.
 • Op 26 april 2007 werden Rutger Castricum van GeenStijl en cameraman Twan Melssen in hechtenis genomen wegens het "zonder hun toestemming filmen van dames onder hun rok" in een parkeergarage in Heerhugowaard. Volgens GeenStijl om aan te tonen dat de open trappen ter plekke niet deugen, en dat de gemeente hier niets aan doet. Na een aanvankelijke dagvaarding liet het Openbaar Ministerie vervolgens weten toch af te zien van een rechtszaak.[11]
 • Op 21 november 2007 onthulde GeenStijl dat een vrouwelijk gemeenteraadslid een wethouder in het fietsenhok van het Nijmeegse stadhuis oraal had bevredigd. Dit ontketende discussies in diverse kranten en op tv of het voorval privé was en wel openbaar had mogen worden. Tevens werd het voorval besproken in de gemeenteraad, waarna het raadslid besloot haar zetel op te geven.
 • Eind december 2007 begint er op GeenStijl en Dumpert een grote reclamecampagne voor Stivoro. Tegelijk wordt een verwijzing verwijderd naar de hierboven genoemde 'affaire' met Trudy Prins, de veelvuldig door het weblog bespotte ex-voorzitter van Stivoro. Het komt GeenStijl op veel hoon uit de blogosfeer te staan,[12] zelfs van oud-columnist Luuk Koelman. Extra opmerkelijk is dat de GeenStijl-moderatoren de kritiek in reacties op hun eigen site blijken weg te modereren.[13]
 • Op 17 april 2008 interviewt Rutger Castricum minister Ella Vogelaar over de spindokter die ze toegewezen gekregen zou hebben. Op deze vraag klapt de minister dicht. Dit mediaoptreden zorgt er mede voor dat de minister op 18 november zal aftreden. De NOS nomineert dit fragment in 2008 als politiek moment van het jaar.[14] waarna het de meeste stemmen kreeg.
 • Op 24 juni 2008 meldt Dominique Weesie (alias Fleischbaum) zich op het politiebureau aan de Linnaeusstraat te Amsterdam voor een gesprek naar aanleiding van een justitieel onderzoek naar eventuele discriminerende opmerkingen die door bezoekers van GeenStijl in 2006 zijn achtergelaten. Justitie onderzoekt aangiftes van Rita Mungra, PvdA-deelraadslid in Slotervaart, en van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).
 • In juli 2008 beschreef de Volkskrant het verschijnsel dat met name politici steeds vaker online bedreigd worden. Vaak blijken deze bedreigingen na onderzoek afkomstig van minderjarigen. In het artikel worden deze beschreven als "de ongeremde GeenStijl-generatie, gewend als dat is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is." GeenStijl reageert hierop met een klacht tegen de Volkskrant bij de Raad voor de Journalistiek.[15] Deze klacht werd in oktober 2008 ongegrond verklaard. De Raad meende dat het voldoende duidelijk is dat er een groep personen met een bepaalde manier van reageren wordt bedoeld en niet specifiek de achterban van GeenStijl.[16]
 • In september 2008 maakte de website GeenCommentaar.nl een database aan van IP-adressen van internetters die op ongepaste wijze hadden gereageerd op een artikel dat zij hadden geplaatst. Ze maakten deze lijst semi-openbaar, dat wil zeggen dat eenieder die dat wilde een IP-adres kon geven, en de website gaf dan aan of dat IP-adres gebruikt was door een "ongepaste reageerder" (ook wel reaguurder genoemd). Geencommentaar noemde dit de "GeenStijl-checker".[17] GeenStijl gaat in de tegenaanval en legt de ip-checker plat[18] door middel van een DdoS.[19] In oktober 2008 oordeelde het CBP dat GeenCommentaar handelde in strijd met de wet en de lijst moest vernietigen.[20]
 • Op 1 november 2008 meldde GeenStijl dat in een folder in het lespakket 'Dag van het Respect' voor de basisscholen, een vergelijking werd gemaakt tussen Hitler en Geert Wilders. In het lespakket werd gesteld dat de film Fitna, net als Hitlers Mein Kampf gebaseerd is op eenzijdige ideeën. Drie dagen later, op 4 november, hadden ook de grote media daar lucht van gekregen en kwam het volop in het nieuws. In een debat in de Tweede Kamer werden vragen gesteld over dit issue. In dit debat viel de naam van GeenStijl meerdere malen.
 • In december 2008 besteedde het opinieweekblad De Groene Amsterdammer in een artikel van journalist Joost de Vries uitgebreid aandacht aan GeenStijl als factor in het Nederlandse politieke landschap, mede naar aanleiding van de lotgevallen van ex-minister Ella Vogelaar (PvdA). Daarin wordt de site "dé website van de onderbuik" genoemd en opgemerkt wordt dat deze inmiddels "uiterst serieus" genomen wordt, "ook door de kwaliteitsmedia".[21]
 • Op 23 december 2008 maakte GeenStijl bekend een publieke omroep te willen starten. Met de omroepvereniging PowNed moest de site voor 1 april 2009 50.000 leden hebben om de aspirantstatus binnen het omroepbestel te krijgen.[22]
