Geestelijke Raad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geestelijke Raad is een term die gebruikt wordt voor de gekozen raden die onderdeel uitmaken van het bestuurstelsel van het bahá'í-geloof. Het bahá'í-geloof kent geen geestelijkheid. Er zijn plaatselijke en nationale Raden.

Aard en doel[bewerken]

Bahá'u'lláh, 'Abdu'l-Bahá en Shoghi Effendi hebben aangegeven hoe Geestelijke Raden moeten worden gekozen door de bahá'ís, omschreven hun aard en doel en beschreven in veel detail hoe zij moeten functioneren. Aangezien deze instellingen zijn geaard in de geautoriseerde bahá'í-teksten, beschouwen bahá'ís ze als goddelijk van aard.

Het Universele Huis van Gerechtigheid heeft beschreven dat onder de verantwoordelijkheden van de plaatselijke Geestelijke Raden vallen "kanalen van goddelijke leiding [te worden], planners van het onderrichtswerk, ontwikkelaars van menselijke hulpbronnen, bouwers van gemeenschappen en liefdevolle herders van de massa's." Op praktisch niveau besturen zij plaatselijke bahá'í-gemeenschappen door het beheren van een plaatselijk bahá'í-fonds, het organiseren van bahá'í-bijeenkomsten en Heilige Dagen, bahá'ís raadgeven over persoonlijke problemen, te helpen bij bahá'í huwelijken en begrafenissen, het verstrekken van educatieve programma's voor volwassenen en kinderen, het bekendmaken van het bahá'í-geloof op plaatselijk niveau, het stimuleren van projecten voor sociale en economische ontwikkeling van de regio en de inschrijving van nieuwe leden.

Geestelijke Raden wijzen personen, task forces, en de commissies voor de uitvoering van veel van hun functies. Nationale Geestelijke Raden hebben een soortgelijk mandaat op nationaal niveau: zij coördineren de uitgave en distributie van bahá'í-literatuur, onderhouden betrekkingen met nationale organisaties en gouvernementele organisaties, overzien het werk van de plaatselijke Geestelijke Raden, voorzien in diverse educatieve diensten en programma's en bepalen het algemene beleid van de nationale gemeenschap, in overeenstemming met de richtlijnen van het Universele Huis van Gerechtigheid.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • (nl) Compilatie, Bahá'í-verkiezingen, Stichting Bahá'í Literatuur, Den Haag, 1993.
  • (nl) Compilatie, Consultatie, Stichting Bahá'í Literatuur, Den Haag, 1986.
  • (nl) Khan, Peter J., Politiek en Overheid, Stichting Bahá'í Literatuur, Den Haag, 1989.
  • (en) Smith, P., A Concise Encyclopedia of the Bahá'í Faith, Oneworld Publications, Oxford, UK, 1999. ISBN 1851681841.

Externe link[bewerken]