Gelaarsde gordijnzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gelaarsde gordijnzwam
Gelaarsde gordijnzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Cortinariaceae
Geslacht:Cortinarius
Ondergeslacht:Telamonia
Soort
Cortinarius torvus
(Fr.) Fr. (1838)
Gelaarsde gordijnzwam
lamellen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De gelaarsde gordijnzwam (Cortinarius torvus) is een schimmel die behoort tot de familie Cortinariaceae. Hij is een mycorrhiza-schimmel. Hij groeit op de grond in loofbossen, vooral onder beuken en eiken, maar soms ook in naaldbossen. De vruchtlichamen worden gevormd van augustus tot november.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 4 tot 10 cm. De vorm is aanvankelijk halfbolvormig tot boogvormig, dan plat-convex, uiteindelijk gespreid. Het oppervlak is mat, bedekt met radiaire vezels, vuil lichtpaars in jonge vruchtlichamen, dan bruin, ten slotte kastanjebruin, soms met een paarse tint. De hoed is niet hygrofaan.

Lamellen

De lamellen zijn meestal aangehecht. De kleur is aanvankelijk violet tot roze-paars, dan bruin-violet, ten slotte kaneelbruin.

Steel

De steel heeft een lengte van 5 tot 10 cm en een dikte van 1 tot 2 cm. De vorm is knotsvormig, meestal half taps toelopend, vol, aanvankelijk vuil oker, daarna bruinig. Kenmerkend is een witachtige, opwaartse ring. Boven de annulus is de steel violet, bedekt met een witachtige, verdwijnende sluier.

Vlees

Het vlees is aanvankelijk witachtig, dan rozepaars, uiteindelijk bruinpaars of vuilbruin. Het heeft een karakteristieke kamfergeur en een onaangename smaak.

Sporenprint

De sporenprint is roestbruin van kleur.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn ellipsvormig met een taps toelopende punt, zwak tot matig papillair en meten 8–11,5 × 4,5–6 μm. Cheilocystidia en pleurocystidia zijn afwezig, maar er zijn knotsvormige cellen op de lamellen die de basidia scheiden. De cuticula is gemaakt van hyaliene of bruinachtige cellen, soms ingelegd.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De gelaarsde gordijnzwam komt voor in Noord-Amerika, Europa en Korea. Hij is wijdverbreid in Europa; komt voor van Spanje via Engeland tot aan de noordelijke kusten van het Scandinavisch Schiereiland. Hij is ook vrij wijd verspreid in Noord-Amerika.