 • Op 15 januari 2009 werd de uitzending van Giel! rond 8.45 uur voor ongeveer 5 minuten onderbroken door PowNed voor reclame. Het is niet duidelijk of 3FM hiervan vooraf op de hoogte was.
 • Op 5 februari 2009 werd GeenStijl door de Amsterdamse rechtbank in kort geding gedwongen een artikel over Wendy van Dijk van de website te verwijderen. Het artikel, dat op 4 februari was geplaatst, suggereerde dat Van Dijk (eiseres in kort geding) een (buitenechtelijke) relatie van intieme aard zou hebben met Reinout Oerlemans.[23]
 • Op 27 mei 2009 werd bekendgemaakt dat Dominique Weesie stopte bij GeenStijl en verderging als voorzitter van de publieke omroep PowNed.
 • Op 4 juni 2009 werd bekendgemaakt dat het Algemeen Dagblad de website GeenStijl heeft gedwongen tot het verwijderen van links naar hun misdaadmeter. GeenStijl ontdekte dat het Algemeen Dagblad de misdaadmeter per abuis al ver voor de officiële publicatie had gepubliceerd en schreef er vervolgens een stukje over. Het AD eiste verwijdering van alle links, alsmede € 100.000 voor elke dag overtreding.[24]
 • Op 12 augustus 2009 verspreidde GeenStijl de ontdekking van Tweakers.net dat het intranet van de Geassocieerde Pers Diensten via internet bereikbaar was. Hierdoor bleek de complete database met alle contactpersonen van de GPD online te staan,[25] waaronder veel politici en bekende Nederlanders. Erben Wennemars bevestigde boos via Twitter dat hij gebeld was.[26] Hoewel Tweakers niet vermeldde hoe dit te vinden was heeft GeenStijl dit wel bekendgemaakt.
 • In september 2009 werd de waarde van het weblog geraamd op 9,7 miljoen euro, waar het in februari van dat jaar nog 13,7 miljoen was.[27]
 • In september 2009 maakte GeenStijl bekend een rechtszaak verloren te hebben. Het betrof hier een filmpje van een rechtenstudente die "intieme privé-details" vertelde. GeenStijl werd veroordeeld tot de verwijdering van het betreffende filmpje en de proceskosten. GeenStijl reageerde hierop door in hoger beroep te gaan.[28]
 • GeenStijl werd half december 2011 gedagvaard door Sanoma Media Netherlands B.V. ten behoeve van Britt Dekker (details in dit artikel) en Playboy International. De zaak werd door GeenStijl in eerste termijn verloren. In september 2012 kondigde GeenStijl aan tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. In het hoger beroep werd GeenStijl in 2013 door het Hof vrijgesproken van schending van auteursrecht.[29]
 • In juni 2013 kreeg GeenStijl internationale aandacht in de media na een reportage over mogelijke misstanden in het Europees Parlement.[30]
 • In mei 2014, tijdens de Europese Parlementsverkiezingen, zette GeenStijl onder de naam 'GeenPeil' (niet te verwarren met het gelijknamige initiatief in 2015/2016) een campagne op om de verkiezingsuitslagen in kaart te brengen. Volgens EU-wetgeving mocht de officiële uitslag, ook in het geval van Nederland, pas drie dagen na de stemming in Nederland - nadat alle andere lidstaten hadden gestemd - bekend worden gemaakt. GeenStijl vond een maas in de kieswet, en maakte gebruik van de verplichting van stembureaus om de uitslag hardop voor te lezen. 1.442 vrijwilligers bezochten stembureaus in Nederland om de uitslag op te tekenen, waardoor een steekproef van 664.316 personen ontstond.[31] De prognose van GeenPeil kwam dicht in de buurt bij twee andere prognoses, van Peil.nl en van Ipsos.[32]
 • In september 2015 organiseerde GeenStijl een handtekeningenactie onder het motto GeenPeil. Oogmerk was de Nederlandse overheid een referendum te laten organiseren over het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Met 427.939 goedgekeurde verzoeken was het referendumverzoek volgens de Kiesraad geldig, wat betekende dat het referendum daadwerkelijk gehouden ging worden. Op 6 april 2016 vond het referendum plaats en was een ruime meerderheid van de uitgebrachte stemmen tegen ratificering van de overeenkomst. Toen het kabinet na de uitslag verder op zoek ging naar mogelijkheden om het verdrag alsnog (in een aangepaste vorm) te ratificeren, werd een "Nee is Nee"-campagne opgezet: o.a. middels online advertising ("Rutte negeeert nu al XX dagen het Nee van 6 April") en billboards/outdoor reclame, o.a tijdens het VVD partijcongres in november 2016.
 • Op 9 februari 2017 raakte GeenStijl in opspraak na het plaatsen van het gelekte seksfilmpje van Patricia Paay. Het filmpje dook op op Twitter en werd door GeenStijl embedded geplaatst, maar later na nadrukkelijk verzoek van de advocaat van Paay verwijderd. Peter R. de Vries sprak die avond op televisie in zowel RTL Boulevard als aan tafel bij Eva Jinek schande van het verspreiden van het filmpje door GeenStijl. GeenStijl verdedigde zich door te zeggen dat de website slechts doorverwees naar Twitter waar het filmpje te zien was.[33]

