Geestmerambacht (recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geestmerambacht
Geestmerambacht (recreatiegebied)
Geestmerambacht (recreatiegebied)
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 41′ NB, 4° 46′ OL
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Recreatiegebied Geestmerambacht is gelegen aan de westelijke zijde van de gemeente Langedijk in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Het gebied kenmerkt zich door een groot meer omringd door weilanden en bossages. Het gebied is circa 200 ha groot, waarvan 40 hectare bos met wandel- en fietspaden en 75 hectare water van zwemwaterkwaliteit.[1] Tevens is er ruimte voor verschillende evenementen, waaronder het jaarlijks terugkerende Indian Summer Festival. Rondom het meer zijn verschillende faciliteiten aanwezig voor ontspanning op en aan het water, waaronder zandstrandjes en ligweides.

Het gebied wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland NV. Het recreatieschap is een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Holland, de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk en Bergen. Deze partijen hebben zitting in het bestuur van het recreatieschap.

Ontstaan[bewerken]

Met de aanleg van het bestaande recreatiegebied is eind jaren '60 van de vorige eeuw begonnen. Het is aangelegd in het kader van de ruilverkaveling van het Groot Geestmerambacht: een aaneengesloten gebied van vaarpolders met duizenden eilanden waarop akkerbouw bedreven werd. Door de ruilverkaveling is een grootschalig landbouwgebied ontstaan. Het huidige recreatiegebied ligt daar als een eiland in. De plas, de Zomerdel, is in de eerste plaats uitgegraven ten behoeve van de zandwinning. Daarna is het omgevormd tot een recreatiegebied wat voornamelijk de -amfibische- recreatie moest dienen.[2]

Recreatie en natuurontwikkeling[bewerken]

Recreatie en natuurontwikkeling staan centraal in het gebied. Zo zijn er in het gebied tal van mogelijkheden qua waterrecreatie, wandelen en fietsen.