Gelders Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gelders Archief
Gebouw van het Gelders Archief (2015)
Gebouw van het Gelders Archief (2015)
Opgericht 2002
Locatie Arnhem
Overig
Toegang publiek
http://www.geldersarchief.nl/
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Gelders Archief te Arnhem is het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Gelderland, de gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal en het Waterschap Vallei en Veluwe. Het beheert archieven en collecties van de 11e tot en met de 21e eeuw.

Het Gelders Archief fungeert in formele zin als Rijksarchief in Gelderland en als gemeentearchief voor de vijf genoemde gemeenten. Vanuit die functies beheert het Gelders Archief enerzijds archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Gelderland of voorgangers daarvan, en anderzijds van de genoemde gemeenten (en eventueel daarin opgegane gemeenten) en particuliere instellingen en personen uit die gemeenten, zoals huizen, families, bedrijven, kerken, scholen, verenigingen en stichtingen.

De totale omvang van de verzameling is circa 35 kilometer. Daarnaast is er een grote en rijke audiovisuele collectie aanwezig.

Tot de meest opvallende collectie-onderdelen behoren:

  • een excuusbrief uit 1076 en het Keppel Fragment, een deel van een 9e-eeuws manuscript: de twee oudste stukken in de collectie
  • het archief van de graven en hertogen van Gelre
  • het archief van de eerste Nederlandse kerncentrale in Dodewaard
  • het archief van het tweede nationale park in Nederland, De Hoge Veluwe
  • circa 25.000 brieven van en aan Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800).

Het Gelders Archief is op 1 juni 2002 ontstaan door een fusie tussen het Rijksarchief in Gelderland en de opgeheven gemeentearchieven van Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal. Het Gelders Archief beheert tegenwoordig ook de archieven van de gemeente Overbetuwe en het Waterschap Vallei en Veluwe.

Externe link[bewerken]