Genesis (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Genesis
Genesis
Genesis
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1967 - 1999, 2006 - 2007, 2020 - 2022
Oorsprong Vlag van Engeland Godalming
Genre(s) Progressieve rock
Poprock
Label(s) Virgin Records
Atlantic Records
Atco Records
Charisma Records
Decca Records
ABC Records
Verwante acts GTR;
Mike and the Mechanics;
Brand X;
Stiltskin
Oud-leden
Leadzang,
drums
Phil Collins 1971 tot 1996, 1999, 2000, 2006-2007, 2020-2022
Gitaar,
basgitaar,
zang
Mike Rutherford tot 2000, 2006-2007, 2020-2022
Toetsen,
gitaar
Tony Banks tot 2000, 2006-2007, 2020-2022
Zang,
fluit,
gitaar,
piano
Peter Gabriel tot 1975
Gitaar Steve Hackett 1971 tot 1977
Drums Chris Stewart tot 1968
Drums John Silver 1969
Drums John Mayhew1970
Gitaar,
zang
Anthony Phillips tot 1971
Zang Ray Wilson 1996 - 2000
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Genesis was een progressieve rockgroep uit het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1967 door Peter Gabriel, Mike Rutherford, Tony Banks, Anthony Phillips en Chris Stewart. In de jaren zeventig maakte de groep naam in de avant-garde van de popmuziek met haar dramatiek en zwarte humor, maar gooide in de jaren tachtig, met Phil Collins als leadzanger, het roer om met toegankelijker werk wat de band vele hits opleverde.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Gabriel frontman[bewerken | brontekst bewerken]

Genesis ontstond in 1967 op de Engelse kostschool Charterhouse toen een groepje tieners, leden van de schoolbandjes Anon en Garden Wall, besloot gezamenlijk een demo op te nemen. Een van de tapes kwam in de handen van producer en oud-Charterhouseleerling Jonathan King, die de groep haar naam gaf en ze een platencontract aanbood. Het resultaat was From Genesis to Revelation, een met strijkorkest gelardeerd conceptalbum over het ontstaan van de aarde, dat zich muzikaal ergens tussen soul, folk en beat bevindt. Het orkest en het concept kwamen uit de koker van King, die het Genesis van die tijd daarmee geen recht deed. Het album flopte en gedesillusioneerd gingen King en zijn pupillen ieder hun weg.

Na deze valse start besloot Genesis om door te gaan. De band experimenteerde in deze tijd al met minder vanzelfsprekende songstructuren en topzware serieuze teksten. De individuele bandleden gaven hun studie op en gingen bij elkaar in een huis wonen, om er te werken aan nieuw materiaal. De carrière van Genesis begon toen de band werd ontdekt door de manager en kersverse platenbaas Tony Stratton-Smith, die ze een contract aanbood bij zijn label Charisma Records. De groep bracht in 1970 het album Trespass uit, waarop zes lang uitgesponnen, akoestisch georiënteerde, donkerromantische songs staan.

Hierna stapte gitarist Anthony Phillips wegens podiumangst uit de groep. De overige bandleden ontsloegen drummer John Mayhew en als vervangers werden Steve Hackett (gitaar) en Phil Collins (drums) aangetrokken. Daarmee was de zogeheten "klassieke lineup" van Genesis een feit. Op de in respectievelijk 1971 en 1972 uitgebrachte albums Nursery Cryme en Foxtrot kwam de groep muzikaal tot wasdom, mede dankzij de komst van de technisch veel competentere Hackett en Collins. Naast de duistere romantiek werd nu ook de zwarte, macabere humor van zanger-dwarsfluitist Peter Gabriel een onmisbaar onderdeel van de muziek van Genesis. Om het theatrale aspect van de muziek nog meer kracht bij te zetten en ook om de ogen van de muziekpers op de groep gericht te krijgen, kroop Gabriel op het podium in de huid van een almaar groter arsenaal aan personages. Hij gebruikte make-up, vertelde bizarre verhalen, maar maakte voornamelijk gebruik van kostuums. Vanaf het moment dat hij zich uitdoste in de rode jurk van zijn vrouw en een vossenmasker opzette, sloeg dat in als een bom en vanaf dat moment waren Genesis en Gabriel plotseling "hot".

