Gen Barrevoets in Hiroshima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gen Barrevoets in Hiroshima
はだしのゲン
(Hadashi no Gen)
Genre Drama, anti-oorlog
Manga: Gen Barrevoets in Hiroshima
Mangaka Keiji Nakazawa
Uitgever Vlag van Japan Shueisha, Chuokoron-Shinsha
Vlag van Nederland Uitgeverij XTRA
Publicatie in Vlag van Japan Weekly Shōnen Jump, Shimin, Bunka Hyōron, Kyōiku Hyōron
Originele publicatie 7 juni 19731974
Delen 10

Gen Barrevoets in Hiroshima (はだしのゲン, Hadashi no Gen, Gen Barrevoets) is een Japanse manga-serie door Keiji Nakazawa over de nasleep van het bombardement van Hiroshima. Het werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften. Nakazawa had als zesjarige in Hiroshima het vallen van de atoombom en de gevolgen ervan zelf meegemaakt. In Gen Barrevoets zette hij de meeste van zijn jeugdherinneringen hierover in stripvorm op papier. Alle 10 delen zijn in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij XTRA tussen 2005 en 2015.[1]

Later is het tussen 1976 en 1980 uitgebracht in drie live actionfilms, in 1983 en 1987 door Madhouse uitgegeven als twee anime-films en in 2007 werd hij in de nacht van 10 en 11 augustus als live-action-tv-drama uitgezonden op Fuji TV.

Animefilm[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 is de eerste animefilm van Gen Barrevoets uitgekomen in Japan onder regie van Mori Masaki. Hierna is ook een tweede animefilm uitgekomen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
De eerste film
De zes jaar oude Gen en zijn familie leven in Hiroshima tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aangezien Gens vader de mening is toegedaan dat de oorlog niet te winnen is, wordt hij verstoten door de rest van de buurtbewoners. Nadat de Amerikanen de genadeslag aan Japan uitgedeeld hebben tracht Gens familie langzaam hun leven weer op te bouwen.
De tweede film
Drie jaar nadat de atoombom op Hiroshima is gevallen, helpen Gen en zijn geadopteerde broer Ryuta een groep oorlogswezen. Een grote orkaan treft de stad en vaagt het weeshuis weg. Gen helpt de weeskinderen om een nieuw tehuis te bouwen op een verlaten stuk grond. Ondertussen gaat echter de lichamelijke toestand van zijn moeder met rasse schreden achteruit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Karakter Japanse stem
Gen Nakaoka Issei Miyazaki
Shinji Nakaoka Masaki Kōda
Ryuta Kondo Masaki Kōda
Eiko Nakaoka Seiko Nakano
Daikichi Nakaoka Takao Inoue
Kimie Nakaoka Yoshie Shimamura
Hidezo Takeshi Aono
Seiji Yoshida Katsuji Mori
Hana Taeko Nakanishi
Boku Pak Junji Nishimura