Naar inhoud springen

Gemengde vrijmetselarij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gemengde vrijmetselarij in het Engels Co-Freemasonry en het Frans Maçonnerie Mixte is het minder bekende wereldwijde netwerk van Gemengde Loges, waarin mannen en vrouwen gezamenlijk vrijmetselarij beoefenen, op voet van gelijkheid, wederzijds respect en waardering voor elkaar.

De werkwijze van deze Gemengde Loges is vergelijkbaar met die van de masculiene Vrijmetselarij Loges onder het Grootoosten der Nederlanden.

Gemengde vrijmetselarij in Nederland

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1904 zette de internationale gemengde irreguliere obediëntie van vrijmetselaarsloges Ordre Maçonnique Mixte International Le Droit Humain voet op Nederlandse bodem. De eerste vrijmetselaars werden ingewijd. In 1905 werd een eerste loge opgericht. Vele andere loges volgen.

In 1919 splitsten enkele loges en vrijmetselaars zich af om het Nederlandsch Verbond van Vrijmetselaren op te richten, uit onvrede met de centralistische structuur van Le Droit Humain.

In 1960 herhaalde de geschiedenis zich met de oprichting van de Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij.

Alle drie obediënties bestaan tot op heden.

Gemengde vrijmetselarij in België

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1912 zette de internationale gemengde irreguliere obediëntie van vrijmetselaarsloges Ordre Maçonnique Mixte International Le Droit Humain voet op Belgische bodem. De eerste vrijmetselaars werden ingewijd en de eerste loge werd opgericht. Vele andere loges volgen.

Naast Le Droit Humain opereren nog enkele andere gemengde obediënties op Belgische bodem. Het Souveräner Grossorient von Deutschland (S.G.O.v.D.), de Gran Logia Simbólica Española (G.L.S.E.) en de Lithos Confederatie van Loges.

[bewerken | brontekst bewerken]