Met het album Selling England by the Pound uit 1973 oogstte Genesis zowel muzikaal als publicitair gezien het door Gabriel gezaaide succes. Het album bracht de groep haar eerste Engelse hitsingle, het Beatle-eske I know what I like (in your wardrobe). De theatrale live-reputatie van de groep snelde haar leden vooruit. Gabriel ging steeds meer zijn eigen weg en had almaar minder behoefte om compromissen te sluiten met de andere leden van Genesis. De andere leden kregen steeds meer het gevoel dat de podiumpersoonlijkheid van Gabriel ten onrechte de aandacht van de muziek afleidde. Moeilijkheden tussen Gabriel en de rest van de groep ten tijde van de opnames van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway (1974) leidden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975.

Phil Collins frontman[bewerken | brontekst bewerken]

Genesis besloot naar een nieuwe zanger te gaan zoeken en een nieuwe plaat op te nemen. Maar na honderden onbevredigende audities was de band de wanhoop nabij. Het volgende album, A Trick of the Tail (1976), was inmiddels al opgenomen, met uitzondering van de zangpartijen. Ten slotte besloot Phil Collins om de zang voor zijn rekening te nemen. Tot dan toe had hij alleen achtergrondvocalen en twee akoestische liedjes voor zijn rekening genomen. Het bleek een gouden greep en vanaf dat moment was Collins behalve de drummer ook de zanger van Genesis. A Trick of the Tail werd het bestverkochte Genesis-album tot dan toe. Collins besloot de kostuums van Gabriel achterwege te laten en een minder excentrieke pose op het podium aan te nemen en Genesis trok vervolgens met drummer Bill Bruford als tourdrummer in een triomftocht door West-Europa en Amerika. Na het introspectieve Wind & Wuthering en het live-album Seconds Out (1977) verliet ook gitarist Steve Hackett de groep. Hij was gefrustreerd geraakt over zijn compositorische aandeel in de muziek en richtte zich nadien op een solocarrière. Bassist en slaggitarist Mike Rutherford nam vanaf dat moment de honneurs waar op leadgitaar.

Tijdlijn Genesis
  1967 Gabriel, Banks, Phillips, Rutherford, Stewart
  1968 Gabriel, Banks, Phillips, Rutherford, Silver
  1969 Gabriel, Banks, Phillips, Rutherford, Mayhew 1
  1970 Gabriel, Banks, Collins, Hackett, Rutherford 2
  1975 Collins, Banks, Hackett, Rutherford 3
  1977 Collins, Banks, Rutherford 4
  1997 Wilson, Banks, Rutherford 5
  1999 Pauze
  2006 Collins, Banks, Rutherford 4
TOEGEVOEGD PERSONEEL
1 David Thomas
2 Mick Barnard
3Bill Bruford
4 Chester Thompson, Daryl Streumer
5 Nick D'Virgillio, Nir Zidhyaku, Ant Drennan

En toen waren er nog maar drie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het album ...And Then There Were Three... (1978) ontbraken de dromerige en breed uitgesponnen gitaarpartijen van Hackett. Het album leverde Genesis de eerste wereldwijde hitsingle op, de definitieve doorbraak voor de band naar een (nog) groter publiek. Follow You Follow Me was een, voor Genesisbegrippen, simpel liefdesliedje en veroverde aan beide kanten van de Atlantische Oceaan de hitlijsten. Tijdens de volgende tournee werd de groep ondersteund door Chester Thompson op drums en Daryl Stuermer op gitaar (die beiden tot in 1992 deel van de live-band zouden blijven). Het succes stelde Genesis financieel in staat een pauze van twee jaar te nemen. De groep besteedde deze tijd met nadenken over de muzikale koers van een progressieve band als Genesis in een almaar meer naar punk en pop neigende muziekwereld.

