Geestelijke verzorging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geestelijke verzorging helpt mensen bij zingeving en levensvragen, wanneer het alledaagse leven wordt onderbroken door bijvoorbeeld ziekte, dood, geboorte of huwelijk. Een geestelijk verzorger biedt begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijke verzorging is te vinden in zorginstellingen, bij defensie, justitie, politie en in de thuissituatie.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Tot ongeveer de jaren 1980[1] zorgden pastores (aalmoezeniers of rectoren), predikanten en humanistisch raadslieden ervoor dat hun werk een vaste plaats kreeg in instellingen. Doordat er meer variatie is gekomen in religies en levensbeschouwing en de geloofsbeleving meer individualiseert, werken ook geestelijk verzorgers steeds vaker vanuit andere tradities en achtergronden.

Sinds enkele jaren (anno 2019) is er aandacht voor de inzet van geestelijke verzorging in de thuissituatie, waarvoor in 2019 tevens gelden beschikbaar zijn gesteld door het Ministerie van VWS. Ook bij de politie wordt ervaring opgedaan met het gebruik van geestelijke verzorging.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene website over geestelijke verzorging

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nieuw handboek geestelijke verzorging in zorginstellingen