Gemaal Parksluizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gemaal Parksluizen
De Parksluizen, met links boven het gemaal
De Parksluizen, met links boven het gemaal
Locatie Rotterdam
Oorspr. functie Boezemgemaal
Bouw gereed 1967
Monumentstatus geen
Architect Van der Grinten Ingenieursbureau D.H.V.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Gemaal Parksluizen is een gemaal in Rotterdam, dat als boezemgemaal wordt gebruikt. Het gemaal werd in 1967 in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland gebouwd en is ontworpen door Van der Grinten Ingenieursbureau D.H.V. De capaciteit bedroeg bij oplevering 573 m3/min[1]. Het boezemwater wordt vanuit de Coolhaven aangevoerd, waarna het middels een persleiding wordt geloosd op de Parkhaven.

Het gemaal, inclusief het slakkenhuis voor de centrifugaalpomp, is geheel vervaardigd uit beton. Aanvankelijk werd de pomp aangedreven door een dieselmotor. In 2007 is deze vervangen door een elektromotor. Tevens is de waaier van de pomp vervangen, waardoor de capaciteit is vergroot tot 1200 m3/min. Het gemaal is na de verbouwing op afstand te bedienen. In geval van stroomuitval schakelt een dieselmotor automatisch in.

Het gemaal staat langs de Parksluizen, aan de noordwestelijke kant. Het bestaat uit een cilindrisch deel met lichtkoepel, waaronder zich het eigenlijke gemaal bevindt, verbonden met twee rechthoekige dienstwoningen.