Gemarmerd vingermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gemarmerd vingermos
Gemarmerd vingermos (Physcia aipolia)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Caliciales
Familie:Physciaceae
Geslacht:Physcia
Soort
Physcia aipolia
(Ehrh. ex Humb.) Fürnr. (1839)
Gemarmerd vingermos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gemarmerd vingermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het gemarmerd vingermos (Physcia aipolia) is een korstmos uit de familie Physciaceae. Het komt voor op goed belichte bomen, langs wegen in dorpen, parken en op erven.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het heeft heeft een bladvormige thallus die bestaat uit fijn verdeelde liggende tot een beetje opgerichte lobben in rozetjes. De diameter is 2-6 cm. De kleur is heldergrijs wit gevlekt-gemarmerd. Kenmerkend is de aanwezigheid van witachtige vlekken op het oppervlak van het thallus en de afwezigheid van isidiën en soralen. De lobben liggen goed aan en zijn bovenaan "gemarmerd". De lobben zijn smal (3 mm breed). Het heeft doorgaans ook veel apotheciën die bruin tot zwart zijn met een witte tot grijze rand. Normaal zijn ze wat berijpt bovenaan. Alle delen van deze korstmos worden met K+ geel.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De asci zijn 8-sporig. De ascosporen zijn tweecellig, dikwandig en meten 6 × 7–11 µm. Het thallus kan kleine zwarte puntjes bevatten, genaamd pycnidiën. Deze zijn verzonken en vormen min of meer cilindrische conidiosporen van 4–6 × 1 µm groot

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gemarmerd vingermos komt voor op alle continenten behalve Antarctica, maar het meest in Noord-Amerika en Europa. In Nederland komt de soort vrij zeldzaam voor. Meestal is er maar een exemplaar per groeiplaats. Het staat op de rode lijst in de categorie bedreigd.