Gees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gees
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Gees (Drenthe)
Gees
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Coevorden Coevorden
Coördinaten 52° 45′ NB, 6° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
615[1]
Overig
Postcode 7863
Netnummer 0524
Woonplaatscode 2154
Belangrijke verkeersaders A37
Website www.geesweb.nl
Foto's
Dorpsgezicht Gees
Dorpsgezicht Gees
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gees (Drents: Gies) is een dorp met 615 inwoners (2021) in de gemeente Coevorden (tot 1998 gemeente Oosterhesselen), provincie Drenthe (Nederland). In 2008 vierde Gees zijn 800-jarig bestaan.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gees is een esdorp, wat nog goed te zien is aan de vele Saksische boerderijen. Een deel van het dorp ten oosten van de Dorpsstraat, de doorgaande weg, is beschermd dorpsgezicht. Gees heeft verder maar zeer weinig nieuwbouw en heeft daardoor zijn oorspronkelijke karakter goed weten te bewaren. De marke van Gees kenmerkt zich enerzijds door grote essen en groenlanden langs de Geeserstroom, die de komende jaren hermeanderd zal worden. De helft van het dorpsgebied wordt echter ingenomen door de bossen en heidevelden van de 1600 ha. grote Boswachterij Gees (Staatsbosbeheer). Deze bossen zijn in de jaren dertig aangepland op de heidevelden. Met de Hooge Stoep is er echter nog een groot heideveld bewaard gebleven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van Gees is in een oorkonde uit 1208. De naam is waarschijnlijk afgeleid van gies, hetgeen "onvruchtbaar" betekent. Het dorp ligt namelijk op een langgerekte zandheuvel in een vroeger onvruchtbare omgeving. Nabij de marke van Gees liggen de met houtwallen omzoomde veldgronden in het stroomdal van het Loodiep en ook het stroomdal van het Drostendiep ligt nabij. Deze stroomdalen vormen nu onderdeel van het natuurreservaat Hooge Stoep.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Gees is sterk op toeristen gericht: verspreid rond het dorp liggen enkele kleine vakantieparken. Afgezien van de boerderijen is een opvallende bezienswaardigheid in het dorp, de Steen van Gees: een enorme zwerfkei. Deze ligt voor de deur bij Groepsaccommodatie De Zwerfkei. Het is een van de grootste zwerfkeien van Nederland.[2] Een andere bezienswaardigheid ligt buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Beelden in Gees. En elk jaar wordt er een toertocht georganiseerd voor motoren vanaf bouwjaar 1900 tot 1915 en deze tocht heet Rondomgees.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel voorzieningen zijn er niet in Gees: behalve de groepsaccommodatie is er alleen nog een VVV-kantoor en een ijssalon annex tearoom. Wel zijn er nog enkele ateliers te vinden. Gees telt twee kerken: een gereformeerde en een vrijgemaakt gereformeerde kerk. De meeste bewoners waren echter van oudsher Nederlands Hervormd en kerkten in Oosterhesselen, waar Gees tot 1 januari 1998 ook gemeentelijk onder viel. Het dorp had een openbare basisschool en een protestants-christelijke basisschool. Beide zijn gesloten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2021, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). Drenthe. Gids voor cultuur en landschap. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420
Zie de categorie Gees van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.