Gele Rijders Plein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Gele Rijder van Gijs Jacobs van den Hof.

Het Gele Rijders Plein is een plein in de Nederlandse stad Arnhem, aan de noordzijde van het centrum. Het plein is gelegen tussen het Willemsplein en de Looierstraat. Het plein is na de Tweede Wereldoorlog gecreëerd op de plaats waar voorheen de Willemskazerne en het Thorbeckelyceum gevestigd waren. Ook het gedeelte van het Willemsplein dat voor de kazerne lag, is betrokken bij het nieuwe Gele Rijders Plein. Het plein is vernoemd naar de bijnaam van het korps rijdende artillerie, dat gelegerd was in de Willemskazerne.

Op het plein staat het ruiterstandbeeld de Gele Rijder, gemaakt door Gijs Jacobs van den Hof in brons. Dit standbeeld is ter herinnering aan het korps Gele Rijders dat gelegerd was in de Willemskazerne. Jacobs van den Hof was docent bij het Genootschap Kunstoefening dat ook aan het plein (voordat het zo heette) gevestigd was geweest in een monumentaal pand dat ook de naam Kunstoefening kreeg.

De AKU-fontein, met daarachter de patio.

Aan de andere kant van het plein is in 1961 een kunstwerk geplaatst, ontworpen door de architect Henk Brouwer (1920-1974) en geschonken door Algemene Kunstzijde Unie (AKU), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, aan de stad Arnhem. De AKU is een voorloper van het huidige bedrijf AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld 'Libelle' van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken. Dit geheel is in 2013 voorgedragen als rijksmonument [1] in het kader van het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965.

In de 21e eeuw zijn er stemmen opgegaan om het vervallen plein op te knappen. Na lange discussies in de gemeenteraad werd besloten om de pergola achter de fontein te ontmantelen, en het plein in tweeën te splitsen. De fontein-zijde wordt een levendige zijde, met ruimte voor evenementen, terrassen en reuring. De andere zijde wordt een rustig, groen plein waar passanten en omwonenden gebruik van kunnen maken. Het is nog niet duidelijk wanneer de verbouwing van het plein start.