Het antwoord op die kwestie kwam met het album Duke (1980). Op dit album stofte Genesis haar soul-roots af en liet zich inspireren door zwarte muziek als rhythm and blues. Misunderstanding werd de eerste toptienhit van Genesis in Amerika. Toen in 1981 Collins' solo-debuutalbum Face Value zowel qua verkoop als in de serieuze muziekpers een groter succes werd dan welk Genesis-album dan ook, begonnen velen zich af te vragen of Genesis nog toekomst had.

Abacab (1981) brak rigoureus met alle Genesis-dogma's, en liet voor het eerst sinds jaren weer een groepje muzikanten horen dat lol heeft in het muziek maken en haar grenzen verkent. De blazerssectie van Earth, Wind and Fire, die meedeed mee op No Reply At All, wekte echter de woede van een deel van de "oude" fans, die toch al ontevreden waren over de in hun ogen commerciële koers van het nieuwe Genesis in het algemeen. Toch waren de positieve reacties op Abacab talrijker dan de negatieve.

Op 3 oktober 1982 vond een reünieconcert plaats van de leden van Genesis op dat moment (Collins, Rutherford, Banks, Stuermer en Thompson) met Peter Gabriel, genaamd Six of the Best Reunion Concert. Dit concert stond in het teken van WOMAD: World of Music, Arts & Dance. WOMAD, opgericht door Gabriel, organiseert in jaarlijks terugkerende festivals een samengaan van traditionele en moderne muziek, met inbreng uit alle hoeken van de wereld voor het goede doel.

In 1983 kwam Genesis met de opvolger van Abacab. Dit album heette simpelweg Genesis. Met deze plaat keerde de groep weer gedeeltelijk terug naar het grootse geluid dat zo lang haar handelsmerk was geweest, zij het met de eenvoud van Abacab en Duke en in een moderner jasje. Mama werd een van de grootste hits voor de groep.

In 1986 volgde het album Invisible Touch, dat werd gekenmerkt door een catchy geluid en een moderne productie. Het album staat bol van de geluidsexperimenten, en is daardoor - ondanks het vrij 'gelikte' geluid - volgens sommigen nog net geen knieval naar de pure commercie. De videoclip van Land Of Confusion, gemaakt door de komische poppengroep Spitting Image, sleepte talloze prijzen in de wacht. Ook de titelsong van het album werd een grote hit. Phil Collins was inmiddels, mede dankzij zijn solocarrière, uitgegroeid tot een superster. Na een intensieve wereldtournee werd het vervolgens een lange tijd stil rondom Genesis. In deze tijd toerde Mike Rutherford met zijn andere band, de AOR-groep Mike and the Mechanics, met als leadzangers Paul Carrack en Paul Young (niet te verwarren met Paul Anthony Young).

Pas in 1991 verscheen weer een album van Genesis: We Can't Dance, bedoeld als een lichte knauw naar de dan dominant wordende dansmuziek in de hitparades. De muziek op We Can't Dance is wat ingetogener en meer verhalend, en in die zin keerde Genesis na Invisible Touch weer terug naar de muzikale basis van de groep. Het album oogstte wederom veel succes, en bracht Genesis met I Can't Dance zelfs haar eerste Nederlandse nummer 1-hit.

Van Ray Wilson tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de daaropvolgende wereldtournee vond Phil Collins dat zijn aandeel voor hem mooi geweest was. Dat hij Genesis verliet, werd echter pas in 1996 bekendgemaakt. Genesis, dat toen alleen nog bestond uit de twee mede-oprichters Tony Banks en Mike Rutherford, kondigde aan met een nieuwe zanger en een nieuw album te zullen komen. Dit werd gezien als een even moedig als onzalig plan, omdat het album ...Calling All Stations... (1997), met de voormalig Stiltskin-zanger Ray Wilson, lang niet zoveel succes boekte als Invisible Touch en We Can't Dance.

