Geloof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Geloven (gedrag))
Zie Geloof (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Geloof.

Geloof of geloven is de aanname of overtuiging dat iets het geval is of iets voor waar houden. Actieve reflectie is geen voorwaarde voor geloven; het kan ook heel gewone of vanzelfsprekende zaken betreffen.[1] In de epistemologie gebruiken filosofen de term 'geloof' om te verwijzen naar houdingen over de wereld die waar of onwaar kunnen zijn.[2]

Historische opvattingen over geloof[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Plato situeert kennis zich op het snijvlak van waarheid en geloof.

In de context van het oude Griekse denken werden drie gerelateerde concepten geïdentificeerd met betrekking tot het concept van geloof:

Het Latijnse woord credere (van Proto-Indo-Europees *kerd-dhe "geloven", letterlijk "hart plaatsen") is direct verwant aan de oude Indogermaanse wortel sraddha- ("geloven") en is een oude verbaalsamenstelling.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geloof (religieus) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de context van religie is geloof het vertrouwen in of de overtuiging van de juistheid van een specifiek systeem van religieuze opvattingen waarvoor geen bewijs is.

In het dagelijks spraakgebruik wordt geloof ook als synoniem gebruikt van religie of godsdienst: "Welk geloof heeft u?" betekent in de regel "Tot welke religie / godsdienst behoort u?"