Geitenmelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geitenmelk

Geitenmelk is de melk die gevormd wordt in de uier van een geit. De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge stof. Deze droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Vetten en eiwitten komen voor als vaste kleine deeltjes, de suikers zijn opgelost en de zouten zijn deels opgelost en deels gebonden aan de eiwitten. Het drogestofgehalte van geitenmelk is gelijk aan koemelk. Schapenmelk heeft een hoger drogestofgehalte.

Bestanddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vet in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen. Deze moleculen zijn kleiner dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en zuigelingen.

De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.

Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en geitenkaas zijn wit, maar door de bereidingswijze kan het veranderen van kleur.

Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk, maar bevat wel minder foliumzuur. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. En geitenmelk bevat weinig zout.

Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen verdwijnen na het gebruik van geitenmelk.[bron?]

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk wordt gemaakt, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Geitenmelkpoeder gaat vooral naar Aziatische landen.