P3[bewerken]

Een gelegenheidsgroep van GeenStijl, genaamd P3, bereikte met het promoliedje P.O.W.N.E.D. in 2009 de nr. 1-positie in de Single Top 100, louter op basis van verkochte legale downloads.[bron?] Het idee was om het nummer na een week weer uit de lijst te laten verdwijnen. In de tweede en tevens laatste week stond het echter nog op nummer 74. Met deze actie wilde GeenStijl het afgenomen belang van hitlijsten aantonen. P3 werd gevormd door de playmates Carlijn Carter, Marcella Nihof en Dorien Rose.

GeenStijl-sociolect[bewerken]

In de loop der jaren is er een eigen taaltje ontstaan op GeenStijl. Veel woorden zijn overgenomen van weblogs als Alt0169.com, Volkomenkut.com en Retecool.com, dialecten, straattaal of ander jargon. Enkele van deze woorden worden als algemeen geaccepteerd onderkend en zijn opgenomen in Van Dales Jaarboek Taal 2007.[34] Ook worden netnummers gebruikt als plaatsaanduiding, bijvoorbeeld 010 voor Rotterdam, 0031 voor Nederland (Regeltjes hebben we in 0031 genoeg). Populair is ook het gebruik van doorgehaalde tekst om geschrapte beweringen toch zichtbaar te tonen.

