Geitenmelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geitenmelk

Geitenmelk is de melk die gevormd wordt in de uier van een geit. De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge stof. Deze droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Vetten en eiwitten komen voor als vaste kleine deeltjes, de suikers zijn opgelost en de zouten zijn deels opgelost en deels gebonden aan de eiwitten. Het drogestofgehalte van geitenmelk is gelijk aan koemelk. Schapenmelk heeft een hoger drogestofgehalte.

Bestanddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vet in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen. Deze moleculen zijn kleiner dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en zuigelingen.

De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.

Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en geitenkaas zijn wit, maar door de bereidingswijze kan het veranderen van kleur.

Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk, maar bevat wel minder foliumzuur. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. En geitenmelk bevat weinig zout.

Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen verdwijnen na het gebruik van geitenmelk.[bron?]

Geitenmelk als babyvoeding[bewerken | brontekst bewerken]

Geitenmelk kan een alternatief zijn voor koemelk. Het bevat alle voedingstoffen die koemelk ook heeft. Babyvoeding op basis van geitenmelk is in 2014 goedgekeurd in het kader van de Europese wet- en regelgeving voor voedselveiligheid.

Geitenmelk wordt wel gebruikt bij baby's met darmkrampen of een overgevoeligheid voor koeienmelk. De samenstelling van geitenmelk lijkt meer op die van borstvoeding dan koemelk.[1][2] Baby's met een lactose- of koemelk-intolerantie kunnen echter ook bij geitenmelk allergische reacties vertonen, omdat lactose en dierlijk wei-eiwit voorkomt in alle dierlijke melkproducten. Ongeveer 40% tot 100% van de kinderen met een koemelkallergie, kan wel tegen geitenmelk.[3]

Het gebruik van gewone, onbewerkte melk wordt afgeraden voor kinderen onder de 1 jaar vanwege een overschot aan eiwit en een tekort aan andere voedingsstoffen, zoals ijzer. Dit geldt volgens het Voedingscentrum, naast koemelk, ook voor gewone geitenmelk of sojamelk. De beste voeding voor kinderen onder de 1 jaar is moedermelk. Als borstvoeding niet lukt, is zuigelingenmelk of opvolgmelk (voor kinderen boven de 6 maanden) een alternatief.[4] Deze kunstvoeding is aangevuld met de juiste voedingsstoffen en mag op basis van koemelk, soja of geitenmelk zijn.

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk wordt gemaakt, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Geitenmelkpoeder gaat vooral naar Aziatische landen.