Geestmerambacht (recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geestmerambacht
Geestmerambacht (recreatiegebied) (Noord-Holland)
Geestmerambacht (recreatiegebied)
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 41′ NB, 4° 46′ OL
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Recreatiegebied Geestmerambacht is gelegen aan de westelijke zijde van de gemeente Langedijk in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Het gebied is aangelegd rond de 'Zomerdel', een groot meer dat wordt omringd door weilanden en bossages. Het gebied is circa 200 ha groot, waarvan 40 hectare bos met wandel- en fietspaden en 75 hectare water van zwemwaterkwaliteit.[1] Er is ruimte voor het houden van evenementen, jaarlijks terugkerende festivals zijn Indian Summer Festival en Liquicity.[2] Rond het meer zijn faciliteiten aanwezig voor ontspanning op en aan het water, waaronder zandstrandjes en ligweides.

Het gebied wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland NV. Dit recreatieschap is opgericht en wordt bestuurd door de provincie Noord-Holland, de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk en Bergen.

Ontstaan[bewerken]

De aanleg van Geestmerambacht vond in de jaren 1960 plaats in het kader van een ruilverkaveling en vanwege de noodzaak tot zandwinning. Groot Geestmerambacht was daarvoor een aaneengesloten gebied van vaarpolders met duizenden eilanden waarop akkerbouw bedreven werd. Door ruilverkaveling ontstond een grootschalig modern landbouwgebied dat via wegen ontsloten was. Het huidige recreatiegebied, dat voornamelijk bedoeld was voor amfibische recreatie, ligt daar middenin.[3]

Recreatie[bewerken]

Recreatie staat centraal in het gebied. Er zijn tal van mogelijkheden voor waterrecreatie, wandelen en fietsen.

Externe link[bewerken]