Geesteren (Overijssel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geesteren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Geesteren (Overijssel) (Overijssel)
Geesteren (Overijssel)
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Tubbergen Tubbergen
Coördinaten 52° 25′ NB, 6° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2018) 4295
Inwonersnaam Geesternaren
- Bijnaam Papsleefn
Detailkaart
Locatie in de gemeente Tubbergen
Locatie in de gemeente Tubbergen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Brager
De H. Pancratiuskerk te Geesteren

Geesteren is het grootste dorp van de gemeente Tubbergen in de Nederlandse provincie Overijssel. Geesteren telt 4295 inwoners (per 1 januari 2018). Het dorp is van overwegend rooms-katholieke signatuur. De plaats hoort tot het type van de losse esdorpen.

In 1268 werd het dorp al vermeld als Geysteren. De inwoners moesten zich in vroeger tijden de scheldnaam Papsleefn laten welgevallen, al wordt dit door sommige Geesternaren gezien als een geuzennaam. De plaatselijke carnavalsvereniging is naar deze scheldnaam vernoemd. De naaste omgeving van het dorp kent talrijke, dikwijls grote en oude boerderijen, die getuigen van een vooral vroeger bloeiend boerenbestaan. Historische boerderijen zijn onder andere te vinden langs de Bragersweg, de Wulferinksweg en de Meyersweg.

Geesteren is de thuisbasis van voetbalclub RKVV STEVO en van muziekvereniging St. Caecilia. Daarnaast is het bekend van het jaarlijkse paardensportevenement CSI Twente, een springconcours.

De katholieke kerk is gewijd aan de H. Pancratius en werd ontworpen door Jan Stuyt. Bij de kerk staat het oorlogsmonument Christus is opgestanden (1952) van Wim Harzing.

In de nabijheid van het dorp staat verder een korenmolen, de Grote Geesterse Molen.

Tommy Wieringa, die zijn jeugd in Geesteren doorbracht, heeft een aantal locaties en personen gebruikt als inspiratiebron voor zijn roman De heilige Rita (2017).[1] Ook de voor Nederland unieke landvorm esker komt in zijn roman voor.

Bekende (oud-)inwoners van Geesteren[bewerken]

Zie ook[bewerken]