Geerdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geerdijk
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Geerdijk (Overijssel)
Geerdijk
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Twenterand Twenterand
Coördinaten 52° 29′ NB, 6° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,09 km²
Inwoners (BAG, 2019) 585[1]
Overig
Postcode 7686
Woonplaatscode 3322
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Geerdijk (Nedersaksisch: Geerdiek) is een dorp in de gemeente Twenterand in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt aan het kanaal Almelo-De Haandrik. Midden in het dorp lag station Geerdijk, aan de spoorlijn Mariënberg - Almelo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geerdijk ontstond in de negentiende eeuw toen het veengebied rond Vroomshoop in productie werd genomen. Op een kaart uit 1848 staat de weg "Geerdijk" al genoemd. De Geerdijk was vroeger onderdeel van een oude doorgaande route van Nieuwebrug langs de noordkant van Den Ham naar Sibculo.

In 1854 werd begonnen met het handmatig graven van het kanaal; in 1856 voeren de eerste schepen erdoor. In ditzelfde jaar werd begonnen met het graven van de Fortwijk, wat eerst een zandweg was. De Fortwijk ontleent zijn naam aan een groot "fort" - een onderkomen voor circa 50 seizoensarbeiders in het veen.

In 1868 werd de katholieke kerk ingewijd. Een brug had Geerdijk toen nog niet. Katholieken die vanaf de Geerdijk de kerk wilden bezoeken, werden overgezet met een "lek bootje". Nadat er iemand verdronk, werd in 1896 dan toch een vlotbrug aangelegd.

In 1902 werd een openbare school (school D) met meestershuis gebouwd. Het meestershuis staat er nog altijd. Rond 1920 werd vervolgens de katholieke school met het bijbehorende meestershuis gebouwd. Ook dit huis staat er nog steeds.

In 1930 werd de scholle (vlotbrug) vervangen door een ophaalbrug. Begin jaren 60 werd deze ophaalbrug vervangen door een nieuwe.

Rooms-katholieke kerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1851 werd een begin gemaakt met de aanleg van kanalen om het veengebied in het midden van Overijssel verder open te leggen en te ontginnen. Langs deze kanalen ontstonden vervolgens omvangrijke veenderijen. Ten behoeve van de rooms-katholieke veenarbeiders werd op 25 april 1868 een nieuwe parochie opgericht na afscheiding van de parochie Vriezenveen. Er bevond zich aanvankelijk een noodkerk op de Punt van Separatie te Vroomshoop (splitsing van Kanaal Almelo-Coevorden - Zwolse Kanaal), Bethlehems huisje genoemd.[2] In 1867-1868 is het huidige, driebeukige neogotische kerkje met half-ingebouwde toren en rechtgesloten koor naar ontwerp van H.J. Wennekers gebouwd (aanbesteding 5 februari 1868, ingezegend 24 december 1868). Het kerkje is een van de laatste overgebleven dorpskerkjes uit de zogenaamde "stucadoorsgotiek" (d.w.z. gepleisterde houten gewelven) in het aartsbisdom Utrecht. Het kerkje is bijzonder door zijn bouwstijl en ligging aan het kanaal, binnen de bebouwde kom van Geerdijk. Het interieur is in de jaren 1960 deels gemoderniseerd. Hierbij verdwenen het hoofdaltaar en de preekstoel. De communiebank is verbouwd tot altaartafel. Het orgel en de kruiswegstaties zijn behouden gebleven. De ramen in het koor zijn in 1905 vervaardigd door fa. Hertel en Lersch te Düsseldorf.

In 2011 is in de luwte van de Willibrordkerk een architectonisch zeer bijzondere Mariakapel gebouwd. De architect was Francisco Navarro.

Zelfstandig[bewerken | brontekst bewerken]

Geerdijk bestaat al sinds 1682. Eerst onder de naam Geerakkers, later onder de naam Geerdijk. maar werd nooit opgenomen als officiële erkende plaats. In plaats daarvan werd de plaats opgenomen onder de plaats Vroomshoop. Per 1 september 2010 is Geerdijk echter erkend als officiële woonplaats binnen de gemeente Twenterand en heeft de plaats een eigen postcode.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kern Geerdijk telt twee kerkgenootschappen, te weten de Rooms-Katholieke Kerk en de Evangelische Gemeente Hebron, die huist in het 'Witte kerkje'.[3]