Voor Rutherford was dat zo'n grote teleurstelling dat het doek voor Genesis, na een weliswaar succesvolle tournee langs grote zalen, toch viel. Althans voorlopig. In de volgende jaren werden de albums van Genesis opnieuw uitgebracht. In 1998 verscheen de box Archive 1, in 2000 Archive 2, en in 2004 zagen The Platinum Collection (verzamel-cd) en The Video Show (dvd) het licht. Verder werkte Nick Davis, de producer van de laatste twee Genesis-albums, aan de remasters, en verscheen er een groot aantal nieuwe releases van historisch materiaal. Ondertussen was de toekomst van de groep nog steeds onduidelijk. Genesis bestond officieel nog steeds, maar actief was de groep niet meer. Banks en Rutherford (en Collins) hielden in interviews meestal de mogelijkheid open dat de band nog nieuwe opnamen zou uitbrengen. Diverse incidentele gezamenlijke opnamen voor dvd's (met Collins als zanger) en een verzamel-cd met een cover van het eigen The Carpet Crawlers in de complete oude bandbezetting (met Hackett en Gabriel) leken ook in die richting te wijzen.

In 2007 waren Collins, Banks en Rutherford weer bij elkaar voor een reünie-tour, met de naam Turn It on Again: The Tour, en met daarna een soortgelijke tournee door Amerika. Even was er sprake van dat Peter Gabriel ook aan deze reünie zou deelnemen. Echter, door onder meer te drukke werkzaamheden zag Gabriel hier alsnog vanaf. In 2008 verscheen een registratie van een concert in het Circus Maximus op dubbel-dvd als When in Rome 2007. In 2010 werd bekendgemaakt dat Collins lichamelijke klachten zou hebben, waardoor hij niet meer kon drummen en ook niet meer actief zou zijn. In 2013 gaf Collins in een interview echter aan dat hij een mogelijk nieuw album en bijbehorende tour met Genesis nog altijd niet uitsloot.

Op 22 augustus 2014 kondigt de band een nieuw compilatiealbum aan getiteld R-Kive, dat op 22 september 2014 wordt uitgebracht. Op dit album naast hits van Genesis ook solowerk van de individuele bandleden.[1]

Op 4 maart 2020 kondigde de band een reünie aan, waarbij ze eind 2020 in Groot-Brittannië enkele concerten zouden spelen. Deze tournee werd verplaatst door de coronapandemie. De bezetting bij deze concerten bestond uit Collins, Banks, Rutherford, met vaste live-gitarist Stuermer en Collins' zoon Nicolas op drums. Eind maart 2022 gaf de band in Londen hun laatste concert van The Last Domino? Tour na concerten in Noord-Amerika en Europa.[2]

Muziekrechten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 september 2022 berichtte The Wall Street Journal dat Phil Collins en de overige bandleden van Genesis hun muziekrechten hebben verkocht aan platenlabel Concord Music voor circa 300 miljoen dollar. De deal bevat nummers die Collins, Banks en Rutherford opnamen in de tijd dat zij solo werkten en muziek die zij samen maakten voor Genesis. Opnames van Genesis met Peter Gabriel zijn geen onderdeel van deze miljoenendeal.[3][4][5]

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Sessie- en concertmuzikanten[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
From Genesis to Revelation 1969
Trespass 1970
Nursery Cryme 1971
Foxtrot 1972
Live 1973
Selling England by the Pound 1973
The Lamb Lies Down on Broadway 1974
A Trick of the Tail 1976 14-02-1976 18 10
Wind & Wuthering 1976 18-12-1976 17 14
Seconds Out 1977 22-10-1977 28 7 Livealbum
...And Then There Were Three... 1978 01-04-1978 7 15
Duke 1980 12-04-1980 7 10
Abacab 1981 26-09-1981 7 11
Three Sides Live 1982 19-06-1982 7 12 Dubbelalbum met 3 live-kanten en 1 studio-kant
Genesis 1983 15-10-1983 3 15
Invisible Touch 1986 21-06-1986 4 49
We Can't Dance 1991 30-11-1991 1(4wk) 60
Turn It On Again (Best of '81-'83) 1992 14-03-1992 35 6 Verzamelalbum
The Way We Walk, Vol. 1: The Shorts 1992 28-11-1992 10 19 Livealbum
The Way We Walk, Vol. 2: The Longs 1993 16-01-1993 4 17 Livealbum
Calling All Stations 1997 13-09-1997 11 8
Genesis Archive 1967-75 1998 - Verzamelalbum
Turn It On Again - The Hits 1999 13-11-1999 9 27 Verzamelalbum
Platinum Collection 2004 08-01-2005 4 18 Verzamelalbum
Genesis Live over Europe 2007 01-12-2007 70 7 Livealbum
Genesis: 1970 - 1975 2008 15-11-2008 65 1 Verzamelalbum
R-Kive 2014 04-10-2014 39 1* Verzamelalbum + Solowerk individueel
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
...Calling All Stations... 1997 13-09-1997 30 4
Turn It On Again - The Hits 1999 13-11-1999 24 7 Verzamelalbum
Platinum Collection 2004 18-12-2004 40 10 Verzamelalbum
Turn It On Again - The Hits: The Tour Edition 2007 23-06-2007 62 3 Verzamelalbum

