Geertrui van Oosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeld Geertrui van Oosten voor de Oude Kerk

Geertrui van Oosten (ca. 1320 - 6 januari 1358) was een Nederlandse begijn die zalig verklaard is. Ze werd waarschijnlijk geboren in Voorburg en woonde in Delft. Vanwege haar stigmata werd zij door tijdgenoten vereerd.

Levensloop[bewerken]

De precieze geboorteplaats en geboortedatum zijn van haar niet bekend, maar vermoedelijk komt ze uit Voorburg, en terugrekenend vanaf haar stervensjaar en vermoedelijke leeftijd moet ze rond 1320 geboren zijn. Vanwege haar zeer vrome levenswijze stond ze in hoog aanzien bij de Delftenaren. Door haar naam hebben veel historici gedacht dat zij de auteur was van het lied Het daghet in den oosten. Op zich geen gekke gedachte, omdat er meer vrouwen zoals zij zijn geweest die zich hebben toegelegd op het schrijven van religieuze teksten. Dit lied echter bestond al voordat Geertrui geboren was. Nu vermoedt men dat haar naam verwijst naar de Oostpoort. Ze zou daar vlakbij hebben gewoond (en dus niet op het begijnhof).

Vrome vrouwen als Geertrui waren er in die tijd meer. Maar Johannes de Beke beschrijft in zijn kronieken hoe zij in de kersttijd zo intens opging in het mysterie van de geboorte van Christus, dat er melk uit haar borsten kwam. Op eenzelfde wijze zou zij in de paastijd tijdelijk de stigmata ontvangen. Hierom werd zij bij leven al als heilige vereerd. Toen in 1351 een Broeder Symon visioenen kreeg van Maria, werd zij één van de bepleiters voor de bouw van een nieuwe aan Maria gewijde kerk, de huidige Nieuwe Kerk in Delft.

Na haar overlijden in 1358 werd zij begraven aan de zuidzijde van de Oude Kerk. De precieze locatie is echter niet meer te achterhalen. Ondanks haar leven is zij nooit heilig verklaard.

Trivia[bewerken]

  • In 1938 is er een straat in Delft naar haar vernoemd.
  • Bij de Oude Kerk is in 1958 ter gelegenheid van haar 600ste sterfdag een standbeeld voor haar opgericht.

Externe link[bewerken]