Spelling[bewerken]

Een van de kenmerken van het GeenStijl-taaltje is het gebruik van alternatieve spellingswijzen. Zo wordt o gespeld als eau (heaumeau, feauteau, zeau), k soms als q (neuqen) en ei/ij als ey (geyl). Deze alternatieve spelling is grotendeels ontstaan op Alt0169.com.[35]

Grammatica[bewerken]

Het werkwoord doen wordt vaak als hulpwerkwoord gebruikt, vooral in de gebiedende wijs (bijvoorbeeld doe eens ophouden in plaats van houd eens op) en in de derde persoon, met weglating van het persoonlijk voornaamwoord. In dit laatste geval verwijst de schrijver naar zichzelf; met wegrennen doet bedoelt hij dus eigenlijk ik ren weg.

Woordenschat[bewerken]

Enkele bekende op GeenStijl gebezigde termen en woorden zijn:

 • Aardappel - opname-apparaat wanneer een video van slechte kwaliteit is
 • Alu-hoedje - term voor irrationeel geloof in complottheorieën. (Afgeleid van het gebruik van sommige complottheoretici om aluminium hoedjes op het hoofd te zetten om de hersenen te beschermen tegen gedachtebeheersing.)
 • Bontkraagje, Fin - overlastgevende Marokkaan, ook wel 'kutmarokkaan' (gebruikt om overlastgevende jongeren mee aan te duiden).
 • Boomklevertje - iemand die onverantwoord rijgedrag vertoont en grote kans loopt met zijn auto tegen een boom te rijden
 • Booslim - boze moslim
 • Busprikkert - Palestijnse terrorist die in en rondom Israëlische bussen mensen neersteekt
 • Draad - geheel van reaguursels van een topic (van het Engelse 'thread')
 • Fap, fappen, *fap fap fap* - masturberen
 • Fittie - ruzie zoeken/vechten
 • Ga eens deaud! - verwensing
 • Gekkie - term voor wie zich vreemd gedraagd. Bijvoorbeeld "kunstgekkies" voor kunstenaars.
 • Hakbar, Haatbaard - extremistische moslim
 • Handtasje - homo (ook wel geschreven als heaumeau/heaumeaux)
 • Kaalkopje - extreem-rechtse jongere
 • Kameelteen, teen - schaamlippen die door de kleding heen te zien zijn. (letterlijke vertaling van het Engelse cameltoe)
 • Koppen - Pijnlijk in aanraking komen met een voorwerp. Voorbeeld: Kopt die boom/auto/muur/motor/brommer/paal
 • Kudt - Het vrouwelijke geslachtsdeel, vagina
 • Lichtgetintiër - iemand met een licht getinte huidskleur, meer specifiek: moslims van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst
 • Lutser - samentrekking van loser en prutser
 • Paarse broek - iemand die werkzaam is in een creatief of marketingberoep
 • Plempen - reactie plaatsen op het weblog
 • Reaguurder - bezoeker van GeenStijl die reageert op een post (en er in die reactie geen doekjes om windt)
 • Reaguursel - een reactie van een reaguurder op het weblog
 • Stoppen met roken/gestopt zijn met roken - overleden zijn
 • Tacohoest - Mexicaanse griep
 • Tegel, comment, reaguursel - reactie
 • Wait for it, wacht for it - geeft aan dat de werkelijke actie in een film pas later begint
 • Wegjorissen (vaker gebruikt in voltooide vorm als "weggejorist") - modereren van reacties. Soms volgt een ban: het ontnemen van de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. In de reacties zijn gemodereerde reacties te zien als -weggejorist-, en -weggejorist en opgerot- als de reaguurder ook gebanned is. Slaat op Joris von Loghausen, voormalig webmaster van GeenStijl.
 • Zou d'r doen - aanduiding van een aantrekkelijk persoon
 • Zwitsal - benaming van een nieuwkomer op GeenStijl of Dumpert. (Afgeleid van het (Zwitsal-)icoontje dat achter een gebruikersnaam staat.)
 • -1 of +1 - negatieve of positieve waardering. (Afgeleid van het geven van kudos; GeenStijl had een kudosysteem tot april 2014)
 • Zolder, Zolderkamer - 'reaguurders' die lang achter hun computer 'op zolder' zitten

