Gemeentewerken Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gemeentewerken Rotterdam ofwel de Dienst Gemeentewerken is het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. Deze dienst heeft een groot aandeel in de totstandkoming van bouwwerken en infrastructuur in de Maasstad. De dienst Gemeentewerken is sinds 2013 gevestigd in gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid te Rotterdam.

Gemeentewerken is verantwoordelijk voor de uitvoering van ruimtelijke projecten en het beheer en onderhoud van de Rotterdamse buitenruimte. De dienst telt 2200 medewerkers en beheert water, groen, wegen, verlichting en riolering in de gemeente Rotterdam. Bijzondere objecten zijn het strand aan de Zevenhuizerplas en crematorium Hofwijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rotterdam beschikte al veel langer over een stadstimmerhuis, maar in 1855 is voor het eerst sprake van een dienst Gemeentewerken. Deze dienst werd in dat jaar opgericht door de ingenieur Willem Nicolaas Rose, die daarna nog drie jaar als raadgevend ingenieur bij gemeentewerken Rotterdam bleef. Hierna werd hij rijksbouwmeester. De eerste directeur gemeentewerken is W.A. Scholten.[1] In 1861 werd hij opgevolgd door Christiaan Bonifacius van der Tak. Bekende projecten uit de eerste tijd van de dienst Gemeentewerken zijn:

Projecten uit het begin van de 20e eeuw zijn:

Een onderdeel sinds 1960 is het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam BOOR. Bekende recentere projecten zijn:

Gemeentewerken was betrokken bij het ontwerp van het nieuwe Centraal Station en RandstadRail, de tweede ontsluitingsweg in Hoek van Holland en de TramPluslijn naar Carnisselande.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een aantal bekende directeuren van de dienst Gemeentewerken

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]