Gele modderschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gele modderschildpad
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Gele modderschildpad
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie:Kinosternoidea
Familie:Kinosternidae (Modder- en muskusschildpadden)
Geslacht:Kinosternon (Modderschildpadden)
Soort
Kinosternon flavescens
(Agassiz, 1857)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gele modderschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gele modderschildpad[2] (Kinosternon flavescens) is een schildpad uit de familie modder- en muskusschildpadden (Kinosternidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Louis Agassiz in 1857. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Platythyra flavescens gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De juveniele dieren zijn zeer donkerbruingrijs tot zwart, het schild is nog niet koepelvormig, en poten en flanken zijn duidelijk zichtbaar. De schildrand is geel, evenals de buik maar in het midden heeft de buik dezelfde kleur als het schild, meestal iets donkerder.[4] Aan de gele kleuren is de wetenschappelijke soortnaam te danken, want flavescens betekent geel. Bij de volwassen exemplaren is de gele kleur meestal verdwenen, soms zijn de buikplaten bruingeel, het schild is zeer donkerbruin, -grijs of -groen. Het schild van een volwassen dier heeft een plat middendeel met daar omheen negen hoornplaten. De kop en poten kunnen volledig worden teruggetrokken. Het schild wordt ongeveer 15 - 20 cm lang.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De schildpad is omnivoor; hij eet zo af en toe weleens plantendelen, hoewel het menu uit hoofdzaak bestaat uit amfibieën, visjes en insectenlarven. Als typische moerasbewoner vertoeft deze soort graag in het water maar om te zonnen kruipt de schildpad op het land. Ter verdediging scheidt hij een stinkende geurstof af uit twee klieren onder zijn rugschild, maar hij kan ook bijten met zijn krachtige kaken. Zijn zomerslaap houdt hij in het hol van een bisamrat of onder dode bladeren. In koudere streken houdt hij ook een winterslaap.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De gele modderschildpad komt voor in het noorden van Mexico en de Verenigde Staten, in Nebraska en Texas. De habitat bestaat uit ondiepe, modderige wateren of gegraven drinkputten voor vee.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]