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Follow You Follow Me 1978 01-04-1978 17 6
Turn It On Again 1980 26-04-1980 38 3 Alarmschijf
Abacab 1981 10-10-1981 26 5
Paperlate 1982 05-06-1982 tip5 -
Mama 1983 17-09-1983 7 8
That's All 1983 03-12-1983 tip10 -
Invisible Touch 1986 24-05-1986 tip2 -
Land of Confusion 1986 20-12-1986 8 8
Throwing It All Away 1987 18-07-1987 tip3 -
No Son of Mine 1991 02-11-1991 8 7
I Can't Dance 1991 01-02-1992 1(2wk) 12
Hold on My Heart 1992 18-04-1992 11 7
Jesus He Knows Me 1992 25-07-1992 11 7
Tell Me Why 1992 05-12-1992 36 2
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Follow You Follow Me 1978 06-05-1978 26 2
Mama 1983 17-09-1983 21 8
Land of Confusion 1986 17-01-1987 14 6
No Son of Mine 1991 23-11-1991 12 9
I Can't Dance 1991 15-02-1992 1 15
Hold On My Heart 1992 02-05-1992 16 10
Jesus He Knows Me 1992 15-08-1992 18 7

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Firth of Fifth - - - - - - - - - - - - - - - 1928 1110 484 476 729 688 738 775 715 740
Follow You Follow Me 458 324 280 242 204 291 343 424 487 347 346 324 430 456 429 372 563 654 645 920 809 827 743 753 807
Hold On My Heart 1271 - 1033 1562 1611 1706 1891 1901 1588 1685 1669 1803 1906 1938 1737 1722 - - - - - - - - -
Home by the Sea - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1631 1503 1508 1738 1438 1489
I Can't Dance - - 693 1161 1042 1227 1240 1559 1862 1415 1521 1595 1611 1622 1402 1426 1727 1595 1737 1994 1825 - - - -
Invisible Touch - - - - - - - - - - 1738 1851 1963 1788 1753 1699 1763 1705 1688 1776 1982 1831 1790 1737 1853
Jesus He Knows Me - - - - - - - - 675 - 828 899 907 949 758 789 850 817 771 861 915 1023 984 916 995
Land of Confusion 307 299 297 282 388 423 645 665 738 551 551 586 613 641 481 568 561 552 559 712 775 853 830 814 838
Mama 93 107 93 102 113 143 148 177 232 150 163 188 211 227 231 215 233 225 175 342 334 311 337 326 377
No Son of Mine - - - - - - - - 1649 - 1213 - 1260 1135 1128 1107 1416 1503 1468 1805 1827 1955 1827 1752 1976

Video - dvd[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Live at Wembley Stadium 2003 13-12-2003 12 12
The Video Show 2004 15-01-2005 15 7
When in Rome 2007 2008 31-05-2008 1(4wk) 30
The Movie Box 1981-2007 2009 21-11-2009 29 1
Three Sides Live 2014 08-11-2014 10 4
Sum of the Parts 2014 22-11-2014 11 7

Andere uitgaves[bewerken | brontekst bewerken]

  • Genesis: A History (twee niet chronologische verzamelvideo's met clips, min of meer vervangen door de dvd Video Show, 1991)
  • The Genesis Songbook (Documentaire dvd, 2001)
  • The Complete Guide to the Music of GENESIS (ISBN 0-7119-5428-3) (1995)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Genesis (band) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.