Medewerkers[bewerken]

Tot rond 2005 pronkte GeenStijl met de gehele anonimiteit van zijn redactie, die om die reden een bron van speculatie vormde. In de loop van dat jaar is de identiteit van de belangrijkste redactieleden echter bekendgemaakt, onder andere door Adam Curry.[36]

Huidige schrijvers en columnisten[bewerken]

 • Marck Burema alias Pritt Stift is hoofdredacteur (in het verleden samen met "Fleischbaum" en "Prof. Hoxha")
 • Wim Heesterbeek alias Mutsaerts
 • Matthijs van den Beukel alias Johnny Quid
 • Peter van Vliet alias Brusselmans[37]
 • Bart Nijman alias Van Rossem
 • René van Leeuwen alias VanLeeuwen, tevens videoblogger
 • Timon Dias alias Spartacus
 • Constanteyn Roelofs alias Zentgraaff
 • Frank Tieskens alias Ronaldo
 • Feynman (pseud.) is columnist
 • Bas Paternotte is columnist

Voormalige schrijvers en columnisten[bewerken]

GeenStijl was het geesteskind van politiek verslaggever Dominique Weesie van De Telegraaf. Samen met collega Romke Spierdijk begon hij op zijn eigen homepage een weblog dat later uitgroeide. Weesie werkte onder het pseudoniem Fleischbaum en Spierdijk onder Rombo. De derde Telegraaf-journalist betrokken bij de lancering was Arne Biesma, alias Conedcone. De hoofdredactie van De Telegraaf wist destijds niets van het initiatief totdat dagblad Trouw enkele namen bekendmaakte. Op 27 mei 2009 werd bekend dat oprichter Weesie met zijn bijdragen zou stoppen[38] om zich te kunnen inzetten op omroep PowNed. De Nederlandse wet verbiedt namelijk dat een omroep binding heeft met een commerciële partij.[39]

 • Ambroos Wiegers, alias Prof. Hoxha, vormde samen met Weesie de directie en vertrok in 2010.[40]
 • Oscar van Wijland alias De Chileen, technische man (tot 2007)
 • Arnoud Vermeer
 • Jaap Stalenburg alias Starf*cker, voornamelijk columnist
 • Bas Taart (2009)
 • Jelte Sondij alias VanKoetsveld
 • Bert Brussen alias LucasDeLinkseL*l (tot 2006, en onder eigen naam van 2010 tot 2012)
 • Annabel Nanninga
 • Ebru Umar, columnist
 • Hans Jansen, columnist
 • Jan Roos

Oude pseudoniemen zijn: de Mosselman, Traag, Klunshof, Raoul, Dr. Long Wood, Von Holland, Stockton, Klaps, Jim Manna en Van Pruisen.

De moderators van GeenStijl waren G-Unite, ZI en Joris von Loghausen. Deze laatste richtte zich op de technische ontwikkeling van GeenStijl, zoals de software achter videosite Dumpert. Naast de vaste redactie kent GeenStijl een aantal (incidentele en vaste) columnisten, onder andere Bas Paternotte en Peter Verhaar.

Eerder verzorgden Joost Eerdmans, Luuk Koelman, Boris van der Ham, P. Kouwes, Geert Wilders en Harry van Bommel columns op GeenStijl en SpitsNieuws. Video's werden sinds 22 november 2006 gepresenteerd door Rutger Castricum. Na zijn vertrek naar PowNed werden de video's gepresenteerd door onder meer Tom Staal, Zimra Geurts en René van Leeuwen.